Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Směrnice
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2
Čtu směrnici o registraci včelstev č.3/2011 - a moc tomu nerozumím. Pokud umístím včelstva na území jiné ZO, než ve které jsem členem(registrující ZO) nahlásí to registrující ZO - tedy té své ?! Dle dalšího popisu mi to připadá, jako by to mělo být naopak - nahlásit bych to měl té organizaci, na jejímž území mám ty včely. Jak tomu rozumíte?
...na území jiné ZO, než ve které je členem (registrující ZO)... . Registrující ZO je tedy ta, na jejímž území máš včelstva ale nejsi jejím členem.
Jinak víte někdo zda existuje nějaká mapka s vymezením působnosti jednotlivých ZO + kontakty na předsedu nebo jednatele? Na webu ČSV jsem našel stránky jen některých ZO a vymezení jejich obvodu také ne. Jak se má potom např. včelař začátečník orientovat, pokud nemá známého včelaře který by mu poradil?
Pěkně to má zpracované např. ZO Jihlava http://zo-jihlava.csv-os.cz/UZEMI-PUSOBN...d:60,pci:0
ale to je zřejmě vlastní iniciativa, mají tam i kontakty na důvěrníky. Něco takového bych si představoval na webu ČSV, tam by se asi obrátil začínající včelař, ale bylo by to vhodné i pro ostatní - třeba pro plánování kočování nebo výše zmíněnou registraci.
No, důležité je, aby se neorientoval. Pak by byl moc orientovaný. Smile

To je proto, že kdyby zase vznikla nějaká reformní iniciativa, tak aby nemohla psát a mailovat všem ZO atd.

Nejhorší je, když se ti dole spolu domluví, a pak jsou z toho velké nepříjemnosti. Známe z dějin. Smile

Ale nic si z toho nedělej, ještě lepší je, když vyhláška veteriny ti ukládá hlásit vyyší napadení včelstev místně příslušné ZO a u toho taky není žádná mapka, natož adresář.
Kaji tomu se řiká paranoia, protože tim pádem by ten dopis co obýhal na jaře, nemohl být rozeslán na ZO v ČR.
Vezmi si že mne také chodí nějaký e-vestník a zaboha nevím jak se ho zbavit....
Kdo chce cestu si najde....
No odpovíš na tu adresu, co z něj odchází, že si nepřeješ jej dostávat.

No a kde zjistí začínající včelař, kam se má přihlásit do ZO?
Asi ten dopis na jaře rozeslal někdo z Křemencové, jinak nevím, kde by jsi sehnal adresy všech ZO. A další informace v něm obsažené.

A jak to vypadá v praxi. Když tady byl mor, tak nikdo veterině neprozradil, že ochranné pásmo zasahuje do jiné ZO a ta si opakovaně vyžadovala seznam včelařů jen z té jedné ZO. To už není veselé ani paranoidní, dřív bych řekl tragické a včely ohrožující.

Dnes si z toho dělám už jen srandu.
Smile)) jsem měl rejpavou Smile))

eeee veterina co čtu na netu, tak ta to bere podle katastralních uzemí.... a kdyby si dala kapku práce, může dokonce oslovit všechny včelaře v okolí podle databaze v Hradištku...

jojo začinajicí to je pruser na entou, něco málo o tom vím, protože v dlouhe vsi bylo vše bez problemu v pohodě, vzali mne za ručičku a ukazaly co a jak, včely dali, uly taky....
Tady v místě bydliště jsem o tom zápasil a hledal jak mameluk (i když to bylo častečně moji chybou, protože nerad chodím a ptám se, zeptat se místních včelařů věděl bych to hnedka), ale možná předpokládájí, že stejnak musíš vyhledat pomoc včelaře, že se někam dojdeš zeptat, nechat si vysvetlit.... a při té příležitosti Smile)))
(14.11.2011 21:42)Madra napsal(a): [ -> ]Kdo chce cestu si najde....

Máš pravdu. Ale ten dopis zřejmě nerozeslal někdo najednou ale obíhal postupně - mohli ho zaslat těm ZO na které je kontakt na webu ČSV a ty to potom rozesílali dál těm, na které měly adresu atd ... .

A co se týká dohledání ZO (včetně vymezení území) pro začínající včelaře, nebo i pro ty co kočují, tak mám za to, že je to opravdu dost těžkopádné a svaz by v tomto směru mohl něco udělat. Dal jsem podnět k projednání na PRV (díky panu Dvorskému) tak uvidíme, kam se to pohne.
Mrkněte na odkaz v přísp. 2 , ZO Jihlava. Nelíbilo by se vám mít takhle zpracovanou celou republiku, kam která ZO zasahuje?
Kontaktoval jsem PRV ohledně zpracování územní působnosti jednotlivých ZO do přehledné mapky dostupné na webu ČSV. Obdržel jsem odpověď od pana Sciskaly, že tento podnět byl projednán a bude se jím zabývat pan Dlab, předseda komise pro IT v ČSV. Uvidíme jak bude probíhat realizace, možná to teď pozdrží volba předsedy a předsednictva, ale hlavně, že je vůle něco pro to udělat.
Ještě to tak skuplovat do VMS a do toho ještě morové barvičky ochranných pásem. Tak prosté a dosud neprůchodné. Věřím, že to s panem Sciskalou bude-li mít volné ruce půjde.
Vidíš, to je nápad, ještě tam vyznačit morová pásma a byl by bezva přehled. Na wbu SVS je to jen orientační http://www.svscr.cz/index.php?basket=-51...2&art=2099
Říká se tomu obvod územní působnosti a má to určovat okresní výbor ČSV (nyní OO).Protože to OO může kdykoliv měnit, lze těžko předpokládat, že by ústředí bylo schopno poskytovat aktuelní přehled. Asi nejlepším řešením, jak se začínající včelař kontaktuje s ČSV, jsou webové stránky, ať už okresu, nebo ZO.
Musí být ale snadno k nalezení - např. Včelaři Hradec Králové. Na webu je vždycky uveden kontakt a z něj už začáteční vydoluje vše, co potřebuje vědět.
(24.11.2011 14:55)Vladimír Polyster napsal(a): [ -> ]Asi nejlepším řešením, jak se začínající včelař kontaktuje s ČSV, jsou webové stránky, ať už okresu, nebo ZO.

To by je ale ty organizace museli mít.
....kolik zo ma webovky? 15-20%,odhaduji.
Ono je to hodne delane clenskou zakladnou,pze kolik dedousku ma net?
Kdyz jsem minulou sobotu na schuzy nadhodil tema webovek,tak jsem byl male ukrizovan.Je to v nepochopeni. Oni si mysleji a to me i argumentovaly,ze si je pak najdou podle infa ruzni podomni prodejci a budou jim nabizet hrnce Smile ....ze me to dalo je presvedcit Smile A to je ten problem
Další argument je: "My je nepotřebujeme, vždyť se tady všichni známe..."
.....tady se stretava "starovek" s "novovekem" Angel
(24.11.2011 15:13)StandaS napsal(a): [ -> ]....kolik zo ma webovky? 15-20%,odhaduji.

Plně souhlasím.Tím se ale dostáváme od tématu Směrnice k tématu ochoty lidí dělat něco ve včelařském spolku. Jak jsem napsal k příspěvku Předseda:. Některé organizace mají štěstí, že se jim sejde pár schopných lidí, kteří jsou ochotni funkce vykonávat. Jiné holt to štěstí nemají.
Když už nemají webovky ZO, měl by je mít alespoň okres. A začínající včelař bývá většinou ve věku, kdy je schopen se na internetu pohybovat.
Vše, co je zde psáno je střetu dvou a více generací. Já taky navrhl ZO webovky, reakce byla nulová. Rok na to na schůzi jednatel přišel s nápadem, že by bylo dobré mít web. Bylo odsouhlaseno. Jen jsem se pousmál, asi potřebovali trochu času na vstřebání myšlenky. Nyní je máme, dávám na ně maximum informací a pomaloučku je členové začínají využívat. V těchto dnech jsem předsedovi ZO psal v excelu udělátko na zpracování příspěvků, dotací . . . Chudák hořekoval, jak budou dědouškové s malým počtem včelstev nerudní, až místo obdržení dotace budou pár korun doplácet. Shodli jsme se na tom, že pokud včelař není schopen oželet z jednoho úlu 1 kg medu ( hrubá výše letošní dotace ), tak něco dělá špatně. Měli by přestat mrvit ceny medu ( prodej za 60,- ) a chovat se tržně jako ostatní a pak dotace nebude potřeba. Toto ale bude vyřešeno, až proběhne generační výměna a současní čtyřicátníci, maximálně padesátníci se posunou na jejich pozici.
(25.11.2011 7:08)Havelka Jan napsal(a): [ -> ]Vše, co je zde psáno je střetu dvou a více generací. Toto ale bude vyřešeno, až proběhne generační výměna a současní čtyřicátníci, maximálně padesátníci se posunou na jejich pozici.

TytytyBig Grin Není to spíš o lidech? Před 50lety ještě nebyla barevná televize, natož počítač. Až se obmění generace, zase budou nové technologie a nové problémy a noví lidé. A nová výměna generací.Big Grin
Je to o lidech ale většina je teď navyklá, že za ně všechno vyřídí ZO a odmítá (nebo spíš z pohodlnosti nechce) převzít vlastní iniciativu a zodpovědnost. A to nejen po stránce zdravotní, ale i po stránce "ouřední"- zkrátka papírování.
Ale takoví budou i v dalších generacích. Je potřeba jen prosít zrno od plev. Teď jde o to jakou strategií. Cukr a bič?
Stran: 1 2
Referenční URL's