Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: BIO včelaření
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7
Jen neco malo k biomedu-sam si jej cenim na 160 -180 kc./ kilo
Jsou zakaznici, kteri jsou ochotni si jej koupit. Rozdil v chuti ani vuni neni zadny. Nicmene - pokud je v techto vcelstvech dilo z vicek a stavebnich ramku, ktere nikdy neprisli do styku s zadnou kyselinou sirovou ,fosforecnou (pouzivane pri cisteni vosku) a jsou ryzim produktem vcelich voskovych zlaz. S zadnym parafinem (ktery se udajne primichava/val) do mezisten. Steny ulu a dilo, ktere nikdy neprislo do styku s Varidolem -Amitrazem ( ktery se treba v Nemecku nesmi pouzivat) , dale ruzne pyretroidy. Vcelstva umistena zasadne ve drevenych ulech v prirodnich rezervacich, kde neni kazdorocne zemedelci nasypano tuny hnojiv, pesticidu a herbicidu apod.
Vcely neprisly do styku se sachorozou (pokud teda nekde neco nevyloupi). Jsem presvedcen, ze rozdil ve vyslednem produktu musi byt.
Dale tam jsou pozadavky, ktere nemaji vliv na kvalitu produktu, jako ze se nesmi strihat kridlo kralovne, ze se nesmi vyrezavat plod, mnozeni vcelstev pouze roji. To uz jsou podle me nesmysly - ktere maji vychazet z jakesi prirozenosti prirody.

P.
(22.09.2011 21:21)Pavel Zajicek napsal(a): [ -> ]Amitrazem ( ktery se treba v Nemecku nesmi pouzivat)

Zavádzaš, nie je zakázaný, ale schválený.

A kyselina šťavelová ako zapadá do Tvojej bio liečby. Tá sa v mede, v úloch nachádza zrejme celkom bežne, nie. Nedávno tu bolo vyjadrenie, že aj kyselina mravčia nie je žiadne neviniatko.

Pri dobytku sa pri bio berie ohľad aj na stresovanie. Myslíš si, že stres, ktorý vyvoláva kyselina mravčia alebo šťavelová (taktiež dym z dymáku, vyrušovanie včelstiev a odoberanie medu) je lepší a podporuje kvalitnejší med?

Môj názor, je že bio je len marketingový ťah. Zoberme si rôzne vyhlásenia o účinkoch medu. Jedni tvrdia, že lieči, druhí že škodí. Nie je to tak dávno, čo tlačou prešla správa o škodlivosti medu pre batolata a malé deti.
Podobne aj maslo, vajíčka... Donedávna sme poznali len "zlý cholesterol." Teraz tu máme aj "dobrý cholestorol".

Určite je bio aktiva dobrá vec, hlavne pre podporu tradičnej produkcie a je jedno, či sa jedná o med, mäso alebo zeleninu.

(Pavle, neber si to osobne, je to len narážka na prezentáciu biopotravín ako takých. Osobne mi je prijateľnejší "vlastný farmár, včelár" atď. alebo regionálne zameranie - "ček mejd", alebo "vyrobené na Slovensku". Big Grin )
(22.09.2011 21:21)Pavel Zajicek napsal(a): [ -> ]Vcely neprisly do styku se sachorozou (pokud teda nekde neco nevyloupi). Jsem presvedcen, ze rozdil ve vyslednem produktu musi byt.

Chudinky jedny podvyživený. To je máš celý rok na řepce a akátu?
Žádná medovice?
V tvém medu není žádná sacharoza?

To je asi máš na bio invertu z obilí.

Dodnes jsem se domníval, že sacharoza je přírodní produkt, vysktyuje se v nektaru i medovici. Možná jsem se mýlil. Smile

A pokálené plásty po medovic či melecitoze? To tomu dává ten správný říz. Nebo se při bio včelaření nevčelaří v lesích?
Jo jo Karle,

tim vsim jsem jiz prosel, kdyz jsem letos na jare vymetal krasne lonske oddelky, kterym jsem loni kupoval BIO cukr trtinovy za 45 CZK/kg, kdyz normalni byl za 11. Vsechno pokaleno, tak putovalo do varaku. V BIO rezimu mame 12- 16 vcelstev, mam letos vyzkouseno, ze neni treba ani chlazeny sklad, pokud jsou plasty zavickovany s jarnim medem od shora dolu, tak ve sklepe vydrzi az do jejich zpetneho vraceni do ulu. Zvlast letos, kdyz jsem bojoval s melecitozou , tak to prislo vhod. Repnou sacharozu vcely na kvetech ani listech, ci jehlici nesbiraji, nebo je tomu jinak ? Smile

S Vojtechem souhlasim, nikdy jsem si v obchode BIO potravinu nekoupil- jednoduse protoze neverim, vim jak to chodi, kdyz prijde certifikacni firma na audit ( vlastni zkusenost). Jsou to prispevkove organizace, potrebuji z neceho zit, co dostanou od MZe je nedostacujici, tak si nastvat zakaznika nedovoli.
To ze je v DE Amitraz zakazany mam z jedne starsi konference, zrovna dnes je clanek od MvDr.Klimy na vcely.or.cz, ze neni sice schvaleny, ale dokonce nekterymi vcelarskymi spolky v DE zakazany.

Kyselina stavelova se bezne v medu vyskytuje, bohuzel uz nemohu slouzit nejakym serioznim vyzkumem ( pokusim se jeste neco vyhledat). Jen si vzpominam, ze bylo psano ze na pokusnych vcelstvech lecenych stavelkou nebyl v medu nameren jeji zvyseny vyskyt. Kdyz jsem ted lecil v chladnych dnech ( lecim z vrchu) tak velka cast vcel putuje behem tech 3,5-4 minut smerem nahoru- priamo v ustrety teplemu vzduchu obohaceneho stavelkou. Kdyz pak zadymim dymakem-bezi vse zpet dolu.
Kyselinu mravenci nepouzivam, vcely ji v oblibe nemaji, ikdyz jim pomaha.

Trochu jsme odbehli od tematu, tak admin snad promine. Smile

P.
Pánové, tak ho zase nekamenujte. Podle nařízení ES může ekovčelař dokrmovat pouze medem, cukrovým sirupem nebo cukrem z ekologické produkce.
Přepracovaní Nařízení Rady a Komise ES do české podoby je samo o sobě dobré k Silvestrovskému pobavení s přáteli včelaři u skleničky medoviny. Úředníci je zapoměli konzultovat s odborníky ve včelaření a tak je zde několik povedených špeků. Včelstvo má místo matky královnu, dokrmováním zajistíme přežití úlů, mezistěny jsou podkladové plásty, vytáčení plástů s plodišti je zakázano a pokud provádíte lečbu nepovolenými přípravky, musíte umístnit včelstva do izolovaných včelínů Smile.
Zajímavý rozhovor o biovčelaření s bioAlešem je v Moderním včelaři 4/2011. Ten přešel na bio aby snadněji dosáhl na dotace potřebné k vytvoření včel. farmy. Když to výjde, po pěti rokách (nutná doba podle podmínek udělení dotace) přejde k normálnímu včelaření. Pokud né, tak ihned po zamítnutí. Co se mu nelíbí na biovčelaření je zimování na medovicovém a melocitozním medu a v jeho důsledku pokáleném úlu. Problém v lečení kleštika pouze kys. maravenčí nevidí, protože ji ve větší míře používal už před přechodem na biovčelařství. Hlavně, ale nevidí žádný rozdíl mezi biomedem a medem ,který produkoval dříve.
Omlouvám se správcům fóra, ale také jsem chtěl přispět svou troškou do mlýna.
Přátelé - BIO NEBIO - já mám slogan S CITEM A LÁSKOU VYTOČENÝ MED.

Neboť jak říkávala moje babička: Všeho s mírou.

U sousedky včelařky bydlela v penzionu jedna paní posedlá těmito "BIO" modami a sladila něčím hnědým s vlákninou z řepy. Prý by med nemohla dát do pusy, když neví odkud to tam ty včely donesly a co kde na postříkaných a zasmraděných polích posbíraly.
Tak radší dávala do bio čaje biomelasu z biořepy.

A pohledem na pulty vidím, že jsou zákazníci ochotni zapolatit i přes 200 za kilo za nebiomed. Jen musí být trochu lépe zabalený a tmavý. A nezcukernatěný Smile



Jo a do MV se to nevešlo. Byla tam fotka z Itálie BIO INVERT z BIO OBilÍ pro BIO včely. Googlil jsem to pro jistotu a fakt to mělo atest. Tak to pak byl možná BIO MED bez sacharozy, jen s dektrozou.
(22.09.2011 23:25)Beekeeper napsal(a): [ -> ]tak ho zase nekamenujte. Podle nařízení ES může ekovčelař dokrmovat pouze medem, cukrovým sirupem nebo cukrem z ekologické produkce.

Oni jdou dnes jeste dale, kdyz chcete pouzit na dokrmeni bio Cukr- musite to dokonce oduvodnovat, proc jste vcelam vzal med. Uz jsem slysel ,ze dokonce bylo potreba dokazat, ze bylo spatne pocasi, proto med vcely nedonesly, takze je tam opravdu dost bludu. Nicmene , kdyz zakaznikum popisete, proc stoji bio med tolik, koli stoji , viz muj predchozi email, tak ti kteri na to maji, tak cenu akceptuji. Mezi nami, vyssi naklady jsou zpusobeny, tim, ze o jarni snusku prijdete, protoze ji musite vcelam vratit, zbytek - to ze si vyrabim mezisteny sam, ze sveho vosku a to ze nepouzivam synteticke latky k leceni - me nestoji nic. Ba naopak- kilo stavelky stoji 100 kc+ postovne - jedna sublimace je 1-1,2 gr. , takze levnejsi leceni neznam a je neskutecny rozdil, jak vcely staveji mezisteny vlastni vyroby oproti tem ze Vcelpa.

A jak pise Karel - delam to z lasky ke vcelam, proto jim davam vlastni vosk a omezuji syntetickou chemii. Smile

Cena BIO Medu je vsak z duvodu vyse popsanych vyssi.

P.
Já si nemůžu pomoct,ale mě to "BIO" připadá jako honění za nějakou chymérou.To je jako,když nás politici přesvědčovali před lety,že "jsme vstoupily do evropy". Já bych ale řekl,že jsme z ní nikdy nevystoupili....
Stačí prostě nepodvádět a nechytračit při tzv. výrobě medu a pak je to prostě normální med od včel,které jsou všechny na celém světě bez rozdílu zaručeně bio. Takže proč vytvářet nějaké biopotraviny,když tu vlastně "jsou"? Prostě normální potraviny bez náhražek,dochucovadel,barviv a já nevím čeho dalšího..Wink Já bych řekl,že můj med je zaručeně bio.Big Grin I když mám plastové mezerníky v adamci například a dělám na podzim fumigaci a krmím cukrem. A kdo řekne že ne,tak uráží mých 12 matek!! Angry Big Grin
Muj nazor je::::: zadne bio neni,, je to jen nejaky vyplod znacky ,a vseci hr na to,, ,,Ja jsem dokonce narazil v Kauflandu na pohanku, kterou mam rad, a hle znacka bio,, rikam si to bude dobre , a tak ctu a ctu, a ejhle Bio pohanka vyrobena v Číně::???HuhHuhHuhHuh je to jenom tahani penez z lidi..
(25.09.2011 10:35)miko napsal(a): [ -> ]Já si nemůžu pomoct,ale mě to "BIO" připadá jako honění za nějakou chymérou ...
Stačí prostě nepodvádět a nechytračit při tzv. výrobě medu ... Já bych řekl,že můj med je zaručeně bio.Big Grin I když mám plastové mezerníky v adamci například a dělám na podzim fumigaci a krmím cukrem. A kdo řekne že ne,tak uráží mých 12 matek!! Angry Big Grin

Včely samozřejmě, Miko, zvládnou leccos, všichni jsme na tom vlastně stejně, jenomže rezidua z fluvalinátu a amitrazu ... To je problém, který se řeší všude okolo nás, v některých zemích je třeba veliký tlak spotřebitelů na včelaře, aby z provozní metody vyloučili jakákoliv syntetická léčiva, což je pak samozřejmě problém, ale fakt je, že ta rezidua tam měří a nacházejí a v konkrétním případě se o bio či ne-bio dá rozhodnout jenom po testu založeném na stále přesnějších a dokonalejších metodách. Což nebudiž, prosím, chápáno proti Tvým 12 matičkám ... Big Grin. Nicméně je to bio dle mého v našich podmínkách marketingový tah a já osobně nejsem vůbec přesvědčen, že naši bio-producenti jsou čistí jako lilium ...Smile Z situace, která u nás panuje (myslím tím jak nákazovou situaci, tak metodiku a legislativu), je to skutečně otázka do pranice. A je dobré, že ji otevřelo poslední číslo MV. Doufám, že následná debata problém ještě více otevře ...Wink To už jsme, hrome, ale v jiném tématu, zase ... Smile
Ono je to tak, už pri narodení človeka sa postupuje proti prírode. Dnes, vďaka lekárskej vede, doktori udržia pri živote takmer všetko. Pred 50 rokmi a viac to nebolo tak jednoduché. Samozrejme, to sa odráža aj na "genofonde" a precitlivelosti človeka na všetko, čo je okolo neho. Už len čakám, kedy sa objaví bio-pivo, bio-klobása, (bionaftu tu máme Big Grin ) Cena medu sa v prvom rade odvíja od odbytu a množstva. Ak budeme mať všetci biomed, bude ho prebytok a cena bude musieť ísť dole.

Je zaujímavé, že ak vlani mal včelár z piatich včelstiev 25 kg medu a predával ho po 5€ a tohto roku z rovnakého počtu mal 150 kg a predáva ho za 5€, tak je to nelogické. Vlani sa mal pohybovať za napr. 10€ (nedostatok) a tohto roku napr. za 3€ (prebytok). Náklady včelára boli rovnaké. Všetko okolo je len marketingový "humbuk". Veľkovčelári si nemôžu dovoliť niečo vyrobiť a potom skladovať

Mnohí tvrdia, ža sa v minulosti nepoužívali iné látky ako prírodné. Omyl! Len sa inak volali. Koľkí účastníci tohto fóra vedia, čo je to vitriol, potaš atď?! Ako dlho sa používa na konzerváciu mäsa sanitra? Vy neviete čo je to sanitra?! (Staršie ročníky určite s tým strielali, vyrábali dýmovnice a iné pyrotechnické zázraky.) A liadok? Dnes ho kúpite veľmi ťažko. Ja som ho používal pri holení a dodnes mám jeden použiteľný kus. Že sa používa na hnojenie? Ozaj aký je starý? Pošlem mejl čínskym archeológom... Big Grin

Aj neprimerané hnojenie rozmetaním hnoja alebo rozlievaním močovky neumožní výrobu biopotraviny, aj keď sú to nesporne prírodné látky. Obsah dusíka bude neprimerane vysoký... Confused

Pardon, ono s cenou medu síce súvisí, ale sú to vzdialené "zaležitosti"...
Vsechno je zalozene na " gramotnosti" lidi a na jejich chuti uverit.
Rika se," ver a vira tva te uzdravi". No a tak je to u vseho. Vsugerujeme si ,ze hamame bio cokoliv a automaticky budem zit o rok dyl,pze hamame bio Smile
Napriklad v anglii se muzou po bio potravinach zblaznit a je jim jedno kolik za to zaplati. Kilo medu tam stoji zhruba 200kc, ale biomed uz 600 a nikdo se nepta odkud je. .Obal prodava a napis BIO jeste vic a o tom to je.
Dnes je to BIO a zitra to muzou byt produkty vselijak nazyvany. Jsme schopni uverit?
Cena medu a úspěch při prodeji má jedno pravidlo. Ten co prodává musí mít možnost hýbat s cenou a v takovém rozmezí tak rychle, jak se dá hýbat žlučí konkurenta. Kdo nemá tuto možnost, neměl by obchodovat._gp_
Jo, jo. BIO!!!!

Nejlepší obchod je obchod s lidskou hloupostí. Hloupost, ta je zaručeně přírodní BIO!!!
JK
Dobrý den,

jistě by nebylo na škodu vytvořit téma BIO včelaření (pokud ještě neexistuje) a přesunout do něj příslušné příspěvky. Docela by mě zajímaly pro všeobecný přehled podmínky pro toto včelaření.
Jednu výhodu u "BIO včel" přece jen vidím: člověk není povinen léčit všemi přípravky (myšleno v mnohém případě sajrajty), co dodává svaz...
Hezký den přeji
Včelařit formou BIO může každý z nás, vždycky se najdou cesty a způsoby jak "...ty sajrajty" do včel necpat. A na pravou míru je třeba uvést, že ty sajrajty nám nařizuje veterina, nikoliv svaz. Ovšem chcete-li svůj med označit certifikátem BIO musíte projít veškerým úřednickým martýriem, které k tomu patří. A vlastně proč? Copak nedokážete přesvědčit svého odběratele, že Váš med je v kvalitě "BIO"? Potřebujete k tomu posvěcení státu?
(25.09.2011 22:50)Ivík napsal(a): [ -> ]... Docela by mě zajímaly pro všeobecný přehled podmínky pro toto včelaření.
Viz Moderní včelař č. 4/2011
Někde jsem četl toto a je otázka, co je na tom pravdy:

Jaký je rozdíl mezi normálním zemědělcem a BIO zemědělcem?
BIO zemědělec hnojí v noci.
Hodně je v MV 4/2011. Např. kdo dokáže, že biovčelař třeba jednou na podzim neškrtne pásek s amitrazem?(jen úvaha). Nevím jak v tomto směru funguje kontrola. Ale i Kolomý (str.109) říká, že hlavním důvodem, proč má některá včelstva v biorežimu je získání dotací.
(26.09.2011 11:26)PetrM napsal(a): [ -> ]Někde jsem četl toto a je otázka, co je na tom pravdy:

Jaký je rozdíl mezi normálním zemědělcem a BIO zemědělcem?
BIO zemědělec hnojí v noci.

Big Grin Mě by například zajímaly takové Biobrambory. Big Grin
Stran: 1 2 3 4 5 6 7
Referenční URL's