Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Zimování na medu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8
Za své praxe jsem vyzkoušel jak zimování na medu tak na cukru přičemž jsem nepozoroval nějaký rozdíl způsobený rozdílností krmení.
Pokud pak chce někdo zimovat včely převážně na medu proč né?Měl by si uvědomit pouze to že pro zimování je vhodný pouze med květový.A vybudovat si vhodnou technologiji jak tyto zásoby doplnit.
V dobách kdy byl med nedoceněnou surovinou a krmili se s ním i čuníci jsem zimoval na medu také.Spíše bych pak toto praktikoval u menšího množství včelstev.
Jako poměrně složité se ukázalo praktikovat to u pouze vysokých nástavků a to hlavně v odhadu přidávaných zásob již včelami uloženého medu do rámků.Krmení vytočeným medem na celou dávku nedoporučuji když zimovat na medu tak většinu zásob dodat na medu který je již včelami v rámcích uložen.
Pro zjednodušení práce nezbylo tedy než přejít na kombinaci pak už to bylo poměrně snadné.
Zimoval jsem pak u mé rámkové míry 39x27,5 tehdy plodiště na 12 rámků jeden vysoký a nad ním jeden nízký 39x17.Princip pak byl nechat zanést květovým medem celý nízký nástavek po zavíčkování odebrat a uložit v mém případě v suchém studeném sklepě ,je poměrně zásadní mít nějaký vyhovující sklad.
Po posledním vytáčení pak je třeba zkontrolovat zásoby v plodišti pokud jich je málo je nutností pokrmit buď cukrem stačilo do 5 kg,popřípadě medem i to lzemě se osvědčil med neředěným vodou a hlavně již med zkrystalizovaný.Jako jednoduší se jevilo dokrmení cukrem který včely uložily kolem plodu.Cukr se tedy následně nedostal do nízkého nástavku.Po tomto pokrmení pak byl ihned vložen nízký nástavek ze zásobami nad nástavek plodištní.Včely nikdy během zimování med z nízkého nástavku nevybraly takříkajíc dosucha a následně při jarních snůškách poměrně rychle zase doplnily.
Co se mi neosvědčilo bylo podsunutí tohoto nástavku po naplnění pod nástavek plodištní kdy jsem si myslel že si tam tento med včely nechají a já ho v době krmení pouze prohodím a nebudu muset skladovat mimo úl.Nástavek byl v době prohazování z velké části bez zásob.Byl vnímán včelami jako nárazoví prostor a krmná komora med byl podle potřeby během sezony přepracován a roznesen po úle i to však mělo pro samotné včelstvo své výhody.
Dnes kdy je med žádaným zbožím krmím výhradně cukrem jak jsem v začátku podotknul žádný rozdíl mezi medem a cukrem jsem nikdy nepozoroval .Toto jsou poznatky z mé praxe někdo může mít zkušenosti zcela jiné.
Zajímalo by mne jestli při zimování na medu je lepší ponechat prodyšný strop, nebo je lepsí folie. ?
Zdravím-zimovanie na mede,letnom- tak sa mi zdá ,že níe všetky včelstvá prijali toto moje rozhodnutie za svoje-proste,nemali ste problémy pri prechode zo zimovania na cukre na med ? Niektoré sú slušné,iné 4 rámikové pričom v októbri ich tam bolo plno. V auguste nekrmené ,preliečené s nízkymi spádmi a pod. Len niekde som zachytil info ,že včely pri prechode na med môžu mať problémy /len neviem akéSad/Ďakujem
Pokud bude v úlu příliš sucho, bude příliš větrán včelařskými vynálezy, tak mohou mít se zkrystalizovanými zásobami problém a uhynou na suchém medu.
Pavel Holub vďaka- myslím ,/našiel som to/ že i L. Dvorský priznával určité problémy pri prechode na med 3-4 včelstiev z 10-ich mali problémy /na jeho stránke čl.204 otázky a odpovedi/aké neuviedol, možno bude potrebná vhodná selekcia zameraná na početnosť zimného chumáča- len sa domnievam .Vďaka
Janko presne ako píšeš.Mám fotky jednotlivých včelstiev každý rok a tieto včelstvá oproti iným majú každý rok rovnakú veľkosť chumáča ako keby mali silu zakódovanú v génoch.Túto sezónu som znova porovnával a tie isté včelstvá majú ten istý počet obsadených uličiek ako po iné roky. A čo sa týka toho čo píše Pavel Holub,tomu by som moc neveril,stačí si pozrieť zopár ruských videií,ako majú otvorené stropy a včely zimujúce na mede a žiadny problém.To len mi im stropy tesníme fóliami,vo svete to bežné až tak nie je.
Myslím Jozef ,že početnosť zimných včiel riešil v októbri v prvých rokoch nasadením oddielka /možná výmena matky /, v dalšich rokoch to majú zrejme už v ,,hlave´´zakódované aj to navýšenie o odielok..Rolleyes nemám odskúšané ale veľmi pravdepodobné-,ak neplatia iné prírodné zákonitosti-matka z chovu,včelstva čo nemá, nerobí problém udržať si silu aj v zime-zas domienky.
O tom, kolik včelstvo udělá dlouhověkých včel se rozhoduje v červnu a rozhodující je množství zásob, velikost úlu a kvalita matky. Bavíme se o množství zásob 50-60 kg a více, což dvakrát vytočené včelstvo v červnu nemá.
Takže místo vytáčení stloukat nástavky.
No neviem,medu 2-2,5 nastavku miery 42x22 cca 40 kilo-včely skoro takto zásobené od agátu,výsledok ma nepotešil 4 rámiky včiel v zimnom chumáči, jedni mi padli na nepresunutie za zásobami ,plodovali v už len v prvom spodnom nastavku nad sebou len čistý med 2 nastavky zimované na 3 42x22 a 4 nastavky optimal. Pán Jirko M .nerozumiem tomu.
tak tak Janko, keby to bolo len o mede, máme všetci mrakodrapySmile)))))))
Jirka se baví o 60 kilech vy o 40.
Možná kdyby měli v červnu o 20 kilo víc, zimní chomàč by se přesunul.
Možno je to ozaj o prechode na čistý med,niektoré majú s tým zrejme ,,problemaˇ´dotazoval som sa aj Leoša D,zatiaľ mi nič nenapísal . Niektoré sú slušné, ale skoro polka z 28 je na 4 ramikoch- to som nemal ani na cukre a zimovaní 3 NN nastavkoch-a to podnecovacia znáška trvala do konca októbra /Řijen /.
Pan Dvorský podle mě (můžu se mýlit) psal, že problém byl v tom, že mu některá včelstva mednou komoru přes léto proplodovala.
Při zjišťování příčiny uvedeného zeslabení včelstev bych se zaměřil na zdravotní stánku a další důvod by mohl být v nedostatku místa pro plod v podletí.
S pozdravem JK
Já bych řekl že je to o prostoru, mají li včely na 3NN 40kg zásob, kde tak asi mohly mít sedlisko, tj prostor bez zásob, kde tvoří chomáč. Včely které jsou nuceny zimovat na zásobách jdou rychle do pryč, to by vysvětlovalo takové zeslábnutí při dobrém zdravotním stavu.

[Obrázky: IMG-6202.jpg]
takhle vypadaly moje včely po otevření v září v šestém nástavku a neměl jsem potřebu jim něco odebírat

[Obrázky: 3130-D4-B3-D34-B-49-AD-9064-461-B5-DF6074-A.jpg]
Jeden nebo dva spodní nastavky odeberu v unoru v rámci obměny díla. Loni jsem měl chomace přes čtyři nastavky
Myslím, v auguste srpen,boli po zužení na 4 optimal a 3 slov A. plodovali v tretom a druhom nastavku -4 med. komora.postupne spomínana znáška ich zatlačila dolu, cca 2 nastavok od dna.plodovali až do zač. decembra do výrazného ochladenia/-10,-14 c/vyhádzaný plod vo vačšine včelstiev rôzneho druhu. Zdrav. stav -zač augusta Ekopol ,potom koncom novembra /listopadu/ len avartin koncové spády malé od 3 do 20 ks, Neviem ,čo všetko mohlo ovplyvniť slabšie zim. včely,málo skúseností,včiel bolo v auguste aj v septembri slušné množstvo, teraz zimujú pod dvoma nastavkami plného medu,skor som očakával v druhom a tretom nastavku. ďakujem za ochotu,aj za veľmi pekné snímky ,ako by to malo vypadaťSmile.
Tyhle se Vám prostě upracovaly a včely narozené v oktobri a dál nejsou dlouhověké!!! Tohle dlouhé plodování je průser, u mě včely byly v září bez plodu. A ty mega zásoby jste tam nemel v JULI!!!! O tom jsem psal
Hmm, každý to dělá po svém a očividně to každému nějak funguje.
Pro mne je to také otázka penízků. proč jim nechávat med za 150kč/kg když jim místo toho dám cukr za 12, 15 či 40kč?
Někdo tu zmiňoval, že včelkám nechává řepkový med. OK, každému podle chuti.
Ale když mlasknu prase po palici tak nechám sádlo slepicím, pajšl čoklům a kosti zahrabu do hnoja?
Souhlsím s tím, že když neprodám letos mohu prodat příští rok či dva i tři.
Před 2 roky nebyl med a pár včelařů tu zmiňovalo, že prodává i 3 roky starý med.
Jenom by mne zajímalo, jestli tuto informaci dávají i těm co kupují (páč představa kupujícího je, že si kupuje tak nějak "čerstvý letošní či loňský" med.
To ať si šáhne do svědomí každý sám.
To necudla: nechat med včelám určitě neznamená ho vyhodit ... Škoda (tvoje), že tohle nevíš.
necudla:
Kupuješ jablka v marketu? A opravdu si myslíš, že jsou z poslední sklizně? Tak na to honem rychle zapomeň... A uvádí to někdo někde? A jaká je vlastně čerstvost u potraviny, která má dle legislativy minimální trvanlivost 36 měsíců?

No a pokud si dobře pamatuji, tak někdy na jaře Machová z Křemencárny hlásala, že med se zdražovat nebude, protože je ho letos dost a cukr že je taky levný, tak není důvod cenu upravovat. Ono co chtít od člověka, který už má druhým či třetím rokem dvoje či troje včely, o které se stejně stará někdo jiný... Proč ale vystupuje v médiích jménem skoro všech včelařů v ČR, to mi opravdu hlava nebere... Dělá nám jen medvědí služku. A kdo nemá rád medvěda, tak třeba jako slonice v porcelánů...

PS: tímto zdravím Jana Šmída, který to zde bedlivě monitoruje, ať to Jarmile nezapomene vyslepičit, co si o ní myslíme...
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8
Referenční URL's