Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Střední odborné učiliště, Blatná
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3
Ahoj Hanko,
dovoil mi, abych Ti poblahopřál k takovému úspěchu !! Rolleyes
Honza
DěkujiBlush No já smekám před všemi, kdo kdy musel a musí studovat při zaměstnání, rodině a dalších povinnostech a starostech. Je to mnohem obtížnější než když nám bylo -náct. My jsme navíc měli obrovskou výhodu, že jsem si studium vybrali dobrovolně, škola nás bavila a měli jsme skvělé učitele.
Včera úspěšně proběhla písemná zkouška a obhajoba závěrečné práce dnes opět úspěšně proběhla praktická zkouška. Takže za 14 dní ještě zvládnout ústní a v sobotu 21. nás můžou slavnostně dekorovat Wink
Bobře hlavně aby tě 22. dekorovali i včelky nějakým pigárem Wink Pro ně to vlastně všechno děláme!!! Smile
Dekorace i praktická zkouška v jednom prý probíhá vysypáním rojáku včel na absolventa.
Když uteče, tak "neudělal". Smile
Odborne sa tomu hovorí ,,imatrikulácia" Big GrinBig GrinBig Grin
Poslušně hlásím, že v pátek 20.června LP 2014 bylo v Blatné slavnostně vyřazeno 27 studentů učebního oboru včelař. Na jednu stranu jsem rád, že už to máme za sebou a studium je ukončeno, na druhou stranu mě ta měsíční setkávání prostě a jednoduše budou chybět Sad. Tímto bych chtěl poděkovat i všem přednášejícím za to, že s náma měli trpělivost a povedlo se jim do těch našich hlav něco dostat - a někdy to pro ně musela být docela fuška Big Grin
Díky za zprávu, Bobře!
A veliká gratulace všem!
Jiří
P. S.: ještě k tomu doplním cosi (s prominutím) velmi osobního: Moc obdivuju, když se někdo z kolegyň či kolegů do toho pustí při rodině, práci, živnosti, ve věku, kdy už to do hlavy tak neleze ... Big Grin. Ona to vůbec není sranda. Co je k tomu vlastně vede?
Vím, že požadavky nejsou malé, přijímačky přísné, průběh, testy, práce, zkoušky tvrdé. Času to sebere spoustu a energie hodně moc. Totéž vím od těch, kteří jsou v NASA.
Ale od absolventů vím, jak je u toho drží to podivné zaujetí, ta magická a pěkná soudržnost, a to nejen posluchačů či žáků, ale i vzájemnost s lektory. Takhle vznikají vazby na celý život. A vazby po čertech pevné a prospěšné navzájem ...
Za současné situace to vnímám jako malý zázrak a mám z toho velikou radost. Potvrzuje to již dávno prokázanou hypotézu, že včelaření stává se u některých typů diagnózou ... Big Grin
No to je dost, Bobře, že jsi konečně vypad a uvolnil místo dalším potřebnejm Big Grin
Samozřejmě že blahopřeju !
Bobře tak jsi vysypání včel z rojáku na absolventa zvládl a neutekl!!! Big Grin

Přidávám se také s velkou gratulací a přáním aby jste byli stejní jak včelky
"pilní; pracovití; dávat informace, nejenom brát a proti nepřátelům být ostražití"!

Ať se daří. Smile
Jaromír
Také se chci příští rok přihlásit do Blatné, ale trochu mám obavy z přijímaček. Ono v 45 letech něco počítat nebo vzpomínat jak to bylo když člověk vyšel ze školy ..., au to bolí Smile
Můžete někdo z absolventů přiblížit přijímačky co a jak mohu čekat, abych se dobře připravil? Doporučenou literaturu jsem našel, jde mi spíše subjektivní zhodnocení otázek z přírodovědy a matematiky.
Díky
Pokud si jsi měl slušné známky u maturity a přečteš si doporučenou literaturu, nemáš se čeho bát. A těch pár příkladů z matematiky bylo lehčích než ten co přikládám Wink.
(20.01.2012 20:19)Tanula napsal(a): [ -> ]... Samozřejmě že velmi podstatná část zkušeností se předává večer v hospodě ...

Proto jsem kdysi zvažoval se do té Blatné přihlásit.
Přeji všem úspěšně přijatým ke studiu v Blatné. Já jsem dopadl no .., bramborově. Jeden bodík mi chyběl tak jsem jako první náhradník.
Smile
(19.09.2015 9:41)KaJi napsal(a): [ -> ]... K tomu včelaření a praxi.
ani jedna včelařská škola co znám nerozlišuje mezi studenty - tedy jejich vstupní úroveň.

Karle, v Blatné se dělají přijímačky ... Proč? Protože je cca dvojnásobný převis zájmu nad možnostmi (bere se, pokud vím, asi 25 žáků). Tak se vybírají ti, kteří jsou na tom, pokud jde o vstupní znalosti, lépe. Ti ostatní mají rok čas si vše doplnit.
Praxe všeho druhu je tam zastoupena velmi významným procentem učebního času. A bude jí ještě víc, pokud vím. To proto, že už je tam výuková včelnice, laboratoř i medárna.
Na Moravské včelařské škole, která právě začíná pátý běh, už je také výuková včelnice přímo v místě v Hranicích, takže se nebude muset tak často vyjíždět na okolní včelnice, navíc přibyl jeden víkend. A i tam je třeba mít základy oboru zvládnuté. Zájemcům a naprostým začátečníkům jsou doporučeny napřed kursy, letní školy a pod. A minimální praxe, pokud vím, jeden rok.
Jasně, nejsou to běžné střední školy a hlásí se tam již širší věkové spektrum uchazečů a jde o externí studium ...
Pokud vím, je ještě jedna škola (interní studium), tuším ve Žluticích, ale tam nevím, jak je to v praxi ...
Jiří
Díky za info. Já si toho všiml když začínala, ale pak jsem to již nesledoval. Netušil jsem že je tam stanovena nějaká minimální znalost, nebo praxe. A osobní zkušenost mám až s Farmářem.
Mě se postup přijímání studentů v Blatné od začátku moc nelíbil (ten nemyslím, ten obor Farmář, ale Včelař). Alespoň ten, který používali dokud jsem to sledoval a chtěl jsem se tam přihlásit. Konkrétně mám na mysli to přijímání na základě prospěchu. Jak tohle můžou zohledňovat, když lidi mají rozdílné obory vzdělání (tím pádem i různě náročné) a zároveň to získali v různém časovém období. Navíc to vůbec nic nevypovídá o přístupu k včelaření. Podle mě by bylo mnohem férovější to brát podle došlých přihlášek a v dalším roce upřednostnit, ty, co hlásili loni a nedostalo se na ně.
S kamarádem, co na Blatné je (byl), jsme to řešili a řádně se tomu nasmáli.
Poslední vysvědčení měl "hrozné", navíc z oboru, kterému se věnoval jen chvíli (technický). Během těch následujících cca dvaceti let v úplně jiné oblasti (humanitní) vybudoval vlastní úspěšný subjekt, je jeho ředitelem a šéfuje cca 40 lidem.
Jak o schopnosti učit se vypovídají jeho poslední studijní výsledky ve formě vysvědčení?
Na Blatnou se dostal tuším s "odřenýma ušima"...
Tu je třeba si připomenout, že studium oboru Včelař v Blatné se řídí předpisy Ministerstva školství. Je to běžný středoškolský režim a obor Včelař je dálková nástavba (http://soublatna.cz/uchazec/ ). A tam jsou určitá pravidla, která je nutno respektovat. Jakkoli i mně přijdou diskutabilní ... Nerozporuji Kubovu námitku v logice věci, ale domnívám se, že ten, kdo je dobrý manažer firmy, ještě nemusí být dobrým včelařem. V tomto kontkrétním případě asi ne zcela správně odpověděl na některé otázky týkající se oboru, tudíž jeho úroveň jeho vstupních znalostí byla hodnocena podle toho ... A věřte, nebo ne, ten vstupní test je především o oboru ... A vyjadřuje i jistou - řekněme - náročnost v požadavcích, která se váže na požadavky pro další studium ...
To je ale na diskusi s jinými subjekty ...
Je jasné, že nepřijatí to vidí negativně. Chápu to.
Problém této diskuse by ale měl asi spíš být porovnání, tedy třeba náplň jednotlivých škol a hodinová dotace na jednotlivé tematické oblasti. A také to, jací lektoři obor učí ... Jak jsou zkušení, jak svá témata presentují, zda se drží jen vyžadovaných základů, či poskytnou širší spektrum poznatků a dají posluchačům na výběr.
A k tomu, žel, není moc vodítek ... Jasně: v krátkém profilu na webu se to dá udělat těžko, ale i tak ...
Nám spíš zbývají osobní zkušenosti absolventů ...
Přidávám odkaz na ty Žlutice: http://www.slszlutice.cz/skola/obor/vcelar , kde se dá obor také studovat. Jako denní studium.
Tu je samozřejmě trochu problém, že porovnáváme často neporovnatelné, totiž denní studium a ony nástavby ...
Pro ty, kteří by si chtěli rýpnout do PSNV, dodávám, že PSNV v Blatné v současné době zajišťuje pouze lektorskou (odbornou) část ... Vše ostatní se řídí předpisy, které vydává pro tento typ škol přislušmé Ministerstvo školství ČR.
Jiří
Prosím....v Blatné je dálkové studium Vcelar a zároveň i Vcelar farmar od psnv? Je to tak? Nebo je to to samé? Děkuji
Stran: 1 2 3
Referenční URL's