Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Začátek včelaření - kolik času
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7
To jen spamoval, aby se dostal do Tržiště.
(11.09.2011 13:44)Alek napsal(a): [ -> ]Marně jsem ale pátral po informaci, KOLIK ČASU včelaření vyžaduje.

Zdravím, stručně řečeno: tolik, kolik ho chceš včelám věnovat. Někdy je lépe nechat včely na pokoji a věnovat se něčemu jinému. Ale je potřeba vědět, že přijde situace, kdy je Tvůj zásah potřebný a ten čas si prostě musíš udělat (rojení, krmení, léčení, obnova díla, úlů,...). Jinak se může stát, že budeš bez včel nebo bez medu.
No,no, trošku hamuj, venovať sa včelám ak ich máš 70, tak pri takom množstve nebudeš robiť ak sa ti bude chcie, ale ty robiť musíš, aby si stihol to všetko, čo práca pri včelách vyžaduje. Včely sú nie len o tom, že im dáš potravu a vytočíš med, ale oveľa viac práce pri včelách vyskytne, ktorú ba si radšej nerobil,ale musíš.
Dobrá, malinko zahamuju, ale já na to koukám z pohledu zájmového včelaře, který má 10 včelstev jako hobby. Na víc bych teď čas neměl. Možná, za pár let, pokud přijde penze...
Ale na druhou stranu, ten kdo má 70 včelstev, zase jim věnuje jen tolik času, kolik chce. Kdyby jim tolik času nechtěl věnovat, tak by si jich asi tolik nepořídil.
Nic ve zlém, jen nechci, aby se začínající včelaři nechali odradit představou, že by neměli čas na nic jiného než na včely.
Ono ak sa o vcely nebudes starat tak sa ti vyroja, stratia matky, nachytaju choroby a nakoniec ti celu vcelnicu spalia a s nimi aj tvoje "hobby" investicie.Confused
Myslim, ze vcelarenie nie je hobby, ktoremu sa da venovat len ked sa nam chce - na to su prvotne investicie prilis vysoke.
Letos jsem začal a když jsem manželce definitivní rozhodnutí loni na podzim oznámil, zarazil jsem její obavy, že nebudu dělat nic jiného ( jako když jsem znovu začal rybařit ), větou, neboj včely se o sebe starají samy, jen vytočit med, přeléčit, zakrmit. Milosrdná lež, která vyjde najevo, až když jsou včely na zahradě.
Už v zimě skloukat, děrovat a vyplétat rámky ( hodí se na chvíle, kdy je na návštěvě tchýně ).
Na jaře postavit včelíny, sehnat vybavení, vyběhat dotaceBig Grin
Po dovezení oddělků, jako malé dítě, co týden vsunout MS na dostavění, 2x týdně krmit, zjistit podcenění včel a narychlo chystat druhé nástavky. Jako začátečníkovi mi trvalo projití 4 včelstev i hodinu, časem se to ale podstatně zrychluje. Navíc stát u včelína a pozorovat jestli to či ono náhodou není loupěž, jestli včely nelétají moc nebo zase málo...
No ale hlavně hodiny a dny na tomto fóru, což jako jediné co nakonec manželku sejří, bo máme jen jeden počítačBig Grin
Nelituji, není to zase nic co by se nedalo stihnout. Považuji se za hobby včelaře co nikdy nepřesáhne hranici 10 včelstev a to jsem slíbil hlavně sobě. Tak si to budu moct v klidu užít a každou včelu znát jménem jako NapoleonBig Grin
Na závěr pro toho kdo chce začít, bych to shrnul, že každá sranda něco stojí a to jak peněz, tak času. Ale pokud se nepřecení síly, není to problém.
(22.08.2012 19:04)DonPepe napsal(a): [ -> ]Považuji se za hobby včelaře co nikdy nepřesáhne hranici 10 včelstev a to jsem slíbil hlavně sobě.

No tak s tím bych byl opatrný,. Já jsem si říkal že max 5 včelstev.!!!
Letos jsem zakrmoval 8 včelstev , a už mě popadla myšlenka že příští rok to dám na 16 včelstev,.. no a dál ukáže čas..HuhHuhHuhSurprisedSurprisedSurprised
Říká se, že včelaření je koníček. Já bych řekl, že je to pořádný kůň. Mě již rajtuje více než 38 roků. A věřte, že čím dál tím častějí cítím všechny kosti v těle Tongue. Na otázku kolik času? Nikdy jsem čas neměl čas počítat.
JK
(22.08.2012 19:50)asx147 napsal(a): [ -> ]
(22.08.2012 19:04)DonPepe napsal(a): [ -> ]Považuji se za hobby včelaře co nikdy nepřesáhne hranici 10 včelstev a to jsem slíbil hlavně sobě.

No tak s tím bych byl opatrný,. Já jsem si říkal že max 5 včelstev.!!!
Letos jsem zakrmoval 8 včelstev , a už mě popadla myšlenka že příští rok to dám na 16 včelstev,.. no a dál ukáže čas..HuhHuhHuhSurprisedSurprisedSurprised

To si na tom dobře. To já dopad "hůř". Měl jsem v plánu zůstat na 5-ti ALE pak jsem na jaře zjistil, že v jednom není plod a vajíčka a myslel si, že je to má chyba, a tak jsem rychle začal shánět novou matku. Když jsem ji sehnal a chtěl přidávat zjistil jsem, že tam už vajíčka jsou a našel v záhybu schovaný vylíhlí matečník ještě nevykousaný. Tak jsem vyhrabal z půdy ještě jeden starý MU a udělal si oddělek. Pak jsem si ALE řekl, že mám bodavé včely a matky z nouzových matečníků a tak zkusím namnožit tu ušlechtilejší matku a pro jistotu si objednám dvě mírné Pradědky. I stalo se, a mě se zadařilo. Teď mám 6 včelstev 6 silných oddělků a 4 slabší oddělky, které budu spojovat. Zimovat budu 14. Na jaře pospojuji resp. posílím do 7 a z některých vlastně udělám oddělek později osiřelec a opět budu zkoušet množení.
Prostě jak to člověka chytne, tak otázka kolik času začíná být nepodstatná - tedy alespoň pro ty co čas strávený zábavou/koníčkem/potěšením duše/léčbu relaxováním u včel nepočítají.
Věřím, že mám silnou vůli. Je ale pravda, že už zkouším domluvit koupi nevyužitého pozemku, který by byl krásným místem pro včelín. Klasický Mr. Jakyll and Hyde.Big Grin
Dovolím si vlákno oživit, protože něčemu podobnému jsem věnoval teď jeden text tady: http://www.domaci-vcelarstvi.cz/zaciname...areni.html . Jde mi o to, že začátečník se zeptá co ho vlastně včelaření bude stát (neboť to na začátku nemůže tušit), a dozví se 20 - 30 tisíc. A kolik času? Samozřejmě všechen volný, jak jinak. Znáte lepší způsob jak začátečníka dokonale odradit? Jaktože před pár sty lety chodil sedlák "do včel" jednou za rok, když odebíral med, a to bylo všechno?

Jistě, dnes už jsme dál - máme nástavky, rámky, medomety a tak dále. Dokážeme včelařit mnohem účinněji - jenže za cenu velkých vstupních nákladů finančních i časových. Málokdo si připouští že by mělo smysl včelařit jinak, ale přitom právě tenhle přístup likviduje potenciální včelaře, kteří to radši ani nezkusí, protože náklady jen "na zkoušku" jsou moc velké. Je to jako kdybychom kategoricky prohlásili, že na utkání prostěradla je nutné vlastnit textilní fabriku, a naprosto ignorovali existenci ručních tkalcovských stavů.
Před pár sty lety...? To je trošku přehnaný.....Big Grin Já kupříkladu jako dítě slýchával od své matky vyprávění o svém strejdovi, který bydlel v Praze a někde u Větřni měl chalupu, kde měl včely a jezdil tam pouze na měsíc o prázdninách, kdy vytočil a nakrmil a to bylo vše......Big Grin Zdnešního pohledu tuhle metodiku absolutně nechápuBig Grin a to dělo před nějakými 50ti, 55ti lety......

Potom jsou tady alternativní směry včelaření v têch starých ledničkách a tak.....Big Grin tam jsou i výpočty o ekonomičnosti takového počínání......nic proti tomu, ale přesto preferuji jakousi "kulturu" včelaření.Smile
(04.01.2014 21:43)Milan Havelka napsal(a): [ -> ]Před pár sty lety...? To je trošku přehnaný.....Big Grin

No já měl na mysli kláty ... rámky byly vynalezeny někdy v 18.století mám dojem, ale dlouho trvalo než se začaly masově používat. V klátech (nebo podobných jednoduchých dutinách) se včelařilo po drtivou většinu historie, i v době kdy u nás neexistovalo jiné sladidlo než med ... tak co je větší kultura? Jasně, já to beru že nástavky a rámky jsou v mnoha směrech lepší (však je mám taky), stejně jako je lepší výroba v textilce než na ručním stavu. Ale nebylo by pro zájmového včelaře lepší strčit ty včely do levného klátu (nebo medné krávy, která se mi líbí, nemůžu si pomoct Smile ) a chodit k nim jednou za rok, než aby nevčelařil vůbec? To není žádný pokles kultury, prostě si to zkusí, a když ho včely chytnou, tak bude v jeho vlastním zájmu svůj chov trošku vylepšit a tím i zvednout výnosy.
Mnohem míň nákladů bude u vybírání medu " divokým" včelám..... To stačí vybrat jednou za rok a ani se nemusí léčit......Big Grin
[quote='StandaS' pid='14361' dateline='1315751913']
Vcelareni je laska a s laskou travis cely cas. Mas ji v hlave kdyz ji nevidis' a nemuzes se dockat az ji uvidis.
Nádherný citát.
V modernej dobe sme naučený všetko kalkulovať cez peniaze a ich návratnosť, čas, našu vloženú námahu a pritom to podstatné nám niekedy uniká.
V mojej rodine ani v blízkom okolí nikto nikdy nevčeláril. Len otec sníval, že raz na dôchodku začne. No a potom keď naozaj odišiel na dôchodok o pár mesiacov odišiel navždy. Sny si treba plniť teraz a nie potom. Včely sú fenomén, ktorý vie chytiť za srdce ak ho máš otvorené. Vtedy čas a peniaze nehrajú žiadnu úlohu.
Ján Werich vravel: "Čas strávený na rybách se do času vyměřeného smrtelníkovi na tomto světě nepočítá"
Ja to trochu upravím. Deň stráveny pri včelách sa nielen nepočíta ale o tento deň omladneme.
Big Grin Samozrejme ak sa nestaráš o 150 včelstiev Big Grin .
Skrátka, hobby včelár ak naozaj chce, tak začne aj s málom peňazí a s trochou času. Umelo vytvárať podmienky aby v každom druhom dome na dvore stál včelín je hlúposť.
(04.01.2014 22:25)Milan Havelka napsal(a): [ -> ]Mnohem míň nákladů bude u vybírání medu " divokým" včelám..... To stačí vybrat jednou za rok a ani se nemusí léčit......Big Grin

No však v těch klátech taky o nic moc jiného nejde. Ale brtničení mohlo mít smysl ve značně lesnatém a venkovském středověku, dneska už těžko. Jde mi o to že všechny ty časově a finančně náročné věci kolem moderního včelaření jsou určitě (většinou) opodstatněné, ale ne nezbytné. Začátečníkům to ovšem nikdo neřekne a ti pak radši na včely rezignují.

Marek - určitě souhlasím. ALE - hobby včelař právě často nezačne, protože se dozví "20 000 Kč do začátku, každou volnou chvíli, to prostě nemůžu obětovat", a tak si tu lásku ani nevybuduje. Pokud by včelař opravdu začal s málem peněz a času, tak to udělá navzdory všem těm dobrým radám zkušených včelařů. Jinými slovy chceme od toho člověka aby měl hned na začátku dost drzosti na to, aby radu zkušeného odmítnul. Že o peníze nejde nemůžeme tak snadno tvrdit; například určitě není přípustné zruinovat rodinu nákupem drahého včelařského vybavení jen proto, abych si to zkusil.
Petr prečítal som si tvoj článok na jeho posledná veta znie : "Vstup do včelaření tedy zdaleka nemusí být tak drahý, jak vám ostatní tvrdí."
Takže sám priznávaš a ja s tým súhlasím že otázka či začať alebo nie, nie je iba peniazoch. Tvoj článok je vlastne jednoduchý návod ako začať aj bez mega investícií. Priznajme si koľkokrát rodina vyhodí nemálo peňazí na hlúposti (herné konzoly, značkové handry ...) Pritom kúpa troch úlov vyjde možno menej ako jedna PlayStation. Pritom tá Playstation je o tri roky starý črep ale v tých uloch budem včeláriť možno dvadsať rokov.
No a čas ? Ak to má byť hobby a nie zdroj prijmu tak aj ten čas pri 3 či 4 včelstvách nie je až tak podstatný. Včielky asi aj potešia ak im nepolezieme každú chvíľu do "obyváku" (ako píše Debora Smile ). Veď medný výnos u hobby začiatočníka by nemal byť asi to najpodstatnejšie.
Ak niekto naletí "dobrým radám skúsených včelárov" a tie ho odradia, tak je to žiaľ na jeho škodu. Je to však aj jeho chyba. Ja som na začiatku rok hltal knihy a internet a tam som sa s takýmito "radami" nestretol, ale aj tak by ma to neodradilo. Kto chce začať cestu si nájde, kto nie, nájde si výhovorku. .
No jak kdo vyhazuje peníze na hlouposti. Schválně jsem teď dal hledat na googlu "náklady včelařství", hned na první stránce je přesně to co píšu - 20 000Kč, dotace. Ale nechci se hádat, mám ostatně dojem že není o čem protože máme podobný názor. Rozhodně jsem ale chtěl upozornit na to, že začátek včelaření rozhodně nevyžaduje nutně tak obrovské investice financí a času, jak se obvykle tvrdí - a tvrdí se to na internetu, ve Včelařství i mezi lidma. Pokud ses s těmi výpočty dosud nepotkal, tak jsi šťastný člověk.
(04.01.2014 22:49)Petr Kavan napsal(a): [ -> ]... Jinými slovy chceme od toho člověka aby měl hned na začátku dost drzosti na to, aby radu zkušeného odmítnul.

100 bodov! Včelařem se člověk nestává, ale rodí. Nebo někde chytne včelařský virus. Potom prostě najednou má včely a bedny a haraburdí přicházejí až potom.

Ivan Černý
Neviem o čo tu ide a "kto za koho kope", ale včelárenie "na vyskúšanie" sa dá začať naozaj s minimálnymi vstupnými nákladmi.
(Keď som ja začínal, tak medomet, úle aj medzistienky som našiel u svokra v šope po ženinom dedovi. Všetko bolo 30 rokov nepoužívané. Medomet som si zrepasoval a úle som si vyrobil. Staré poslúžili len ako vzor. Teda ja nemôžem slúžiť ako vzor.)
Môj sused 20 rokov včeláril bez medometu. Medomet sprivatizovali z družstevnej včelnice a traja ho používali spoločne.

Teda kľúčový výdaj v začiatkoch je asi medomet. Ale ten naozaj pre začiatok netreba, treba iba dobrého kamaráta (s medometom), alebo dať sa na cestu aku popisije pán Bencúr. Ostatné zariadenia sa dajú "splieskať" do funkčného stavu za pár halierov.
Dna sú tu dostatočne popísané a možno iba zbytočne zdramatizované. To same sa dá tvrdiť aj o strieškach. Pekne sú tu popísané jedine nástavky (neuteplené). Rovnako rámky. Netreba hneď perfektné hoffmany. Na trvalom stanovišti netreba ani medzerníky.

Takže ak poznáte nádejného včelára, tak ho hlavne nestrašte, radšej mu ukážte svoje zariadenia... Nech si to na dva roky skúsi a počas tohto času môže rozmýšľať čo si kúpi a čo si vyrobí a či sa tomu vôbec bude venovať aj naďalej.

U nás na Záhorí sa hovorí že Starenka ríkali že netreba kupovat to co potrebujeme, ale iba to, bez čeho sa nezaobejdeme
Stran: 1 2 3 4 5 6 7
Referenční URL's