Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Vychycení resp. vyhledání matky
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6
prostě je na čipujeme a pořídíme si čtečkuBig Grin
(23.08.2016 15:01)karelretik napsal(a): [ -> ]Ja klidně taky, matka neni označená...plod tam je, ale fakt ji nevidím....je nejaka rada?

Loni jsem byl v podobné situaci. Napoprvé se nepodařilo, tak jsem mezi každé dva nástavky šoupl mřížku a dal par dnů klid. Rychlou kontrolou podle čerstvého zakladení jsem určil, ve kterém nástavku je a už se hledalo o poznání snadněji.

(23.08.2016 16:53)Rudolf Stonjek napsal(a): [ -> ]... Včera navečer jsem chytal a značil 15 matek v plemenáčích do doby než mě vyhnalo šero. Se 2 jsem měl starosti, 1 se nezadařila ...

Letos mě takto potrápila jedna matička v oddělku, podařila se až na třetí pokus. Samozřejmě byla na krajním plástu, bez plodu a v nedostavěné mezeře mezi dílem a loučkou. A jaká je z ní teď hezká a pilná matička Smile
Pokud nevidím, cedím.
To je krajní případ akutní potřeby ji najít.
Tady na fóru čtu, kolik zbytečností a nesmyslů lidi okolo včel dělají a hledání matky je pro ně eklhaft, odporné, zbytečné a zdržuje to.
Hledání matky patří do té opravdové včelařiny. Dá se to naučit a pak to jde snadno a rychle (tedy nemá smysl hledat déle). Pokud ji nenajdu na plodu , který co nejrychleji oddělím od zbytku včelstva, tak už ji nehledám (plod vyndávám a prohlížím, totéž zpět a dost). Zkusím to druhý den. Pokud je včelstvo hodně velké, proložím nástavky mateří mřížkou a jdu tam třetí den.
Nutné je se naučit matku vnímat. To je třeba trénovat na rámku plném včel. Pak ji poznáte i z boku. Často totiž je mezi dílem a spodní loučkou. Matka po plástu stále cestuje, včely se zatnou do medu, nebo se pomalu stahují na méně osvětlenou stranu rámku. Matka většinou nejde s davem ale tmavší stranu také preferuje.
Někdy se stane, že uletí. Není třeba propadat panice. Za chvíli se vrátí, proto je třeba nechat rozebrané dílo tak, jak je.
(24.08.2016 7:35)Pavel Holub napsal(a): [ -> ]... Nutné je se naučit matku vnímat. ...
Včera som našiel na jednom rámku dve matky. Jednu som kedysi pri značení riadne "zapatlal". Urobili TV. A mal som to šťastie, že som zazrel ešte obe. Tá pôvodná je poznateľné menšia. Tu mi vzniká otázka, či som ju neoznačil a nezapatlal ešte počas snúbnych letov a nedokázala sa riadne oplodniť, alebo ju už prestali intenzívne kŕmiť?
Nechal som im obe... Tú novú som ešte neoznačil. Majú tam všetky fázy plodu.

Matku nepotrebujem vidieť, pokiaľ vidím plod. Matku značím jedine preto, aby som jej nechcene neublížil (teraz sa stalo Big Grin).
Aj pri najväčšej opatrnosti sa včielka pripletie medzi pliecka, alebo pod uško ... Aby to nebola práve M... Keď rozoberám plodisko, postupujem véééélice opatrne až kým nezazriem M. Pripnem ju pod klietku a dokončujem bez obáv a rýchlejšie.

M ponechávam vždy na tom istom pláste aj pri značení, na ktorom som ju našiel.
(23.08.2016 11:45)Pavel Holub napsal(a): [ -> ]Teď?, pokud plodují, je to otázka do 5 minut.

Jestli jsi tak dobrý, tak se tím začni živit, já si tě klidně najmu až budu potřebovat hledat matky Smile Ve 4 NN bych jí nechtěl hledat ani náhodou. Mě stačí v oddělcích a tam jsem neoznačenou našel jen jednou a to ještě byla náhoda, že mě vypadla z rámku na zem a udělal se kolem ní chomáč včel. Pravdou je že už začínám blbě vidět a měl bych si pořídit brýle.
Když dělám větší zásahy ve včelstvu, v plodišti, tak se ji snažím najít a často ji najdu. Pak je práce s převěšováním, tvorbou oddělků a vkládání MM rychlá a bezpečná. Nemusím brát ohledy na nějakou zamáčklou včelu. Neumím si představit dělat oddělky bez nalezené matky, to je strašná práce. Matka je úplně jiný tvor a jen praxí se tak stane, přestane být vnímána jako včela. Ne, jen že jinak vypadá, ona se i jinak pohybuje.
Dělám to přesně tak. Při převěšování, rozšiřování apod. najdu matku, vychytím a pak mám klid. Používám plastovou výtku, bohužel nemám průhlednou. Ta je lepší. Občas, když chci udělat dojem Cool tak vytáhnu skleněnou baňku na chytání matky. Je to však křehké a nevhodné do kapsy. Nicméně každý vždy kouká.Cool

http://www.umaji.cz/Vychytka-na-matky-sk...ka-d67.htm
V sobotu som chcel vymenit matku za zrely matecnik, no ako naschval som prehladal cele plodisko odzadu a potom druhykrat naspat odpredu, a ked som to uz siel vzdat, tak som ju nasiel na tom SR co som prezeral ako prvy Big Grin
Nějaký nápad, jak najít neoplozenou (a neznačenou) matku v usazeném roji?
.......hledat a hledat. Když se nedaří jeden den, zkusit znovu zítra.Wink
Mladá neoplozená, to je čiperka......Big Grin Zdrhá a schovává se opravdu rychle.
Ak chceš jednoducho nájsť matku v roji, osádzaj roj pomocou MM. Buď spodkom pomocou nábehu, MM dáš medzi dno a nadstavok s rámikmi. Alebo vrchom, MM dáš na nadstavok s rámikmi a na to prázdny nadstavok, do ktorého roj sklepneš. Matku potom nájdeš na MM. Mne sa viac páči prvý spôsob.
Technická poznámka.
V roji neoplozená matička? To je dost neobvyklé, spíše v poroji.
V usazeném roji, jak je dlouho usazen, jaká rámková míra a kolik je nástavků. Například jsou ve dvou nástavcích, rozdělit MM a za pár dnů hledat vajíčka a malé larvičky, v tom nástavku je matička a tam pracně hledat. Pokud je neoplozená tak pouze pracně hledat, prohlédnou rámek a odložit třeba do rojáčku, nevracet do úlu, matička klidně přeběhne.
Před časem jsem to řešil v tématu rojení, zda s tím někdo nemá zkušenost. Ve zkratce: po označení matky ji včelstvo nepřijalo zpět, a narazilo matečníky - žádná vajíčka. Úl týden předtím rozšířen. Vylíhlo se více matek, první nezlikvidovala následné, a vyletěl roj cca 1-1,5kg. Ten usazen na 1NN, je v klidu, dnes je to 19 dnů a stále neklade. Stará matka v něm není a tu mladou nemůžu najít. Plodová zkouška negativní. Tady je 17 dnů pro oplodňování nevhodné počasí, takže ve "zdrojovém" úlu, z kterého roj letěl, se taky neklade a matka tam taky je. Tak jsem je chtěl zrušit a připojit k jinému slabšímu. No, stejně se sbalily a za velkého hurá skončily na stromě, tzn. má 2 roje s neoplodněnou matkou, byť ten druhý roj neklade zatím jen 3 dny, no ale v domovském úle taky nekladl, takže součtem je to stejně jak ten první roj.

(14.05.2019 15:10)emer napsal(a): [ -> ]Ak chceš jednoducho nájsť matku v roji, osádzaj roj pomocou MM. Buď spodkom pomocou nábehu, MM dáš medzi dno a nadstavok s rámikmi. Alebo vrchom, MM dáš na nadstavok s rámikmi a na to prázdny nadstavok, do ktorého roj sklepneš. Matku potom nájdeš na MM. Mne sa viac páči prvý spôsob.

MM jsem zkoušel = včelstvo prosypat, ale bylo to "hrnečku vař", nemají žádný plod, (jen jeden rámek od cizích) takže spíše než do plástů , lezly všude jinde....
Vyhledání matky pomocí MT. Nevíte co je to za aplikaci?
Asi od deváté minuty.
Mně se zdá že to je jen obyčejná lupa jak je sklepne je vidět že matka tam není včely nevetraji a lezou pryč všimne si toho chomáče je jasný že tam je matka a jen si to zvětší aby ji našel nic víc v tom není.
Docela obyčejný fotoaparát, dívá se přes čočku foťáku
Používám feromagnetickou barvu na značení matek. Matka na magnetu drží. Jsou tu docela šikovní koumalové, kteří zvládli digitální vážení a přenos dat, možná by přišli s nápadem, jak rychle najít ten feromagnetický terčík takovou včelí minohledačkou. Já na rámcích nemám žádné sponky ani drátky.
Jj tohle už dávno existuje,dá se magnetický pásek do česna a značka na matce je magnetická takže matka zůstane chycena a nemůže se vyrojit a magnetem prejedes nad plástem a pricvakne se ti ale cena není malá a bránit jim takhle ve vyrojeni je stejně brutální jako mat.mrizka v cesne.Ale primárně to je zábrana proti vyrojeni matky
To znám, to mi ale matku běžně nenajde.
Moje představa je ta, že magickou hůlkou přejedu přes rámek, nebo rámek prostrčím magickým okem, jako bránou na letišti a ono mi to poví, zda na rámku je či není.
Stran: 1 2 3 4 5 6
Referenční URL's