Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Skladování propolisu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2
Jak dlouho vydrží bez podstatné změny vlastností suchý propolis skladovaný v hermeticky uzavřené lahvi, v temnu za teploty do 20 st C ? To je dotaz pro všechny včelaře " výzkumníky " . Tedy pro nás všechny - neboť každý včelař rád něco zkoumá. Děkuji za odpovědi. Ruda
Propolis se musí skladovat kvůli uchování všech svých vlastností v mrazáku! Jinak při pokojové teplotě stejně jako med podléhá přirozené změně, kde jak za pomocí včelích enzymů, tak přirozeně, protože látky obsažené v čestvém propolisu lehce vyprchávají a tak propolis degeneruje. V závislosti na teplotě jde po nějaké době jen o kitovou směs vhodnou tak do politury nebo laku._gp_
Dobrý poznatek. Mám trošičku naškrábaného propolisu ve skleničce uzavřenou víčkem právě v pokojové teplotě. A co takhle skladování v podobě tinktury ( samozřejmě nemám na mysli hektolitry ). Je to podobné jako se surovým propolisem nebo zde už platí nějaké jiné pravidlo? Do lednice,na tmavé místo nebo někam jinam??
Lihovou tinkturu stačí skladovat na tmavém místě. Propolis byl hlavní složkou při balmazování faraónů a jak jim to dlouho vydrželoWink
(30.09.2011 7:27)gupa napsal(a): [ -> ]Propolis se musí skladovat kvůli uchování všech svých vlastností v mrazáku! Jinak při pokojové teplotě stejně jako med podléhá přirozené změně, kde jak za pomocí včelích enzymů, tak přirozeně, protože látky obsažené v čestvém propolisu lehce vyprchávají a tak propolis degeneruje. V závislosti na teplotě jde po nějaké době jen o kitovou směs vhodnou tak do politury nebo laku._gp_

Můžete uvést prosím zdroj, ze kterého čerpáte své stanovisko, že je třeba uchovávat propolis v mrazáku? Uzavřenou nádobu a tmavé prostředí, tomu bych rozuměl. Prostředí úlu ale určitě nesplňuje podmínku teplot někde kolem -18°C, naopak teplota je v něm vyšší než je běžná pokojová. A přesto kromě tmelení má propolis pro včelstvo také důležitý hygienický význam. Po jaké době se tedy stane z propolisu ona bezcenná kitová směs?
V mrazáku proto, že zůstane sypký. Jinak je z toho nepoužitelný houževnatý balvan.
Dejte už pokoj stím mrazákem, nechte si ho na maso a zeleninu. Propolis skladovat na tmavém místě v neprodišné obalu, ať se na něj nedostane zaviječ malý. Měl jsem v umělohmotné doze v komoře (rozmezí teplot 0-20 st. C) propolis získaný ze stropních sítí. Nejstaršímu bylo patnáct let a celý obsah byl stále sypký a nespečený. Pak už ho bylo takové množství, že šel do výkupu.
Mrazák se doporučoval ve starší literatůře na zmražení hrudkovitého propolisu a následného rozmixování na prášek. Co si budeme povídat, většina znás dělá při seškrabávání propolisu tu svoji kuličku. Vznikl tak homogení prášek, ve kterém se ztratilo nějakéto křidílko, hrudníček včely a kousky dřeva, když se zajelo rozpěrákem hlouběji. Výkupci také měli takto upravený propolis raději. Lépe se také protřepává a vyluhuje v tinktůře.
Ještě se mrazák používá u stropních sítí před vydrolením propolisu, ale raději si počkám na zimní mráz a mám to 100% eko.
Ano, u toho vydrolení ze sítí výhodu zmrazení chápu. A dělám to naprosto stejným způsobem - neumím si představit, jak cpu ty sítě do mrazáku; proto taky počkám na mrazivé počasí, což je mraznička s neomezenou kapacitou Shy Myslím, že včelaři často okouzleni technickými řešeními zapomínají právě na ta řešení nejjednodušší, jež se jim nabízejí.

Já med skladuji vyčištěný, v surové podobě, jak jsem jej nasbíral a uzavřel ve sklenici. Ani po delší době nemám problém po zatřesení s touto sklenicí dostat propolis ven. Když jej někomu prodávám, také jej rozmixuji na starém elektrickém mlýnku na kafe - během 5 vteřin hotovo. Tento prášek nadávkuji do uzavíratelného sáčku. Zde zůstává při běžné pokojové teplotě ještě dlouhou dobu sypký, když časem ztvrdne, není problém jej dle potřeby odlomit požadované množství.

(29.02.2012 23:57)Pavel Holub napsal(a): [ -> ]V mrazáku proto, že zůstane sypký. Jinak je z toho nepoužitelný houževnatý balvan.

Ovšem zde byl argument kvalitativní degenerace propolisu. Uživatelská stránka je věc druhá, to ať si dělá každý jak chce. Ovšem skladovat veškerý získaný propolis (a vlastně i tinkturu, masti z propolisu apod.) v mrazáku? To jsem zde četl poprvé. Proto jsem se ptal na ten zdroj, kde jsou popsány ty kvalitativní změny vlivem skladování při pokojové teplotě.
Mám propolis, ktorý som získaval od leta 2013 do konca roku 2014. Bol v uzavretom zaváraninovom (ale nie v tmavom) pohári v chladničke. Je sypký, ale včera som na niektorých čiastočkách zistil sivý povlak. Myslím si, že asi pleseň. Predpokladám, že sa nejedná o propolisové časti, možno vosk s prídavkom medu? Okrem stropnej sieťky som totiž vždy v jeseni oškrabal aj rámiky, ktoré som odkladal na uskladnenie. Je ten propolis ešte vhodný na použitie na tinktúru? Alebo to mám dať niekomu, kto to vie využiť ešte nejakým iným spôsobom?
Propolis je lepšie skladovať v mrazničke, nie chladničke. Alebo rovno z neho urobiť tinktúru a skladovať ho v alkohole Big Grin
Tak hej, urobím to s tým tohtoročným takto, do mrazničky. Ale čo s tým starším? Vyhodiť?
Ja znehodnotený propolis vylúhujem v denaturovanom liehu a používam na natieranie vnútra úľa, stavebných zábran, prípadne po zriedení vodou ako postrek proti plesňami na rastlinách.
Je v pořádku dávat do úlu denaturovaný líh? Já bych se bál, že ta denaturující chemikálie zůstane v propolisu, který je oním lihem rozpouštěn...
Denaturovanie sa prevádza látkou, ktorá nezmení jeho vlastnosti, len zápach. A po natretí úľa stačí ho nechať odvetrať. Potom voňajú po propolise. Taktiež drevo získa žltú až hnedožltú farbu. Ešte sa mi nestalo, že by mi takto ošetrený nadstavok neprijali, alebo nebodaj dokonca zahynuli.
Existují různé třídy denaturovaného ethanolu, denaturační činidla jsou však obecně podobná. Pro úplně denaturovaný alkohol podle britského práva se postupuje typicky takto:[2]
Úplně denaturovaný alkohol musí být vyráběn v souladu s následujícím předpisem: na každých 90 objemových dílů alkoholu se přidá 9,5 objemového dílu methanolu nebo jeho substitutu a 0,5 objemového dílu surového pyridinu; do výsledné směsi se přidá nafta v poměru 3,75 litru na každých 1 000 litrů směsi, a dále syntetické organické barvivo (methylová violeť) v poměru 1,5 g na 1 000 litrů směsi.
viz https://www.google.cz/?rlz=1W4CHBA_csCZ5...D+l%C3%ADh
Ono záleží aj na tom, pre čo je ten denaturovaný lieh určený, pálenie, dezinfekciu, či pre iné účely. Takže aj tzv benzínalkohol na dezinfekciu nie je nič iné, ako lieh denaturovaný lekárenským benzínom. A toto sa dá elegantne vyčistiť tukom... Kto chce, nájde si postup v tomto fóre.Wink Už sa dostávame mimo zadanej témy.
Asi je to mimo, ale jak mám dostat propolis ze skleněné sklenice je hodně zatuhlý díky za odpověďi.
Že by třeba lihem?
No sklenice je plná propolisu který mám na prodej tak to by asi nebylo to pravé s tím lihem.
Tak ho trochu zahřej, změkne.
Stran: 1 2
Referenční URL's