Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Oplodní sa v tomto čase mladá matka?
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6
Dnes som náhodou kontroloval oplodňovaciu jednotku (O.J.) a objavil som v jednej komôrke na dva plásty B liahnuci sa plod, dostatok včiel, dobré zásoby a neoplodnennú matku. V O.J. sa pred časom stratila oplodnená M, nasledoval náhradný- nouzový chov (NCH) a z neho asi 5 dňová M. Teraz budem sledovať či sa v tomto pôzdnom čase oplodní, trúdy sa vo včelstvách nachádzajú hlavne v trúdicových, takže predpokladám dobrý koniec tohoto príbehu M. Uvidím a napíšem.

Matka je z náhradného chovu, ale aj očami sa dá ohodnotiť známkou 1, je veľká a robustná, napriek tomu, že M z NCH sú vraj malé. áno sú menšie, hlavne vtedy, keď sú vychovávané v čase keď matky mimoriadne plodujú. Je zaujímavé, že práve v takýchto malých včelstvách sa stane, že im nedám MB alebo matku, robia NCH a vtedy som vždy zaznamenal, že matky sú také ako som napísal vyššie.
Vysvetľujem si to tak, že oplodnené M v stiesnených pomeroch kladú minimum vajíčok, preto sú ťažšie (získané z literatúra tým sa rodia matky ktorým, sa potešíme. To len tak na okraj, dôležité je v prípade, či sa matka oplodní a či bude ešte v tomto roku klásť vajíčka. Anton
držím palce, moje 2 matky vychované z plodového plástu v pozdně srpnových oddělcích už začaly klást.
Pred 10-timi dňami som si dal otázku, oplodní sa táto M v tak pôzdnom čase. Veril som do poslednej chvíli, že áno, pretože včelstvíčku malo na to podmienky, mladé včely a dostatok zásob, počasie ideálne a trúdy so stále nachádzal vo včelstvách. Ten krásny deň sa dostavil 5.9, kedy som našiel prvé vajíčka v bunkách. Pred dvomi dňami so včelstvíčko s matkou pridal kmeňovému včelstvu, ktoré malo ešte mladšie včely ale chýbala mu matka.

Zvolil som si metódu pridania bez rizika a matku som vložil do novín väčšieho formátu z ktorého som urobil obálku, do ktorej som vložil plást s M a uzatvoril aj z hornej strany a vložil medzi plásty včelstva. Obálka prepúšťala toľko vzduchu aby osadenstvo neuhynulo od nedostatku vzduchu.
Novinová obálka slúži na zmiernenie nárazu dvoch skupín včiel a jedná má M, takže spojenie sa sprostredkuváva postupne, pretože vonkajšie včely dostávajú informáciu o prítomnosti M a jej materskej látky. Pridanie sa mi vždy podarilo.

Dnes som robil kontrolu včelstva, včely ticho, obálka skoro rozhryzená,čo znamenalo, že došlo ku kontaktu domácich včiel s pridanou matkou. Nastal okamih pravdy, vybral som plást na ktorom plodovala a skutočne som matku našiel bez poškodenia npr. nôh. No neviem, či tento zásah v tak pôzdnu časovú dobu, včelstvu dovolí prežiť, uvažujem ešte pridať plást s včelami zo silného včelstva. Anton
V těchto dnech nám začali klást 4 z 5 mladých matek, poslední se ztratila. S oplodněním není problém neboť počasí je dobré a trubci se stále ještě vyskytují.
Zdravím Honza
S těmi trubci to mohu potvrdit. Asi mají včelky zásob dost a v srpnu trubce dostatečně zredukovaly. Teď jsem pozoroval, že si klidně lezou do úlu a nikdo je nenapadá. Viděl jsem je i na plástech - vše v klidu. Takže asi nějakou železnou rezervu si prostě nechávají - asi pro případ co kdyby.
(09.09.2011 16:10)Anton Turčáni napsal(a): [ -> ]Zvolil som si metódu pridania bez rizika a matku som vložil do novín väčšieho formátu z ktorého som urobil obálku, do ktorej som vložil plást s M a uzatvoril aj z hornej strany a vložil medzi plásty včelstva. Obálka prepúšťala toľko vzduchu aby osadenstvo neuhynulo od nedostatku vzduchu.
Novinová obálka slúži na zmiernenie nárazu dvoch skupín včiel a jedná má M, takže spojenie sa sprostredkuváva postupne, pretože vonkajšie včely dostávajú informáciu o prítomnosti M a jej materskej látky. Pridanie sa mi vždy podarilo.
Dnes som robil kontrolu včelstva, včely ticho, obálka skoro rozhryzená,čo znamenalo, že došlo ku kontaktu domácich včiel s pridanou matkou. Nastal okamih pravdy, vybral som plást na ktorom plodovala a skutočne som matku našiel bez poškodenia npr. nôh. No neviem, či tento zásah v tak pôzdnu časovú dobu, včelstvu dovolí prežiť, uvažujem ešte pridať plást s včelami zo silného včelstva. Anton

V tomto citovaném příspěvku př. Tučániho jste dostali naprosto podrobný návod, jak přidat novou matku do bezmatečného včelstva. Je to vlastně metoda spojení 2 včelstev. Podmínkou ale je, že tato matka je již přijata v oddělku, t.j. na 2-3 plástech, kde již klade. Někdy je poblém ale přidat matku, zvlátě pokud přijde od chovatele v klícce. Tam vždy volím metodu smetence. Ze včelstva, kde matka klade vyjmu 2 - 3 plodové ometené plásty, tedy bez včel a vložím tomuto včelstvu nad mřížku. Účelem je, aby se na plásty natáhly především mladé včely. Po cca 2-3 hodinách tento nástavek odložím stranou a včely ometu do jiného nástavku na několik prázdných (nejlépe vytočených) souší se zbytky medu. Případně 1 - 2 rámky s medem přidám. Takto vytvořenému smetenci můžete bez obav přidat matku v klícce, tam je přijetí vždy bez problémů. Oddělek ponechám 3-4 dny v klidu. Včely vykoušou těsto, matka vyběhne mezi včely a může okamžitě začít klást. Většinou jí to ale 1 - 2 dny trvá. Po těchto 3-4 dnech můžete takto vytvořený oddělek použít přesně podle metody př. Turčániho.
Já to dělám ale maličko jinak. Na včelstvo, kterému potřebuji přidat matku položím mřížku, na ni noviny a oddělek s nově přidávanou matkou. Oddělek tedy novinami neobaluji. Po několika dnech rámky i s matkou a plodem dám na svoje místo do plodiště. Mřížka a noviny hodně zbrzdí případný útok včel ze spodního nástavku. Ještě se mi nestalo, aby takovéto přidání skončilo neúspěchem. PROTO PROSÍM, ZEJMÉNA ZAČÁTEČNÍKY, BY SI TUTO "NOVINOVOU" METODU ZAPAMATOVALI A ZAPSALI ZA UŠI. SPOLEHLIVĚJŠÍ METODU ZATÍM PROSTĚ NEZNÁM!!!!!
Dnes jsem se tak šel podívat na zahradu jak to lítá...všechny úly létaly jen lehce, pouze u jednoho byl šrumec docela velkej. Dost lítaly a nosili i dost pylu. Když jsem se do nich podival zjistil jsem že jsou v něm naraženy dva ještě otevřené matečníky. Docela mě to dostalo, poněvadž matku jsem dával letos novou.(bohužel když mi přišla měla jednu ulomenou nožku, ale i přesto klade jak divá)...Jinak v úle je i nyní a stále klade. Nevím ted ale co dělat, poněvadž jestli dojde k tiché výměně, tak se asi neoplodní páč nejsou již vidět skoro žádní trubci.
Prosím o radu.... mám tedy matečníky vylámat?...nebo je ponechat? ...nenarazí si po vylomení nové?
Spočítej si kdy by měla jít vylíhlá matka na oplození.Dle mého názoru by byl hazard matečníky ponechat,musíš se snažit udžet starou matku ve včelstvu.U inseminovaných matek je jev z výměnou matky v tomto čase úplně běžnou záležitostí a také se dělá vše pro udržení matky.Vylámat pořádně prohlédnout aby tam nebyl někde ukryt matečník a nejlépe ještě tak po týdnu prohlédnout.Také jde matku uvěznit v průlezné klícce a zamezit jí jeden ciklus klást po znovuvypuštění už včely matečníky většinou nenarážejí největším faktorem je doba a počasí ,smozřejmě že stávající matečníky se musí odstranit a provést ještě jednu kontrolu.Intenzita kladení se již snižuje a jeden ciklus včelstvu neuškodí(ověřeno z dob kdy se natíral plod a matky se věznili tak aby v době prvního léčení nebyl ve včelstvu žádný zavíčkovaný plod).Jsou ještě i jiné metody které používám u inseminovaných matek ty jsou ovšem složitější.
Dnes jsem v letošním smetenci kontroloval stav a zásoby, jelikož jím chci provést výměnu matky v letošním roji a našal jsem v něm dva zavíčkované matečníky, takže na oplození matky asi ještě čas bude, včely to musí vědět.
Co to má znamenat, že narazily matečníky?
Mohl by někdo poradit? Smetenec je přes dva měsíce starý a jinak byl v pořádku.
Děkuju, Josef.
Josef, ak je pôvodná M v zmetanci a včelstvo má otvorený a zaviečkovaný trúdí plod, ide o TV, vyliahnutá M má šancu sa oplodniť. Ak tento stav v úli chýba, ide o náhradný-nouzový chov, ale to nie je podstatné, ide o oplodnenie môadej matky.

Príčinu hľadať prečo včelstvo rieši kvalitu M v tomto pôzdnom čase (z hľadiska oplodnenia), je veľmi ťažké, niekedy ju nájdeme npr. poranená noha inokedy je z hľadiska včelára a predsa. Jednoducho vnútorný stav je medzi M a včelami "napätý", včely sa stále nestotožnili a rozhodli sa ju odstrániť. A k sa im to podarí je všetko v poriadku, ak nie včelár si zanadáva. Veď vždy je pravdepodobné, že počasie v tom čase bude pre oplodnenie nevhodné, alebo nebude vhodný trúd a nešťastie je na svete. Prajem dobré počasie, Anton
Děkuji za rady....Prohlédl jsem celý úl a oba nalezené matečníky vylomil. Jen pro zajímavost jsem si všiml že kolem jednoho matečníku bylo ještě naraženo asi sedum trubčích buněk(i ty jsem propíchal, aby je to nenutilo narazit nové matečníky). Je vidět že mysleli na všechno, ale záleží zda by těchto pár trubců vůbec stačilo...Byl by to asi dost risk ponechat to na nich a nechat výměnu proběhnout...nevim no...
(14.09.2011 10:33)ing. Rostislav Pešek napsal(a): [ -> ]Ze včelstva, kde matka klade vyjmu 2 - 3 plodové ometené plásty, tedy bez včel a vložím tomuto včelstvu nad mřížku. Účelem je, aby se na plásty natáhly především mladé včely. Po cca 2-3 hodinách tento nástavek odložím stranou a včely ometu do jiného nástavku na několik prázdných (nejlépe vytočených) souší se zbytky medu. Případně 1 - 2 rámky s medem přidám. Takto vytvořenému smetenci můžete bez obav přidat matku v klícce, tam je přijetí vždy bez problémů. Oddělek ponechám 3-4 dny v klidu. Včely vykoušou těsto, matka vyběhne mezi včely a může okamžitě začít klást. Většinou jí to ale 1 - 2 dny trvá. Po těchto 3-4 dnech můžete takto vytvořený oddělek použít přesně podle metody př. Turčániho.
Já to dělám ale maličko jinak. Na včelstvo, kterému potřebuji přidat matku položím mřížku, na ni noviny a oddělek s nově přidávanou matkou. Oddělek tedy novinami neobaluji. Po několika dnech rámky i s matkou a plodem dám na svoje místo do plodiště. Mřížka a noviny hodně zbrzdí případný útok včel ze spodního nástavku. Ještě se mi nestalo, aby takovéto přidání skončilo neúspěchem. PROTO PROSÍM, ZEJMÉNA ZAČÁTEČNÍKY, BY SI TUTO "NOVINOVOU" METODU ZAPAMATOVALI A ZAPSALI ZA UŠI. SPOLEHLIVĚJŠÍ METODU ZATÍM PROSTĚ NEZNÁM!!!!!

Dobrý večer, pane inženýre chtěl bych se zeptat k vaší spolehlivé metodě přidání matky a následné spojení smetence se včelstvem.
Posilujete oddělek před přidáním do včelstva zavíčkovaným plodem a mladými včelami, nebo je dáváte jen na těch cca 4 rámcích nad mřížku a noviny v nástavku?
Taky jsem se chtěl zeptat, jak by to dopadlo kdyby se ve spodním včelstvu zůstala matka, kterou bych chtěl vyměnit, určitě s tím máte svoje zkušenosti.
Děkuju za odpověd, Petr.
Ano, metoda odsavače je nepřekontelná.
JK
Je celkem jedno, co posilujete a jak to posilujete. Víceméně všechny metody jsou účinné za předkladu, že spojení včelstev a následné prolinutí jednotlivých včel proběhne co nejpomaleji. Je nutné, aby byla za každou cenu ochráněna matka. Čím větší družinu včel kolem sebe má, tím je to jednodušší. Proto jsou tam u velmi slabých oddělků noviny a mřížka. Vždy se spojení podstatně zpozdí a slabý oddělek to dokáže absorbovat. Pokud přidáváte plod, dbejte, aby byl nad sebou. Aby posléze bylo po rozkousání novin plodové těleso kompaktní, ne všude něco. Pokud jste nuceni přidávat oddělku plod a včely do jednoho nástavku, oddělte tyto dvě tělesa min. jednou světlou souší, nebo ještě lépe mezistěnou. Za dva dny ji buď včely postaví a matka zaklade, nebo ji vyjmete a spojíte plod k sobě. Je celkem lhostejné, zda posilovaný oddělek je nahoře, nebo dole, ale ten oddělek, který posilujete, by měl být vždy "doma". Máte-li možnost vytvořte umělou přepážku z novin. Velmi dobře splní účel. Pokud přidáváte samotný plod, je velmi dobré řešit jako výměnu - vyjmout otevřený a vložit zavíčkovaný. Vždy rámek za rámek, jinak nemusí být rámek obsednut, zahříván a je více škody, než užitku. Pokud takovouto výměnu uděláte 2- 3 x, vždy v horizontu několika dnů, jen se divíte, jak problém mizí. Přidávané včely je nutno dostat do fáze, kdy se musí PŘIŽEBRÁVAT, ne že ony jsou pánem situace. Taková přižebrávaná včela jakoby slíbí, že bude vykonávat všechny práce v úle, kromě výživy plodu a servisu matky. A její aktivita je pak příkladná, jinak jí hrozila smrt.
Způsobů posílení je mnoho, ale volba musí vyjít vždy z konkrétní situace. Rozhodně to není paušál. To, co funguje u nás, nemusí zafungovat u Vás z důvodu mnoha odlišných podmínek. Ale sedněte si, chvíli se zamyslete a dívejte se. VČELY JSOU JAKO OTEVŘENÁ KNIHA, STAČÍ ČÍST. ONY SI ŘEKNOU SAMY.
iRP
Ahoj Zbyňku - přísp. č.7 a 11.
Příčinou TV není přítomnost trubčího plodu, ale to, že včelám matka nevyhovuje - možná ta ulomená noha, ale může to být i něco jiného. Trubci ve včelstvech ještě v omezené míře jsou. Včera jsem při odstraňování gabonů někde viděl i zavíčkovaný trubčí plod.
To "postižené" včelstvo musíš ještě kontrolovat, neboť velmi pravděpodobně budou mít snahu TV udělat.
Zarazilo mne však, že píšeš "byl tam šrumec". To, že tam jsou matečníky, by nebyl důvod, důvodem spíš může být snaha o loupež!!!
Přeji ať to dobře dopadne Honza
Zbyňku, již jsem psal svoji zkušenost s TV matky, v tématu Přidání matky, příspěvek č.89.
Když to včely chtějí udělat, tak to prostě udělají, ani já jsem jim v tom pravidelnými kontrolami nezabránil, a to jsem ji jako začátečník chtěl ve včelách udržet zuby, nehty.
Možná by někdo zkušenější mohl napsat, kdy včelstvu vyměnit matku za jinou, když tahle se tvým včelám nelíbí, hlavně pokud chceš, aby jsi měl ve včelstvu matku kvalitní.
Pokud máš možnost jiné matky, tak si vyber v tématu Přidání matky, způsob přidání a jinou matku jim přidej radši již teď. Bylo by to takové lepší, když jí přijmou teď a půjdou s ní do zimy, možná se s ní i lépe sžijí. A navíc, když i nově přidanou vymění, máš na jaře, další možnost matku zkusit opět vyměnit, tedy pokud máš možnost matky sehnat.
Přeji hodně zdaru, Josef.
Já jen doufám, že si na ni zvyknou a přestanou vymýšlet takové blbosti, jako že by ji vyměnili za lepší. Dnes jsem je prohlédl a zatím žádmé matečníky nenarazili, tak doufám, že to tak zůstane nadálea půjdou s ní zimovat...
Dobrý večer.
Tak jsem si udělal takový pokus, jestli se v těchto dnech mladá matka oplodní.
Dne 3. září jsem udělal smetenec a dal jsem do něj rámek s cca dvoudeními vajíčky. Možná mě tady bude někdo ,,kamenovat,, za ten pozdní termín, ale chtěl jsem to zkusit a podělit o zkušenost. Dnes 25.9 jsem seděl před úlem a pozoroval jsem co se děje a v tom jsem viděl matku jak přiletěla, zřejmě ze snubního proletu, čekal jsem co bude dál, za zhruba 20-25 minut znovu, jak vyletěla jsem nepostřehnul, ale návrat ano. Na zadečku měla nějakou bílou skvrnu, napřed jsem si myslel, že je to ,, semínko,, ale bylo to zhruba v místě vonné žlázy viz nákres http://komarimed.ic.cz/anatomie_vcely_obrazek.htm
Je to poprvé co jsem viděl návrat matky ze snubního proletu, jestli tento smetenec přežije zimu je ve hvězdách, ale je mi jasný, pokud počasí přeje, matka se v těchto dnech oplodní.
Petr.
V loňském roce jsem pozoroval návrat matičky se snubního proletu 15.10. Oplodnila se dobře-dodnes jí mám.
(14.09.2011 8:15)JKL napsal(a): [ -> ]S těmi trubci to mohu potvrdit. Teď jsem pozoroval, že si klidně lezou do úlu a nikdo je nenapadá.

Také to tak vidím, pozoroval jsem to i v minulých letech. Měl jsem obavy zda nejsou některá včelstva bezmatečná, když ochotně přijímají trubce, ale po kontrole je matka i plod a mezitím klidně lezou trubci. Není jich tolik jako v létě ale jsou. Takže pokud zřejmě přežijí srpnové vyhánění, včelstva je pak později tolerují, možná právě pro případ pozdního oplození. Ovšem díky jejich vysokému zalétávání fungují bohužel i jako spolehlivý přenašeč roztočů.
Stran: 1 2 3 4 5 6
Referenční URL's