Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Začátek včelaření - kolik času
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7
Z tmavých plástov je len žltý vosk.
Pri čiernych je to min 80% výtažnosť a nie hodiť do ohňa a tmavo žltý vosk, nie čierny.
Najviac je roboty už pri zložených nástavkoch nakoľko sa musia každý týždeň prehliadať skrz nehodené matečníky. Takže o žiadne zlahčenie práce sa nejedná, pri LG je ešte večšia práca nakoľko sú 2 bedničky plodisko. V LG ja nevidím nič pozitívne a ani nič efektívne, to tak vymyslel jedine blbec čo má kopu času a vegetu.....
Jo,jo...Pak ma byt vosk,kdyz ho vcelari s par vcelstvy hazi na ohen..Sad
..začiatočník by určite nemal hádzať plásty do ohňa..so slnečným tavidlom nieje žiadna babračka,a vosk ide z neho oveľa krajší,než keď som tavil parou..pekný žltý vosk ide aj z tmavých plástov.. výťažnosť menšia,ale kvôli tomu nechcem doma obchádzať kotol a odstredivku,potenciálnu stratu nahrádzam vysokou cenou za ktorú viem predať nadbytočný vosk..a mám hodne stavebných rámikov,z ktorých produkujem kvalitu a výťažnosť sa blíži v ich prípade k 100%..každému vyhovuje niečo iné,ja pálim aj rámiky,nevyváram a nečistím ich..ak by niekto z okolia chcel voštiny z tavidla,tak mu ich budem odkladať zadarmo..
(15.04.2017 14:03)Merkuri napsal(a): [ -> ]Z tmavých plástov je len žltý vosk.
Pri čiernych je to min 80% výtažnosť a nie hodiť do ohňa a tmavo žltý vosk, nie čierny.
Najviac je roboty už pri zložených nástavkoch nakoľko sa musia každý týždeň prehliadať skrz nehodené matečníky. Takže o žiadne zlahčenie práce sa nejedná, pri LG je ešte večšia práca nakoľko sú 2 bedničky plodisko. V LG ja nevidím nič pozitívne a ani nič efektívne, to tak vymyslel jedine blbec čo má kopu času a vegetu.....

Při použití slunečního tavidla, by se zřejmě barva vylepšila, to nerozporuji.
S mojí technologií těžby, je to ale naprosto neefektivní u černých plástů.
Jenže já dílo vytavuji v období kdy slunce nesvítí dostatečně k použití slunečního tavidla.

Tvůj pohled na Nástavkové včelaření je velmi specifický.
U NN má plodiště klidně 4 nástavky. U VN 2-3.
Ovšem prohlídka na rojovou náladu trvá pouze několik sekund, tedy mnohonásobně méně, než v tradičním nenástavkovém úlu, kde se to musí vždy komplet po rámku rozebrat.
Ale to jen tak na okraj, každý ať si to dělá tak, jak mu to vyhovuje.

Začátečník rozhodně nebude mít žádný vosk na prodej. Naopak ho bude potřebovat první 2 roky pro své včely, které budou ve fázi rozvoje. Takže stejně nic neprodá, protože dílo ještě nebude na vytavení zralé.

Vosk, nebo to, co za něj v obchodě s vč. potřebami vydávají nenakupuji už mnoho let. To je sajrajt a ne včelí vosk. Krom toho je to plné reziduí, děkuji pěkně, ale včely si nenechám tímto otrávit.
Své nadbytky vosku taktéž do vč. obchodu neprodávám ze stejných důvodů. Nenechám kvatitní vosk zmrvit.
Zdravím.
Stanoviť čas,ktorý je potrebý na ošetrovanie včelej farmy je podmienený hlavne.
Odbornosťou a zručnosťou - včelár musí mať naštudovanú teoriu a doporučujem praktickú vedomosť a zručnosť nadobudnúť na praxi u úspešného včelára
Veľkosť farmy - profi včelár,aby aspoň v sezóne v pracovné dni pracoval 8 hodín denne v priemere dokáže ošetrovať sám až 400 včelstiev,len na vytáčanie medu si najme
brigádnika
Hobby včelár s 50 včelstvami to pohodlne zvládne vo volnom čase.

Bojo
(16.04.2017 11:27)Tomáš Madar napsal(a): [ -> ]Své nadbytky vosku taktéž do vč. obchodu neprodávám ze stejných důvodů. Nenechám kvatitní vosk zmrvit.

Na to je jednoduché řešení.
Z kvalitního vosku nechat udělat kvalitní mezistěny - a ty prodat.

Mimo to, cena vosku je momentálně taková, že řešit náklady na energii nedává smysl.
Slyšel jsem, že za těch cca 10 let co už mezistěny nekupuji, cena vosku na prodej i výměnou dosti podražila.
Nyní se pohybuje 1Kg vosku na cca 200 Kč.
Nechat si udělat z vlastního vosku mezistěny cca 75 Kč (+ poštovné), cena mezistěn cca 380 Kč.

Pokud jde o čas při včelách, tak zpočátku to zabralo více času. (O dvouprostorových úlech mi nemluvte, tam to trvalo moře času neustále všechno rozebírat a vyndavat... fuj, už nikdy více....)
Člověk nemá zkušenosti a vlasně ani neví co vidí, tedy vyhodnotit správně situaci ve vč. je dosti obtížné. Později při zvládlé metodice ošetřování a znalostech o chování vč. stačilo udělat jen pár hlavních zákroků během sezóny. Běžné prohlídky všech vč. je možné vypustit a mít jen kontrolní vč. kdy každé je prohlédnuto u nástavkového systému doslova během pár sekund, kdy nejvíce času zabere pohled na česno a potom odendat stříšku.
Tedy časová náročnost mimo hlavní zásahy je docela malá.

Ovšem do té doby se systém ošetřování bude nejspíš podobat tradičnímu stylu ošetřování a to je práce jak na kostele. Velmi záleží jak zkušeného včelaře v okolí bude možné naleznout. Ale pozor roky strávené při včelách nemají v mnoha případech vliv na zkušenost včelaře. Někteří to dělají špatně klidně 40 let a nepřijde jim to divné, jsou přesvědčeni, že vč. ošetřují správně.

E: Merkuri, je zajímavé, že ve vlákně o mezistěnách píšeš, že z žemlové souše je výtěžnost vosku mnohem vyšší, než z černé. Ale tady mi tvrdíš, že je to nastejno.
Kde je tedy zakopaný pes?
Měl by jsi nahlédnout do chytré literatury, nebo to tu upravit na pravou míru, když víš že je to tak jak jsem psal již prve.
Ja som napísal že z čirnych je výtažnosť 80 %, to sú plásty jak asfalt. U žemlových je to 120g kus. To vytápam v kotline kde sa robí zabíjačka a topím už podvečer do rána. Som schopný od 18,00 - 5.00hod vytopiť normálne 800ks + odviečkovance. Potom taký vytopený vosk ešte raz pretopím a cez sito, to už je pekný žltý. Za rok mám normálne aj 600kg vosku a nie aby som ho hádzal dakde do ohňa. Teraz už mám nového vosku 140 kg aj dáke drobné a to bolo po jarnej prehliadke.
Pre mňa sú praktické Bčka, o inú mieru nejavím záujem a blbosť je mať kontrolné včelstvo aby som podľa neho bosoroval.
Tam budem tvoriť oddelky okolo 150 a 80% pozabíjam matky, takže o žiadne zlahčovanie pri včelstvách sa nejedná a keď to chcem mať veľmi dobré tak to aj zožerie času. Včely nie sú uviazané na špagáte aby sa dalo manipulovať keď sa dakomu uráči.
Literatúru ja nepotrebujem a za 43 rokov som aj dačo pochytil od celej rodiny lebo moji predkovia mali včely a včelárili vo veľkom a čo aj z toho mali dobrý biznis. A napokon literatúra nie je všetko....
A kolik máš včelstev že máš 600kg vosku pokud dobře počítám tak musíš vytavit 5000 soušī při B10 to je min.500 včelstev.
Kdy nás pozveš na exkurzi?
Určitě přijede celá ČR.
I. Nikoho nepozívam na exkurziu.
II. mám viac stanovísk.
III. Mám ich cez 317 a z toho som dal 117 rodine čo robíme spolu.
IV. Robím oddelky čo sa chcú rojiť.
V. Každoročne nakupuje úle čo mám aj doklad o tom keď to dávam na daňové priznanie, čo už mám kúpených 250 úľov a teraz daľšie, takže to rozširujem.
VI. Peľu mám zhruba 500kg a aj to je málo.
VII. Repkový med ako tekutý nepredávam a ani nebudem lebo ho potrebujem na miešanie peľu.
VIII. Výpadky včiel mám len také že buď mi tam myš vlezie a tie hodím dokopy alebo dostanú nozému a tie už počítam oko keby do jari zhébly.
VIV. Budúcnosť je len v oddelkoch a vymenených matkách.
X. Kludne môžem ísť kočovať priamo do ohniska MVP a nemám z toho ani trochu strach.
XI. Dávanie meliva na rozbor neuznávam a je pre mňa nepodstatný, podstatné je to čo je vo včelách.
XII. Kludne si môžem hodiť troje včelstvá dokopy skrz agát a nie je problém vytočiť 70Kg medu z agátu, odskúšané.
Merkuri to by tak mohlo odpovídat.
Pokud se bere žemlová souš jako 100%.

Ovšem já se pohybuji v mnohem menších množstvích. Ty jsi si zřejmě hned představil, že každou sezónu házím do ohně 300 rámků.
Kdepak, jedná se o několik málo kusů.
Pokud vím B je také nástavkové (ovšem těžké jak sviňa, takže se moc nástavkově včelařit nedá). Tedy nejspíš nebudeme v rozporu ani v tomto bodu. Zvláště pokud již máš zavedenou a prověřenou metodiku.
Já si zase představil 2 prostorový úl nejlépe přístupný pouze zadem alá Budečák.

Evidentně jsme se vůbec nepochopili.

Někdo má radši NN včelaření, někdo styl Dadant, nebo pouze VN. Každému co mu vyhovuje a s kolika rámky najednou chce pracovat.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7
Referenční URL's