Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Mezerníky
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4
No já zkusil TOHLE a jsem celkem spokojen.... až na ten plast, ale ze dřeva to asi nikdo krouhat nebude.... Mám rámky 39x30....
Mne na hofmanech nejvic stvalo,kdyz jsem narychlo potreboval udelat preletak a misto 11 mi jich tam zpetne vlezlo 10,5.To jsem vzdycky videl rude.
Já používám tyto od německého výrobce.

https://www.ivcelarstvi.cz/mezerniky-typ...2-ks_z573/

Možná už 8 let, pořád ty původní. Přešel jsem z mezerníků. Mně nevyhovovaly. Některé hoffmany mají i břit, jako ty od Apinovo. Ty také používám a doporučuji vyzkoušet.
Opět se do diskuze zapojují i ti, kteří to nikdy nevyzkoušeli, ale o pravdě jsou přesvědčeni. Tmelení boků voskem nepředstavuje žádné omezování v používání a sluneční nebo jiné tavidlo to očistí.

JosPr, to, že se Ti nevejdou v počtu 11 rámků do nástavku není chybou hoffmanů, ale vyrobeného nástavku. Co výrobce to "jiný-stejný" výrobek.
pokud nekočuji, nevidím jediný důvod používat mezerníky, mám je už jen na rámcích ze začátků, poslední roky jedu už bez nich.
Vyrobce nastavku jsem ja sam,u ramku s mezerniky (39x30) no problem,tam neni na bocich (mezerniku) co tmelit.Tech tam zpetne 11 vleze vzdycky krasne.Do budoucna s hofmany nepocitam.
Úly si vyrábím sám komplet.
Rámky zatím kupuji.
Od prvopočátku jsem začal s hofmanama a mám je do teď jsou pevné.
Nevýhody u nich jsou co popsal JosPr a Tom50
Hodně tmelené propolisem a mačkání včel při vraceni a stláčení.
Taky v medometu se může trhat plást protože to dobře nepřihehne k bokům.
Do dalších úlú jsem dal rámky s mezerníky a i když mám mezerníky přesně tak jak psal Tom,že je to špatně, dávám mu za pravdu a další mezerníky klepu na styk horní a boční loučky.
Nicméně při vytahování stačí dávat pozor a zlehka tlačit k k tomu vedlejšímu rámku kde nejsou mezerníky a prakticky není problém.
Takže mám 3 varianty rámků a díky mojí bordelizaci a míchání mám i čtvrtou,kde mám v nástavku od každého druhu něco.
Doporučuji vyzkoušet tu čtvrtou variantu a myslím,že nebudete chválit ani jeden druh Wink
Díky, já sem si myslel, že akorát já su "divný", dyž mám mezerníky a hofmany v jedném nástavkuWink
Pavle.

Mezerník na styku boční a horní znemožňuje pohodlené uchopení, já mám mezerníky na boční loučce asi 25-30 mm (od oka) od horní hrany rámku. Mám i spodní mezerník. Je nutné aby byly dva právě kvůli tomu odtláčení celého bloku rámků rozěrákem, proto mezerník nesmí být zase moc "hluboko" a proto těch asi 25 mm od oka. Jistěže jsme na to na všechno nepřišel sám, ale zamlada jsem navštívil tolik starých bardů a v okopíroval kde jsem co viděl a uznal za lepší. Třeba dnes už málokdo ví, že se dělaly kovové mezerníky, které byly současně vinglík na zpevnění spoje (naprostý nesmysl) a logicky byly pravé a levé. Přesvědčit maminku jich stovky a spíš tisíce z jedné strany rámků sundat a zahodit bylo velmi obtížné. Už se nevyráběly a hodně nových jsem vyhodil.

Nemám jednu stranu rámku s mezerníky a druhou bez nich. Mám je na bočních loučkách naopak, když se na rámek dívám zezhora, tak na pravé loučce jsou mezerníky ke mě, na levé ode mě. To umožní otočení rámku kolem svislé osy a vždy je mezerníkama správně a mezerníky se nikdy nepotkají.

Když jsem u někoho byl a vzal jsem do ruky rámek s plecky, praštil bych s tím jak nepříjemně se mi to drží, nejistě, chce mi to vyklouznout z ruky, užší horní je zalepená medem - je zastavěná, klouže to z prstů, no prostě pračka nervů!!!!!!! Ne, pro mě včelaření musí být pohodlné a příjemné a ne aby mě nasíralo už jen pomyšlení, že se mi to bude zase blbě vyndavat, že to bude zase slepené propolisem a že to zase nepůjde narvat zpátky bez očištění jak píše JosPr. A prostavěné vodorovné loučky mezi patry = pak z toho leje med, vše je upatlané, potřísněné a v době slídivosti se s tím velmi špatně pracuje. Ne, i jen zdánlivá maličkost jako v vzájemné vymezení rámků se může stát peklem. Navíc drahým a byl bych závislý na nákupu. Stejně přířezy z části kupuju, ale když by bylo nejhůř, nařežu si je z jakékoli neohoblované coulky a budou fungovat znamenitě!
(taky fungují lepeňáky zatloukané v kleštích s 10 mm širokými čelistmi)

A tak dále, a tak dál.
Jan Petřík
Tak je to odhaleno "divní jsme tu dva" Big Grin

Tom50
No já to vytahuji kleštěma tak se to dá a musím přiznat,že nemám tak šikovné prsty tak rámky neberu a neotáčím jako většina včelařů,ale po vytažení to opřu o rožek a chytnu za protilehlé úško potom za ten rožek.
Já vím zní to divně,ale takhle mě to vyhovuje a rámek je v rukou dokonale vyvážený.
Vlastně ho držím do úhlopříčky.
No co ruce už mě asi nikdo nepředělá Smile
(05.06.2020 6:31)pecka napsal(a): [ -> ]Navíc některé rámky malinko uhnou do strany a potom mezerníky na boku minuly rámek před sebou a bylo po mezeře.

Ano, vsadím se, že dnes 99% z vás neví, že šířka nuty pro ouška rámků souvztažně s délkou loučky vytváří jakýsi boční mezerník. Prostě. U rámku míry 39 musí být horní loučka dlouhá přesně 415 mm a šířka nuty 418 a tudíž je teoreticky na každé straně 1,5 mm a to neumožní ani při vychýlení do krajních poloh, aby se minul 8 mm silný mezerník s 8 mm silnou loučkou. Ani jeden výrobce nových úlů, jejichž výrobky jsem v posledních asi 10 letech viděl, toto neví a nerespektuje a nedělá!

A přitom kdo by chtěl inspiraci, tak Langstroth to má jetě přísnější, má nutu širší jen o 2 (a ne o 3 mm jak Češi). Takže mnohé bylo našimi předky dokonale vymyšleno, spousta věcí ale zapomenuta.

Jen tak mimochodem, pokud se dodrží uvedené rozměry, nikdy se nemůže dostat boční loučka tak blízko vnitřní stěně, že to tam nikdy včely ničím nepřilepí. A když je nuta ještě širší, propadávají na jedné straně rámky.

A přitom stačí tak málo, studovat teorii a důvody proč něco nějak ano a proč něco a nějak rozhodně ne. A co s blbě vyrobenými nástavky? Nuty něčím vyvložkovat na rozměr jaký má být při délce rámku, kterou ještě drtivá většina výrobců respektuje = 415 mm a je navěky klid a pokoj a žádné peklování. A příště se dohodnout s výrobcem, že úl bude mít v detailech přesně požadované rozměry a nebo najít jiného výrobce, který bude požadavky zákazníka, který platí, respektovat.
Ale jasně, že "někdo to rád horké" a nikdy nekončící peklování mu nevadí. Pro takové sem nepíšu.

Od jisté doby byly zrušeny ČSN, nejen, že v párkách díky tomu nemusí být ani 1% masa, ale taky si každý výrobce úlů může dělat co se mu zamane.

Já chápu, že když někdo nezná a neví o ničem lepším, je spokojený s tím, co má.
(05.06.2020 11:14)tom.50 napsal(a): [ -> ]Nemám jednu stranu rámku s mezerníky a druhou bez nich... To umožní otočení rámku kolem svislé osy

Myslím, že výhoda mezerníků na jedné straně může být ta, že určují orientaci rámku v nástavku. Podle mně, otočení rámku o 180st. jim v tom dělá binec, ze kterého nemusejí být holky nadšené (nejen u studené stavby).
Řekl bych naopak. Jen se musí vědět, co dělám, to Tom jistě ví. Pyl je hranou plodiště. Když ho chci dát dále, u jednostrané orientace musím rámek posunout o jeden, u oboustranné někdy stačí rámek jen otočit, protože z druhé strany je prázdný a rozšířím tak plodiště o půl rámku.
To: Pavel Holub
Díky.
(i za vylepšování kultury fóra)

... Tím myslím, mohl jste napsat, že to mám rozmyšlené blbě. Ale stejnou věc jste dokázal říct, tím, že to má Tom rozmyšlené dobře. A to fakt potom vypadá líp.
(05.06.2020 11:32)Pavel-T64 napsal(a): [ -> ]Jan Petřík
Tak je to odhaleno "divní jsme tu dva" Big Grin
tři... .Smile
Tom50
Udělal jsem si délku horní loučky raději 416. Drážková šířka 418. Dá přece rozum, že se to nesmí moc šoupat do boku.
Jsem tu nový a tímto vás všechny zdravím. A doufám, že na mně budete hodní. Smile
Včelky teprve budou, tento týden, moc se na ně těším..
(05.06.2020 13:35)marek. napsal(a): [ -> ]To: Pavel Holub
Díky.
(i za vylepšování kultury fóra)

... Tím myslím, mohl jste napsat, že to mám rozmyšlené blbě. Ale stejnou věc jste dokázal říct, tím, že to má Tom rozmyšlené dobře. A to fakt potom vypadá líp.

Myslím, že mě pan Holub v jedné věci přecenil. Já to asi ani nijak nepromýšlel, prostě je někdy potřeba rámek otočit a co píše pan Holub je jen jedna z několika možností či důvodů.

Hlavně ale to, co si myslíte o otočení rámku, slyšel jsem to taky třeba od Milana Havelky, považuju za včelařskou pověru. Proč si to myslím dám příkladem o něčem jiném.

Zavedl jsem si pokusně míru 37x18,5 a myslel si, že si tak rozdělím plodiště na dvě lehčí půlky. Když mi po asi 6 letech došlo, že to je jen komplikace a o 200% práce navíc, zrušil to čudo, co s asi dvěma sty rámky? Vytavit? Skoro nové a z části panenské? Když prodávám oddělky a věčně nemám souše?

Sbil jsem horní a boční loučky (bez dolní) rámku 39x24, svoje čudo vložil mezi kozy vzhůru nohama a horní loučka čechoslolanga vytvořila spodní loučku paskvilu. Myslíte si, že to včelám nějak vadilo? Krdyž se horní loučka opatří "ploutví" a nebo se tam vlepí proužek M (strašně pracné) a nebo se tam narychlo jen přibije vodorovně jitrnicová špejle, včely to dosataví, skoro vždy dělničinou a v buňkách vzhůru nohama klidně bydlí, plodují, vůbec jim nevadí opačný sklon buněk.

Druhý příklad. Někdo popisoval minioptimal. Ten spočívá v tom, že se na zimu postaví rámek Optimalu na bok a tudíž se má zimní chumáč možnost sunout po velké vrstvě medu a nemůže padnout hladem. Pak jsou buňky úplně špatně, myslíte, že to včelám vadí?

Takže tvrdím, že by se včeličkám zamotalay hlavičky a popletlo je otočení rámku o 180 stupňů je prostě jen babská pověra. Včely jsou neskutečně blbovzdorné a dají si líbit hodně co se týče úlu.

Snad nevadí souvislosti a v důsledku toho zase dlouhý příspěvek. Já když něco dělám, tak to mám takto promyšlené a tak se vlastně pan Holub nemýlí, jen já tomu promyšlenost nějak neříkám. Nazvěme to letitou praxí a ustavičnýn zkoušením a nekonečnými pochybnostmi, zda co dělám a v čem to dělám, je skutečně to nej, co lze dosáhnout.
V. Píza, to máš tak akurát. Pri manipulácii s rámikom "baj očko" 2 mm medzera vpravo- vľavo.
Mal som hoffmany, no potom som prešiel ma medzerníky, 2 na vysokom rámiku, hore, podobne ako tom 50, kontralaterálne. I nechcené otočenie rámika nie je žiaden väčší hriech. Jedno ako sa rámik otočí, vždy ho vymedzujú tieto dva medzerníky. Ale mám ich pri spoji hornej a bočnej latky. Výhoda medzerníkov sa znásobí tým, keď sa uško rámikov zopiera na ostrú tenkú lištu, napríklad plechu zohnutého do L , keď dlhá čiarka leží v sedleBig Grin Rolleyes. Pod uškom je priestor asi 5 mm. potom sa dajú posúvať celé bloky rámikov, úplne ľahko, nenápadne, bez rozrušenia včiel. Ba ide to, i keď sa z rámikmi dlhšie nemanipuje, bez ich odtŕhania. Naviec pri šírke latiek 25 mm támik dolieha celou plochou na stenu koša, lebo plást má v priemere hrúbku 25-26 mm. To významne šetrí panenské plásty. Dívam sa na hofmany ako na prežitok. Masakrovanie včiel medzi kontaktujúcimi plochami bočných lúčok je a nikto to nemôže vyvrátiť, lebo ten chrupavý zvuk pozná každý, kto ich má. Môže sa tam zatúlať i matka a je po nej.
pane Pízo

Doporučuju držet se bývalé ČSN. Je to dřevo, živý materiál a kroutí se a taky nezapomínejme na propolis.

Držím vám palce!

daniel přidávám superpalec

Před nějakým rokem tu někdo dával fotku jak našel po předkách celé balení dřevěných mezerníků. Z nostalgie bych je kupoval i výrazně dražší než ty plastové. Z nostalgie a stařecké hlouposti, omlouvám se, měl jsem si jich tekrát za mlada koupit metrák (neměl bych na to prachy). Nevyrábí to třeba Ukrajina? Ví to někdo?
(05.06.2020 21:10)daniel napsal(a): [ -> ]Masakrovanie včiel medzi kontaktujúcimi plochami bočných lúčok je a nikto to nemôže vyvrátiť, lebo ten chrupavý zvuk pozná každý, kto ich má. Môže sa tam zatúlať i matka a je po nej.

Musí se to umět, pak je to koncert. Krajní rámek dám ven, ať je větší prostor na manipulaci. Rámky vracím tak, abych styčné plochy bočních louček nasouval na sebe jak vertikálně, tak horizontálně, ne že tam ten rámek prostě na sílu narvu... Nasouváním se včely z bočních louček odtlačí mimo styčnou plochu. Pokud nemám extra rozbíhavé potvory, pak je to pohodová práce. Nakonec zapáčím rámky k sobě o hranu nástavku jak psal Pavel Holub. Stejně je tam 2 cm rezerva. V medníkách to už neřeším vůbec, dávám pouze 8 plastů by očko bez hřebenů, žádné mačkání se nekoná.

P.S: A to mám volnou stavbu, kde je mnohem těžší k sobě rámky napasovat nebo je mezi sebou prohazovat. Každý má svoje jedinečné místo v úle. Vše je o cviku, opakování.
Určite je to hlavne o "sile zvyku", no i tak "hofmanistom" doporučujem si to s medzerníkmi aspoň pre porovnanie vyskúšať. Myslím tým medzerníky 2 len hore a tú posuvnú rovnú lištu.
Stran: 1 2 3 4
Referenční URL's