Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Varroamonitoring systém - VMS - dotazy
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4
Já věděl proč na to nekoukat. Určitě to ještě řešili spoustu dílů.

Ještě že to VF je. Smile
Ono je to o prioritách. Řada námitek je oprávněných a na vylepšení se stále pracuje, pokud jsou lidi a peníze a pokud je čas. Letos se udělal kus práce, zmizela řada chronických bolestí a přibyla užitečná vylepšení.
Já bych nepočítal, co mi to vynese (a když nic, tak chytře vyhnul se ... Big Grin). Pokud se rozhodnu a zaregistruju, tak zadávám i data. Je to na principu dávám - dostávám. Ano, je škoda, že tam je málo aktivních zadavatelů a že jsou daleko od sebe.
Ale jsme už velký kluci a velký holky a je to naše volba. Respektuji názor některých kolegů, že jde o "mrtvé dítě", ale dovolím si nesouhlasit a můj názor je jiný.
Systém je vcelku jednoduchý, soudím podle sebe, protože já jakožto naprostý nevzdělanec v tabulkových procesorech a SW tohoto typu neměl se zadáním problém. Nepopírám, že by to šlo jistě udělat ještě "blbuvzdorněji" a graficky návodněji ... Panta rhei, pravili staří (Hérakleitos z Efesu, Platón v dialogu Kratylos) ... vše je v pohybu, vše se vyvíjí ...
Je řada zajímavých námětů, jak systém učinit atraktivnějším a nic není dokonalé. To zároveň je nahrávka na smeč pro ty, co si chtějí trochu rýpnout. Je snazší od PC vysílat zprávy jak je to k ničemu a proč raději ne. Já věřím, že to smysl má a koncentruju se spíš na to, proč ano a jak líp.
Je řada námětů, některé jsou sice zajímavé, ale vycházejí z naprosté neznalosti třeba biologie roztoče, principů monitoringu a jeho vyhodnocování a pod. Málo toho lze tady normalizovat vzhledem k tomu, jak je každé včelstvo a každé stanoviště jiné. Ale spoustu specifikací a poznámek můžu přidat k záznamu do kolonky "poznámky".
Monitorovat je pracné. A stejně pracné je stále vyplňovat ty záznamy. Přiznejme si, že se většině z nás do toho moc nechce. Je ale tak snadné zdůvodnit si to tím, že je špatný sám systém ... Big Grin

Jiní svá data nechtějí z řady důvodů otevřeně presentovat. Chápu, ale i tu je možno zadat stanici jako anonymní.
Pokud jde o výstupy, tak řada se jich třeba objevuje právě na pravidelných setkáních VMS v Brně. Letos se kolem projektu shromáždila skupina včelařů a začal se vydávat speciální VMS věstník (letos 4 čísla). Je fakt, že data typu statistických dat a dat ukazujících určité širší souvislosti se ze stávajícího systému získávají složitěji, ale i to jde a dělá se. A já tam vidím historii svých včelstev v souvislostech vcelku velmi dobře. Samozřejmě bych byl raději, kdyby v okolí bylo víc aktivních zadavatelů a bylo možno porovnávat, jakkoli o relevanci těchto porovnání lze debatovat.
Nyní je už v zásadě vyřešen i export tabulek do Excelu (dlouhodobý rest, jupíííí a díky!), což zase věc usnadňuje. Kdo chce, hledá způsob, kdo nechce ... hrome, jak je to dál ...?Big Grin

Jiří
Citace:Myslíte, že je to vlastně k něčemu?
  1. Kromě zmíněných benefitů přidám ještě jeden - jako zobákovi mi přijde užitečná informace o tom kdy a čím kolegové (třeba autority tohoto fóra) provádějí zásahy proti kleštíkovi.
  2. Přesvědčoval jsem tři, přesvědčil jsem jednoho.
Kdyby byly v roku 2008 ty zkušenosti, jaké máme nyní, byla by podoba VMS jiná a dokonalejší. Ty zkušenosti bychom tím pětiletým vývojem (od nápadu) neměli.
Teď je systém vylepšen a bude vylepšován a je to jen na včelařích, zda budou, či nebudou svá data sdílet.
Je zajímavé, jak se tu na fóru mnozí kritici VMS aktivně rozepisují o každém svém prdu a o tom důležitém hodlají mlčet.
Abych se přiznal já jsem docela fanda nových technologií, záznamy si vedu elektronicky dokonce ve třech systémech (beetight, HiveTracks a BeeOrganizer) a také monitoruji v VMS. Každopádně hračičky jsou pěkná věc, ale nakonec stejně skončíte u jednoho systému. Tak jako jsem kdysi měl MP3 přehrávač, PalmPilota, mobil, GPSku, navigaci atd, tak dnes už mám jen chytrý telefon a ostatní věci mi hnijí v šiplíku. S těmi záznamy to dopadne obdobně, budu používat jen jeden systém. Byl bych nejradši aby to byl VMS a měl kromě funkcionality evidence varoózy ještě další např. i vedení záznamů, včelařský kalendář atd. Pokud VMS bude do budoucna jen jendoúčelová věc, tak včelaře nebude bavit vést si záznamy v jendom systému, spady v druhém systému a evidenci o úlech ve třetím systému. Musí to být maximálně jednoduché a intuitivní, např. i aplikace pro Android (podobně jako má beetight) by se hodila atd. Bohužel VMS je v podstatě stále stejný.
Aj ja som sa do toho zapojil a som rád, že som rád. Počítal som spady, prepočítaval podľa koeficientov a výsledok je taký aký je. Vôbec to nekoreluje s tým ako to píšu niektorí výskumníci. Vynaložil som tomu kopec času a zistil som, že to má taký význam ako aj pred tým keď som nepočítal klieštika. Každé včelstvo je iné, každý rok je iný, na jednej včelnici je to tak a na druhej ináč a leičim rovnako ako aj pred tým. Netreba ošetrovanie proti klieštikovi zanedbať a dá sa to aj bez jeho počítania a vyplňovania tabuliek a robenia grafov.
Ja som prestal do toho prispeivať (nevidím žiadny dôvod aby som trávil na tom čas - je ho málo) a varroamonitorig robím len v rámci pokusov - keď zisťujem účinnosť toho - ktorého liečiva alebo metódy pôspbenia na klieštika. A to pre mňa má význam, aby som zbytočne nenakladal prostriedky tam kde to nemá efektivitu. Ináč len tak počítať klieštika a poseilať niekde výsledky - nechápem načo. Sused môže mať úplné iné výsledky.
Toť môj názor
(03.01.2014 13:04)Mlha napsal(a): [ -> ]Bohužel VMS je v podstatě stále stejný.

To znamená ne? Nelze si nevšimnout, že jsi jeden z neaktivních účastníků VMS...



(03.01.2014 12:16)Pavel Holub napsal(a): [ -> ]Je zajímavé, jak se tu na fóru mnozí kritici VMS aktivně rozepisují o každém svém prdu a o tom důležitém hodlají mlčet.

Doufám, žes paušálně nezahrnul mezi kritiky měSurprised Třeba to o čem píšeš by mohl důvod (nejen pro mě) s VMS začít. Co je tedy to důležité? Nějak to tvůrci asi neumí prodat!



(03.01.2014 11:34)Ozi napsal(a): [ -> ]- jako zobákovi mi přijde užitečná informace o tom kdy a čím kolegové (třeba autority tohoto fóra) provádějí zásahy proti kleštíkovi.

To je jedna z věcí, která mě trochu mate- např správce tohoto fora se podílí na systému VMS a jeho včelstva jsou tam "mrtvá" vypadá to, jako by tomu už nevěřili ani tgi, kteří na tom pracují...



(03.01.2014 11:07)Jiří Matl napsal(a): [ -> ]Monitorovat je pracné. A stejně pracné je stále vyplňovat ty záznamy. Přiznejme si, že se většině z nás do toho moc nechce. Je ale tak snadné zdůvodnit si to tím, že je špatný sám systém ... Big Grin

Nyní je už v zásadě vyřešen i export tabulek do Excelu (dlouhodobý rest, jupíííí a díky!), což zase věc usnadňuje. Kdo chce, hledá způsob, kdo nechce ... hrome, jak je to dál ...?Big Grin

Jiří

Já v principu považuji tuto myšlénku (VMS) za dobrou, jen se zamýšlím, jestli má smysl se do ní zapojovat, když patrně průběh jejího zavádění, technických řešení atp. většinu skupiny jejích dosavadních účastníků minimalisoval (a nevím jestli se tito budou ochotni vrátit) a tím výrazně zmenšila relevantnost výsledků. O absenci výstupů z nich ani nemluvě.
Citace: jen se zamýšlím, jestli má smysl se do ní zapojovat

nojo, váhavej střelec, co z toho budeš mít, eště aby Ti VMS platilo...kdybys tu energii věnovanou zdejší diskuzi věnoval zadávání monitoringu, tak bys měl na pár měsíců vystaráno.
To mi nepřijde jako solidní odpověď , Ozi, spíš jako bys chtěl naznačit, že bych se chtěl zapojit jen ze zištnosti. Promin, ale .... Jestli k tomu máš je tohle, tak děkuji.
Tak teď už to vůbec nechápu. Proč ten VMS tedy vůbec je, když od něho jako uživatel nemám nic očekávat?
Prostě jen držet pec a poctivě jak cvičená opice vepisovat data?
Mimochodem, to že léčí místní autority, neznamená, že máš léčit taky. Oni mají jiné trvání snůžky, jiné zamoření atd..
(03.01.2014 14:07)MartinH napsal(a): [ -> ]
(03.01.2014 12:16)Pavel Holub napsal(a): [ -> ]Je zajímavé, jak se tu na fóru mnozí kritici VMS aktivně rozepisují o každém svém prdu a o tom důležitém hodlají mlčet.

Doufám, žes paušálně nezahrnul mezi kritiky měSurprised Třeba to o čem píšeš by mohl důvod (nejen pro mě) s VMS začít. Co je tedy to důležité? Nějak to tvůrci asi neumí prodat!

Co by na tom měli tvůrci prodávat? Buď tu potřebu monitoringu sezónního spadu včelař chápe a alespoň nějak to dělá (podle MVO povinnost), pak může, pokud chce, své údaje dále prostřednictvím VMS poskytovat. Nebo v rozporu s MVO monitoring nedělá, ale VMS může využívat k tomu, aby zjistil, jaká situace je a alespoň podle toho ošetřoval. Nebo nemonitoruje, VMS nesleduje, je sleponěm, leje, sype, kouří, aerosoluje a má plno řečí, jak je ten systém zbytečný. Tak nevím, proč o tom vůbec mluví, když se ho to nijak nedotýká.
To mám chápat tak, ze kdybych patřil do skupiny co nemonitoruje a VMS nesleduje, tak si zaslozim jen urážky? Promin, já se jen zeptal lídi tady, jestli si mysli že to k něčemu je. Zatím moc věcných argumentů "pro" neproběhlo, zato se objevuje trochu keřovitá agresivita některých zastánců. Ta asi nepřesvědčí. Musím však
ocenit priispevek Jiřího Matla, nad tím se dá alespoň zamyslet. M.
(03.01.2014 14:07)MartinH napsal(a): [ -> ]To znamená ne? Nelze si nevšimnout, že jsi jeden z neaktivních účastníků VMS...

Možná by ses měl lépe všímat, než do někoho začneš rejt, monitoruji od roku 2011 a poslední záznam jsem psal 07.12.2013. Ano nelezu na VMS každý den, ale kdyby alespoň tohle dělali všichni nemuseli bychom se tu takto handrkovat a navážet do sebe.
Citace:Tak teď už to vůbec nechápu. Proč ten VMS tedy vůbec je, když od něho jako uživatel nemám nic očekávat?
Prostě jen držet pec a poctivě jak cvičená opice vepisovat data?
Mimochodem, to že léčí místní autority, neznamená, že máš léčit taky. Oni mají jiné trvání snůžky, jiné zamoření atd..
  • moje očekávání VMS plní, mohl by plnit i víc, ale já jsem se nepřičinil, takže vděčně přijímám co existuje
  • nedržet pec, ale posouvat to vpřed, to s odpuštením MatinovoH příspěvky nedělají
  • místní autority jsou mnohem zkušenější včelaři než já, podívám se na jejich spady, jaké je počasí a fáze včelařského roku taky vím, kde leží ta nebo ona včelnice jakbysmet ....a přemýšlím - proč zrovna ten a ten použil takový nebo makový zásah.
Ozi to prehanis . Když citujes někoho jiného a neuvadis správně citaci, tak si neotirej ústa o me!
Jsem v VMS od poloviny října. Zadávám data. Sám pro sebe si monitoruji 13 let. Pokud ta data pomůžou tak nevidím důvod proč to nevkládat. Minimálně to člověka udržuje v bdělosti, a připomene mu to i v dubnu a květnu, že tam ti roztoči jsou....a když už ty varroa dna mám, tak proč to nedělat..?.... Jestli to bude ku prospěchu věci..... Tak parádaSmile, když ne....no tak ať ......já osobně, a myslím že i většina z vás,děláme i zbytečnější věci než VMS.
(03.01.2014 15:32)Mlha napsal(a): [ -> ]
(03.01.2014 14:07)MartinH napsal(a): [ -> ]To znamená ne? Nelze si nevšimnout, že jsi jeden z neaktivních účastníků VMS...

Možná by ses měl lépe všímat, než do někoho začneš rejt, monitoruji od roku 2011 a poslední záznam jsem psal 07.12.2013. Ano nelezu na VMS každý den, ale kdyby alespoň tohle dělali všichni nemuseli bychom se tu takto handrkovat a navážet do sebe.

Omlouvám se Ti
Mlho. (Mimochodem pro mě nejbližší sousede s VMS). Špatně jsem četl údaje ve VMS. Jestli to správně chápu, tak 26.10. jsi tam spad zadával. Promiň prosím. Mea culpa mea maxima culpa...
V pohodě Martine, nic se neděje. Ve VMS mám dvě tečky, jednu v Řevnicích a druhou v Praze v Holešovicích. A ještě se chystám udělat tečku na stanoviště v Praze Břevnově, které přebírám po tátovi. Ty jsi odkud, že bych byl Tvůj nejbližší soused? (to kdyžtak probereme soukromě přes mail)
To je právě to. Já jsem až z Roztok a přesto jsi můj nejbližší soused s VMS.
Opět bych řekl, že se v tom ztrácím. Milane, píšeš, .. když to pomůže .. . Ptám se komu a jak? Primárně bych řekl, že to má pomoci uživatelům, ale jak mi pomůže vědět jaký je aktuální spad v Plzni, když v okrese Prostějov budu například jediný aktivní přispivatel ( možná kecám a jsou tam i dva, teď přesně nevím ). A zde se mi nabízí otázka. Proč ksakru je v orkese Prostějov po 5 letech provozu 1-2 aktivní uživatelé/přispěvatelé?
Jelikož jsem opravdu po předešlé debatě ztracen, může mi někdo stručně vysvětlit jaký byl, případně je hlavní cíl VMS? Mám takový pocit, že spoustě lidí to taky uniká, a proto je ta mapa jak noty na buben.
Neberte to, že do toho jen reju, mám v plánu se zůčastnit, fandím tomu a jsem rád, že se kára tlačí dál, ale stejně jako MartinH nějak hledám tu relevantnost.
Například s kolegy z okolí si občas pošleme mail, jaké jsou spady, kdo co slyšel ohledně nějakých úhynů, jak léčí, jak to dopadlo, prostě lokální pavlač, aby jsme byli v obraze. Pokud by jsme ty e-maily posílat nemuseli a mrkli na VMS a za naši ZO by bylo 10 aktivních uživatelů, super mám v tom jasno. Ale zatím to tak není a není to úplně o těch lidech, protože ti monitorují, sledují, zapisují a vyhodnocují. Akorát jak jsem psal hned ve svém prvním příspěvku, zatím bylo snažší dělat to do Excelu.
Stran: 1 2 3 4
Referenční URL's