Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Vytápění úlu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4
Anton má pravdu. Pokiaľ príroda neposkytne včeliam peľ a sladinu, netreba dobre zazimované včelstvá "povzbudzovať" umelým vykurovaním. A už keď sme pri tom Sibíri, tak tam dávajú zimujúce včelstvá do pivnice. Ale to je už iná kategória.
(23.12.2012 11:56)KaJi napsal(a): [ -> ]A vím o jiném ještě výš co je na jaře zůží v neuteplených úlech a má výnosy stejně vynikající

Toto je úder hřebíčku na hlavičku!!

A když by byl úl ještě uteplený a měl pro jarní rozvoj vysoké plásty, je úspěch zaručený!

Asi zase někoho naštvu, no jo no...
V jiném tématu se lze dočíst jak někdo píše, že zimuje ve styrodurových, podle fotek co tam dal to vypadá že sedmirámkových vícenástavkových "úlech" a říká, že v tom dobře vyzimují a mají tak prudký rozvoj, že se brzy vyrojí.

No a co z toho vyplývá?:
A - uteplený nástavek není nutný, je ale lepší
B - málo plástů v nástavku = raketový rozvoj

No a pak je A jasné a B znamená napodobit malý úl zúžením, nejlépe Blinovou přepážkou. Nezmenšit úl, ale vytvořit tepelné podmínky úlu malého, s možností aby si včely mohly, kdykoli to pár hodin ve dne teplota v úle dovolí, donést si zpoza přepážky zásoby ze "zakomorovaných" zásobních plástů. Ne tedy vytápět úl včelařem, ale pomoci včelstvu vytvořit podmínky, aby si "zatopilo" a vytopilo si úl samo tehdy a tak, jak potřebuje - samy včely to vědí nejlépe.
To je absolutní prazáklad včelaření v ČR a lze se to dočíst v knize D. Škrobal a kol. - Včelařův rok z r 1967 na straně 105.

V citované knize říkají, že se zužuje jakmile je teplota ve stínu nejméně 10. Já zužuju klidně už koncem února když se udělá počasí. To jde když je včelstev pár, řekněme 20, max do 40 a proto velkoprovozy vyvinuly metody, kdy se nezužuje. Úspora práce se zužováním vyváží nižší průměrný výnos a navíc jsou roky, kdy ani zužování nepomůže. Prý.
Zužování a komorování zásobních plástů zvýší v mých podmínkách výnos nejméně o 25% a pro mě je celkem rozhodující, jestli mi stačí jen 15 úlů místo dvaceti se vším tím nezbytným, co k té čtvrtině úlů navíc je potřeba (včetně pěti míst na včelnici).
Nikomu nic nenutím, jen říkám, jak to vidím já.

Nemusí se zužovat, ve většině let je to ale lepší.
I zastánce uteplených úlů Dr.Kramler ve své knížce o včelaření v Dadantech píše, že je bezpředmětné se u tak velkých ploch rámků bavit o uteplení či neuteplení. Tak nějak to tam je.

Zvlášť když se bavíme o období po rovnodennosti a podívám se jaký je dopad sluneční energie na m2 v tomto období.
Včely se ve dne mohou rozlést do sluncem vyhřátých úlů a v noci se stáhnou za přepážku, ale zásobní plásty v té době budou již akumuolovat teplo a budou prohřáté od slunce.

Cvičně zkouším letos styrodurodurové a PS nástavky, takže na jaře dám vědět, ale jsem trochu skeptický. Pokud položím v dubnu ruku na tmavou čelní stěnu úlu, tak je teplá. Dokonce tou rukou poznám rozdíl mezi novým - světlým a starým tmavým nástavkem.

Možná to bude mít efekt v tomto období, kdy včely začínají plodovat a ještě není zůženo. Ale kdo v této době stojí o nějak velké rozlohy plodu.

Já v nich zimuji oddělky a mám je na oddělky - když je dělám v květnu, nemusím mít starost z ochlazení.
Třeba to někomu pomůže, zase amerika 1940 průběh studie po dobu 5 let.
http://www.beesource.com/resources/usda/...bee-hives/
záver štúdie :
Five years of tests show that colonies of bees in good condition will winter at Madison, Wis., without packing or heating.

Blush
Stran: 1 2 3 4
Referenční URL's