Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Kyselina citronová / citronová šťáva
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3
Četli jste někdo tento postup na likvidaci kleštíka? Docela mě překvapila účinnost. Zkoušel to někdo v praxi?

http://www.friendsofthebees.org/library/...ontrol.pdf
V Polsku to prý vloni zafungovalo bezvadně (účinnost kolem 90 %). Zkouším zjistit víc informací.

Recept na tu meducínu je zde:
-----
Směs citronové šťávy
0,5 l přírodní citrónové šťávy + 0,5 l cukrového roztoku 50 % = 1 litr směsi pro 20 úlů.
Aplikuje se kapáním minimálně 50 ml na úl (jedna bedna Dadant-Blatt) nebo minimálně 5 ml na plást.
Směs musí být vlažná a čerstvá.
-----
Aplikace samosebou v bezplodém období.

Ivan Černý
Kto si chce prečítať o pokusoch s citrónovou šťavou, môže sa zoznámiť s pokusmi, ktoré boli robené v Egypte. Preklad som robil pravdepodobne z Poľského zdroja. Myšlienka ma nadchla a chcel som to v tomto roku vyskúšať, no nedostal som k tomu. Možno ma odradila aj trochu slabšia účinnosť. Anton

http://www.vcely.sk/index.php?name=News&...le&sid=404
Kyselina citrónová - krystalická sůl, by mohla jít odpařovat jako kyselina šťavelová. Zatím jsem to nevyzkoušel. _gp_
Nevíte zda citronová štáva nějak včely zatěžuje? Dala by se použít třeba 4x v třídenních intervalech?
Tak jsem zkusil citronovou štávu ve čtyřech včelstev. Bohužel uplně bez efektu. Spad roztočů se od přirozeného vůbec nezměnil...
A můžeš popsat metodiku včetně nosiče, obsahu atd. Pak by bylo dobré nějaké další výzkumníky aby bylo co srovnávat. Jedna vlaštovka ... Já už tam mám KM, tak pro příští rok.
V posledním čísle Moderního včelaře je zajímavý článek o léčení varroózy kyselinou citronovou. Co na to říkáte? Mě se honí hlavou myšlenka,že si jedny dušinky na to vyčlením a zkusím to na nich. Mimochodem časopis opět nezklamal.Takto nějak si představuji odborný časopis pro včelaře.
Na podzim jsem zde psal, že jsem nepozoroval žádnou účinnost citonové štávy. Článek v MV mě včera "vyprovokoval" k opětovnému vyzkoušení štávy.. Udělal jsem jí stejně jako na podzim (stejně jak popisují v MV). Mám pár včelstev, které mají větší spad roztočů. Do jednoho z nich jsem štávu dle návodu v MV aplikoval. Už během 1 hodiny spadlo 18 roztočů, za 24 hodin 60ks. Možná, že účinnost bude záviset na více faktorech, každopádně představa, že čistě přírodní štáva nám bude pomáhat držet roztoče "na uzdě" je pro mě hodně lákavá.

T. Heller
Díky za reakci.Já se k tomu ještě nedostal,abych to zkusil.Také mám jedno včelstvo s větším spadem.I kdyby to mělo fungovat třeba jen jako prevence,tak by to bylo super,podle mne.
Vráťte sa k príspevku č.3, môžete si prečítať preklad z výskumnej úlohy z Egypta. Pri týchto prírodných prostriedkoch, padajú roztoče ako to podáva Tomáš vtedy, keď bol u neho veľmi premnožený a je bolo včelieho plodu kde sa mal kde ukryť..

Ja som v 90- tich rokoch som vkladal kvety z okolíka vratiča v množstve 200 ks, každé tri dni. Odpadnuté klieštiky som zbieral každý deň kedy spadlo 150 až 250 a včelstvá som nezachránil. Eleborát z pokusov som odovzdal ing. Kopernickému v Ústavavu včelárstva v Lip. Hrádku. Pri ich pokusoch ale ani pri mojich opakovaných sa nekonalo hromadné padanie klieštika, pretože i keď vo včelstvách boli, bol ich málo.
Takže tak isto to môže byť pri použití citrónovej šťavy. Anton
Z toho, jaké informace jsou mi dostupné vychází, že jsou problémy s aplikací, kyselina musí být trvale ve stavu, kdy působí. Toho se u ní těžko docílí, musel by se roztok kyseliny aplikovat dlouhodobě nějakým automatickým aerosolovým dávkovačem. Odpařovat nejde. Možná bude problém i s kontaminací, protože se neodpaří jako KM. Mě to připomíná aplikaci práškového cukru. Také to funguje ale jen krátkou dobu při a po aplikaci.
Ví někdo, jaká koncentrace kyseliny citronové je ve vylisované šťávě? Autor článku v MV odhaduje koncentraci ve směsi pro aplikaci 2%, z toho vyplývá, že ve vylisované šťávě by byla 4%. Wikipedie, na kterou se autor odvolává, udává až 8% , ale v sušině limetky, je možné, že ve šťávě citronu bude ještě méně, než 4%. Ví někdo, kolik je to opravdu?
Pak stojí za povšimnutí odstaveček

Citace: Italové podle svých zkušeností nepoužívají citronovou šťávu, ale syntetickou kyselinu citronovou v různých koncentracích, nejčastěji 5%.Z toho, co čtu z jejich zkušeností, je přímý toxický vliv na roztoče mnohem silnější.

Používají tedy minimálně 2,5x vyšší koncentraci, nežli je ta podle receptu.Troufne si to někdo vyzkoušet?
Ještě k aplikaci. Doporučeno je polévat v uličkách tenkým proudem. Nebyl by účinnější postřik rozstřikovačem ( třeba jako od Ironu). O těch několik ml, které se zachytí na horních loučkách, by bylo možno celkovou dávku pro úl zvýšit.
Mám obavu, že z "vylisovanej šťavy" budú hlavne plesnivieť plásty.
(20.12.2011 17:57)Tomáš Heller napsal(a): [ -> ]Na podzim jsem zde psal, že jsem nepozoroval žádnou účinnost citonové štávy. Článek v MV mě včera "vyprovokoval" k opětovnému vyzkoušení štávy.. .Už během 1 hodiny spadlo 18 roztočů, za 24 hodin 60ks. Možná, že účinnost bude záviset na více faktorech,...

Určitě účinnost citrónové šťávy bude záviset na mnoha faktorech a je lákavé používat čistě přírodní zdroje, ale nic to nemění na faktu, že jste otevřel a vyrušil zimní chumáč a po prokapání a rozvolnění se můžete těšit 1) na mrtvé roztoče které včela zhodí dolů z buněk, a za 2) na pěknou nosemu či při lepším úplavici, protože do včely bych po zkušenostech co mám už nikdy kolem Vánoc až do proletu neprokapával._gp_
No byl tu dotaz, co citronova šťáva dělá včelám. No prý je to prožene. Mluvil jsem s jedním včelařem z Iránu a ten na jaře udělal směs ze sterilizovaného pylu, cukrové vody a trošky citronové štávy. No a tím nastříkal všechny souše a mezistěny, které přidal do včelvstva. Tvrdil, že je to super potrava pro včely a že jarní rozvoj to určitě urychlí. No což o to včely se pořádně nadlábnou a pak so po,,, ono to asi neuškodí Wink. Toho citronu nebylo ale moc, asi lžice na litr. To bych musel přehrabat moje záznamy,,,,
A jak moc je průkazné, že účinnou látkou byla skutečně kyselina citronová? Pokud se jednalo o čerstvou citronovou šťávu tak ta obsahuje i nezanedbatelné množství vitaminu C.
Sidel, čerstvá šťava a šťava vôbec nie je kyselina citrónová, je to len šťava a práve v Egypte robili pokusy s touto šťavou dvaja odvážn vedci. Článok o tom bol v poľskom časopise, ktorý som prekladal. Tie získané závery neboli nejak preukazné, ak šťavou z citróna postriekali včely na plástoch, tak niekoľko klieštikov padlo, ale to mohla byť aj náhoda. Ten preložený článok je na http://www.vcely.sk, ale všetky články sú majiteľom webu blokované, tak sa tam nemôžem dostať.
Anton: Tady došlo asi k šumu, pokud se jednalo o čerstvou citronovou šťávu, pak nelze přesně určit, která ze složek (jestli vůbec) včelstvu pomohla. Kyselost citronové šťávy způsobuje především kyselina citronová (2-8%duž Wiki). Citron dále obsahuje řadu vitaminu skupiny B a samozřejmě velké množství (cca 58mg/100g duž. Wiki) vitaminu C (kyselina askorbová). A teď je otázka jestli včelky dostaly vitaminy a byli schopny se sami zbavit VD nebo VD nesnáší kyselinu citronovou (nebo jiné složky citronové šťávy).
Stran: 1 2 3
Referenční URL's
  • Včelařské fórum – o včelách a včelaření: https://www.vcelarskeforum.cz/index.php
  • :