19.11.2016, 20:40
Za své praxe jsem vyzkoušel jak zimování na medu tak na cukru přičemž jsem nepozoroval nějaký rozdíl způsobený rozdílností krmení.
Pokud pak chce někdo zimovat včely převážně na medu proč né?Měl by si uvědomit pouze to že pro zimování je vhodný pouze med květový.A vybudovat si vhodnou technologiji jak tyto zásoby doplnit.
V dobách kdy byl med nedoceněnou surovinou a krmili se s ním i čuníci jsem zimoval na medu také.Spíše bych pak toto praktikoval u menšího množství včelstev.
Jako poměrně složité se ukázalo praktikovat to u pouze vysokých nástavků a to hlavně v odhadu přidávaných zásob již včelami uloženého medu do rámků.Krmení vytočeným medem na celou dávku nedoporučuji když zimovat na medu tak většinu zásob dodat na medu který je již včelami v rámcích uložen.
Pro zjednodušení práce nezbylo tedy než přejít na kombinaci pak už to bylo poměrně snadné.
Zimoval jsem pak u mé rámkové míry 39x27,5 tehdy plodiště na 12 rámků jeden vysoký a nad ním jeden nízký 39x17.Princip pak byl nechat zanést květovým medem celý nízký nástavek po zavíčkování odebrat a uložit v mém případě v suchém studeném sklepě ,je poměrně zásadní mít nějaký vyhovující sklad.
Po posledním vytáčení pak je třeba zkontrolovat zásoby v plodišti pokud jich je málo je nutností pokrmit buď cukrem stačilo do 5 kg,popřípadě medem i to lzemě se osvědčil med neředěným vodou a hlavně již med zkrystalizovaný.Jako jednoduší se jevilo dokrmení cukrem který včely uložily kolem plodu.Cukr se tedy následně nedostal do nízkého nástavku.Po tomto pokrmení pak byl ihned vložen nízký nástavek ze zásobami nad nástavek plodištní.Včely nikdy během zimování med z nízkého nástavku nevybraly takříkajíc dosucha a následně při jarních snůškách poměrně rychle zase doplnily.
Co se mi neosvědčilo bylo podsunutí tohoto nástavku po naplnění pod nástavek plodištní kdy jsem si myslel že si tam tento med včely nechají a já ho v době krmení pouze prohodím a nebudu muset skladovat mimo úl.Nástavek byl v době prohazování z velké části bez zásob.Byl vnímán včelami jako nárazoví prostor a krmná komora med byl podle potřeby během sezony přepracován a roznesen po úle i to však mělo pro samotné včelstvo své výhody.
Dnes kdy je med žádaným zbožím krmím výhradně cukrem jak jsem v začátku podotknul žádný rozdíl mezi medem a cukrem jsem nikdy nepozoroval .Toto jsou poznatky z mé praxe někdo může mít zkušenosti zcela jiné.
Pokud pak chce někdo zimovat včely převážně na medu proč né?Měl by si uvědomit pouze to že pro zimování je vhodný pouze med květový.A vybudovat si vhodnou technologiji jak tyto zásoby doplnit.
V dobách kdy byl med nedoceněnou surovinou a krmili se s ním i čuníci jsem zimoval na medu také.Spíše bych pak toto praktikoval u menšího množství včelstev.
Jako poměrně složité se ukázalo praktikovat to u pouze vysokých nástavků a to hlavně v odhadu přidávaných zásob již včelami uloženého medu do rámků.Krmení vytočeným medem na celou dávku nedoporučuji když zimovat na medu tak většinu zásob dodat na medu který je již včelami v rámcích uložen.
Pro zjednodušení práce nezbylo tedy než přejít na kombinaci pak už to bylo poměrně snadné.
Zimoval jsem pak u mé rámkové míry 39x27,5 tehdy plodiště na 12 rámků jeden vysoký a nad ním jeden nízký 39x17.Princip pak byl nechat zanést květovým medem celý nízký nástavek po zavíčkování odebrat a uložit v mém případě v suchém studeném sklepě ,je poměrně zásadní mít nějaký vyhovující sklad.
Po posledním vytáčení pak je třeba zkontrolovat zásoby v plodišti pokud jich je málo je nutností pokrmit buď cukrem stačilo do 5 kg,popřípadě medem i to lzemě se osvědčil med neředěným vodou a hlavně již med zkrystalizovaný.Jako jednoduší se jevilo dokrmení cukrem který včely uložily kolem plodu.Cukr se tedy následně nedostal do nízkého nástavku.Po tomto pokrmení pak byl ihned vložen nízký nástavek ze zásobami nad nástavek plodištní.Včely nikdy během zimování med z nízkého nástavku nevybraly takříkajíc dosucha a následně při jarních snůškách poměrně rychle zase doplnily.
Co se mi neosvědčilo bylo podsunutí tohoto nástavku po naplnění pod nástavek plodištní kdy jsem si myslel že si tam tento med včely nechají a já ho v době krmení pouze prohodím a nebudu muset skladovat mimo úl.Nástavek byl v době prohazování z velké části bez zásob.Byl vnímán včelami jako nárazoví prostor a krmná komora med byl podle potřeby během sezony přepracován a roznesen po úle i to však mělo pro samotné včelstvo své výhody.
Dnes kdy je med žádaným zbožím krmím výhradně cukrem jak jsem v začátku podotknul žádný rozdíl mezi medem a cukrem jsem nikdy nepozoroval .Toto jsou poznatky z mé praxe někdo může mít zkušenosti zcela jiné.