Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Zpracování vosku na ošetření kůže
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Dobrý den, na základě doporučení si chci kůži na nábytku a ve voze ošetřit včelím voskem. Mám možnost mít od včelaře potřebný vosk, zatím jsem jej viděl pěkně žlutý, uložený v kýblích. Měl bych na Vás jako odborníky dotaz - jakým způsobem vosk pro toto ošetřování kůže připravit\upravit tak, aby bylo možné jej správně použít? Na tohle téma se mi povedlo dohledat jenom několik kusých informací, např. že se vosk smíchá s rostlinným olejem....

Budu vděčný za jakoukoli informaci.
Díky.
D. Titěra, Včelí produkty mýtů zbavené : 2 hmotnostní díly vosku + 1díl skopového loje rozpustit na vodní lázni, promíchat. Za studena vtírat do kůže.

Já mám vyzkoušeno 1,5 dílu vosku + 1díl loje + 1 díl lněného oleje, smíchat za tepla stejným způsobem.
tedy to byla rychlost... díky moc za radu, ten skopový lůj se kupuje kde, prosím?
Otec chová ovce, takže vlastní produkce Smile , nejlíp se poptat přímo u chovatele.
Měl by jít použít také hovězí lůj.
Dobrý den, vůbec se mi nedaří sehnat onen skopový lůj... jakým způsobem se vlastně získává a jak se liší od sádla? Netuším už, kam se obrátit, kdyby jej alespoň někdo zasílal...
Ja som použil čistú lekárenskú vazelínu. (Myslím, že sa to volá "vazelínový základ". Používam to aj na výrobu propolisovej masti.)
fajn, alespoň nějaká alternativa... to by tedy měli v lekárně mít, že?

a poslední věc, postup:

Může tavení a mísení proběhnout tak, že vezmu větší hrnec, dám vodu, do ní menší hrnec, mísené suroviny v poměru jak bylo uvedeno výše a budu zahřívat a míchat, dokud se vše neroztopí a nesmísí? Potom nechat lehce vychladnout a za měkka nějakým hadříkem vtírat do kůže?
Ano Františku, to je přesně ten postup - zahřívat ve vodní lázni, pak se nic nepřipálí.

Jinak já lůj získávám podobně jako se škvaří sádlo, tedy pokrájet na kousky ale podlít víc vodou a neškvařit příliš rychle ale hezky pozvolna. Když je třeba odstranit typický skopový pach (někomu to vadí), tak získaný lůj rozpustit a nalít do studené vody, opakovat 3x.
Bezvadné... vosk bych měl, teď tedy ještě počkám, jestli se neozve nějaká z ovčích farem, co jsem obeslal a když nic, zkusím tu vazelínu z lekárny...
Na ten lůj se stačí i zeptat na jatkách. Ale je potřeba myslet i na druh použití pasty. U výroby propolisové masti se také rozlišuje jestli je na základ použito sádlo a nebo bílá vazelína z lékárny. Tady jde o skladování. Sádlo nebo lůj jako přírodní produkt se v teple kazí(žlukne) a proto se propolisová mast ze sádla musí skladovat v lednici. U masti z vazelíny toto nebezpečí nehrozí, takže je možné ji skladovat při pokojové teplotě. A stejná záležitost to bude i při výrobě masti na nějakou potřebu ošetření kůže. Ale jaksi si nedovedu moc představit ten poměr složek, aby po ošetření kůže, mast natáhla dovnitř, aby povrch nebyl mastný. Určitě prvně vyzkoušet na něčem nepodstatném. Namazat si něčím sedačku a potom po ní klouzat dolů, to asi by nebylo nic moc
Já jsem letos manželce na vánoce udělal na soustruhu nějaké misky ze dřeva a na povrchovku jsem použil jen včelí vosk. Celou misku jsem potřel kostkou vosku tak, aby byla po celém povrchu vrstvička vosku a potom jsem to strčil na cca 20s do mikrovlnky a vosk se rozpustil a pěkně vsáknul do dřeva.
... osobně nevím, jak výše zmíněný poměr, ale jelikož vím, že onen skopový lůj se používá i na ošetření lidské pokožky a když se to nepřežene s množstvím, vsákne se... a jestli to dobře chápu, tak ten lůj poskytuje kůži ochranu a i je nositelem toho vosku, takže podle mě vyloučit jej zcela by nebylo dobré.
kolega výše píše, že to má vyzkoušené a osobně nemám důvod mu nevěřit. Procesu kazivosti u sádla jsem si vědom, chtěl bych si připravit pouze pro jedno použití a pak uvidíme... přijde mi to lepší, než kupovat přípravky na kůži za horentní sumy, u nichž nevím, co obsahují...
Citace:Ale jaksi si nedovedu moc představit ten poměr složek, aby po ošetření kůže, mast natáhla dovnitř, aby povrch nebyl mastný. Určitě prvně vyzkoušet na něčem nepodstatném.

Toho se není třeba bát.
Používám několik svých směsí: tuhé (bez olejů), polotuhé (s příměsí olejů do 20%) i emulze (olejů popř. vody kolem 50%).
Ani vjednom případě to není problém. Dle druhu ošetřovaného kusu kůže (hověziny) a dle požadované odolnosti vůči poškození a povětrnosti používám různé směsi, nebo postupně kombinaci několika směsí.
Tekutější (emulze) působí hlouběji, ale mají nízkou trvanlivost i odolnost (lze použít jako první ošetření). Polotuhé jsou takovým kompromisem. A tuhé mají nejlepší ochranné vlastnosti i trvanlivost (téměř až vodotěsné)
Dá se nanášet za studena, nebo ohřát mazání i kůži ( např. v teplé místnosti). S teplem to ale nepřehánět, max 40 °C. Vyšší teploty mohou působit degradaci kůže.
Pokud se podaří nanést houbičkou větší množství, než bylo potřeba, přebytek se suchým hadříkem setře. Já nechávám klidně větší množství, za několik dní se to vsaje a na omak je kůže nakonec suchá ( a dokonale do hloubky impregnovaná), potom stačí jen trochu vyleštit.
Ošetřuji tak svou moto kombinézu a propustí vodu teprve až po 6 hodinovém vytrvalém dešti a to pouze provlhnutím.

Může se ale stát, že některé odstíny (barvené kůže) mohou po nanešení trochu ztmavnout. Proto je potřeba nanášet houbičkou rovnoměrně a pěkně roztírat, aby nevznikly mapy. Jako při natírání, nebo moření.
Parádní souhrn, myslím, že na údržbu kůže tímto způsobem se nám tu sešlo maximum informací, všem Vám děkuji. Začnu někdy příští týden; až posháním složky; interiérem v autě. Jsem na to moc zvědavý, jde právě o béžovou kůži, takže mi pomůže i ta poznámka o rovnoměrném nanášení, aby se mi netvořily nějaké mapy.

Zatím děkuji, ozvu se s výsledkem.
Jsem chovatelem ovcí, na podzim, kdy se většinou provádí porážky, má každý chovatel loje, že neví co s tím a nakonec většina končí metr pod zemí... Leto jsem si ani nedložil do mrazáku pro ptáčky na zimu. Teď je bohužel období, kdy málokdo poráží ovce. Všichni chovatele netrpělivě čekají na nové přírustky, které se v tomto období začínají rodit... Připomeňte o prázdninách, kdy už bude loje dost... pak se ho chovatelé většinou rádí zdarma zbaví.
Dobrý den, budu to vést v patrnosti, pokud bude ta možnost, určitě bych se třeba na Vás obrátil a mohli bychom se domluvit. Je zvláštní, že se pro jakoukoli surovinu s určitou energetickou hodnotou nenajde jiné využití, než metr pod zemí....
(12.01.2012 22:34)Vašek napsal(a): [ -> ]Jsem chovatelem ovcí, na podzim, kdy se většinou provádí porážky, má každý chovatel loje, že neví co s tím a nakonec většina končí metr pod zemí... Leto jsem si ani nedložil do mrazáku pro ptáčky na zimu. Teď je bohužel období, kdy málokdo poráží ovce. Všichni chovatele netrpělivě čekají na nové přírustky, které se v tomto období začínají rodit... Připomeňte o prázdninách, kdy už bude loje dost... pak se ho chovatelé většinou rádí zdarma zbaví.

Na sezónu 2012 - 2013 u Vás objednávám 10 kg lojových koulí za rozumnou cenu. Používám je na zkorumpování ptáků aby mi neklovali do úlů. Díky za přijetí objednávky.
JK
Lůj daruji i zdarma.... ale nemám čas to tavit a dělat lojové koule... Big Grin
Jen to k vám nějak dopravit, ale i to by neměl být problém....
Zapomenem na to. Nerentabilní. Když však se dívám na ceny lojových koulí a to tam toho loje je poskrovnu, řekl bych, že by výroba a prodej byl možná docela zajímavým doplňkem příjmů.
Jk
Koukám z okna na strakapouda zkorumpovaného lojem.
Uly i náš dům u lesa a nemám zde nikdy problém, na jiných stanovištích ano. Doma jsme ptáčkům přilepšovali.
Podle doporučení zde z VF jsem letos roznesl loj i koule po stanovištích. A zatím je jen trocha sněhu, ale vypadá to že to funguje. Možná by to byl dobrý byznys na zimu, ale jak to dopravovat. Já nakupuji u místního řezníka a zpracovatele masa, to ve městech už moc není. Možná by to mohlo být zajímavé.
Referenční URL's