Toto fórum používá cookies
Toto fórum využívá cookies pro ukládání vašich přihlašovacích údajů, pokud jste zaregistrováni. Pokud nejste, ukládá vaší poslední návštěvu. Cookies jsou malé textové dokumenty uložené na vašem počítači. Cookies uložené tímto fórem mohou být použity pouze na této webové stránce a nepředstavují žádné bezpečnostní riziko. Cookies na tomto fóru také ukládají konkrétní témata, která jste si přečetli a kdy jste je naposledy četli. Prosím potvrďte, zda chcete přijímat nebo odmítnout toto nastavení cookies.

Cookie budou uloženy ve vašem prohlížeči bez ohledu na volby, aby se zabránilo opětovnému pokládání tohoto dotazu. Budete mít možnost změnit nastavení pro soubory cookie kdykoliv pomocí odkazu v zápatí.


Odpovědět 
 
Hodnocení tématu:
  • 5 Hlas(ů) - 4.4 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Medovina
Autor Zpráva
kerimir Offline
Member
***

Příspěvků: 183
Připojen(a): 11.07.2010
Hodnocení:  
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #1
Medovina
Dělám doma medovinu už dost let, ale někdy se mi stane že medovina kvasí 3 roky. Neví někdo co s tím? Zkoušel jsem ji dát na měsíc do do místnosti kde bylo kolem nuly, ale při návratu do tepla se kvasinky rozjely znova. Dělám medovinu tzv. královskou kde je poměr vody a medu 1:1. A ještě jeden dotaz. Nezkoušel někdo dělat medovinu studenou cestou? Občas o ni slyším ale ještě jsem ji neochutnal.

Není pravda, že máme málo času, pravdou ale je, že ho hodně promarníme.
02.08.2010 7:29
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
JanBuzrla Offline
Newbie
*

Příspěvků: 4
Připojen(a): 05.07.2010
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Příspěvek: #2
RE: Medovina
Já sice dělám medovinu letos poprvé (a zrovna studenou), ale mám léta zkušeností s výrobou klasického vína, tak zkusím pár postřehů. Při poměru 1:1 máš v roztoku vysoké množství cukru, které není schopné úplně prokvasit - což je samozřejmě v pořádku, protože chceš mít výsledný produkt i sladký (kromě jiného) a nelíbilo by se ti, kdyby se všechen cukr proměnil v alkohol. Jenže tento zbytkový cukr se může při nárůstu teploty snadno rozkvasit, stejně jako se to může stát u vín s přívlastkem typu "pozdní sběr" nebo "výběr..." - a opravdu se to stává.
Do jisté míry může opětovné rozkvašení eliminovat vyšší obsah alkoholu (kvasinky nemají alkohol moc v lásce), ale není to zcela spolehlivé. Musel bys hned zkraje donutit medovinu, aby co nejvíc prokvasila a byl v ní vyšší obsah alkoholu, ale ani to není úplně stoprocentní.
Vinaři to řeší filtrováním speciálním filtrem (říká se mu mikrobiologický), který by měl odstranit většinu kvasinek, takže víno v lahvích se už nerozkvasí, jenže potřebuješ zařízení za tisíce korun.
Pak ještě existuje chemie, ale tuhle cestu pro výrobu medoviny pro vlastní spotřebu asi nastoupit nechceš, že? Smile

2010 - 7x Langstroth
Hlasování: Beekeeper (+1)
02.08.2010 22:47
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Adlef Offline
Member
***

Příspěvků: 153
Připojen(a): 05.10.2009
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #3
RE: Medovina
Zkusil bych hlubokoprokvášející kvasinky z Dola, které by měly tolerovat vyšší procento alkoholu a po opakovaném opatrném stočení bez kalu by se již v lahvích dál množit nemusely.

Přeji klidný den a ať nám včelky bzučí, ale neulítnou ;)
Po všeckém ..... , enem po včelách med ! :D
Vigorky 8x Optimal - kombinace VN a NN, Přerov - Lýsky 216 m n.m.
07.08.2010 18:01
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
pikora54 Offline
Newbie
*

Příspěvků: 1
Připojen(a): 05.08.2010
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Příspěvek: #4
RE: Medovina
Připravuji medovinu již několik let pouze za studena (vaření je barbarství na medu) 1 díl medu 2 díly vody . Na 10l zákvasu dám 1 kostičku kvasnic . Nechám kvasit v teplé místnosti. Po vykvašení přenesu do sklepa. Po usazení kalu přetočím do menšího demižonu a nechám dozrát ve sklepě. Je to jednoduché. Zkoušel jsem dolské kvasinky ale tolik nám nechutnala. Přeji hodně úzpěchů při výrobě medoviny.
18.08.2010 23:26
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Míra.P Offline
Senior Member
****

Příspěvků: 611
Připojen(a): 07.10.2009
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno

YouTube
Příspěvek: #5
RE: Medovina
Jak se má správně doslazovat medovina medem?
Dnes jsem poprvé stáčel od kalu a je málo sladká tak bych jí rád dosladil.Jak to mám správně udělat?
Díky za rady.
Míra
09.09.2010 19:31
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Roman Pochop Offline
Member
***

Příspěvků: 59
Připojen(a): 31.05.2010
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #6
RE: Medovina
To, jak je medovina sladká /obsah zbytkového cukru/, určuje cukernatost roztoku před kvašením. Výchozí poměr voda/med by měl být zhruba 2:1. Prokvasí tak cukr obsažený v medu asi na 17% alkoholu a cukr, který kvasinky nezvládnou přetvořit na alkohol, zůstane v chuti.
Dodatečným doslazováním/ převařeným roztokem/ bude medovina nestabilní a pravděpodobně se rychle rozkvasí a zakalí... a nebude sladká.
Roman

Roman Pochop, 560 m.n m. Optimal, Šance pro včely
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 10.09.2010 11:56 od Roman Pochop.)
10.09.2010 11:52
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Paloš Offline
Newbie
*

Příspěvků: 4
Připojen(a): 27.08.2010
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Příspěvek: #7
RE: Medovina
Chlapi co tam dáváte za koření poradte a jaké množství??
16.09.2010 17:27
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Míra.P Offline
Senior Member
****

Příspěvků: 611
Připojen(a): 07.10.2009
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno

YouTube
Příspěvek: #8
RE: Medovina
No já tam dal trošku hřebíčku,kus skořice a badyán.Teď před deseti minutami jsem to stočil po druhé.Natočil jsem si i do dvou čirých lahví od vína a ta kořeněná je ještě trošku zakalená a ta přírodní je už pěkně čirá ale udělali se na dně ještě bublinky a trošku to ještě perlí.
No dal jsem si z každé lahve po jedné lampičce a zdá se mi že kotelník nám nějak přiložil.Big Grin
Pořád jsem zjišťoval kde koupit lihoměr aby se tím dala změřit i ta medovina a ono je zatím zapotřebí VÍNOMĚR.
Je tam jemnější rozsah měření od 0-25% kdežto u lihoměru je to asi od 10-100%.No kamarád už mi ho objednal tak jsem zvědavej co ty kvasinky od Schimanského dokážou.
Jak jste na tom vy ostatní medovinkáři?
16.10.2010 15:22
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Petr Odehnal Offline
Newbie
*

Příspěvků: 1
Připojen(a): 20.10.2010
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Příspěvek: #9
RE: Medovina
Zdravím, letos se chystáme dělat poprvé medovinu. Nemohl byste mi někdo poskytnout dobrý recept? Na internetu jsem narazil již na mnoho receptů, ale poměrně se liší. Jaký, dle Vašeho názoru nejlepší, byste mi mohli doporučit? Děkuji předem za rady
20.10.2010 14:12
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
jeptus_jepin Offline
Junior Member
**

Příspěvků: 32
Připojen(a): 22.10.2010
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #10
RE: Medovina
Sice jsem ji už asi 3 roky nedělal (nedostatek medu), ale postupoval jsem podle návodu uveřejněném v časopise Včelařství. Podle rady jednoho zkušeného kolegy včelaře jsem použil na 25 l medoviny 10 palic chmele, 2 balíčky skořice a jeden citrón nakrájený na kolečka. Všem kdo to pil, tak to chutnalo.
29.10.2010 10:59
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Míra.P Offline
Senior Member
****

Příspěvků: 611
Připojen(a): 07.10.2009
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno

YouTube
Příspěvek: #11
RE: Medovina
Právě stáčím a ochutnávám při tom. Sousedům kolem mě také chutná takže dobroš. Wink
Hlasování: kerimir (-1), Pavel (+1)
29.10.2010 16:28
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Míra.P Offline
Senior Member
****

Příspěvků: 611
Připojen(a): 07.10.2009
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno

YouTube
Příspěvek: #12
RE: Medovina
Tak jsem uložil do sklepa medovinku aby zrála pěkně v klidu a hlavně aby stačila dozrát.Big Grin
Naložil jsem další "páďo" jen s citronem a rozinkami-uvidíme co to udělá.
Když jsem kdysi dělal domácí "čízo" z rejže, kvasnic, hřebíčku, cukru, citronu a právě těch rozinek, tak to bylo moc dobrý a po sednutí kalu a řádném vyčeření to i vypadalo pro oko lákavě.
Tady je fotka ze sklepa.


Přiložené soubory Miniatury
   
Hlasování:
kavl (+1), JanP (+1), Josef K (+1), Leoš Hrdlička (+1), alesjochman (+1)   Zobrazit vše

05.11.2010 19:18
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Radek Bílý Offline
Member
***

Příspěvků: 145
Připojen(a): 21.12.2010
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání

Facebook
Příspěvek: #13
RE: Medovina
Zajímalo by mě jaké máte zkušenosti s prodejem medoviny , pokud ji prodáváte a hlavně co je potřeba vyřídit k tomu abych ji prodávat mohl , mám na mysli prodej vlastní medoviny ve vlastní prodejně...

Vysočina , okr. Třebíč
23.01.2011 20:57
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
jdjd Pryč
Posting Freak
*****

Příspěvků: 806
Připojen(a): 29.10.2009
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #14
RE: Medovina
K té druhé otázce - v posledním čísle Moderního včelaře na toto téma vyšel zajímavý a vyčerpávající článek.
Hlasování: Beekeeper (+1)
23.01.2011 21:07
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
architekt odpadu Offline
Posting Freak
*****

Příspěvků: 922
Připojen(a): 02.09.2010
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #15
RE: Medovina
(05.11.2010 19:18)Míra.P napsal(a):  Tady je fotka ze sklepa.

Myslím, že aspiruješ na další silně magnetizující místo pro Výjezdní Setkání Včelařského Fóra.WinkBig Grin Zbylo ještě něco?

karel crha, účastník hnutí Šance pro včely
----
Kde je vůle je i cesta

(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 18.03.2011 20:50 od architekt odpadu.)
Hlasování: Adlef (+1), Lukáš Bašta (+1)
18.03.2011 20:48
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Míra.P Offline
Senior Member
****

Příspěvků: 611
Připojen(a): 07.10.2009
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno

YouTube
Příspěvek: #16
RE: Medovina
Big Grin Jo ještě jo a už kvasí další.Každý kdo by chtěl přijet ochutnat a poklábosit je vítán.Stany a spacáky s sebou.WinkBig Grin

Míra.P
18.03.2011 21:01
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
architekt odpadu Offline
Posting Freak
*****

Příspěvků: 922
Připojen(a): 02.09.2010
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #17
RE: Medovina
Beru Tě za slovo. ještě k medovinovým přísadám: můžeš-li někde sehnat vlašské ořechy před dozráním, neváhej je přidat do kvasu. Příchuť zcela excelentní!

karel crha, účastník hnutí Šance pro včely
----
Kde je vůle je i cesta

18.03.2011 22:15
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Josef Křapka Online
Posting Freak
*****

Příspěvků: 1.927
Připojen(a): 03.01.2010
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #18
RE: Medovina
(18.03.2011 21:01)Míra.P napsal(a):  Big Grin Jo ještě jo a už kvasí další.Každý kdo by chtěl přijet ochutnat a poklábosit je vítán.Stany a spacáky s sebou.WinkBig Grin

A když ssebou veme každý účastník vlasní vzorky pro hodnocení, není podmínkou, nebude stačit dovolená. Mohla by z toho být i solidní medovinovánice Tongue. Zbývá dohodnout kdy to bude organizováno. To včelaření pod Přimdou musí být krásné.

Ten kdo chce, hledá způsob. Ten kdo nechce, hledá důvod.
18.03.2011 22:58
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Madra Offline
Senior Member
****

Příspěvků: 727
Připojen(a): 30.01.2011
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno

Facebook
Příspěvek: #19
RE: Medovina
Mno vidíš a ja se naučil pit medovinu v NASA, vždycky nekdo přinesl, udelalo se mejdlo ve společenske mistnosti.... nekdo pivo, nekdo vino jiny přinesl uzený, někdo dortiky, někdo bramburky....
mnamnamnammnammnam
19.03.2011 18:28
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Lukáš Bašta Offline
Senior Member
****

Příspěvků: 413
Připojen(a): 23.03.2011
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání

Facebook
Příspěvek: #20
RE: Medovina
tak s tim zájezdem to neni špatnej nápad... aspoň bych okouk jak se ta medovina dělá a s konzumací myslim že bych problém neměl Smile řekněte jen kde a kdy Big Grin

3x Optimal 42x17... Nymbursko 195 m n. m
29.03.2011 13:03
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Odpovědět 


Pravděpodobně související témata ...
Téma Autor Odpovědí Shlédnutí Poslední příspěvek
  Medovina - skladování NitraM 45 23.270 28.06.2016 22:25
Poslední příspěvek: Merkuri
  Medovina a legislativa František Němec 28 14.352 19.12.2015 11:35
Poslední příspěvek: VaT

Skok na fórum:


Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)