Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Čechoslovák - výhody nevýhody
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
Můj táta měl budečáky, ve škole jsme měli třebonské, tachováky a K39 , po škole jsem nastoupil do provozu kde bylo 1300 čechoslováků, pár starších jsem odkoupil a včelařil na nich i doma, po chvilkovém koketování s dadantem jsem nakonec před 10-ti lety zakotvil u rámkové míry 39/24 i když jsem hodně přemýšlel o langu... a ve všech ůlech bylo medu spoustu..., takže jestli máte 2 kočováky čechoslováků po dědovi tak hurá do nich , obrovsky snížíte počáteční náklady na včelaření.., já jsem rád že jsem nakonec zůstal u 39/24 protože jsme si na jaře otevřely s manželkou obchod - včelařské potřeby , a do budoucna chceme prodávat i oddělky , 80 procent našich zákazníků má rámkovou míru 39/24..... ,což můžou být naši potencionální odběratelé, zatím k nám nepřišel nikdo kdo má langa...
dobrý deň, začínam včeláriť a zdedil som čechoslováky, s ktorými by som aj chcel na začiatok pokračovať

vedeli by ste mi niekto poradiť s plánmi na výrobu čechoslovákov? (snažil som sa plány nájsť na internete, no nenašiel som nič - popr. ak by ste mi vedeli poradiť nejakú knihu kde by som to našiel)

budem veľmi vďačný Big Grin

Boris
Najlepšie je, jeden úl obetovať. Rozobrať ho a skresliť si dokumentáciu. Ale ....

V prvom rade, by som zvážil, koľko včelstiev chcem mať. Pokiaľ tak okolo päť a úle by nevyžadovali veľké opravy, tak by som ich po riadnom vyčistení vydenzifikovaní použil. (Aby ma kolegovia neukamňovali, to znamená riadne mechanicky oškrabať, stačí z vnútra, hlavne kúty, opáliť ohňom, najlepšie propanbutánovým horákom a nakoniec umyť roztokom hydroxidu sodného alebo roztokom Sava. Následne nechať na slniečku pár dní vysušiť a vyvetrať.) Ak môžu slúžiť, nech slúžia! Bola by škoda vyhadzovať dobré veci. Pokiaľ ich chceš chovať viac, neoplatí sa Ti ich vyrábať. Sú modernejšie systémy, či už uteplené alebo nie. Keď máš čas, vyrobíš si. Aj pri vlastnej výrobe (pokiaľ mám sedieť na zadku a nič nerobiť, radšej si tie úle vyrobím sám, lebo ak použijem "odpadový materiál" a čas si nerátam, určite ma vyjdú lacnejšie), rozhodol by som sa pre niektorý súčastný systém. Pozor na rôzne tvrdenia že ten a ten systém je najrozšírenejší na svete. To je len marketing. Európa je v tomto smere veľmi roztrieštená a nie všetko, čo sa tvrdí je pravda. Napr. videl som na nete neuteplené úle obaľované na zimu slamou! Vybral by som si taký, aby som s mojou rámikovou mierou nebol sám, aby som kúpil medomet za rozumnú cenu atď. A taktiež by som sa pozeral do budúcnosti. Inak sa dvíha plný medník 25 ročnému mládencovi a inak 60 ročnému, dnes už skoro dôchodcovi.

Inak moj názor na začiatočníkov je asi takýto (Nedávno som to prezentoval jednému kolegovi v súkromnej pošte Big Grin ): Každý začiatočník by mal začať na TBH Warré, aby si uvedomil nutnosť pravidelnej a dostatočnej obmeny diela. Tak na 3-5 rokov. Potom by som ich nechal prejsť na rámiky Wink !
ďakujem za ochotu a radu, ale medzitým som zistil, že v knihe od Vojtecha Križana "Včelárska technika" sú podrobné nákresy.

teraz mi ostáva "len" nájsť tú knihu
Pokud ještě nemáte včely v klasických Mor.univerzálech (ale možná i kdyxž už je tam máteSmile) doporučuji nazačínat ve starých krámech po komkoliv. Klasický starý Mor.univerzál s velkým plodištěm jsem si v počátcích vyzkoušel a už bych v tom včelařit nikdy nechtěl - prázný nástavek měl 20kg, strašné včelaření. Počáteční líbivá úspora se Vám v žádném případě nevyplatí. Díky uteplení většinou pilinami - na jaře, když navlhly úlovou vlkostí - výborná včelařská lednička, při krátkém oteplení, kdy se včelky ve jednoduchých dřevěných úlech prolétly, včely v univerzálech vůbec ven nevykoukly. Pokud se Vám líbí rámky 37x30 proč ne, ale pokud to není úl nástavkový, s oddělitelným dnem atd. nešel bych do toho. Navíc od toho začínat ve starých krámech Vás budu zrazovat i jako veterinářSmile. Mějte se.
Aha - eror - koukám, že jste diskutovali o Čechoslováku, míru 37X30 jsem psal dobře, ale nějak se mi připomněly zkušenosti s Mor. univerzály - tak se omlouvám, nicméně to o starých krámech platí,,,,
používám čechoslováky v nadm. výšce 680 m a myslím, že to včelám více vyhovuje , než v jakýchkoliv
jiných
typech. Zaručeně záleží na VČELÁCH, co jim vyhovuje a potom teprve co vyhovuje včelaři.
Každá inf. dobrá, ale dodat zda jen myslím, nebo jsem to porovnal a s čím.
Možná má ve vyšších výškách hlavní význam těch 30cm, ....
Zdravím, neprodává někdo úly tohoto formátu? (můžou být i starší), popřípadě nedoporučí mi někdo dobrého a spolehlivého výrobce Čechoslováků? Potřebuji vyměnit pár nástavků, koupil bych komplet set i z varao dnem nebo jen nástavky. Dík
prosím začínám a mám možnost mít dva úly čechoslovák po včelaři od nás, je to předseda svazu u nás a myslím, že včely má v pořádku. Nabízí mi dva starší zdarma (2x3 nástavky) a dva nové bych si dokoupil. Dá mi do nich i oddělky do každého. Pro mě je přednost ta, že uvidím jak on to dělá a hlavně tomu věří a med má. Říkal mi, že v těchto vyšších mírách se lépe zimuje včelstva a hlavně je na jaře brzo připraveno. A že zimuje v jenom nástavku, kdežto v 39x24 (mezi kterým se rozhoduji), se musí občas zimovat ve dvou. Co vy na to? Mám takto včelařit? Nebo jít do míry 39x24? Děkuji za každý názor....
(11.09.2011 12:58)Václav Papež napsal(a): [ -> ]Zdravím, neprodává někdo úly tohoto formátu? (můžou být i starší), popřípadě nedoporučí mi někdo dobrého a spolehlivého výrobce Čechoslováků? Potřebuji vyměnit pár nástavků, koupil bych komplet set i z varao dnem nebo jen nástavky. Dík

Zkuste si najít na internetu Truhlářství Havránek Boleradice.
S pánem je skvělá domluva a vyrobí co kdo chce!



(01.03.2012 19:15)karelretik napsal(a): [ -> ]prosím začínám a mám možnost mít dva úly čechoslovák po včelaři od nás, je to předseda svazu u nás a myslím, že včely má v pořádku. Nabízí mi dva starší zdarma (2x3 nástavky) a dva nové bych si dokoupil. Dá mi do nich i oddělky do každého. Pro mě je přednost ta, že uvidím jak on to dělá a hlavně tomu věří a med má. Říkal mi, že v těchto vyšších mírách se lépe zimuje včelstva a hlavně je na jaře brzo připraveno. A že zimuje v jenom nástavku, kdežto v 39x24 (mezi kterým se rozhoduji), se musí občas zimovat ve dvou. Co vy na to? Mám takto včelařit? Nebo jít do míry 39x24? Děkuji za každý názor....

Řešil sem výběr úlů asi 14 dnů a každý den jsem měl jiný názor. Hrůza.
Takže Ti rozumím velice dobře. Vždycky sem se pro něco rozhodnul a druhý den to bylo jinak. Mohu Ti jen říci, že já bych určitě šel do nových úlů. Není to taková suma. Zhruba něco kolem 2 000,- kč za kus. Rámková míra je na Tobě. Já jsem nakonec dospěl k Optimalu 42x17. Ale nemůžu Ti nic tvrdit. Teprve si pro úly pojedu.
Přeji hodně štěstí ve výběru.Wink
(15.07.2011 22:18)kleky napsal(a): [ -> ]dobrý deň, začínam včeláriť a zdedil som čechoslováky, s ktorými by som aj chcel na začiatok pokračovať

vedeli by ste mi niekto poradiť s plánmi na výrobu čechoslovákov? (snažil som sa plány nájsť na internete, no nenašiel som nič - popr. ak by ste mi vedeli poradiť nejakú knihu kde by som to našiel)

budem veľmi vďačný Big Grin

Boris

Pozri stranku kadex.webnode.sk su tam vyborne ceny Smile odporucam
Pro karelretik: Myslím, že nejlepší odpověď na Váš problém dal Jiří Danihlík v příspěvku č. 5

Jiří Danihlík napsal(a):Pokud jsou úly stále osazeny a máte možnost se od ..... učit, doporučuji pokračovat v těchto úlech. Jste-li začátečník, tak se po 2 - 3 letech ve včelách trochu rozkoukáte a můžete přejít na jiný typ úlů, doporučuji Optimal nebo Lanstroth... Pokud úly nejsou osazeny a máte je někde uskladněny bude lépe začít v nových úlech.
Hezký den
Jiří Danihlík
Ještě bych bral určitě v potaz to na jaké míře včelaří ostatní včelaři okolo. Před deseti lety jsem začínal včelařit a byl jsem strašně rád, když mi včelky odešly do včelího nebe, že mi můj kamarád okamžitě dolifroval oddělky. Začínat s dvěmi úly a nic neumět je vždy velký problém, že na konci sezony nemusíš mít taky nic. Pak je velmi dobré, když máš kamoše se stejnou rámkovou mírou.
Když se něco naučíš, pak můžeš přejít na něco jiného. Včelařím na Langách 159 už 5 let a nevyměnil bych, poslední 184 vyřadím letos.
Luma
(01.03.2012 19:15)karelretik napsal(a): [ -> ]prosím začínám a mám možnost mít dva úly čechoslovák ....
... A že zimuje v jenom nástavku, kdežto v 39x24 (mezi kterým se rozhoduji), se musí občas zimovat ve dvou.

Mám Čechoslováky (37x30) a přecházím na nízké nástavky (OPTIMAL). Hlavní důvod je váha plného nástavku. Sundávat 4. nástavek Čechoslováku plný medu (odhadem 30kg) z výšky asi 150 cm není žádná slast!
Zimovat při dnešních sílách včelstev budeš muset stejně ve dvou až třech nástavcích ať už 37x30 nebo 39x24. Užitná plocha plástů jednoho nástavku 37x30 je jen o necelých 10% větší než u nástavku 39x24.
To byl také důvod proč jsem z 39x24 přešel na Lang 159. Big Grin
to karelretik
Jestli chceš opravdu začít včelařit, tak Optimal nebo Lang 159. Včelaři v okolí asi mají kde co, ale to bych nebral za bernou minci. Včelařit se dá v čemkoliv a jakkoliv, a přejít na jinou rámkovou míru taky. Jen jsou při přechodu vždy nějaké komplikace.
Pro karelretik
Plný souhlas s Romanem. Pokud chceš opravdu začít, tak jedině Lang nebo OPTIMAL. Ono někdy totiž bývá dar to, co už dárce zrovna moc nepotřebuje. A nezřídka se stane, že to je nakonec "danajským darem". ALE - Pokud Ti bude chtít dát úly i se včelstvy, je to dobrá investice. Vytočíš med, něco málo doložíš a koupíš nové úly. Pokud by Ti chtěl dát neobsazené úly a do nich někdy v průběhu sezóny oddělky a ještě k tomu bez rezervních souší - pryč od toho. Budeš pracně budovat něco, co možná už příští rok budeš zase rušit a pracně začínat znovu. Když začít oddělky, proč ne už rovnou v nových úlech?
Pro začátek budeš potřebovat pro každé včelstvo max. 3 nízké nástavky a ostatní potřebné pořídíš v průběhu nádledující zimy, takže Tě to ani moc najednou finančně nevyčerpá. A získáš neocenitelné zkušenosti. Ale tuto radu asi oceníš až za čas, kdy se budeš kochat něčím hezkým, než se dívat na něco, co zrovna není podle Tvého gusta a samý problém. Zkusil jsi se m.j. zeptat, proč se těch čechoslováků zbavuje?
iRP
A kazdopadne zacni v superizolovanych resp. polystyrenovych uloch. Lebo prei dvojnasobnych vynosoch sa urcite veselsie vcelari. Smile
(01.03.2012 19:15)karelretik napsal(a): [ -> ]..... A že zimuje v jenom nástavku, kdežto v 39x24 (mezi kterým se rozhoduji), se musí občas zimovat ve dvou. Co vy na to?....

Já zimuji vždy ve dvou nástavkách,pokud jde o ty 39x24 a nepřipadá mi,že by včely nebyly připravené. Smile Naopak, zatím byly spíše více připravené než já. Big Grin .Jinak opakuji znovu to,že nové úly jsou lepší.Ono se říká:"Darovanému koni na zuby nekoukej",ale znáš to Wink,podívat se není na škodu. Big Grin
děkuji zatím za názory...co člověk to názor...
úly mi dává proto, že je od někoho dostal kdo končí. On má svoje, má jich 32....zimuje v jednom nástavku. Včely opravdu budu mít až jako oddělky v sezoně. Tedy letos z nich mít med nebudu. Mě jediné láká, že mi ukáže přesně vše co a jak. Nevím právě, jestli to jde aplikovat i na jiné rozměry.
Jak se jmenuje úl 39x24 o kterém se tu všichni baví, že je to ten pravý ideál?
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
Referenční URL's