Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Oplodní sa v tomto čase mladá matka?
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6
dobrý den v jednom ze včelstev jsem našel 5 naražených matečníků takže bude zhřejmě včelstvo bezmatečné ani jsem matku nenašel vychovají si včely z otevřeného plodu novou matku? děkuji za odpovědi
Zřejmě půjde o nouzové matečníky, které včelky narazily po ztrátě matky, na tichou výměnu je už dost pozdě. jestli se oplodní, to bude záležet na tom, jestli budou tou dobou ještě trubci, sám můžeš pozorovat, zda ještě nějací z úlu vyletují, nebo již byly včelkama vyhnáni. Jednou se mi oplodnila matka ještě v srpnu, je to však už dost pozdě a vše je nejisté, do značné míry závislé na počasí a zda budou mít včelky pocit snůšky a nevyženou trubce.
V tomto čase bude matka určitě oplozena pokud nenastane nějaké extrémní počasí ktré by jí zabránilo jít na snubní prolety.
(25.07.2012 19:52)Axolotlik napsal(a): [ -> ]... je to však už dost pozdě a vše je nejisté, do značné míry závislé na počasí a zda budou mít včelky pocit snůšky a nevyženou trubce.

Axo, výskyt trúdov vo včelstve koncom 7 a 8 mesiaca vo včelstve, je závislé od viacerých faktorov:
  • jarné trúdy sa držia vo včelstve so starou matkou, kým včely neuznajú, že ešte je schopná ísť do budúcej sezóny
  • ak sa rozhodnú matku meniť TV, vždy chovajú nové trúdy asi 26 dní pred jej vyliahnutím, aj keď tieto trúdy vôbec nemusia oplodniť matku, včelstvo ako také sa vždy poisťuje.
  • opačný prípad vyháňania trúdov z úľa, keď včelstvo získa npr. rojovú mladú M, môžu s tým začať oveľa skôr. Tohoto roku som zaznamenal takýto prípad koncom júna. V jednom včelstve som dnes videl trúdy, ale asi ich už z úľa vytláčali.
Takže nie je pravda, že včely vyháňajú trúdy na základe vhodného alebo nevhodného počasia, ale na biologických danostiach včelstva.
Nemusíš to akceptovať, ale moje celoživotné skúsenosti sú také.
ty matečníky byli naražené ale larvu sem v nich neviděl je to normální ? a trubce jsem ve včelstvvu viděl
aha, takže to byly jen misky bez larviček a bez mateří kašičky, to je zcela přirozené, to nemusíš mít strach, podle mě matku v úle asi mít budeš, což lehce poznáš podle nezavíčkovaného plodu nebo vajíček, teoreticky se může stát, že by již mohla přestat plodovat. Nicméně, pokud si nejsi jist, dej do úlu rámek s plodem z jiného úlu, pokud narazí matečníky, tak matka jim chybí, když ne, tak je vše v pohodě
Tak mám pocit, že máš zmatek v pojmech.
  • Naražený matečník = matečník s mateří kašičkou a larvičkou.
  • Matečník (pouze prázdná miska) = je vlastně jen příprava pro matku kterou tam donutí zaklást když se dostanou do rojové nálady.
Pokud jsi viděl jen prázdné misky tak buď v klidu - tedy pokud je někde jinde otevřený plod. To tam někde matku máš. Rojová nálada nyní je konec konců taky možná je dost teplo - loni mi taky jedny frnkly koncem srpna.
Jinak nedostatku trubců bych se asi až tak nebál. Větší problém jsou loupeže - ty potvůrky jak tak pozoruji vycítí nepřítomnost kladoucí matky a hned se v tomto čase pouští do loupeží no a snubní prolety při tom loupení a bojích na česně, které tak musím zůžovat - no nevím jak to dopadne.
Pokud si nejsi jistý, jak na tom s matkou jsi, je dobré provést kontrolu plodiště. Ale není nutné matku fyzicky hledat, stačí prohlédnout dva tři plodové plásty a pokud uvidíš mladé larvičky a hlavně vajíčka, mělo by být vše v pořádku.
Dříve jsem se snažil matku hledat při každém zásahu v plodišti, teď ji vidím jednou dvakrát za sezónu, když se poštěstí a je zrovna na tom plástu, který vezmu do ruky. Mateří misky, bez kašičky, nezakladené se v podstatě v plodišti objevují v průběhu celé sezóny, to není známka výměny matky.
tak v matečníkach opravdu larva neni a koukal jsem jestli jsou nakladeny vajíčka v bunkách plástu a tam sem žádné taky nenašel jen larvy takže bud matka neklade a nebo tam opravdu neni
Vlož do úlu rozplod což je rámek s plodem různého stáří z jiného včelstva pokud v úle není matka včelstvo narazí matečníky.Včely nenarazí matečníky na starých larvách které tam zřejmě máš pouze na larvičkách mladších .Pak to řeš přidáním nové matky kterou lze jistě ještě sehnat, je to lepší než čekat až si včelstvo vychová matku vlastní což trvá zhruba měsíc.Před přidáním nové matky musíš samozřejmě naražené matečníky zrušit.Neotálej s tím ať ti včelstvo neovládnou trubčice.
Matka někdy přestane klást protože není snůška tedy pokud nekrmíš mírně pokrm pokud tam matka je včelstvo matečníky nenarazí a matka při krmení začne klást.Udělej opatření proti loupeži bezmatečné včelstvo je náchylné k vyloupení.
práve už mám rozjednanou matku od sousedního včelaře už oplozenou.
Nejdřív udělej tu zkoušku nic tím netratíš a pokud tam matka je novou ti včelstvo nepřijme.
To, že ti matka neklade ještě neznamená, že tam není. To může způsobit snůšková pauza v kombinaci s nedostatkem zásob (někdy i jen jeden z těchto faktorů) a nebo linie včel, které si dávají pauzu. Já bych nepanikařil, koukni na zásoby, je-li jich málo začni krmit a po týdnu hledej jestli matka klade.
Také tam může být mladá neoplozená matka po tiché výměně.Včely někdy matečník vykoušou takže včelař ani nepostřehne že došlo k výměně.Je tedy více příčin proč není zakladeno.Určitě není dobré přidávat novou matku pokud si nejsme jisti že jiná v úle není.
(27.07.2012 7:18)stemad napsal(a): [ -> ]tak v matečníkach opravdu larva neni a koukal jsem jestli jsou nakladeny vajíčka v bunkách plástu a tam sem žádné taky nenašel jen larvy takže bud matka neklade a nebo tam opravdu neni

Je dost nepravdědopobné, že by si tam viděl larvy a nebyly přitom naražené matečníky s larvčkami. Pokud přijdeš o matku při nějaké manipulaci s rámky (co se stává i zkušeným), tak včely ihned na nejmladších larvičkách narážejí matečníky a chovají nouzovou matku. Nevím co by včely donutilo prošvihnout tuto možnost sebezáchovy. Jediné vysvětlení pak je, že si matka dává pauzu nebo je stará případně nějak pochroumaná (přimáčknutím zadečku) a včely přítomnost matky (feromonu) nenutí prozatím narážet matečníky.
dobrý den tak mi to nedalo a skusil jsem ve včelstvu najít matku nakonec se mi jí povedlo najít matečníky tam jsou ale jen misky bez larvy jak už jsem psal v předchozích příspěvcích ale dneska celý den byl u úlu obrovský šrumec vypadalo to na loupež tak jsem zůžil česno a když sem se šel navečer hledat tu matku tak včely viseli dost do podmetu což jsem u tohoto včelstva nikdy nezaznamenal a na dně úlu jsem našel mrtvé včely co neměli to ochlupení na zadečku
Možná by bylo lépe je tolik nerušit, matku máš, to je hlavní. To, že jsou včelky zavěšeny v podmetu je normální - mohou tak stavět dílo. Jestli je na dně úlu pár létavek bych také tolik zatím neřešil, jak jsi psal, zúžil jsi česno, takže jim dá víc práce dostat mrtvolky pryč, zvlášt když je třeba pěkné počasí nebo jsi je zakrmil a včelky ten den mají dost jiné práce než uklízet v podmetu.
Vyvěšené jsou protože je jim vedro a dusno, ke kterému jsi přispěl tím zúžením česna. No a pokud se brání loupeži tak jich je taky dost na stráži a ten šrumec také zvedá teplotu v úle.
a proč měli vystavěné ty matečníkové misky? asi dnes večer jim dam litr roztoku 3:2 a pak uvidím jestli zase začne klást protože vajíčka jsem neviděl ale možná že tam bily protože už mají dost tmavé souše.to že neklade asi opravdu bude tim že neni snůška v okolí toho už moc nekvete. děkuji vám za rady
Je to zcela normálí že včely stavý misky takříkajíc do zásoby.Dokonce je postaví i na vložených mezistěnách aniž by je matka využila ber to jako zcela přirozený jev.Buď v klidu dokud není v misce vajíčko a následně plod tak se nic neděje.
Stran: 1 2 3 4 5 6
Referenční URL's