Nejsem si jistý jestli je to roj nebo poroj. Vypadají že fungují stejně jako normální včelstva. Jsou v klidu,zásoby mají a nosí. Jen není plod a matku jsem neviděl
Ak majú zásoby a nosia, treba počkať. Myslím si, že ak by boli bez plodu a bez matky, nenosili by, boli by podráždené a nervózne.
Ony nektár nosia, aj ked sú bez matky. Daj im plást s otvoreným plodom, najlepšie, ak sú na ňom aj vajíčka, ale o tomto sa tu už hodne písalo...
(09.06.2014 12:58)JKL napsal(a): [ -> ]Takže pokud bychom v úle snížili teplotu na teplotu rosného bodu, včely a povrch se OROSÍ a naopak se pak těžko odvětrá, neboť nově přicházející vzduch bude dodávat další vodu a ta bude opět kondenzovat - v podstatě by to byl vysoušeč vzduchu a úlový kondenzátor vlhkosti v jednom.
To že včely nosí do úlů vodu proto, aby úl chladily, je úplně jiná kapitola založená na odparném teple. Princip namočeného kapesníku na hlavě, když se mi hlava přehřívá z důvodu čtení některých příspěvků.
Pro regulaci nadměrné vlhkosti využívá včelstvo principu sražování vody v chladných místech úlu. Vlhký vzduch ženou na místa, jejichž teplota je nižší než rosný bod vzduchu, kde vlhkost kondenzuje. Ohřáním ochlazeného a odvlhčeného vzduch vznikne suchý vzduch. To nemá nic společného s přehříváním mozkových buněk.
Medníky sa lesknú. Lúky a záhrady hučia včelami. Zamedovala i jarabina, je ovešaná včelami ako vianočný stromček. Má sa však ochladiť, uvidíme ako veľmi a na ako dlho...
Pánové,problém s bodavým včelstvem jsem dnes asi vyřešil,ale napadla mě otázka. Jak se dá řešit,nebo jak řešíte, vyšší obsah vody v medu? Pokud by měl například 20%,dá se to nějak vylepšit? Napadá mě například umístění na slunce a občasné zamíchání. Je to možné?
na to je jediný řešení.........nevytáčet brzo
on ti neuteče
Brzo jsem určitě netočil a z plástů to nestříkalo. Ale stát se může, že i přesto ten obsah vody bude větší. Pak se ptám,co dělat.
nevim nikdy se mi to nestalo.....asi bych ho prohnal znova přes včely.......
O kolika tunách medu se bavíme? Pár kbelíku by mi nedělalo starosti, dřív než by případně zkvasil - ale není to jisté - jej s příbuznými sníš, a když ne, kvasinkám v medovině bude chutnat určitě i když už začne kvasit.
Mimochodem, pokud zkrystalizovaný med začne kvasit a je v menších nádobách, stačí překlopit nad včely a oni tu mezikrystalickou vodu i s příchutí kvašení vysají a med je normální a ke všemu i voňavý,
Zjistil jsem to kdysi na jaře když jsem pár nepovedených sklenic dal včelstvům k vybrání.
Ten med jsem jim pak nechal, ale normálně chutnal a byl dorbý. Jen jej včely dosušily.
Ten tvrdý jsem pak musel rozpustit ve vodě a zkrmit, o tu suchou frakci neprojevovaly moc zájem.
Bavíme se o několika kýblech po 10-15kg medu. Mám se teda vody obávat? A nebo to pustit z hlavy. Je pravda,že vloni a předloni jsem tohle vůbec neřešil a taky se nic nestalo. Ale náhoda je blbec.
To je, ale taková mezikrystalická voda, to je horší svinstvo jak vodní kámen. .-)
Chci jen naznačit, že po zkrystalizování není rozložení vlhkosti homogenní a tak je zbytečné se tím zas tak zabývat. Je to skutečně náhoda, větší obsah vody znamená vyšší pravděpodobnost kvašení, ale zase nevím, že by tropický med kvasil. Teoreticky by musely být včely v tropech neustále pod vlivem , jak by jim to kvasilo pod víčky
Já s tím měl průser dvakrát, ale kvasilo to až v zimě a u zákazníků. Tak jsem zakoupil refraktometr a do té doby jsem žádný jarní med neměl.
Takže nemohu sloužit infem kolik ty "pěnící" medy měly vody.
Včera kontrola včelstiev a ja som od prekvapenia ostala v úžase. 3.6. pri kontrole boli najsilnejšie včelstvá so zásobami len tak -tak. Včera pri kontrole plodiská naplnené, a nosia už aj do medníkov. Znáška je evidentná, len ako začiatočnik neviem z čoho, lebo malina už odkvitla a na baze včielky nevidím, lúky tu v okolí veľmi nekvitnú. Som od Žiliny kde lipy kvitnú koncom júna a začiatkom júla, tak neviem z čoho to môže byť. Mohla by byť už medovica? Včielky lietajú prevažne smerom na les, kde je množstvo smrekov a pod nimi veľké mraveniská, tak preto uvažujem o medovici. Mohla by byť už takto zavčasu? Nanosená sladina v plástoch je tmavšej farby- viac do hneda. Ako by sa dalo zistiť z čoho to tie včielky nosia?
Pravděpodobně medovice, podmínky jsou letos na ni velmi dobré ... Jupííí, ne?
Jiří
Možno sa spýtam hlúpo, a kolko dní môže trvať medovicová znáška? Viem je to závislé od počasia a treba sa na ňu nejako špeciálne pripraviť? čo nepodceniť?
To závisí na tom, jak jsou na tom její producenti, a to různí a na různých zdrojích - dřevinách ... Takže sekvence, když to někde skončí, jinde začne. A chytré včely si to najdou ... (a všimněte si, že jsem vůbec nepropagoval AMM či BF ...
)
Taky počasí, škůdci a jejich nepřátelé, deště, průtrže, pochopitelně. Těžko předvídat ... Musí se sejít řada okolostojíčností v plusu ...
Lze vyjít z biologie těch producentů.
Haragsim,
Medovice a včely
http://www.psnv.cz/old_web/clanek-o-vzni...o-medu.htm
Články M. Počucha v MV a současně i ve Včeařství ...
Jiří
Tých premenných je veľa
Môže to byť pokojne i do polky júla a aj potom... Závisí od počasia. A tiež od viacerých druhov producentov. Teraz môže medovať jeden potom druhý, potom tretí... Hlavne aby bolo dobré počasie. Viac bude asi ohľadom medovice a trvania znášky vedieť Z. Barnat. Možno sa ozve.
Producenti, počasí, predátoři producentů - hlavní faktory.
Třeba ta zdobnatka na lípách co jsem před monzuny avizoval, tak ta byla těmi lijáky oklepána a spláchnuta a teď se teprve zvenťuje, bohužel těch cizáckých berušek také přibývá.
Za bouřkového počasí je to také loterie - někde to medovic spláchne a o 500m dál je jí sposty. Třeba u nás včera ani nekáplo a to ty bouřky prošly prakticky celými Čechami - no vlastně jsme už skoro na Moravě takže se není čemu divit.
Zajímalo by mne jaký vliv má na medovici naopak sucho. Staří včelařští mazáci říkají, že ideální počasí pro medovici je dusno, opar, rosa = dostatek vláhy ale ne té dešťové.
Dneska jsem pořídil refraktoměr a změřil první med. Po korekci teploty má asi 15,7-16% vody. Takže se chci zeptat,jak moc výsledek ovlivňuje fakt,že med je týden vytočený.
Ono spíš ovlivňuje to, kde a jak ho skladuješ. Pokud v uzavřené nádobě tak se %vody moc nemění, pokud v otevřené nádobě přikryté něčím propustným pro vodní páry pak zase záleží na prostředí - hodně vysoká relativní vzdušná vlhkost => med díky hygroskopičnosti zvyšuje podíl vody, suché prostředí => med nějaké to % vody může časem odpařit.