Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Zimování na medu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8
To určitě ano, zvláště nové roje. Zkrátka nic není přesně nalinkováno. To je na tom to krásné Smile
Karlova poznámka je důležitá, protože na řadě míst je teď silná medovicová snůška a na ní zimovat nebude asi pro včely to nejlepší. Taky bych počkal na jaro a mezitím za dlouhých zimních večerů četl (např.: http://dvorsky.leos.sweb.cz/CLANKY/seznam.htm ). Chce to mít jarní květový med.
Jiří
(19.07.2013 22:57)ferdo napsal(a): [ -> ]no dobre.určite budem zimovať na mede.a teraz prosím o radu ako?ako som spomínal ani v jednej publikácii a o tom nehovorý.
koľko im mám nechať medových plástov keď mi obsadajú 7,6,5 a mám aj také čo 8 rámikov.nemôžu predsa zimovať na studenom mede?
poradíte mi ako to čo najlepšie spraviť?

Tvůj problém bude nejspíše nedostatek plástů. Letošní rok začínáš s chovem. Máš mladá včelstva z oddělků - možná roje. Nezbude Ti tedy nic jiného než je nechat stavět a stavbu podporovat cukerným roztokem 1 : 1 tak, aby vystavěly plásty alespoň do jednoho celého plodiště. Jarní květový med, jak se zmiňují kolegové nemáš a tak nezbude než holky podporovat cukrem. Nebo se mýlím a máš plástů dost? Minimálně potřebuješ pro prvý rok alespoň 10 plástů rámkové míry 42 x 27,5 cm. Dbej na to, aby glycidové zásoby (med - cukr), do poloviny devátého měsíce tvořily věnec kolem budoucího zimního tělesa v nejužším místě (horní loučka) cca 6 - 8 cm. V příštím roce se dopracuješ možná až na tři nástavky a zimovat budeš ve dvou nástavcích. Ale mezi tím máme ještě zimní období, období jarního rozvoje, období ... Co na to kolegové, Máte jiný nápad?
JK
ďakujem pán Křapka.já som si kúpil v štvrtom mesiaci 8 včelstiev a osadil som si ích do nových úľov B10.dvoje som spojil do jedného a tak mám teraz 7 dobrých rodín.všetky si vybudovali nové diela na ktorých budú aj zimovať.veľmi ma zaujalo zimovanie na medu doteraz som sa s tým nestretol.je to určite dobrá cesta a do budúcna sa budem s tým zaoberať.
keby som nebol vytočil jarný med tak to praktizujem už teraz.všetko treba skúsiť a týmto určite nič nepokazím.
čo sa týka toho pána čo tu splietal niečo o komunistických heslách je mi ho veľmi ľúto.
já som písal do tohoto fóra pretože ma táto téma veľmi zaujala.vidím že sú tu veľmi seriozni včelári ktorý sa snažia poradiť začiatočníkovi,ale nájdu sa aj taký ako p.KAJI.ktorý ak mi nevie poradiť tak si nevšíma mojich príspevkov.já som jeho proste neprosil o radu.prosil som skutočných včelárov a vždy sa na ních budem obracať.
Ferdo, tady nejde o to jestli ví poradit nebo neví. Kaji určitě ví.SmileA určitě je to "skutečnej" včelař. Pro hodně lidí, kteří chovaj včely 30, 40,nebo víc let, jsou některé otázky....které jsou položeny ve vší prostotě,a bez znalosti základů z druhé strany, skoro nezodpověditelné....protože všechno souvisí se vším, a utech včelek musíš skombinovávat různé faktory....počasí, roční období, snůška, stav včelstva, staří matky, množství zásob,úlová soustava, lokalita,......a je spousta jinejch věcí, který to ovlivňují. Takže já se taky někdy divím, když někdo např napíše....:"mám tam hodně včel, kolik jim mám dát cukru?" Uvidíš sám,až za pár let budeš radit ty. Možná to Karel špatně "obalil", ale jinak napsal jenom fakt. Je to systém, a ten už je teď pozdě.
Tak tak. A protože jsi letos vytočil, budeš moci praktikovat až na jaře příští rok. Jak ti radí KAJI.

Mimochodem v MV ročník 2011 má KAJI seriál rad pro úplné začátečníky.
ďakujem.vaše rady sú pre mňa veľmi cenné.
Čím více včelstev mám a tím větší množství cukerného roztoku pohromadě vidím, tím si stále víc uvědomuji, že to nejlepší řešení pro zdraví včel nebude.
Včelstvům jsem sice hodně zásob nechal, ale stále je to oproti množství dodaného cukru zoufale málo.

Chci se tímto Vás všech zeptat a zároveň poprosit o radu a napsání jednotlivých bodů, jak zimovat správně na medných zásobách a jak to celkově praktikovat. Případně jaké to má úskalí a na co si dávat pozor. Kde například zásoby po celé léto až do krmení uchovávat? Díky.
Ako vyzerá tvoj fenologický kalendár?????
(18.11.2016 20:34)Krolth napsal(a): [ -> ]napsání jednotlivých bodů, jak zimovat správně na medných zásobách
V postmoderním světě musíš nejdřív vysvětlit, co podle Tebe znamená slovo "správně". Zimovat tak, aby byla všechna včelstva příští jaro co možná nejsilnější? Nebo zimovat tak, aby byla všechna včelstva co možná nejvitálnější? Nebo třeba zimovat tak, aby se ukázaly rozdíly v potenciálu jednotlivých včelstev?

(18.11.2016 20:34)Krolth napsal(a): [ -> ]kde například zásoby po celé léto až do krmení uchovávat?
Co třeba ve včelách?
Zimovat tak, aby byly včely co možná nejvitálnější.

Ano, je to hodně obecný dotaz, ale tak jsem měl v úmyslu ho vést - aby každý případně napsal své poznatky a případně jak to praktikuje on. Neumím tento dotaz položit konkrétně, jen vím, že bych rád zkusil novou metodu a chci aby má včelstva zimovala pokud možno na zdravějších zásobách. Nalévání cukerného roztoku po litrech do včel nevidím jako nejlepší řešení. I když možná kvůli okolnostem budu muset vždy něco cukrem dokrmit, stále bych chtěl svá včelstva držet na svých zásobách.
vždyť je to naprosto jednoduché - stačí jim nic nebrat a je vystaráno - na tom přeci není nic složitého

včely si to udělají podle sebe a mají klid. Pokud se udržíme jim do toho nehrabat vůbec tak to mají jako ve stromě
Přesně jak napsal bobr, pokud chceš včelám krás med musíš jim dát cukr. Co je pro včely nejlepší ví nejlíp ony, do toho by jim včelař kecat neměl snad jen jedna rada, nikdy nenechat ve včelstvu míň jak 10 kg zásob. Pokud chceš včely co nejvíc v pohodě tak jim nech co nejvíc květového medu, nevím jestli chováš včely pro med nebo jen tak pro zábavu.
(19.11.2016 9:20)Bobr napsal(a): [ -> ]stačí jim nic nebrat a je vystaráno ... Pokud se udržíme jim do toho nehrabat vůbec tak to mají jako ve stromě

Nestačí a nemají. Jde o nepůvodní populaci včel neuvyklou zimovat na některých našich medech a dlouhodobě šlechtěnou na na cukr.
Výšku česna nad zemí, jeho orientaci, tvar, objem i materiál dutiny, (ne)spojitost plástů, vzdálenost od jiných včelstev a řadu dalších důležitých věcí jim diktují lidé, nevybírá si ji roj.
Včelařím v kombinovaném systému, plodiště jsou dva vysoké nástavky, na medu zimuji, pokud jim nechám jako mednou komoru plný nízký nástavek
květového medu nad plodištěm, a nad nimi jsou medníkové nástavky, tak je to asi nejlepší alternativa, ale na zimu musím ještě krmit. Pokud jim nechám
nad plodištěm plný vysoký nástavek medu a dál jsou medníky, krmit cukrem na zimu nemusím, ale výnos medovicového medu je o dost menší proti
vytočeným včelstvům. Další alternativou je dát nad plodiště dva medníkové nástavky a pak mednou komoru. To je jen pro mladé a zatím ještě zdravé
včelaře.
(18.11.2016 20:34)Krolth napsal(a): [ -> ]Chci se tímto Vás všech zeptat a zároveň poprosit o radu a napsání jednotlivých bodů, jak zimovat správně na medných zásobách a jak to celkově praktikovat.
Určitý roky otestovaný způsob je Warré. Jak pracovat s krmnou komorou tu popsal také p. Dvorský.
(19.11.2016 11:14)Jan Vondrák napsal(a): [ -> ]Jde o nepůvodní populaci včel neuvyklou zimovat na některých našich medech a dlouhodobě šlechtěnou na na cukr.

To je velký omyl. Včely žijí na cukru méně než 100 let a to opravdu nestačí na vyšlechtění závislosti na zásobách z řepného cukru.
Pane Jindro, já jsem ale nic o závislosti včel na cukru nenapsal. Sám už mám pátou zimu včely na medu a nepozoruji jakékoli abstinenční příznaky.
(19.11.2016 19:07)Jan Vondrák napsal(a): [ -> ]Pane Jindro, já jsem ale nic o závislosti včel na cukru nenapsal.

Já jsem to pochopil ale jinak. Psal jste doslova "Jde o nepůvodní populaci včel ... dlouhodobě šlechtěnou na cukr."
Nechtěl jsem Vás nijak vyprovokovat. Pouze jsem přispěl do diskuse.
To je v pohodě. Jsem pozorným divákem Vašich videí a posluchačem Vašich přednášek, proto vím, že u vás v Polabí nemíváte medovici a často vám tam masivně medují akáty, což jsou ideální podmínky, které většina nás ostatních zimovačů na medu nemá a v nichž nemusíte řešit spoustu věcí, kterým čelíme my jinde.

Jinak, jak jistě víte lépe než já, jde opravdu o nepůvodní populaci - na většině českého území původní včela tmavá byla postupně nejprve živelně, poté cíleně nahrazena kraňkou s příměsí vlašky.
Myslím si (ale uznávám, že je to pouze můj pocit), že těch sto let na cukru je pro včely až až.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8
Referenční URL's