Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Kyselina šťavelová
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Pro KTM
Prosím dokážeš vyjmenovat alespoň 2 třetiny léků které jsou nyní schválené a povolené, co je tam použito za léčivou látku, množství a použitelnost.

nebudu ti nic psát protože to nemá smysl, počítám s tím že veřejně by nikdo tak jak tady vystupují kdo nejvíce kritizuje tak by se nedokázal obhájit.

Druhá věc:

cokoliv co na včele jednou poškodíš už nikdy nevrátíš. U včel se poškození nehojí, pokud se stihne vylíhnout nová která ji nahradí život jde dál opačně hyne celé včelstvo.

Dříve jsem velice zavrhoval kyseliny i když jsem používal mravenčici dnes vidím že to bude nejspíš jediné schůdné.
Na sublimáciu kyseliny šťavelovej pre 250 včelstiev si kúp skafander a masku , inak zabiješ i seba. Inak i ja to plánujem vyskúšať, ale obávam sa toho, lebo je to vraj nebezpečné. Z tohoto pohľadu je pokap pre včelára oveľa bezpečnejší. Inak ja som dával Beevital 3x po sebe v týždňových rozstupoch a včely sa mi nezdali nejako oslabené. Dával som to však ešte v júli - auguste namiesto gabonu na 25 včelstiev. So zimným ošetrením šťavelkou nemám skúsenosť.
So sublimáciou začínam, kúpil som túto massku, filter som komunikoval s predajcom.
http://www.takos.sk/celotvarova-ochranna...-9981.html
Sublimátor mám od Oharkových, zatiaľ skúšam na 7 včelstvách. Tie nedosstali nič iné len v lete kyselinu mravčiu a na jeseň tri krát sublimáciu. Klieštik po sublimácii padal ako po varidole tak uvidíme na jar
Akurát sa chystáme liečiť naše včielky.
Myslíte, že budúci rok bude záujem o náš BIO med ?

https://i.postimg.cc/vxvFZn68/chem.jpg[/img][/url]
Dominiku vážně si na tobě nebudu tady honit triko kolik léků znám,tvoje myšlení prostě nechápu.
Říkáš že informace jsou po tebe velice důležité,ale tvá arogance je hloupá.
Kdybys místo hloupejch poznámek ztratil 2 min.hledáním zjistil bys,že na to že včelám se bunky po pokapu velice rychle obnovují tak je několik vědckých studií které to říkají.Nemáš pravdu že se nic neobnovuje to je největší nesmysl co jsem četl.Pro mně za mně si dělej s vlastníma včelama co chceš,ale neříkej tu furt do kola nesmysly.
Realita je taková,že at tě ve škole naučily co chtěly pokap KŠ.funguje a včelstvo neodělá nepiš sem hlouposti které jsou ověřeně tísíce včelaři v Evropě a vsadím se že nevíš od jakého roku se dělá pokap KŠ jinde.Pokud chceš vědět mé znalosti přijed osobně,tohle je o ničem....Přesně jako se ted tady rozčiluješ ty jsem byl kritizován,když jsem říkal že Ekopol po sobě následující roky už moc dobře nefunguje,dneska už se to dobře ví a stejně dobře se ví že pokap KŠ funguje.Hele pro mně za mně lej třeba do včel Kolu to taky funguje díky Kyselině Fosforečný a včelám neškodí.

Na kolika včelstvech jsi si ty osobně vyzkoušel že pokap KŠ včelám škodí???Nebo jen opakuješ co jsi někde slyšel???Já tvojí cestou nikdy nepůjdu už jen proto,že brečíš při 240 včelstvech že bys dal 15 litrů za léčiva mně ukazuje jak moc ti na včelách záleží...240 včelstev si vydělá na 5ti násobnou cenu za ošetření pokud přežijí a další rok z nic je užitek.
Mně z toho vychází,že víc ti záleží na financích a zisku,než na zdraví tvých včel tak použij tu kolu ta je bezkonkurenčně nejlevnější.....
Peter ty krystaly štavelky v ule zustanou docela dlouho,nevzpomenu si kde jsem tu studii četl,ale mas pravdu jak otevres ul muzou vyletovat ven,velkou cast jich vynosi vcely a nejvetsi problem je v tom ze nase telo nedokaze štavelany rozpustit a ukladaji se ve tkani.Ale riziko tam prirovnavaly k cca azbestu z brzdovych desticek kdyz tam byl.Takze jsem se usnesl ze riziko je pro mne vzhledem k dnesnimu prostredi přijatelné a neni dano ze vzdy ten krystal vdechnes.Leta zijem nekteri v mnohem rizikovejsim prostredi ale je to ciste muj nazor.Pres co nejede vlak taak to je pri sublimaci,rukavice,och.bryle a odpovidajici maska.Nevim ted presne jakej typ mam ale nemam celooblicejovou a ta je nejlepsi pak odpadnou bryle.Doporucuju do firmy kde budete kupovat napsat at vam vyberou odpovidajici filtry,uly uz vubec nenechavam zavrene,jen odsublimuji a jdu dal protoze kdyz si pak otevrete ul vidite jak jsou vcely pokryte krystalky ale ob rok delam pokap protoze pri tom se aspon na chvily holkama pokocham a muzu posoudit stav.Jenze na pokap to chce minus teploty.Takze pri sublimaci se chranit pak uz to neresim.
Ďakujem vám obom za odpovede. Takto si predstavujem komunikáciu a vlastne aj zmysel tohto fóra Shy Nie som síce chemik, ale údajne by sa mala kyselina šťavelová neutralizovať chloridom sodným ale neviem na 100 % určiť pravdivosť tejto informácie. Neviem prečo som si myslel, že môžem spraviť sublimáciu len raz, preto som ju vykonal v bezplodovom období (teda tri týždne po prvých mrazoch, budúci rok si už bez ohľadu na použité liečivo vezmem do ruky vidličku a zodpovedne vyškrabem všetok plod a následne preliečim), asi som si spojil pokvap so sublimáciou. Máte aj nejakú odmerku na kyselinu? videl som na videách, že v zahraničí je možnosť kúpiť si gramovú odmerku ku kyseline, osobne som použil čajovú lyžičku, prvý krát som si odvážil gram a potom od oka lebo som nato nemal nervy.
Musím říci že s tímto fórem jsem skončil, nemám chuť do nekonečna trolům jako je KTM vysvětlovat že nemají pravdu. kdo nic nezná dělá v těchhle případech toho nejchytřejšího a jde to na urážky to nemám za potřebí.

Nemám vcelku nic proti ani jedné metodě, jdu pro mě snažší cestou což je sublimace, ať pokusářům kterých je tady většina hynou včely ve velkém.

Sám mám dost včelařů kterým pomáhám a kteří jsou rády za moje infa
"ať pokusářům kterých je tady většina hynou včely ve velkém"
taky přejeme ať se daří!

letos jsem poprvé pokapem ošetřil více jak 200vč. jsem zvědav na jaro, v létě bych rád zkusil aplikaci kš s glycerinem. S gabony a částečne i s amitrázem jsem skončil
(amitráz použiju jen na kontrolní ošetření bude-li třeba)
Štavelka stejně jako amitraz neřeší synergii s viry. Nakonec to pozná každý a ocitne se sní každý zase v koncích.
Je to zde samý chemik
To ani zemědělci tak neřádí v polích.
pane Němec, byť to nemohlo být na mě, léčím 2x ročně, tak prosím prozradte jak léčíte vy bez chemie
Nezlobte se na mě za upřimnost, vletěl jste sem jako velká voda, položil dotaz a začal chrlit moudra a závěry, jak to všichni dělají blbě. Už tady pár takových, co se snaží zachránit svět bylo (a taky stále ještě je). Tohle fórum je o slušné debatě, ne napadání a urážení. Pokud máte zájem o konkrétní metodu, dohledejte si potřebné informace a sám posuďte, zda je pro Vás vhodná či nikoliv. Se svým počtem včelstev by jste již měl mít nějaké zkušenosti a uměl posoudit, co ano a co ne. Pár lidí se s Vámi snažilo debatovat a podělilo se o zkušenosti s pokapem, který používají. Je tu debata i o sublimaci, dohledejte si ji a pročtěte celé téma. Jasně, spoustu informací je bezcených, ale nikdo tohle za Vás nebude filtrovat, musíte obětovat trochu času.


(27.12.2019 17:32)dominiklaznicka napsal(a): [ -> ]Musím říci že s tímto fórem jsem skončil, nemám chuť do nekonečna trolům jako je KTM vysvětlovat že nemají pravdu. kdo nic nezná dělá v těchhle případech toho nejchytřejšího a jde to na urážky to nemám za potřebí.

Nemám vcelku nic proti ani jedné metodě, jdu pro mě snažší cestou což je sublimace, ať pokusářům kterých je tady většina hynou včely ve velkém.

Sám mám dost včelařů kterým pomáhám a kteří jsou rády za moje infa
Pro simonn80:
Léčím po vytočení medu 1 x Formidol a pak po ukončení plodování fumigace Varidol. Pokud je větší spad než asi 50, po druhé. Pak, prozatím, spad nebývá.
Asi tak. Jinak video o fumigaci varidolem na http://www.obrazyfn.estranky.cz. Nelze být proti použití léčení chemickými léky, ale zdá se mi, že je velké jejich nadužívání a je otázka, jak to dlouhodobě působí na včely.
Otázka má několik odpovědí, Varidol působí neblahodárně v souvislosti se zavíčkovaným plodem. Synergie (souběh více faktorů) zapříčiní spolu s varidolem destrukci. A to se stoupajícím počtem roztočů otravu mlaďušek protože vyhledávají v období pozdního podletí kdy vy použijete KM ale někdo varidol, pro svou dospělost krmivo které je zasaženo varidolem, depresi dělnic, protože sublimace ředícího oleje má vliv na nervovou soustavu dospělce. Vy ji řešíte jak píšete počítáním spadu po první aplikaci KM a pokud pokračuje, použijete kyselinu podruhé. To děláte dobře.

Druhou odpovědí je otázka chemika.. V zemědělství které podléhá statistickému hlášení, se pohybují čísla okolo necelých 12 000 tun (litrů) chemie za jeden rok. A to je pořádný řádění v našich polích.
Pro Gupu:
Tak víme, že v zemědělství okolo necelých 12 000 tun (litrů) chemie za jeden rok. (jen v Česku?)
A u včelařů by statistika nebyla?
Tak to dohledat moc dobře nejde, ale lze si to odvodit na prostředek a přibližné množství aplikací/rok v tomto případě 2 aplikace v říjnu.

2018 cca 670 000 včelstev lahvička 5ml varidol 2 aplikace, 25 včelstev/2 nástavky. 670 000/25= 26 800balení * 0,005l = 134l roztoku amitraz 125g/l
Statistika spotřeby léčiv proti kleštíkovi je tady:
http://www.vcelarisobe.cz/2019/04/kolik-...e-v-cesku/

"Shrnutí: V letech 2016 až 2018 včelaři na základě dat poskytnutých SZIF v rámci registrovaných VLP zakoupili minimálně 39,8 kg, 42,8 kg, respektive 54,1 kg čistého amitrazu."

http://www.vcelarisobe.cz/2019/05/kolik-...v-cesku-2/

http://www.vcelarisobe.cz/2019/07/kolik-...v-cesku-3/
Pro mně je záhadou, proč na videích uživatelé těchto léků pro včely jsou ve skafandrech, v rukavicích, s dýchacími maskami a na včely se to fouká jen tak. To jsou tak odolné oproti ošetřovateli a kleštíkovi?
V letech 2016 až 2018 včelaři na základě dat poskytnutých SZIF v rámci registrovaných VLP zakoupili minimálně 39,8 kg, 42,8 kg, respektive 54,1 kg čistého amitrazu."

Použití čistého amitrazu v republice za celé dva roky ve včelařství bude nicotné proti běžným postřikům na několik ha polí,sadů a nebo vinic.
Referenční URL's