Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Náměty pro zlepšení fóra
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(07.11.2016 13:41)Vítězslav Richtr napsal(a): [ -> ]Pokud adminy nejvíc trápí zda zelený palec vlevo či vpravo,pak to s budoucností fóra vidím černě.

Ne, to mne netrápí nejvíc. Je to jen jeden krok z mnoha, co musí následovat.
(07.11.2016 13:41)Pavel Holub napsal(a): [ -> ]Vůbec ne, stačilo dát Tomovi BAN a byl rázem klid. Jsou tu možná ještě dva, tři, ti se stáhli.
Nevím, jak se vám filtrují ohlášené příspěvky. Pokud ano, a příspěvky obsahují osobní invektivy, přívlastky,..., okamžitě smazat.
Komunikace zde by měla být převážně věcná a pokud osobní, tak pod jménem, pod identitou.

A s tím časem na opravu bych doporučovat prodloužit. Nastanou situace, jako právě teď, kdy bezprostředně reaguji na Honzu a mezitím se do toho vklíní další příspěvky a nemám pak možnost vložit citaci, spěje to na špatnou stranu.
Zareaguji pouze na větu o komunikaci. Nazval jsi to správně, ovšem OSOBNÍ KOMUNIKACE JE URČENA DO SOUKROMÝCH ZPRÁV - pokud to někdo neví, dole je SZ - já to využívám v plné palbě, proč bych plevelil - to co nevím, co si chci doplnit či ověřit, zeptám se přímo autora, protože nevím, jestli jsou na tom všichni tak jako já. A ve vztahu k tomuto bych opět neřešil identity, je to o tom, přesně dodržovat regule.
K ČASU NA OPRAVU bych se přimlouval ALESPOŇ PODMÍNĚNĚ zachovat a po čase, pokud dojde předpokládám k provzdušnění fóra, by se vidělo. Myslím, že teď to zásadní není.
námět na technologické vylepšení:
autoBAN za mluvnici a gramatiku

hlasování:
možnost i další "posunků" s prsty - možnost použití nejen palce, ale i ukazováčku a malíčku .... Wink
Ako sa davaju palce? mne to cez mobil nejde. ?
(07.11.2016 13:47)PetrM napsal(a): [ -> ]Ne, to mne netrápí nejvíc. Je to jen jeden krok z mnoha, co musí následovat.

Zatím jsem zaregistroval dva kroky ve snaze zlepšit prostředí fóra.
1. Zrušení počítání + \ -,souhlasím,byť si nejsem jist,že to pomůže.
2.zavedení anonymního palcování:jednoznačně krok špatným směrem.
3.pokud má být třetím krokem přesunutí zeleného palce zleva doprava,pak to považuji za vtip.

Z toho,jak se rozjela debata v tomto vlákně usuzuji,že zájem uživatelů na fungování fóra je značný a byla by chyba ho nevyužít.
Vyřešit to předbíhání, odbočování a i udržování v tématech by mohlo jedině přechod na stromovou strukturu, kdy by se zvolilo na který příspěvek se odpovídá v rámci tématu. V podstatě by to sice znamenalo přechod na vlákna/větvě uvnitř tématu, ale bylo by jednoduše možné ty větvě prostě odněkud vzít uříznout a zasadit do jiného tématu nebo z té větvě vytvořit nové téma. Bylo by i možné tu větev, kde se rozvířila nějaká agresivní hádka nebo plané řeči prostě utnout a přitom zachovat ty větvičky co jsou vklíněné a jsou k věci.
Znamenalo by to, ale mít k časovému řazení ještě paralelně jakési logické odpovědní řazení tak jak je tomu na Včelařské konferenci a možnost výběru způsobu zobrazení - logický strom , časová osa.

Takže ke každému příspěvku bych doplnil tlačítko Odpovědět a s tím zaznamenat ID původního příspěvku (rodič) na který se reaguje bez ohledu na časovou souslednost. Tlačítko Citovat by pak mělo smysl jen v případě reakce na část příspěvku.
Pokud by se reagovalo obecně do tématu, tak by se použila rychlá odpověď nebo to tlačítko Odpovědět co je dole pod posledním příspěvkem a znamenalo by to, že je to nová odnož od kořene tématu.

To fórum MyBB by to navíc mělo umět : https://community.mybb.com/attachment.php?aid=37347
Toto patří do vlákna včelařské vtipy Wink

[Obrázky: Schr_nka_01.jpg]
viz. https://community.mybb.com/thread-201216.html

Zase mě předběhl. A upravit se to již nedá.
To je pro novou verzi. VF jede na starší verzi.
(07.11.2016 13:28)vcelky.cz napsal(a): [ -> ]
(07.11.2016 12:15)Jiří Matl napsal(a): [ -> ]Jo, Kubo, máš recht. Měl jsem to dát do dalšího příspěvku ... Netušil jsem, že se to tak rozjede ... Omlouvám se ...
Jiří
P. S.Big Grin: ale i kdybych to napsal do dalšího příspěvku, stejně mi to systém přifaří k tomu původnímu. A čekat? Jako dobu? Nevím.
Podle mého názoru jen tehdy, když po Tvém příspěvku nepřide zatím žádný další.
Ale za sebe hlasuji pro nula minut na editaci - je tu funkce "náhled".
Nevím, jak je to nastaveno, to ví jistě Petr s Honzou.
Nula minut na editaci je možné řešení, ale osobně bych (i z důvodů uvedených dalšími kolegy), nějaký čas ponechal. Tato diskuse je ovšem extrémní případ, kdy to sem lítá jindy nevídanou rychlostí.
Ale dobře, jsem schopen si nastavit modus tak, že si to fakt třikrát přečtu už v zárodku, třeba i v náhledu, protože v editačním okénku nějak chyby nevidím). Ale i tak je tu pořád pár podstatných námitek. A mám problém s tím, že při psaní příspěvku nevidím kontext ostatních příspěvků.
Ale hlavní problém je jinde. Myslím ho dobře popsal Pavel Holub i Petr Mirovský.
Jiří
Palce jsem vypnul.
Dobu editace ponechal na 10 minut. Skutečně to pak koliduje s citací předešlého příspěvku.
(07.11.2016 14:52)Jiří Matl napsal(a): [ -> ]... A mám problém s tím, že při psaní příspěvku nevidím kontext ostatních příspěvků.
Jak nevidíš? Pokud píšeš rychlou odpověď tak jsou příspěvky normálně nad editačním rámečkem. Pokud si stisknul opovědět tak jsou pod editačním polem. Snad jen pokud je to na tabletu - tam se blbě listuje nahoru a dolu.
Já z nich nějakou dobu viděl jen první řádky. Už jsou tam celé. Možná byl problém jen u mě a mého písidla.
Jiří
Palce nejsou - paráda. Osvobodily jsme se od vidění světa prostřednictvím klubů zelených a červených palců. Se souhlasem i nesouhlasem si každý musí dát práci a napsat nějakou tu neholou větu. Jen se trochu obávám, aby vedlejším efektem nebyly krátké žabomyší přestřelky co bude nutno moderovat.
To si piš,že bude.Dodgy
Takže se zdá, že zase přijde ke slovu skutečná argumentace a férová debata. Já to jen vítám a velmi se na to těším. I když možná budu zase většinou, což při mé stydlivé povaze občas těžce nesu ... Big Grin
Jiří
(07.11.2016 15:10)JKL napsal(a): [ -> ]Palce nejsou - paráda. Osvobodily jsme se od vidění světa prostřednictvím klubů zelených a červených palců. Se souhlasem i nesouhlasem si každý musí dát práci a napsat nějakou tu neholou větu. Jen se trochu obávám, aby vedlejším efektem nebyly krátké žabomyší přestřelky co bude nutno moderovat.

S moderováním jde ruku v ruce i upozorňování. A to aktéry přílišných žabomyších přestřelek přesune do moderovaných uživatelů, případně do držitelů BANánových cen.
Každý je svého štěstí strůjcem...
Palce pro mě měly i jednu pozitivní vlastnost - pokud je dávali zkušení uživatelé, kteří mají co říci, obvykle se jednalo o kvalitní příspěvěk,který stojí za přečtení. Nyní je fórum vizuálně čistší, ale pro mě méně přehlednější, protože uživatel bude muset číst i vatu.
(07.11.2016 15:30)Ivík napsal(a): [ -> ]Palce pro mě měly i jednu pozitivní vlastnost - pokud je dávali zkušení uživatelé, kteří mají co říci, obvykle se jednalo o kvalitní příspěvěk,který stojí za přečtení. Nyní je fórum vizuálně čistší, ale pro mě méně přehlednější, protože uživatel bude muset číst i vatu.
Tohle bych přesně ocenil zeleňákem, takhle se musím vmísit a souhlasit. Za sebe provedené změny vnímám jako změny k horšímu. On ten vysoce ohodnocený příspěvek měl totiž opravdu většinou něco do sebe a i opticky vynikl. Ne že by většina musela mít vždycky pravdu, ale tak nějak člověk přece jen v tom moři dobrých a někdy si i trochu odporujících rad zpozorněl a víc si přebíral, co se v tom příspěvku konkrétně píše a že to asi bude rada, která má větší hodnotu než vata okolo. A neptal se na to furt dokola, třeba jestli se tohle teda někomu osvědčilo nebo ne. Pro začátečníka, pohybujícího se v bahně "5 včelařů, 6 názorů", k nezaplacení, a pro samotnou diskusi taky.
Zrovna tak pokládám za krok špatným směrem další anonymizaci - odstranění nicků, které hodnotily příspěvek. Byla to věc, které jsem si cenil oproti jiným fórům, plným anonymních hrdinů, kteří vážně dávají mínusy jen za xicht. On člověk jinak vnímá ohodnocení souhlasné/nesouhlasné od člověka, o kterém už ze zkušeností ví, že má úplně jiné vidění včelaření / světa, a jinak od osoby, od které si toho v dobrém hodně odnesl. I to má svou informační hodnotu. Dělení na nějaká "bratrstva" se podle mě trochu moc démonizuje, vidím v tom jen přirozené shlukování názorových sekcí, a nevidím na tom nic tak strašného. Podle mě naprosto ok a přirozená věc, že se navzájem kladně hodnotí lidi, kteří spolu mají společný názor na něco, když se ten názor vyjádří. Wink
Podle mého názoru byl systém fóra nastavený dobře, problém je jen v osobní kázni, a pokud ji někdo nemá, v odhodlání ostatních používat více to odporné bonztlačítko "ohlásit," a důslednějším propruzování moderátory těch, kteří se proviňují proti pravidlům. Jak už bylo uvedeno, ono by se to tu rychle zklidnilo samo po pár varováních, případně banánech. Lépe zavést třeba to házení k ledu příspěvků, které víc lidí označí jako off-topic, nebo v rozporu s pravidly, než rozbabrávat technikálie palečků, které s tím souvisí jen úplně okrajově a mají svůj pozitivní význam.

Mimochodem právě jsem docela ocenil možnost rychlé editace a vložení citace, protože jsem chtěl reagovat na Ivíka, ne MilkyWay. Kluci prosím nechte technické fungování tak jak bylo, problém je jinde a dá se řešit jinak.
(07.11.2016 14:19)MilkyWay napsal(a): [ -> ]námět na technologické vylepšení:
autoBAN za mluvnici a gramatiku
...

Jsou tu přispěvovatelé, jejichž příspěvky je z důvodu gramatickych chyb, slohu a/nebo překlepů až těžké číst.
Zároveň jsou to dost často jedny z obsahově nejhodnotnějších.

Samotnému mi prznění češtiny vadí a snažím se s tím u sebe pracovat. Ale nemá-li někdo shůry dáno... tak většinou umí něco jiného.
---------------------------------------
K té editaci příspěvku:
Na jiném fóru jsem zažil funkci, která v případě, že jsem odpovídal a někdo jiný mezitím přidal další příspěvek, mě při odesílání mé odpovědi varovala, že přibyl nový příspěvek a zda si jej nechci ještě přečíst, než svůj odešlu. Bylo to hodně praktické. A potřeba možnosti editace kvůli novým příspěvkům neexistovala...
Referenční URL's