Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Vychycení resp. vyhledání matky
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6
Rudla nič v zlom, ale Ty sa postupne pretváraš do pozícii len pozorovateľa včiel , sem tam im pomôžeš a ostatné necháš na prírodu. Nadviazal si na zásady M. Bencúra, ktorý má stopnutý priamy prístup na tieto stránky? Takých včelárov po dedinách máme dosť, čo sa len prizerajú a vytáčajú, ak ovšem majú čo, voláte ich "dedulové", "i tak še da""vravia naši východniari.
Ja sa do takejto pozícii nechcem dostať, i keď sa začínam cítiť ako dedula, ja chcem aby moje včely žili a prinášali čo najviac medu a u mňa i propolisu a peľu. A zatiaľ sa mi darí (klopem na tvrdé drevo, aby som si nepokazil"?? Na pozorovanie včiel mi stačí Koryto na voľnú stavbu a jeden klát, z ktorému med neodoberám, nemám ktorý., lebo som ho nechal na "verímboha", na prírodu, no stále žije. Anton
Je dobré správně rozlišovat to co je vhodné nechat na přírodě a kdy je dobré zasáhnout a jak. Podle mne to musí být asi rozumný kompromis.Zkušení včelaři asi vědí,my začátečníci se to musíme naučit. Wink Já první rok na včely také spíš jen čuměl.Zkoušel jsem vše sám jen podle knížek bez zkušeného včelaře,protože....jak to napsat......no znáte to...."Já sám mami" Big Grin.......Letos už jsem byl jistější a vím,že je nutné se občas podívat jak "včelky bydlí" jinak se může stát že budu "pozadu" . Wink Vím,že stačí když vidíte plod (vajíčka,larvy) a je jasné že matka je přítomna a není nutné jí hledat,ale podívat se na mamušku jak metoší po plástu......no není to radost ? Big Grin Zatím se mi jí podařilo spatřit vždy jen náhodou,ale zase zkusím štěstí. Wink
Matku hladam iba raz pocas jej zivota - a to v druhom roku jej zivota kedy jej hned z jari strihnem kridla. Potom jej pri prvom vytvoreni matecnikov jeden necham a matky sa vymenia. Ak matku nenajdem a ma matecniky tak vsetky matecniky zrusim.
Matka je zvycajne tam kde je najcerstvejsi plod - vajicka.
Ještě jedna mimořádně důležitá věc pro vyhledání matky nebyla zmíněna. Světlo.
Úly se doporučuje umisťovat tak, aby na ně nepražilo slunce. Pokud ovšem držíte vytažený plást ve stínu a okolí je zalito sluncem, vaše naděje na nalezení matky se pronikavě zmenší.
Proč?
Pokud mi na plást nesvítilo přímé slunce, tak jsem matku našel jen vzácně. Zřejmě nebylo možné pořádně zaostřit. Asi jako s fotoaparátem, když fotíte ze stínu proti slunci, tak se fotografie nepodaří, ale když fotíte věc nasvícenou sluníčkem a slunce máte v zádech, tak fotka bývá ostřejší.
Tak tady je další čerstvé video pro procvičení oka:


Nápověda - pozorujte to co nejvíc šmejdí po plástu
Na pláste skoro bez včiel je M a k tomu mladú ľahko hľadať a keď som už pritom, prezradím ako matku z plásta odchytiť, bez toho aby som ju poškodil. Vyhľadám M a priblížim sa k nej odzadu blízo bruška, M začne pred nami rýchlo sa vzďaľovať a vtedy zodvihne obe krídla, vtedy ju treba za ne chytiť a vložiť npr. do klietky alebo pri značení medzi palec a ukazovák ľavej ruky. Ide to rýchle a bezbolestne, tento spôsob sa dá naučiť.
Zkusím toto téma trochu oživit: Mám jedno včelstvo s volně spářenou matkou a vzhledem k tomu, že v mém okolí se nikdo výměnami matek nezabývá, ty včely jsou po místních trubcích učiněné Messerschmidty. Kdybych na takových včelách před dvěma lety začínal, tak se včelařem nikdy nebudu chtít stát, ještě dnes je mi někdy docela úzko z jejich systematických náletů. Tak silné obranářské geny jsem u včel nikdy nezažil. Tím se dostávám k tématu - nikdy se mi tam nepodařilo matku zahlédnout, je stará teprve rok (F2 po jabloňanské insemince), takže je asi velmi hbitá, bréca jedna protivná. Dnes jsem do nich večer zíral rámek po rámku snad hodinu a nic. Napadlo mě, že dám mezi jednotlivé tři nástavky plodiště na tři čtyři dny mateří mřížky, čímž se vcelku jednoduše matka podaří lokalizovat s přesností na nástavek. Má s tímto postupem někdo zkušenost? Přijde mi to vcelku nadějné. Jestli ji nenajdu, tak se mi její geny nikdy nepodaří ze včelnice odstranit...
Zkus přeleták. Ve včelstvu bez létavek (silně oslabeném) matku snáze najdeš a pak to opět můžeš spojit.
JK
Pokud mi nejde najít matku, použiji cizí matečník v klícce nebo jinou matku také zavřenou aby nedošlo k jejímu poškození a nejdýl do druhého dne najdu tu co hledám, jak se snaží zlikvidovat vetřelce...
(29.05.2013 21:58)apach napsal(a): [ -> ]Zkusím toto téma trochu oživit: Mám jedno včelstvo s volně spářenou matkou a vzhledem k tomu, že v mém okolí se nikdo výměnami matek nezabývá, ty včely jsou po místních trubcích učiněné Messerschmidty. Kdybych na takových včelách před dvěma lety začínal, tak se včelařem nikdy nebudu chtít stát,

Big Grin Stejnou zkušenost mám i já se začátky včelaření, dostal jsem jedno včelstvo, která bylo rovněž tak útočné, že se i stalo, že zůstal úl rozdělaný, kolem rozházené nářadí jako dýmák, rozpěrák, smetáček a pod. a já běhal v kombinéze po zahradě a snažil jsem se zbavit včel, které mi vlezli do každé škvíry, kterou jsem v kombinéze měl, jen aby mě mohli bodnout Big Grin . I já jsem zde nemohl dlouho matku najít a když se mi to po delší době podařilo, lekl jsem se co to je za včelího obra. Chytit ji byl problém a tak jsem ji naháněl se značkovací tužkou po plástu. Kdyby mě tenkrát někdo viděl tak si řekne jak toto může dělat včely Smile , když se mi matku konečně podařilo značkovací tužkou označit tak vypadala jak malířský učeň, samá barva. Od té doby matky značím jen barvou a stejným způsobem, ale jen ji nejprve nechám uklidnit a pak se jen lehce dotknu značkovací tužkou na hruď a je to hotové.
(30.05.2013 19:59)bohemia.gall napsal(a): [ -> ]Pokud mi nejde najít matku, použiji cizí matečník v klícce nebo jinou matku také zavřenou aby nedošlo k jejímu poškození a nejdýl do druhého dne najdu tu co hledám, jak se snaží zlikvidovat vetřelce...

Souhlasím, o této metodě jsem také uvažoval, problém může být v tom, že jiná matka (byť je chráněna přidávací klíckou) může být v dost vysokém procentu případů poškozená ať včelami či matkou původní (čímž se stane dále nepoužitelnou) a pokud vím, tak na přidaný matečník původní matka dost často nemusí reagovat, vždyť včely v úle si při tiché výměně také matečník připravují, o rojových ani nemluvím. Nebo se mýlím?



(29.05.2013 23:11)Josef Křapka napsal(a): [ -> ]Zkus přeleták. Ve včelstvu bez létavek (silně oslabeném) matku snáze najdeš a pak to opět můžeš spojit.
JK

Dobrý tip, děkuji za něj, kdyby ten úl teď nebyl těžký jak balvan, vážně bych o tom uvažoval, ale zkusím použít ty mateří mřížky mezi nástavky v plodišti už jen proto, abych ověřil svou hypotézu. Ono prakticky pracné to bude asi méně (když se lokalizuje nástavek, rámků na probrání je už jen deset) a přelétákem se přece jen ztrácí část výnosu, což bych v tomto nevyzpytatelném počasí asi docela pocítil, přece jen úlů mám řádově v jednotkách, ne desítkách... Smile
Trochu jsem nad tím uvažoval, přestože nemám praxi. Nedaly by se matky kroužkovat velmi tenkým drátkem z nerez oceli 14.016 (magnetická nerez ocel) v oblasti mezi hrudí a zadečkem? Pak by stačilo jen s magnetem o vhodné síle (F) magnetu (aby zborcením prstence nedošlo k usmrcení matky), ploše a tloušťce zajíždět do mezer mezi rámky a matka by se takto našla velmi rychle, snadno a jistě.
Když jsem začínal, také jsem si s tím lámal hlavu. Dnes už nemám problém matku najít, ani je neznačím. Po pár sezónách to pro Tebe bude meteleskum bleskum. Prostě intuitivně až budeš brát rámky do rukou budeš vědět, na kterých rámcích a u jak starého plodu matka pobíhá. A pokud si je začneš značkovat, je to úplná pohoda. Na jaře si zkus odchovat novou matku a než úl naroste do své velikosti, budeš včelařem. ... samozřejmě i zde platí Murphyho zákony. Tj. matku najdeš vždy, když jí nehledáš.
Sidel, stačí keď použiješ magnetku ,presne takú ako sa balí do jogurtu, a deti si ju dávajú na chladničku, vysekneš si krúžok z výsečníkom na tesnenia, nafarbíš farbou na príslušný rok kedy M značíš a nalepíš na hruď.
Povinné čipovanieBig Grin Psov a mačky sme očipovali, teraz môžme aj matky.
(27.10.2013 11:19)Rasťo 71 napsal(a): [ -> ]Sidel, stačí keď použiješ magnetku ,presne takú ako sa balí do jogurtu, a deti si ju dávajú na chladničku, vysekneš si krúžok z výsečníkom na tesnenia, nafarbíš farbou na príslušný rok kedy M značíš a nalepíš na hruď.

Rasto aj si to skusal alebo ta to len tak napadlo
To ma napadlo, ale skúsim to , poznám chlapíka ktorí má laserovú vypalovačku- vyrezávačku ,opýtam sa ho či to pôjde ak áno tak mu tu dám spraviť, mne hovoril že okrem skla a nejakých podobných materiálov sa dá na tom vypalovať všetko, mne vyrába šablóny z MDF a DVD, dokonca my ukazoval vyrezávanú dyhu hrubú 0,75 mm,
V jednom úle jsem dlouho nemohl matku najít, až při vkládání mateří mřížky jsem ji nechtěně nechal v medníku, tzn. stačilo prohlédnout pouze jeden nástavek. Tak jsem se na hledání soustředil více než jindy a neznačenou matku jsem skutečně zahlédnul, ale jen zahlédnul, protože při vytahování rámku skočila dolů a už jsem ji ten den nenašel. Podařilo se mi ji chytit až při další prohlídce, kdy už jsem byl přichystán na její kousky, nechal si větší mezeru mezi rámky a při zahlédnutí matky natočil plást vodorovně, aby nemohla skákat. Holt s paragánkami je potíž, na ně fakt jedině s magnetemSmile.
Stran: 1 2 3 4 5 6
Referenční URL's