Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Kyselina šťavelová
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
No jo, Pepo, ale my ji fakt nešlukujeme ... Big Grin
Varidol si taky nedám do frťana a Gabon jako lízátko, šťavelkou si opravdu necukruju vánoční cukroví ... Je to fakt jen do včel, přísahám Big Grin.
Jiří
Tak bezpečnostní list KŠ zní docela hrůzostrašně. Co mi není jasné je vstřebávání přes kůži. Jak je to nebezpečné? Jde mi o situace, kdy saháme bez rukavic na rámky. Například uhyne pár včelstev (kyselinu z neobsazených rámků nikdo neodstraní, když včely uhynuly v chumáči) pak máme na rukou ...
To znamená nesmáčet ruce v roztoku. Druhý den mohu sahat na rámky, včelky to vylízají. Horší to je se vdechováním par výše popsanými udělátky. Respirátor je pak namístě.
Ne Pavle, tak to vcelku není. 24 hod. po aplikaci, je kyselina i na podložkách. Když jich pár vytáhneš, máš kyselé prsty. Nikdy ale jsem nepozoroval, nějaké poleptání, nebo jiné blbosti, a nebýt toho, že jsem si olízl prsty, ani bych to nevěděl. Na jaře zkusím otestovat rámky.Big GrinBig Grin
Pokud si potřísním ruce při rozdělávání roztoku, tak to také není nic drastického. Stejné, jako když oloupeš pomeranč. Stačí si ruce umýt.
(30.12.2013 16:31)Pavel Holub napsal(a): [ -> ]To znamená nesmáčet ruce v roztoku. Druhý den mohu sahat na rámky, včelky to vylízají. Horší to je se vdechováním par výše popsanými udělátky. Respirátor je pak namístě.

už jsi viděl včelu lízat OS? Surprised
roztok vody a medu napůl + 2 g KŠ a chutnalo jim to
Stým medom sa mi to viac pozdáva ako s cukrom Big Grin
Rasťo, ten cukor je pre včely ten nejmenší problém! Kyselina šťavelová reaguje s vápnikom, sodíkom a ďaľšími látkami. Taktiež na prípravu sirupu na postrekovanie s KŠ by sa mala používať aspoň prevarená voda, lepšie destilovaná. Cool
Vojto, ďakujem za radu, ja som ešte z KŠ neliečil a ani som ju nepripravoval, ale do budúcna výborná rada, a určite nielen pre mňaBig Grin
a máte včely? Wink

Ja som tiež nikdy nevidel včelu lízať kys. šťaveľovú, presne podľa videa. Keď postriekam rámiky prípravkom beevitale hi cleine, tak ten roztok nájdem na rámikoch aj po dvoch týždňoch. Preto som bol presvedčený, že včely roztok kys. šťaveľovej nelížu. Aj keď to veľa včelárov tvrdí. Neviem teda presne ako je to s tým pokvapkaním včiel tým sajrajtom. Včely sa musia nejak vylízať - očistiť...ako je to tam? Ako zo seba zmyjú ten lepkavý roztok kys. šťaveľovej cukru, vody a ďalších prídavných látok?
V knize Varroáza od Dr. F. Pohla je zmínka o pokusech Dr. Liebiga s kyselinou šťavelovou na nosiči. Včely nosič okusují a v období několika týdnů přijímají účinnou látku. To by mohlo být využito i v plodících včelstvech. Má někdo informaci o tom jak tyto pokusy pokračují?
JK
Presiel som cele vlakno, ale nejako som nenasiel ako dopadli skusky Grifinu O, ktore jeho autor planoval na tento rok. Zaujima ma hlavne liecenie v letnom obdobi.
Ak som len zle hladal, nasmerujte ma.

V lete som liecil KS pokapom vciel v plodiskovych ulickach - efekt nic moc - tadialto cesta nevedie.
Pred týždňom som bol na školení aúvl,veľmi dobrú prednášku mal mvdr Staroň,bez okolkov vysvetloval a preberal aj liečivá v SR neschválené,ku kyseline štavelovej povedal oi,že má význam len v bezplodovom období(výsledky pokusov ukazovali veľmi vysoké percento spadu)na rozdiel od obdobia keď je vo včelstvách plod..v pokusoch sa odparovalo 1,5-2g KŠ na včelstvo,doba odparu ca 2min..upozornil ale,že z pohľadu ohladuplnosti ku včelám by odporúčal max. jedno ošetrenie v roku..(samozrejme každý na vlastné riziko-uvedená látka nieje zatial schválená)...mne osobne sa pozdávajú pristroje na odpar s kartušovou plynovou pištolou,ktoré som tam videl na fotkách..
Hladam alternativy letneho osetrenia.

Ucinnost Gabonu je nic moc ( jesenny spad VD vo vcelstvach osetrenych s Gabonom a bez neho nevykazoval rozdiely ).

Videl som na jednej prednaske ukazku sublimacneho aparatu od firmy Logar, ale dat 300 za aparat a dalsich 700 za 5,5Kw elektrocentralu, aby som to vyskusl sa mi moc nechce.

P.S. Vzhladom na pocty vcelstiev a potrebu produktivnej prace mi "udelatka" na bateriu nic neriesia.
Kyselina šťavelová neřeší náhradu Gabonu, pro letní aplikaci je nevhodná, zasahuje pouze foretické roztoče.
Citace: Videl som na jednej prednaske ukazku sublimacneho aparatu od firmy Logar, ale dat 300 za aparat a dalsich 700 za 5,5Kw elektrocentralu, aby som to vyskusl sa mi moc nechce.

Jelikož jsem "kutilský mechanicko elektrický typ" tak jsem zvažoval i domácí výrobu vaporizéru na zakladě kopie horkovzdšné pistole Logar. Teplota výstupního vzduchu u mojí stařičké pistole Steinel 550W na stupeň I je cca 120st.C - to je teplota optimální.

Ovšem horkovzduška Logar ( jestli tedy mluvíme o tomto druhu aparátu) má na webu poměrně strohý popis (asi vědí proč), nicméně přepínáním jazyků a překladem se dá k něčemu dobrat, třeba v němčině je popis znatelně podrobnější.

Kvůli tomuto nedostatku informací jsem se tedy před časem rozhodl vyrobit vaporizér na 230V inspirovaný varroxem. Ale v hlavě mi ta horkovzuška pořád straší. Máš nějaké podrobnější info z přednášky? Teplota- množství KŠ - čas aplikace na 1 včelstvo - ještě něco jiného?

Ď Ozi
(25.01.2014 22:54)Matej1 napsal(a): [ -> ]Hladam alternativy letneho osetrenia.

v období, kdy je ve včelstvu plod, může účinnost ošetření sublimací KŠ klesnout až na 30 %, což je v praxi k ničemu ...
Alternativou pro letní ošetření jsou spíš KM, K. mléčná (oddělky), éterické oleje (thymol). A biotechnické metody (oddělky, vyřezávání plodu, plodové pasti na roztoče etc.). Dost se u toho člověk vyřádí, ale aspoň doma nezírá na Novu ... Big Grin). KŠ jen jednou, a to b období bez plodu, jak pravil dr. Staroň i další zkušení ...
Jiří
(26.01.2014 0:33)Pavel Holub napsal(a): [ -> ]Kyselina šťavelová neřeší náhradu Gabonu, pro letní aplikaci je nevhodná, zasahuje pouze foretické roztoče.

Účinnost KŠ je dlouhodobá, v okamžiku aplikace nezasáhne roztoče na plodu, avšak první tři dny je její účinnost přes 90 %. Roztoči padají pak klidně i tři týdny. Z těchto důvodů stačí udělat tři aplikace s odstupem 3-4 dny - sublimace vždy po 1 gr., na včelstvo a máte pokryto období zavíčkovaného plodu. Používám v případě, že je průser, KM beru spíše jako prevenci a také proti nosemě. Osobně odzkoušeno mám, že když v případě potřeby dáte na podzim do včelstva 3 x po 1-1,2 gr. ta je včelstvo absolutně OK. Žádné mrtvolky, žádné oslabení, žádný špatný jarní rozvoj.
Hodně se zde oháníme daty odborníků, které neodpovídají realitě.

P.
Tak to je Pavle výzva a slovo do pranice. No už mám 1kg objednán takže na 1000 ošetření to mám na X let a prakticky za pakatel. Než jiná léčiva to se vyplatí i když koupím profesionální sublimátorWink
1 ošetření po 1g KŠ = 384kč/1000g(ošetření) + 3000kč/1000ošetření = 3.384kč/ošetření
pokud budu ošetřovat 5x ročně 20včelstev tedy 5*20 =100 tak mi to vystačí na 10let za cenu cca 3400kč. To je už levnější než dotované léčivo z DOLu.
Referenční URL's