Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Vychycení resp. vyhledání matky
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6
Ano, stává se, že se matka ztratí, zrovna tak mohla být poškozená. Ani zavíčkovaný matečník není 100 %jistý, že se z něj vylíhne zdravá, nepoškozená matka.
KOlik je to dní co se měla vylíhnout?? Počkala bych 10-14dní, jestli se objeví vajíčka. Pokud ne, tak hlídat, aby se neobjevili trubčice nebo přidat znovu matečník, matku.
Včera to bylo 8 dní od plánovaného vylíhnutí (počítal jsem od doby kdy jsem matečník objevil).
Dám na radu a ještě počkám, jestli se neobjeví vajíčka přidám znovu zakladený plást.

Děkuju
Kdo najde matku??. A co je na ni vidět typického??
[Obrázky: 118.jpg]
matka tmavšia,s gaštanovým pásikom na zadočku,ca stred obrázku Smile
Skúsim. Je tmavá s výrazným prúžkom. Nad ňou je zadoček včely, ktorá zrejme čistí bunku.
Myslíš ten maličkej nápis "Sklenar"....?Big Grin
Vidíte ji ale všimněte si toho postavení křídel, to je pro ni typické, když utíká Big Grin Borci /ne já/ ji za ně chytají
(12.11.2014 23:34)jirka.marx napsal(a): [ -> ]Vidíte ji ale všimněte si toho postavení křídel, to je pro ni typické, když utíká Big Grin Borci /ne já/ ji za ně chytají

Jirka, ale on neuteká, matka kontroluje v tomto prípade bunku, a ak má sklonenú hlavu musím skloniť mi hruď, preto sa jej vztýčili krídla.
Včera jsem si před přestěhováním úlu chtěl poznamenat číslo matky. Nadzvednu víko, matka se procházela na rámku pod folií.
Myslím že rychleji mi vyhledávání už nikdy nepůjde.
Závidím. Já včera 2x prošel všechny rámky ve smetenci na 2 NN, kde by měla být mladá matka a nenašel Sad
Přičítám to své nezkušenosti a netrénovanosti. Další pokus bude asi o víkendu.
Vzdals to před cílem. V dvounástavkovém úle bývá nejpozději na čtyřicátém čtvrtém až šestém rámku.
(30.05.2013 19:59)bohemia.gall napsal(a): [ -> ]Pokud mi nejde najít matku, použiji cizí matečník v klícce nebo jinou matku také zavřenou aby nedošlo k jejímu poškození a nejdýl do druhého dne najdu tu co hledám, jak se snaží zlikvidovat vetřelce...

Ty jo, šlo by takto jednoduše - vložením zaklíckovaného matečníku vyměnit matku?
Jako že jeden den vložit, druhý den na to samé místo kouknout a vychytit původní matku, poté nechat novou vylíhnout a poté když by se k ní ostatní včely měly, jí vysvobodit ?
Chtěl jsem výměnu udělat oddělkem, ale právě ta představa hledat původní matku - extrémně bodavýho včelstva...
Mam 2/3 lang na 4 nastavcich se starou neoznacenou matkou a oddelek na dvou nastavcich s novou matkou. Vse silne a plné. A vse zakrmene. Jak vymenim matku?
Nedáva mi to logiku,máš dve krásne silné a zakrmené včelstvá a chceš ich spájať.Matku vymeň v budúcej sezóne.Tá stará matka ak je včelstvo na 4NN lang,tak musí byť ešte vo forme.Ten dôvod ma zaujíma.Zrejme nevieš čo z odložencami.Odložence robíš v čase kedy je včieľ a plodu prebytok a robíš ich z tým zámerom aby sa včelstvá nerojili.Tak ti poradím,odložence spájaj pred poslednou znáškou zo včelstvami ktoré nie sú v kondícii a budeš mať znova silné včelstvá vyrovnané včelstvá schopné využiť znášku a zároveň si v nich vymeniš matku.Osobne teraz by som nespájal nič,včelstvá v tomto čase môžu robiť z prijatím novej matky problémy,ked už spájať,tak niekedy v októbri,ten spôsob tu myslím že bol aj popísaný.
Presne tak, mam oddelky a uz je nepotřebuji, jsou z doby protirojove. Ale jsou v nich moje matky, ktere jsem si sam odchoval z hodnych vcel. Ale v tom langu mám jednu, kde mam stale zvapenately plod. Proto jsem ji chtel vyměnit. Jde mi o to, ze nevim jak vyhledat matku v tech ctyrech nastavcich lang.
Teď?, pokud plodují, je to otázka do 5 minut.
Bych se klidně přihlásil i na placený kurz: "Hledání matky v systému NN"
Ja klidně taky, matka neni označená...plod tam je, ale fakt ji nevidím....je nejaka rada?
Hľadaj matku ráno kým je chladno,vtedy bude určite na plodových rámikoch-ked som zúfal,toto fungovalo vždy.Wink
No já myslím, že spolehlivých návodů jak chytit matku je hafo. Rovněž intervaly chycení jsou dle radilů stále kratší a kratší. Vše je ale jinak, když potřebujeme např. chytat a značkovat u sebe. Pak se nestačíme divit jak spolehlivé a doporučované metody selhávají. Včera navečer jsem chytal a značil 15 matek v plemenáčích do doby než mě vyhnalo šero. Se 2 jsem měl starosti, 1 se nezadařila. A to na 5 malých plástech. V rozlehlém Dadantu je to o dost horší. No a za pár týdnů mě čeká klíckování s tím, že polovině matek chybí znaménko. Sám jsem zvědav, jak to dopadne! Když se ale ve světě klíckuje i na velkých farmách tak proč by to nešlo u nás. Asi to ve velkém chce cvik a koukat. Přeji úspěšný lov! R. S.
Stran: 1 2 3 4 5 6
Referenční URL's