Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Barvy pylových rousků
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2
Asi bylo myšleno podle profesionálně tištěného vzorníku. Své domácí tiskárně bych věřil asi podobně jako monitoru.
Monitor i tiskárna se v DTP musí kalibrovat. Profesionální tiskárny používají vzorník výrobců barev např. PAN, HKS apod. Každý člověk má jinou "citlivost" vnímání barvy a odstínu. Proto existuje v tiskárnách "náhled" před tiskem, kde zákazník schválí vzor a svým podpisem stvrdí souhlas. Jeden si nechá a druhý má tiskárna(tiskař) jako vzor. Je to ovšem o hodně složitější, protože se většinou tiskne barva CMYKem, což je skládání barvy. Ovlivňuje to i množství barvy, množství vody, velikost rastru a natočení rastru jednotlivých barev vůči sobě. Pokud se tedy nejede "přímá" barva dle vzorníku, tak i v knihách vydávaný vzorník vnímá každý člověk trochu jinak. Nesmíse zapomenout, že se papír může ještě lakovat, nebo laminovat a to taky změní odstín papíru.
Jo taky jsem se několikrát podílel na vytváření podkladů pro tiskárnu a schvalování barev, a párkrát se stalo, že i po několika kontrolách a odsouhlasených náhledech to ve finále nebylo úplně ono. Taky v tom hodně hraje vliv osvětlení kde se to nakonec prohlíží. Takže berte vždy ty barvy pylu raději s rezervou - jedině co je jasné, je to co si samy včelky na květech seberou.
Lepší, než řešit kalibraci tiskáren a monitorů je pár vycházek do okolí včelnice, zjistit si co tam roste a kdy to kvete.
Pravda je, že i ty rousky vypadají jinak při západu slunce, jinak mezi zeleným listím, jinak před moře natřeným úlem a pořád přitom mají stejné složení a povrch - prostě to osvětlení udělá své - nejen v časopisech ale i v reálu.



A ještě bych dopuručil přesunout pár předchozích příspěvku a tento do tématu Barvy pylových rousků
Tak, tak. A ještě větší překvapení je, když se člověk na pyl začne dívat mikroskopem. Při určitém zvětšení z čista jasna se barva barva změní nebo zmizí.
Podstata vo vzorníku je vtom že viem približne aký peľ a z čoho to nosia, a koniec koncov približne rovnaká farba peľu je skôr z rastlín , ktoré majú iné obdobie kvitnutia.
(05.03.2014 10:26)Michal K napsal(a): [ -> ]Asi bylo myšleno podle profesionálně tištěného vzorníku. Své domácí tiskárně bych věřil asi podobně jako monitoru.

přesně tak to bylo myšleno, ...



(05.03.2014 15:46)JirkaJ. napsal(a): [ -> ]Lepší, než řešit kalibraci tiskáren a monitorů je pár vycházek do okolí včelnice, zjistit si co tam roste a kdy to kvete.

to je vůbec nejlepší metoda ... JL
[Obrázky: Page_1_IMG.jpg] [Obrázky: Page_2_IMG.jpg]

Něco málo o o pylu ve středni evropě Cool



Něco málo o barvách pylu

[Obrázky: Page_1_IMG_0001.jpg]
Dneska mi občas vcelky prinesly modrý pyl. Co to může být v tuto dobu? Modrenec?
beru zpět Smile
Stran: 1 2
Referenční URL's