Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Včelaření ve městě
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
Někde jsem četl, že je přestěhovali někam jinam, kam nevím. Možná by to věděli na informacích, nebo Augustin Uváčik.
Zájem o chov včel na střechách Prahy roste, med je jako z venkova
http://www.enviweb.cz/rss/201215
(28.06.2019 7:44)Frey napsal(a): [ -> ]By me zajimalo proc ceske rozbory kontaminace medu (pylu) z mest zadne znecisteni nenajdou a rozbory v zahranici (italie, nemecko) najdou...

Fery mohl by si sem dát odkaz alespoň na jednu takovou studii, která dokazuje že med z města je znečištěný? Bohužel já jsem vždy narazil jen na studie, které v městském medu nedokázaly ani pesticidy, ani těžké kovy. Jednu takovou studii dělala např. VŠCHT a abych se přinail co se těch těžkých kovů týče byl jsem sám překvapen, nikdy bych ndřekl, že např. med z Vysočiny bude obsahovat 5x více olova, než pražský a med z Moravskoslezkého kraje dokonce 20x více.
http://www.vcelynastrese.cz/soubory/SVK_...ejkova.pdf
Je u těch studií uváděno kdo je financoval?

Já od podvodu s globálním oteplováním už vědeckým studiím nevěřím. A říkáte to správně, je to neuvěřitelné.
Myslím, že změřit stopové prvky a dělat rozbory umí dnešní chemici velmi dobře, zde bych opravdu žádnou konspiraci nehledal. Otázka spíše je co všechno měřit a zjišťovat, zdali jen těžké kovy a pesticidy, nebo ještě něco. Každopádně ať se chemici zaměřili na cokoliv městské medy vždy vyšly dobře. Docela by mě zajímalo, jak by dopadla podobná studie, kdyby byly analyzovány medy odebrané náhodně ze dvora od "spořivých" včelařů, kteří med vymetají v zezavých medometech, skladují v hliníkových sudech po bůhvíčem a stáčí do sklenic od okurek. Zde by se těch stopových prvků objevilo ještě více.
Dělám to přesně jak říkáte, jen medomet mám antikorový a bohužel jsem se do dneška nenaučil spořit.

A hliník? Vážený pane. Někdo potřeboval vyměnit statisíce sudů na pivo a limo aby vydělal miliardy a aby toho dosáhl, zaplatil kampaň proti hliníku a i vy jste to té mafii sežral. Pivo a jiné nápoje vám v hliníkplechu nevadí, že ne a manželka vám do alobalu svačinu nebalí? Májku a jiné konzervy v hliníku taky nejíte a jogurty v kelímkách s hliníkovým uzávěrem (víčkem) byste nevzal do úst a mléka, kdy Tetrapak je uvnitř vystlaný hliníkem, byste se nenapil ani s pistolí u spánku, chápu vás. Mám pokračovat Mlho? Jasně, to je ale úplně jinej hliník, to dá rozum, že jo!

A co se týče hygieny, sklo ještě (okurkáč) nikdo nepřekonal, vy snad lidem prodáváte med do dlaní, kapsy, igelitky nebo plast kelímku? A ty flašky vymýváte, předpokládám.
Už se k vám dostalo, proč se bleskurychle vycouvalo z vratných PETek?

Možná by byl zajímavý rozbor medu mého a vašeho. Máte med jen v panenském a nikdy ho nevytáčíte z někdy zaplodovaných plástů? A víte jistě, že se ty plásty nikdy nezúčastnily léčení? A tudíž nikdy nebyly v úle když se krmilo a tudíž nemůžou být v medu zbytky invertovaného cukru? A nikdy jste nekrmil tekutým krmivem pro včely ani koupeným těstem? A nenazval jsem ho "medocukrové", asi tušíte proč.

Docela jste mě nakrknul a to jste se mi zdál jako rozumný chlap.

Jo a téma je včelaření ve městě a já říkám, že dát úly na rozpálenou střechu a dokonce i plechovou, může jen xxx a mělo by to být považováno za týrání! Jinak mě omluvte, že jsem sem zabrousil a že mám názor, který umím zdůvodnit.
Také se mi nechce věřit, že by obecně med z města byl čistší než med z venkova. Může být chuťově bohatší, to uznávám. Ve městech bývá více druhů stromů a parkové zeleně, která pravděpodobně poskytuje snůšku po delší dobu. Navíc tato zeleň pravděpodobně není nijak ve velké míře chemicky ošetřována. Ale těm studiím opravdu taky těžko věřím. Ani bych z nějaké (třeba i záměrné) chyby neobviňoval zkušební laboratoř. Ono jde také o místo, o způsob odběru a následnou přepravu vzorků (tedy způsob uchování vzorku před vlastní analýzou). Stačí si představit dvě různá stanoviště: Stanoviště A, které bude třeba na střeše někde na Pankráci nebo Spořilově blízko několika rušných silnic a Stanoviště B, které bude někde v Prokopském údolí nebo v Divoké Šárce. Obě stanoviště jsou v Praze, ale podmínky budou naprosto odlišné. Stejně lze stanoviště nevhodně vybrat na venkově blízko velkého provozu, atd....Ale nechápu, jak včely na stanovišti u lesa a louky vzdálené od vesnice 1-2km mohou být špinavější než včely na střeše ve městě, kde je několik ulic hned pár metrů.
Zafoukej nám větříčku a shoď nám - trochu postřiku!!!!
Je ta odpověď ,kterou žádáš !!!!
Viz - v neděli Saharský písek , starší - Černobil , sopka v Irsku .........
Mám zkušenost , že sních odebrán 10 km od všeho ,uprostřed lesa se nedal použít k vítěru halančíků .......
Venkov - neznamená nejčisčí prostředí !!!!!
Přece jen /Praha ,Brno ......./ nelítej tam postřikovače jako .......
Včelaření ve městě / první cenu za Med roku - Brno - dostal po 2 X med ze Šárky v Praze.
Ono totiž hlavně záleží taky na skladbě snůšky. A zdá se ,že město ji má rozmanitější.
Ale nechci tvrdit ,že to samé nemůže být kdekoli jinde. F.V.
Když to tady tak čtu, tak z toho plyne, že uprostřed města (nejlépe na střeše) je čistěji než uprostřed lesa.......Big GrinBig GrinBig Grin
Trochu k smíchu......Wink. Proč všichni o víkendech a dovolených utíkají s těch "čistých" měst na venkov do té "špinavé" přírody??? Proč si třeba 50 km na kole nedají v centru Prahy společně s autama a jezdí s kolama do zaneřáděné přírody na venkov?

A včely si ten pobyt na střechách v těch letních teplotách opravdu "užívají". Každý, kdo dá včely na střechu by tam měl být v těch horkých dnech také, aby poznal o co jde a malinko si nahřál mozek (pokud ho vůbec má).Angry
Tome - aby se zbavili nutnosti se stále potkávat .
Vysvětlím - člověk i když je společenský tvor tak špatně zvládá to přemnožení ve městech.
A občas - když zavane ten správný vítr /od kolchozu / bys i ty popřemýšlel o čistém vzduchu!!!!! F.V.
Jasně, chápu. Vždy je důležité umět si to zdůvodnit.....Big Grin

Jsem rád, že jsi se zmínil o čistém vzduchu.
Plzeňský magistrát včelaří: Na střeše radnice vyrostly dva úly, med budou rozdávat
https://www.blesk.cz/clanek/regiony-plze...davat.html
Městské včely zamířily do školních tříd. Novojičínští školáci zažili netradiční hodinu
https://polar.cz/zpravy/novojicinsko/nov...cni-hodinu
Na střeše obchodního domu nově chovají včely
https://boleslavsky.denik.cz/zpravy_regi...90923.html
Střešní včelaři v Praze ukončili letní sezónu
https://prahatv.eu/zpravy/praha/praha/11...KGFNVRzm68
Mladá Boleslav založí na jaře městský včelín, zatím budou tři úly
https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpra...ou-tri-uly
Med s příchutí olova. Toxický spad z požáru katedrály Notre-Dame se našel u pařížských včel
https://www.irozhlas.cz/veda-technologie...301005_jgr
Musim priznat, ze to bylo opravdu velmi zajimavy !
Tak jak vcelari Dasa, ten cirkevni hodnostar ci ten kluk v zahradach Prazskeho hradu(jeho jmeno jsem bohuzel nepostrehl), tomu bych i rozumel, ale abych se priznal, ulum na strechach vyskovych budov moc ne. Doma mame uly par desitek centimeru nad zemi a casto vidim vcely, jak unavene letem s pylem ci nektarem dosednou nejdrive dolu dotravy, chvilicku odpocivaji a pak teprve doletnou na letak a do cesna. Vubec si nedovedu predstavit to vyskove prevyseni, ktere musi vcely neustále absolvovat pri kazdickem letu. U domu mame terasu, situovanou na jih, zapad a sever. V lete je na ni takova vyhen, ze se na ni da v klidu sedet bud za ranniho chladku, ci vecer po zapadu slunce. Je ve vysce cca 3metry nad zemi, ale nedovedu si na ni predstavit dat ani miniplus a to je doslova poseta kytkami me zeny... Pokud vcely ve meste, tak zahrady, parky, instituce, ale dole, ne na strechach. Tot muj laicky nazorWink
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
Referenční URL's