Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Kyselina šťavelová
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
To jsi koupil draho. P.A. stojí i do 200,-/kg. 1000 ošetření asi ne, spíš skoro polovina. No, dostaneš se zhruba na stejnou částku.
To letní ošetření není výhodné, natož opakované, protože si zavírám cestu pro další aplikaci o měsíc či dva déle. Je možné, že tu někdo najde cestu, jak bez poškození včelstev aplikovat KŠ vícenásobně. Takové zkušenosti zatím nemám. Vím jen to, že se aplikace doporučuje jen jednou, výjimečně dvakrát.
Dodává tento nebo paní Kononovová, jak jsem uváděl ve vlákně Kyselina mravenčí.
Nedovolím si zpochybňovat výzkumy a výsledky kapacit, svoje testy nedokáži převést do vědecké praxe. Řídím se spíš logikou a praktikuji pokus, omyl.
Začal jsem se šťavelkou před 4 roky , první dva jen tak okrajově, bez znalostí a praxe. Sbíral jsem informace z internetu a od lidí, kteří věděli víc než já.
Nakonec se ukázalo, že ne vše bylo pro mě užitečné, spíš kolikrát to vedlo do slepé uličky. Také to jistě je i jinou aplikací, než jsou zatím známa. Používám Oxalgrif, což je kys.šťavelová rozpuštěna v etanolu a k aplikaci Grifin. Předloni, protože mi bylo řečeno, že šťavelka působí až měsíc, od dubna v měsíčních intervalech, do podzimu. Tak toto v mém případě nefunguje. V loni po vyhodnocení minulých výsledků, jsem přešel na 10 denní interval. Ani to moc nefunguje.Šťavelka působí jen na foretické roztoče, takže aplikace sníží jen jednorázově, infekční tlak. V druhé polovině roku, opět po vyhodnocení, jsem přešel na 4 denní aplikaci.
Od konce září do konce října, jsem aplikoval 9x. 25.10. byla poslední aplikace a 27.11. bylo přeléčeno Varidolem. Ze 17 včelstev bylo 15 na 0 min.1. Nevím, jak vědci vyhodnocují úspěšnost léčení v plodovém období, ale když mám spad, během léčení 500-800-1100- 2400-2900Vd a po Varidolu 0-1-3 Vd. řekl bych, že je to víc než 90%
Jedno včelstvo ukončilo plodování v půlce listopadu. Jedno možná ploduje do teď.(pozdní tichá výměna).
Možná, že se zdá použití kyseliny 9x až moc. Ale já aplikuji pouze 0.35gr. kyseliny na včelstvo (2 výdechy) co nejblíže chomáče. Tz. 3.15gr během měsíce. Při sublimaci se používá 1-2 gr. a opakuje se to v intervalu 4 dní. (Oxamat) nebo 2-3 gr. dle velikosti úlu a síly včelstva (GTM Oxalsaureverdampfer) pouze 1x, ale s dokonalým utěsnění úlu po dobu deseti minut.
Testoval jsem i dávkování. Letos chci odzkoušet 1 výdech na 75 dm3 a třídenní aplikaci. Sbíral jsem data každý den a ukazuje se, že čtvrtý den opět narůstá spad. V mém případě se domnívám, že šťavelka mi nepůsobí víc než tři dny, spíš jeden den. Je potřeba zasáhnou ty nové samičky, které čtvrtý den zalézají do buňek před zavíčkováním. Potom by stačilo je přeléčit 5x. Nikdy jsem nezaznamenal, že by kyselina působila neblahodárně na včely i včelstvo.
Na doporučení ing .Přidala musím zjistit, zda šťavelka nebude působit na nový mladý plod. A přeléčení v křížovém testu, budu muset provést doporučeným způsobem léčení.
Léčení nepovolenými způsoby není směrodatné.(Grifin, olej)Zároveň odzkoušet i případné léčení v jarních a letních období.
Dakujem za vysvetlenie.

Pre Oziho. Bola to prednaska v Stupave ( pan Hascik a pan Jokai ) Tvrdili, ze je dolezite aby tepluta dosahovala 157 stupnov celsia. Pri vyssej teplote nad 180 stupnov sa Ks meni na KM a CO, ktory posobi na vcely narkotizacne a skracuje im zivot.
Aparat ma digitalny teplomer s presnym nastavovanim. Do misky, ktora je pred vyduchom z pistole vlozil Ks ( mnozstvo neriesil ) a zapol ohrev. Nabeh na nastavenych 157 stupnov trval asi 10 minut. Potom predvadzal ( na tmavom pozadi ) unikajuci plyn z pistole - v miestnosti bez masky Sad
Podstatna informacia bola, ze do jedneho ula ( 2 nastavky typu B10 - ca 100L ) ma ist plyn z pistole 12 sekund ( a pre istotu dava 15s )
jedna napln misky vydrzi asi na 50 vcelstiev. Po minuti naplne uz druhe rozohriatie trva podstatne kratsie.
Aparat ma sice uvadzany prikon 2000W, ale pan Jokai tvrdil, ze elektrocentrala 2,5KW to nebola schopna utiahnut.
(26.01.2014 14:30)JKL napsal(a): [ -> ]pokud budu ošetřovat 5x ročně 20včelstev tedy 5*20 =100 tak mi to vystačí na 10let za cenu cca 3400kč. To je už levnější než dotované léčivo z DOLu.

Jiříku, nezlob se na mně, že si zase musím št'oucnout. Wink Udivuje mě, že plánuješ tak dlouhodobou léčbu KŠ. Co s tím budeš dělat, až varroózu vyřešíme? Smile Ale pokud tu desetiletku splnííš, nejsem si jistá, co budeš mít v úlu?
(26.01.2014 23:57)Matej1 napsal(a): [ -> ]jedna napln misky vydrzi asi na 50 vcelstiev.

Matej1 dík. To je ono. Tak jsem to pochopil i já, že má horkovzduška větší zásobník KŠ (až na 50 ošetření) a aplikace fouknutím do včelstva je opravdu kraťoučká - 15sec. To je efektivita, o které se nám s přístroji na "jeden náboj" ani nezdá, časy ošetření jsou v minutách (až 1x10 min) na včelstvo.

K těm teplotám - 157 je tabulková hodnota bodu tání. I v tomto vláknu se diskutuje teplota nižší jako vhodnější.

Když jsem sublimoval letos, tak jsem okolo lítal v masce a brýlích a náš zvědavej kocour si ke všemu náčiní čichal bez ničeho. Doposud žije, tak nevím jak varroa....Big Grin

OT: Ještě k tomu kocourovi, pořád se nějak nemůžeme rozhodnout, jak se bude jmenovat, teď přemýšlím, jestli by mu sedělo jméno - DEBORA Big GrinBig GrinBig Grin
(26.12.2013 20:52)Milan Havelka napsal(a): [ -> ]Takže m konečně povedlo upravit fotky.



Plotýnka je jasná, display taky, šedivá tlačítka jsou na volbu teploty. Po navolení teploty se teploměr automaticky přepne do módu měření aktuální teploty, takže je vidět rychlost náběhu teploty. Červené tlačítko je na zapnutí a vypnutí.Na plotýnku přijde obdlníková nerezová miska na KŠ a mezi plotýnku a display teflonový díl k upevnění do úlu. Snad to do Silvestra dodělám do konečné podoby......Dodgy

Tak povedlo se?
Mě totiž napadlo použít svářečku na plastové trubky.
Regulaci teploty to má, výkon dva stupně a dost velký, misku není třeba dělat - je součástí. No a nakonec se to může hodit i pro původní účel Wink
Svářečky na trubky, se kterýma jsem dělal nabíhaly na teplotu pro tavení ekoplastiku asi tak 10 minut (do prvního zhasnutí kontrolky). Po aplikaci to zase celý musí aspoň trochu vychladnout - proto je varrox takové subtilní zařízení (si myslím). Ovšem kolik je teplota pro sváření trubek netuším...už tuším 250-270
http://www.ekoplastik.cz/?page=cz,ppr_svarovani
Termostat to má, takže nastavit na 140°C by neměl být problém. Ten náběh by tedy mohl být při plném výkonu na tu teplotu tak 3-4 minuty. Zchlazení jako u Varroxu vodou, v tomto případě spíš opatrně rozstřikovačem. To by mohlo fungovat.
Pře pár dny jsem na výstavě Apimell v italské Piacenze viděl zajímavý sublimátor SublimOx. Do košíčku se nasype dihydrtát, zapojí a trubička strčí do česna a lítá to jako z Grifina ...
Jiří
100 bodov. To je přesně to, po čem se pídím!!! Odpařit a nafoukat buď vrchem nebo očkem. Výborný nápad s tím přesýpáním do vyhřátého přístroje.
Tak to ta svářečka trubek půjde použít - do zaslepené plastové trubky se odměří kyselinka, v té misce na sváření se udělá otvor a do ní nějaká trubička (nerez), Přístroj se rozehřeje na těch nastavených cca 140°C, trubička se zasune do očka nebo do odvětrávání víka a pak se v obrácené poloze nasadí do misky ta plastová trubka (která by se při té teplotě ještě neměla tavit) s kyselinkou a pak se to jednoduše otočí.
Těch plastových zaslepených trubek může být víc a tak to bude možno bez chlazení vodou ošetřovat jedno včelstvo za druhým velice rychle - takže produktivita i šetření baterie (hlavně v případě převodníku 12V=>230V).
A navíc vše velice levné - svářečka i zaslepené plastové trubky. A možnost si doma dělat sám úpravy vodovodního potrubí nebo dělat stojánky pod plemenáče z plastových trubek - což už jsem taky někde viděl.
To je dobré. Zásobník otočný, jako u Coltu, nebo schránkový, jako u Kalšnikova?
Ivan Černý
Ještě jednodušeji - bez vrtání do misky - vezmu T kus a zavařím do něj kousek trubky do odbočovacího otvoru a do jednoho z přímých otvorů (ten se bude nasouvat do zatavovacího kalíšku. Pak si udělám se záslepky a kousků trubek jen ty zásobníčky kam si budu odměřovat kyselinku nějakou měrkou. Ty pak budu zasouvat do toho nezavařeného otvoru v T-kusu a jen otočím. Přetlak, který vznikne sublimací kyseliny sám vytlačí do té odbočovací trubky páry kyseliny.
Italsky zatím ještě moc neumím, bylo tam někde možné zjistit, kolik gr. té KŠ tám dávají ? Podle toho množství dýmu to typuji tak na 3 gr.
Včely to asi snesou, jak se zdá, i když to musí být nářez, ten kdo si z nás už čichl k odpařené KŠ., tak ví o čem mluvím.Big Grin
P.
2,58g

Připravte si dobré škrabky na čištění pánviček a nezapomente před sublimací vyhnat z okolí včely a kocoury Wink
Pavle, co maďarsky?
http://www.erista.hu/sublimox-apf-plus_t1019_m310.html
Big Grin
Jestli to dobře chápu, tak dávkovač či dávka je na 2 gramy (kolegové ze Slovenska, Hilfe! Maďarštinu fakt nedám, nechytnete se?).
Ale nikdo se s těmi údaji zrovna do sítí nehrne ...
Tady při tom srovnání sublimace s pokapem se taky píše o 2 gr.
http://www.adapi.itsap.asso.fr/infos/222...222222.php
Při tomhle srovnávacím pokusu se hovoří o 2,58 gr. Ale jde o jarní ošetření, úly Dadant-Blatt a po 26 denním zaklíckování matky, což oni tam dělají často i na podzim a mají na to speciální klícky (gruppo 1 a 3):
http://www.izslt.it/apicoltura/wp-conten...MPIEGO.pdf
Jiří
Subjektivně mi přijde toho "kouře" z itala mnohem více než z mojí kopie varoxu. Samozřejmě, dával jsem 1g, zde se dává 2g až 2,5g a hrkne se to na rozpálený povrch oproti pozvolnému ohřevu a doba kdy se zplynuje je 25s proti cca 2 minutám.

Odnáším si z toho poznatek, že dávka by měla být 1-2g, při menším včelstvu a šetrnější aplikaci (oxamat) u nižši hranice. V opozici k tomu stojí časová efektivita ošetření - nižší desítky sekund oproti jednotkám minut. Osobně se zatím přdržím pouze podzimni (zimní) aplikace.

PS: kontroloval jsem kocoura a žádná varroa nemá.
(15.03.2014 17:35)Jiří Matl napsal(a): [ -> ]Pavle, co maďarsky?
http://www.erista.hu/sublimox-apf-plus_t1019_m310.html
Big Grin
Jestli to dobře chápu, tak dávkovač či dávka je na 2 gramy (kolegové ze Slovenska, Hilfe! Maďarštinu fakt nedám, nechytnete se?).
Ale nikdo se s těmi údaji zrovna do sítí nehrne ...
Tady při tom srovnání sublimace s pokapem se taky píše o 2 gr.
http://www.adapi.itsap.asso.fr/infos/222...222222.php
Při tomhle srovnávacím pokusu se hovoří o 2,58 gr. Ale jde o jarní ošetření, úly Dadant-Blatt a po 26 denním zaklíckování matky, což oni tam dělají často i na podzim a mají na to speciální klícky (gruppo 1 a 3):
http://www.izslt.it/apicoltura/wp-conten...MPIEGO.pdf
Jiří

Tak to už raději italsky Jiří. Big Grin
Ale naučit by se dala maďarština rychle, když jsem tam byl v termálech, tak po třech dnech už těch slovíček bylo v hlavě dost, dobře se mi pamatovala.
Jinak jak psal OZI, u OXAMATU 3 gr. jsou tři ošetření vždy po 3-4 dnech a vždy menší nápor pro včely nakonec výrazně vyšší účinnost, než 1x skoro 3gr. naráz. Chápu pro 100 včelstev to není, ale pro nás malovčelaře jasná volba.Smile
OK, Pavle, já taky Oxamat považuju ze sublimátorů za nejlepší, ač s ním a se sublimací nemám zkušenosti a zůstávám u jednoho zimního pokapu a v sezoně u KM a k. mléčné. Letos 3. rokem, ten bude klíčový a asi dojde i na Třetinovou metodu.
Jak jsme teď byli v té Itálii, hodně tam užívali onu metodu zaklíckování matky na 3 týdny a pak ošetření KŠ pokapem (koncentrace 4.2, tuším) či sublimací, a to po 1 aplikaci KM po snůšce, takže ještě na podzim. Zimu pak řeší selektivně sublimací tam, kde je to třeba podle spadu. Ale vlašky jim plodují prakticky celý rok, takže je to zcela jiný příběh ...
Užití KŠ či KM v sezoně sám považuji za věc debaty a dalšího srovnávání (a velmi cenné debaty!), hrají tu spolu otázky účinnosti na roztoče na plodu, metody, časování a systému opakování ošetření, momentální podmínky, specifika jednotlivých včelstev ... Je to věc názoru a metody a další debaty. Tobě to funguje i takto, takže proč ne? V době, kdy se včely obnovují, je vše jiné a snazší než v zimě.
Důležitá jsou (ne)residua, účinnost, zdravotní stav včelstev po ošetření a hlavně, jestli máme včely a jestli jsou k světu ...Big Grin
Jiří
(14.03.2014 10:50)JKL napsal(a): [ -> ]100 bodov. To je přesně to, po čem se pídím!!! Odpařit a nafoukat buď vrchem nebo očkem. Výborný nápad s tím přesýpáním do vyhřátého přístroje.
Tak to ta svářečka trubek půjde použít - do zaslepené plastové trubky se odměří kyselinka, v té misce na sváření se udělá otvor a do ní nějaká trubička (nerez), Přístroj se rozehřeje na těch nastavených cca 140°C, trubička se zasune do očka nebo do odvětrávání víka a pak se v obrácené poloze nasadí do misky ta plastová trubka (která by se při té teplotě ještě neměla tavit) s kyselinkou a pak se to jednoduše otočí.

Fakt mě to zaujalo a začal jsem řešit, jak to vyrobit. Kontaktoval jsem známého instalatera a konzultoval to s ním. Přivedl mě na možná úskalí- jsou spojená s nahřátým plastem. Všechny materiály jsou konstruované na max. teplotu provozu okolo 90 stp (nebo méně) tzn ne na 140... co to může dělat za neplechu? Zaprvé to nebude na té svářečce držet, protože plast při té teplotě je již prý měkký. Zadruhé- to že je plat hygienicky nezávadný při styku s vodou (i teplou) není garantované při teplotách vyšších, než by mohla teplá voda v něm mít (např 60stupňů) takže se neví, zda se něco (potenciálně škodlivého) neuvolňuje při delším nahřívání plastu. Co udělat to téčko z něčeho jiného - napadá mě mosaz a přidělat to tam napevno?
Referenční URL's