Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Náměty pro zlepšení fóra
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Škoda, že přání většiny je toto fórum nemít, co se dá dělat Confused Ale trochu mě udivili některé reakce, které jsou typické pro všechna diskuzní fóra, nejen ta včelařská.

Myslel jsem si, že fóra jsou od toho aby se lidi podělovali o zkušenosti a ne aby dostávali rady typu:
  1. to si nejdřív musíš přečíst včelařskou literaturu (mám 12 knížek a ani jedna se podrobně nevěnuje problematice NN včelaření, mnohem víc informací jsem získal právě od včelařů, ochotných se podělit o své zkušenosti na fórech - za což jim dík)
  2. musíš si to vyhledat v tom a tom vláknu (jsem v několika fórech, kde příspěvky jdou do tisíců, sám jsem si to jednou zkusil, projít všechny ty příspěvky a řeknu vám nikdy víc už), dokonce někdy ani vyhledávače (jsou-li) vám nenajdou něco, co víte, že na tom fóru už se probíralo a vy si to chcete znova přečíst
  3. to si musíš sám vyzkoušet, všude jsou jiné podmínky apod. Jasně, to ví přeci každý, že to co funguje u jiného nemusí u mě, ale na druhou stranu může, získávání zkušeností je i o sběru informací.
No a pak jsou tu ještě takoví, co svými příspěvky útočí na každou metodu jiných, kterou oni sami nepoužívají - já jim říkám negativisté, kteří i leckdy rádi urážejí jiné (bohužel i tento příspěvek bych zařadil mezi negativistický, ale pokud si projdete všechny moje ostatní, tak zjistíte, že je to vyjímka co potvzuje pravidlo).
Prostě pokud nemám co říci, tak jsem zticha než abych dával rady typu viz výše.
Nechápu třeba, čím by bylo toto téma ošemetné, jak je zavede do slepé uličky, čím zamotám začátečníkovi ještě víc hlavu atd. Za prvé včelaři jsou většinou dospělí lidé co snad mají vlastní rozum a za druhé nikdo na nich neklečí a do ničeho je nenutí. A zamotanou hlavu ze včelaření budou mít stejně ať už si někde něco přečtou nebo ne všechny začátky jsou těžké.
Kurňa to jsem se nějak rozepsal radši už to utnu Smile
Tvůj příspěvek míří i na mne. Nic ve zlém, ale proč otvírat ještě jedno totožné téma. A zkus si pročíst příspěvky v tématu "jakou linií včel zvolit". Co příspěvek, to jiný názor. A jak se v tom bude orientovat začátečník. Já taky toho ve včelařství nemám moc za sebou, ale už mi došlo, že v mých podmínkách musím mít dvoje matky. Jedny co se z jara rozjedou rychle(aby bylo něco z ovoc.stromů) a druhé co se mi trefí do medovice(pokud nějaká je). Jsem v pásmu kde je na 200vč.v km kruhu. Převčelíno. Jako začátečník jsem byl rád, že mám 6kg ze včelstva. Teď po pokusech mezi 27-34kg a to se to již dvě sezóny za sebou, vždy nějak zkomplikuje. Co bych tedy udělal, kdybych se rozhodoval podle vychválených matek a postupů. Nic, musel bych si stejně celou anabázi projít tak jako tak.
A nemyslíš, že když otevřeme nové téma, dostaneme se do situace, která ti právě vadí a tou je přehlednost.Smile
Nepopírám, dostat se k informacím, alespoň k těm co potřebuji, nemusí být vždy jednoduché. Ale právě tím, že hledáš, dozvíš se o hodně víc.
(10.09.2011 8:24)Misoka napsal(a): [ -> ]2. musíš si to vyhledat v tom a tom vláknu (jsem v několika fórech, kde příspěvky jdou do tisíců, sám jsem si to jednou zkusil, projít všechny ty příspěvky a řeknu vám nikdy víc už), dokonce někdy ani vyhledávače (jsou-li) vám nenajdou něco, co víte, že na tom fóru už se probíralo a vy si to chcete znova přečíst

Já to beru tak, že když se chci něco dozvědět, musím pro to také něco udělat. Je jednoduché položit otázku a čekat na odpověď.
Ale proč by tu někdo měl odpovídat x-krát na tu stejnou nebo velmi podobnou otázku, když už tu ta odpověď třeba je?

Přesně stejnou situaci jsem zažíval na jednom technickém fóru o autech, kde se neustále od různých uživatelů opakoval dotaz typu: "Mohu do motoru nalít olej XYZ?". Odpověď vždy byla: "Má tento olej specifikaci dle výrobce motoru? Pokud ano, není problém. Pokud ne, není to nejlepší řešení." A v tom vlákně se to opakoval neustále dokola. Proč si to tazatel nepřečetl? Asi bylo jednodušší se znovu zeptat.
Já jsem úmyslně nikoho nejmenoval, protože ty věci, o kterých jsem psal nedělá jen jeden člověk na jednom fóru, proto jsem mluvil všeobecně. Asi se už moc dlouho pohybuji na diskuzních fórech Sad
Já tady čtu všechny příspěvky, tak nepotřebuji nic číst znova Wink Mě šlo spíše o přehlednost (asi profesionální deformace ze zaměstnání), pro ostatní hlavně nové budoucí členy. Ono hledat např. 3 příspěvky týkající se určité linie ve vlákně, kde bude tisíc příspěvků, taky není žádný med, navíc proč číst i o liniích, které mě vůbec nezajímají (netýká se mě, já si rád přečtu i o liniích, která neplánuju chovat Smile. Navíc po celou dobu co sleduji včelařské diskuze, tak vím, že jde o vděčné téma, o liniích se diskutuje pořád a všude. Myslel jsem, že by v jednotlivých tématech včelaři uváděli, jak se která linie osvědčila u nich, kde nakupují matky, co je pro danou linii typické atd. Vždyť když si tady jednotlivá fóra pročteš, tak zjistíš, že k některá témata jsou stejně rozdělena do podtémat (výrobci a dodavatelé včelařských potřeb, úly atd.), tak jsem si říkal proč né i matky, když mohly tyto témata (a že u některých není vůbec žádný příspěvek), taky by se mohly v tomto případě sloučit.
No nic, já respektuji, že o tohle téma zde není zájem Confused a dělám za tímto nápadem tečku.
Ono udržet "čistotu" daného tématu je často problém a myslím, že zrovna v případě linií by to bylo ještě horší, protože jakmile by přišlo na srovnávání, tak se budou v daném tématu objevovat příspěvky k více liniím. A to je i jeden z důvodů, proč se mi to zdá zbytečné.
Misokova reakce byla hlavně na můj názor. Chápu a respektuju to co píšeš, ale všimni si, že kromě mě a ZB se k odpovědi nikdo nevyjádřil.
Jsme tady aby jsme si na dálku vyměnili názory, poučili se, poradili si, atd.
S tvojí kritikou souhlasím, i když mě přijde docela přísná - zkusím se obhájit/vysvětlit.

to si nejdřív musíš přečíst včelařskou literaturu - to je opravdu základ všeho....je to jako na serveru "fotografovani/grafika", vysvětlovat k čemu je clona, čas, ISO.... člověk rád poradí, ale ono to pak směřuje...hele, mam foťák a chci mít super fotky co mám dělat? Jo a k čemu je to F na objektivu? A já jen nechci, aby to odborností spadlo na samý základ včelaření, proto má odpověď.

musíš si to vyhledat v tom a tom vláknu - dal jsem přímý odkaz na vlákno, s doporučením na danné téma. Taky se mě hnusí odpovědi "používej google"

to si musíš sám vyzkoušet, všude jsou jiné podmínky apod. - to je věc za kterou si stojím a která má velký význam. V tomto bych chtěl vyjímečně ocenit bývalý režim a ZO (základní organizace), kde máš šanci poznat a dozvědět se často mnohem víc než tady. Mám za to, že konzultace se včelaři s okolí, je obrovské plus.
Ještě k těm podmínkám. 10km vzdušnou čarou na jich je Turnov - med na včelstvo cca 50kg. U nás Semilsko - cca 35kg směrem na sever Tanvaldsko - cca 20kg. S tím souvisí i jiný způsob včelaření, na jednom místě ti přetéká medník, na druhem je sotva zastříknutý. To mě potvrdil i pan Cimala, který má stanoviště snad 200km od sebe. Viz. také teplotní mapa ČR kde si člověk může udělat obrázek.

Tak to na mojí obhajobu a vysvětlenou. Určitě jsem tě nechtěl odpovědí nějak odbít, spíš naopak, jak to vidím já. Na druhou stranu proč by zde nemohli být vlákno Matky - a podvlákna - Singr - Havlín - Vigor -Praděd - ....
(10.09.2011 12:05)Jiří Šilhán napsal(a): [ -> ]ZO (základní organizace), kde máš šanci poznat a dozvědět se často mnohem víc než tady. Mám za to, že konzultace se včelaři s okolí, je obrovské plus.

Tak v tomhle s tebou do detailu nesouhlasím. Ze začátku včelaření, jsem v ZO přišel k novým věcem. Tak všeobecně. Když se však začali bavit o Universálech, (spíš práci) tak jsem nevěděl o čem je řeč. A nevím to do dnes. Mám Langy a praxe je jiná. A moc nás s Langy není. A když ještě musím přesvědčovat ty co mají 39x24, že mají vlastně nástavkové včelaření, když dávají nahoru medník, tak moc zkušeností nepobereš. A to už nemluvím o matkách, kvalitních trubcích, způsobů léčení, o monitoringu, zprávách o Vd, atd. A zase jsme u lidí. ZO je taková, jací se v ni nacházejí lidé.
V ZO Semily co jsem já, byl i pan Boháč (včelařsky poměrně známá osobnost). V době kdy ostatní přesvědčoval o výhodách NN jsem nevčelařil. Ale od bratrance a ostatních vím, že to neměl vůbec lehké. Prakticky došlo k rozdělení ZO na dva nesmiřitelné tábory.
Pan Boháč je již nějakou dobu po smrti, ale odkaz co po sobě zanechal žije dál a dá se říct, že jeho způsob včelaření zvítězil. Možná to je u nás vyjímka, ale lidi o NN, či dadant systému, něco vědí a včelaří v něm už delší dobu. Takže schůze jsou pro mě přínosem a opravdu se něco dozvím. Je ale fakt, že to takto nemusí vypadat všude a změna v metodice nemusela nastat ve všech ZO. Možná to je jedna z mála oblastí, kde jsme v Semilech "napřed" WinkBig Grin

Ale to jsme zase odbočili, každopádně velký souhlas - ZO je taková, jací se v ni nacházejí lidé.
Já osobně bych k tomu řekl jediné. Je to stejné, jako když máš úplně čerstvý řidičák a začneš přemýšlet, jaké auto si koupíš. Musí to být za každou cenu nejnovější model Mercedesu nebo BMW? Vždyť v tu chvíli se vlastně neumíš ani pořádně rozjet, nebo včas a správně řadit. Takže pro získání prvních zkušeností je vlastně jedno, na čem je získáš, A až nějaké budeš mít (alespoň ty základní), pak má smysl se o tom Mercedesu bavit. Myslíš, že Schumacher se učil jezdit na formuli 1? Nejcennější jsou VLASTNÍ zkušenosti. A nejlepší jsou ty, kdy se Ti to nepovede. Pokud přemýšlíš, tu chybu už prostě podruhé neuděláš.
(10.09.2011 8:24)Misoka napsal(a): [ -> ]
  1. to si nejdřív musíš přečíst včelařskou literaturu (mám 12 knížek a ani jedna se podrobně nevěnuje problematice NN včelaření, mnohem víc informací jsem získal právě od včelařů, ochotných se podělit o své zkušenosti na fórech - za což jim dík)

Ono je ťažko radiť na diaľku a zvlášť v takomto odbore, ako je včelárstvo. Veľmi to závisí od miesta včelárenia - nadmorská výška, znáškové pomery, dostupnosť vody a taktiež počet včelstiev v danej lokalite. Určite to nie sú všetky elementy, ktoré to ovplyvňujú. A samozrejme tu rozhoduje aj úlová otázka. Je ich podstatne viac, ale toto sú asi tie základné.

(10.09.2011 8:24)Misoka napsal(a): [ -> ]
  • musíš si to vyhledat v tom a tom vláknu (jsem v několika fórech, kde příspěvky jdou do tisíců, sám jsem si to jednou zkusil, projít všechny ty příspěvky a řeknu vám nikdy víc už), dokonce někdy ani vyhledávače (jsou-li) vám nenajdou něco, co víte, že na tom fóru už se probíralo a vy si to chcete znova přečíst

  • Treba sa naučiť a hlavne zvládnuť vyhladávacie systémy. Mnohí známi sú prekvapení, keď napr. v Googli zadávam OR, AND, +, -. Nevedia, že sa dajú jednotlivé informácie takto "vyselektovať". Aj v práci hovorím, že opýtať sa raz nie je hamba, opýtať sa druhý krát, tak je mi to divné a po tretí krát ....
    A tu vo fóre je minimálne 1000 diskutujúcich. Keby len 10% sa pýtalo na to isté, bola by to katastrofa! A teraz si k tomu ešte predstav tie rôzne "konfliktné" a taktiež sporadicky protichodné názory! No a občas sa stane, že niekto túto diskusiu z akéhosi dôvodu opustí. Ak by si neprehľadával, možno by si prišiel o tú "správnu" odpoveď. Takže sa netreba čudovať Petrovi, že to vedie tak, ako to vedie. Z môjho pohľadu ako užívateľa je to OK, i keď určite by sa dalo niečo vylepšiť. Wink

    (10.09.2011 8:24)Misoka napsal(a): [ -> ]
  • to si musíš sám vyzkoušet, všude jsou jiné podmínky apod. Jasně, to ví přeci každý, že to co funguje u jiného nemusí u mě, ale na druhou stranu může, získávání zkušeností je i o sběru informací.

  • Pre začiatočníka je takéto množstvo informácii len "zmätočné". Preto každému z nich odporúčam vždy vopred sa ísť "učiť" k inému včelárovi. Aspoň rok! Taktiež už keď začína, začať minimálne s tromi rodinami. Dôvod je jednoduchý, pri jednom včelstve neviem či som urobil chybu, alebo si zo mňa "striela" matka Príroda. A ďaľší, nie menej významný dôvod je, že si môžem vzájomne pomáhať rámikmi, plodom atď. Kto už má niečo za sebou, vie o čom hovorím. No a taktiež náklady sa lepšie "spriemerujú".

    (10.09.2011 8:24)Misoka napsal(a): [ -> ]No a pak jsou tu ještě takoví, co svými příspěvky útočí na každou metodu jiných, kterou oni sami nepoužívají - já jim říkám negativisté, kteří i leckdy rádi urážejí jiné (bohužel i tento příspěvek bych zařadil mezi negativistický, ale pokud si projdete všechny moje ostatní, tak zjistíte, že je to vyjímka co potvzuje pravidlo).
    Prostě pokud nemám co říci, tak jsem zticha než abych dával rady typu viz výše.
    Nechápu třeba, čím by bylo toto téma ošemetné, jak je zavede do slepé uličky, čím zamotám začátečníkovi ještě víc hlavu atd. Za prvé včelaři jsou většinou dospělí lidé co snad mají vlastní rozum a za druhé nikdo na nich neklečí a do ničeho je nenutí. A zamotanou hlavu ze včelaření budou mít stejně ať už si někde něco přečtou nebo ne všechny začátky jsou těžké.

    Je to normálna výmena názorov. Akorát, že niektorým chýba kultúra. A možno si práve tiež myslia: "Výnimka potvrdzuje pravidlo!" Big Grin

    Konrétne k linii včiel. Keď nezvládaš základy, je Ti to k ničomu a len slúži k dezorientácii. Môže viesť k sebeklamu, že moja práca a vedomosti sú OK, len línia stojí z prd!

    Myslím si, že 10 rokov je tak práve dosť, aby človek mohol prejsť všetkými včelárskymi obdobiami, t.j. mokrý rok, suchý rok, na jar vymrznuté stromy, obdobie "dobrého roku", atď. Dovolím si tvrdiť, že o málo rokoch možme povedať, že boli rovnaké! Je to "živá príroda" a tá si robí čo chce. Vždy to tak bolo a zrejme ešte dlho bude. My, včelári môžme zvoliť rôzne technológie resp. postupy, ale musíme rozoznať danú situáciu. A to je často čertovsky ťažké!
    (10.09.2011 10:18)Misoka napsal(a): [ -> ]No nic, já respektuji, že o tohle téma zde není zájem Confused a dělám za tímto nápadem tečku.

    Tak založ vlákno linie Praděd a napiš něco o svých zkušenostech.
    Petře, šlo by nějak upravit vyhledávání aby znázorňovalo výsledek i když zadání není zcela přesné?
    Příklad: na varroa destruktor - var(jen jedno r)oa destructor - varoo atp. vyhledávač vyhlásí vždy chybu.
    Vyhledávání vyhledává to, co mu zadáš. Ale je možné použít zástupný znak *, takže například dáš vyhledat destru*tor a vyhledávání najde obě varianty.
    Hvězdička nahrazuje více písmen, takže by ti předešlé vyhledávání našlo i např. destrublablator.
    Pokud chceš vyhledávat na tomto fóru a místní vyhledávání ti nevyhovuje - pak je možní použít google s tím, že za vyhledávané slovo zadáš site:www.vcelarskeforum.cz to řekne vyhledávači, že má hledat pouze na těchto stránkách.
    Takže pro tvůj dotaz to bude vypadat takto :
    destructor OR destruktor site:www.vcelarskeforum.cz tedy výsledky tohoto zadání
    varroa OR varoa OR varoáza site:www.vcelarskeforum.cz a tady je výsledek

    Zároveň si můžes zadat za jaké časové období to hledat (24h, týden, měsíc, rok) a další funkce - viz rozšířené vyhledávání.
    Výsledek hledání obrázků na tomto fóru
    Díky, svoji kvótu pozitivních už jsem dnes vyčerpal Wink
    Navrhuji, zda by bylo možné statistiku fóra - nové příspěvky přesunout hned nahoru, na začátek stránky. Já např vždy mrknu co je nového, abych věděl kde zrovna diskuze jede, a pak teprve pročítám archiv. Takhle by se nemuselo rolovat až na konec stránky. Co na to ostatní?
    Mi to roluje samo, když kliknu na nejnovější příspěvek ...
    Určitě. Také jsem pro - nové příspěvky na začátek stránky!

    Nechci se nikoho dotknout, ale také by mi pomohlo, kdybych hned u jména viděl "odbornou" znalost diskutéra (případně počet včelstev a délku včelaření). Tuto odbornost by si vyplnil, každý sám. Věřím, že nejen mně by taková pomůcka pomohla v orientaci, při pročítání vlákna.
    Můžete namítnout, že přidělované hodnocení od ostatních takovou funkci už plní, ale podle mne se v tomto hodnocení odráží víc aktivita dotyčného na fóru než odbornost.

    Úplně by stačilo, kdyby si každý v profilu nastavil jednu ze 3, případně 5 úrovní.
    1 - začátečník
    2 - samouk (po desítky let má desítky včelstev)
    3 - odborník (pravidelně píše články do včelařských periodik)

    Sám se vidím jako slabší dvojka (30let se starám od 1 do 20 včelstev).

    Opravdu tím nechci nikoho kádrovat, ale kdo by chtěl, tak by tím vyjádřil jak chce být na fóru vnímán a ostatním by tak naznačil v jaké formě očekává reakce na své příspěvky.
    Myšlenka jistě skvělá, ale... V loni jsme s Petrem vyvolali akci s doplněním údajů do profilu. Moc úspěšná nebyla. A to tam jsou odpovědi i na místo včelaření, důležitá i pro začátečníky. Jsou vlastně sami proti sobě, když to nevyplní. A tak si myslím, že toto by bylo zase jen pro ty, kteří si už profil vyplnili. I když,rád se přidám.Big Grin
    Referenční URL's