Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Kyselina šťavelová
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Ano, maximální provozní teplota je těch 90°C, ale u polypropylenu se uvádí teplota měknutí 140°C a teplota tání je kolem 165°C - proto pro svařování se nastavuje 250-270°C. Je to tedy o fous, ale mělo by to jít - ověřím. Pokud to nepůjde, tak si výrobním něco kovového včetně misky. A te PP je odolný i agresivnímu prostředí a proti té KŠ je určitě milionkrát nezavadnější.
Ono by vůbec bylo ideální, kdyby se toho někdo, chytil a začal jen ty Oxalsublymační nástavce na ty svářečky vyrábět. Jde jen o vysoustružení té misky a pak pár trubiček.
Nemusí se řešit žádná elektrika a regulace, možná jen trochu ocejchovat tu teplotu a vyladit časy.
Dnes jsem v práci pustil zaměstnancům (nevčelařům) to video s italským sublomátorem a vyhlásil premii za kutilské řešení. Asi nejlepší řešení na bázi svářečky plastů bylo následující- plochá svářečka např tato . zátka z mosazi co nejširší např tato. Provrtat dno, přitáknout ke svářečce. Na ni našroubovat nástavec tento. Zátku na plnění nejlépe ze silonu např tohohle. Zbývá vyvrtat do nátrubku díru a vrazit do něj mosaznou trubičku.

Šlo by to takhle udělat, jenže pak se někdo podíval na příkon té svářečky...... Hezké pro někoho kdo má na včelnici proud. Já mám včely na třech včelnicích, ale bez proudu a baterka s měničem tenhle příkon možná dá, ale po dlouhé době s nastartovaným autem.

Asi tudy cesta nevede....
ale padl při tom našem brainstormingu jiný nápad. Co to celé udělat z ponorného vařiče do auta... Nemáte někdo potuchy, jakou teplotu dosahne bez vody?
Moje úly jsou v dosahu prodlužky a právě proto mi vyhovuje něco na 230V. Navíc to může mít vyšší výkon a tedy kratší dobu rozehřívání a nemusím se tahat s olověnou 12V baterií.

To na ten vařič už jsem taky někde viděl, ale jen jako misku zasazenou v té spirále. Nevím zda by nějaké větší těleso se násypkou a trubičkou ten vařič stačil na venku rozehřát - čím větší styčná plocha s venkovním chladným prostředím, tím větší únik tepla do okolí a tedy potřeba vyššího výkonu na vykompenzování.
Pokud je to jen miska v podmetu tak to asi stačí : http://i107.photobucket.com/albums/m297/...366dcc.jpg
Chlapi, mám dojem, že vyvíjate len nový "VAT" ale na kyselinu šťavelovú.
Taký akumulátor je síce ľahší a menší ako kompresor, ale po čase začnete so sebou voziť elektrocentrálu. Stačí vybiť akumulátor pod prípustnú hranicu, strata kapacity a ste v háji. A nie je to práve lacná záležitosť

Ja som si zvolil cestu pokapu.....
K tomu ponornému vařiči. Nevím, jak dlouho vydrží spirála. Je dělaná pro ponoření a ne pro dlouhodobý kontakt se vzduchem. Lepší je hledat spirálu vzduch a nebo přinejmenším na olej. Ty jsou odolnější. U těch 12V se tak nerozsvítí, ale jinak jako ďas. Kluci, chce to něco energeticky méně náročného. Baterie cesta není. Měnič a auto je ok. Nechat půl hodiny bublat motor není nic hrozného. Jen pozor na měniče. Když jsem kupoval měnič 800W, tak ty za tři tisíce jsou k ničemu. Fungoval až kousek za čtyři a půl Dodgy. To už není nic levného. Zapomeňte na měniče made in China za tisícovku z aukra.
Jinak, svářečka na plasty bude docela dobrá cesta. Jako misku bych nechal vytočit akurátní velikost z mosazi a do toho naletovat zas mosazí trubičku. Jako "dávkovací záklopku" bych použil špunt, odlitý ze silikonu??
Držím palce vývojáři. Já zůstávám zatím věrný dobrému univerzálním Grifinu. Přeci jen, nalít šťavelku, pustit plyn, škrtnout a pak to tam nasázet...Big Grin

Á! Teď mě to napadlo! Co použít hořák, 2kg lahev PB / malou ne, nesmí se otáčet dnem vzhůru/ ???
Vytočit tu misku, dát trubičku, udělat špunt. Na misku držák hořáku a je to. Je to haluz? Mě to připadá jako dobrá idea.
Když už ta plynová, tak by hořák mohl rozpalovat válec - něco jako je u těch trnových svářeček na potrubí - a stejně tak by na tom válečku mohla být ta miska uchycená, opět obdobně jako u tech svářeček, ale ne napevno utažená. V horizontální poloze by se nasadila trubička s dávkou KŠ a pak se to celé otočilo na tom válci do horizontální polohy, čímž by se KŠ přesypala do misky, kde by vysublimovala.
Tak dnes po obede som preliečil kyselinou šťavelovou a teraz som v jednom včelstve narátal 60 klieštikov.
Bee Vital Hive Clean ? alebo niečo iné?
nie nie, miešaná kyselina a striekaná do uličiek takou pištoľou. BeeVital som dal na druhom stanovišti, zajtra kuknem spad aj tam.
Citace: Tak dnes po obede som preliečil kyselinou šťavelovou

?
Připojím se k tomu Oziho otazníku: Patko, proč teď KŠ? Ptám se proto, protože vtšina roztočů bude pravděpodobně na plodu, kam KŠ nedosáhne.
O jaké ošetření šlo? (Aha, pardon je to výše ... )
Jiří
Na sundání roztočů ze včel je to dost brutální zásah. Nenamlouvejme si, že KŠ včelám neškodí......I tam kde se používá se doporučuje jen ošetření ročně.

Tady by nebylo od věci, kdyby VÚV....místo povídání o" ilegálních způsobech léčby" Big Grin .....vyzkoumal jakousi studii, s uvedením všech použitelných i alternativních látek proti VD....( Amitraz, KM, KŠ, Gabon, kyselina mléčná.....atd, třeba i Coca-Cola Big Grin), s jakýmsi koeficientem škodlivosti pro včely.....Zda a o kolik se jim zkrátí život, jaky to má vliv na zimní generaci a tak podobně......Nikdo po nich nechce aby zkoumali" Debořin popel" Smile .....ale tohle by byl přínos pro včely.
To po nich nemuzes chtit kdyz prodavaji ty svoje jedina povolena leciva . V tomto ohledu nefunguje vyzkumny ustav ani nahodou
Vím....ale zase jde jen o "prachy" a ne o včely......Dodgy Jsou přeci výzkumák a ne fabrika na včelí léčiva.....
Jestli to dobře chápu, tak si VÚVč., dnes komerční firma, na svůj provoz musí vydělat. Aby se nemuseli rozpustit provozují, mimo jiných aktivit, i ten přívoz přes Vltavu. Takže na to bádání mnoho prostředků a času asi nemají. Tím je nechci omlouvat. Možná to však vidím špatně a je to v něčem jiném. Tak se těm lépe informovaným omlouvám.
JK
Já mám dojem, že přívoz možná provozují proto aby se dostali do práce, jinak by museli mít každý svouji lodičku.... Tedy krom těch, co bydlí přímo v Dole...
Jejich problém je ten VÚ v názvu. Jak kdysi někdo řekl, Věci mají jaké se zdají nebo se nemají zdát. Smile

Leckdo o nich přednáší jako o "Našich výzkumnících" a co všechno vynalezli. Možná netuší jakou jim dělá medvědí službu, protože obyč včelař se nezabývá problematikou podnikání (natož nutnosti sehnaz peníze na výplaty) a provázaností majetkových vztahů ve včelařství. A očekává že budou zkoumat, když jsou výzkumníci a výzkumák. A nejraději by je zaúkoloval aby už konečně vynalezli něco, aby se nemusel starat o včely jako za mlada kdy VD nebyl.



(18.08.2014 12:15)MartinH napsal(a): [ -> ]Já mám dojem, že přívoz možná provozují proto aby se dostali do práce, jinak by museli mít každý svouji lodičku.... Tedy krom těch, co bydlí přímo v Dole...

Oni nemají jachty? Při současných cenách medu!
Když se podíváte na předmět podnikání už ze zápisu z r. 1996, tak už se tam o výzkumu vůbec nemluví. Je tam i ta vodní doprava ...
To ale není novinka, mluvíme tu o tom už několik let v řadě vláken.
Pojmenování Výzkumný ústav proto považuji - asertivně řečeno - za chytristiku ...
Jiří
bolo to na overenie liečenia kyselinou mravčou, po ktorej bol spad dosť nízky 20 - 30 kusov na včelstvo (40ml 85%). Včelstvá ošetrené šťavelkov majú už po pár hodinách spad dvojnásobný
No jo, ale to stále nemůže být přece relevantní ověření, protože pokud jsou roztoči na plodu, nezasáne je to. Může se stát, že se to zrovna strefí do situace, kdy je po vylíhnutí více roztočů na včelach (foretičtí), což v tomto období je dosti krátká perioda, ale stejně to myslím o stavu napadení moc nevypovídá.
Ale něco to říká o tom, že qplikace KM možná moc nezabrala, pak je třeba přemýšlet, proč ... Klasická situace, zažívá nás to víc ... Díky za zprávu ...
Problém je v tom, že pokud nemáme aspoň rámcovou představu o stavu napadení před nějakým ošetřením, pak logicky těžko můžeme ověřovat účinnost aplikace. Nebo přesněji: z dalších testovacích aplikací něco vyvozovat ... Není to letos jednoduché ...Big Grin
Jiří
Referenční URL's