Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Členství v ČSV
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Ale oni mohou i v rámci ZO ČSV říci jasně NE, jen jim je to z pravidla prd platné jelikož většina se buď nevyjádří vůbec nebo zabrblá něco ve smyslu nechte mě dožít v klidu s včelkama. No a na tomto ta "demokracie" stojí.
Je otázka, co je pro včelaře lepší. Jestli se raději pokoušet zachránit majetek, který ČSV v současné době má, nebo zda zachránit peníze, které se každoročně z peněz řadových včelařů posílají na ústředí.
Naše organizace "odevzdává" ročně na příspěvcích přes 50.000 Kč. Za ty peníze bychom měli vlastní pojištění, vlastní svépomocný fond a ještě bychom měli dost peněz na pořádání přednášek a zaplacení lektorů.
Nejsem si jist, že to, co nám ústředí ČSV poskytuje, tuto hodnotu má.
(04.12.2013 10:46)Petr Kořínek napsal(a): [ -> ]Jinak mohu odpovědět i takto, celá skupina 12 "odpadlíků" přechází do ZO Mladá Boleslav i se souhlasem s dalším konáním přítele Dvorského a spol.

Akorát to, Petře, už nebude ZO Mladá Boleslav, ale Včelařský spolek pro Ml. Boleslav a okolí. Pokud jsem to dobře pochopil. O tom to právě je ... Big Grin, takže díky za tuhle zprávu. Mimochodem: neuvažovali jste o osamostatnění Vás 12 v rámci samostatného spolku? To je totiž také jedna z možností. Ptám se jen jaksi modelově v rámci zkoumání možných variant. Nebo a nakonec: proč to neotevřít: jak jste se rozhodovali a proč jste volili cestu přechodu jinam a nikoli ten vznik vlastní skupiny či sdružení? Vaše zkušenost bude mít cenu pro řadu jiných.
Jiří
Ano, Vladimíre, je to tak! Přidám další příklad: PSNV si už vloni zřídila vlastní samosatné pojištění při škodách vzniklých např. při včelařských akcích pro své členy. Nebylo to zase až tak složité a ani drahé a funguje to. Obnovujeme to i pro příští rok. Stačí jen, aby byla akce oficiálně nahlášena kanceláři.
Jiří
Naše ZO posílá téměř 70 000 kč.
To už je velmi solidní balík peněz,ale je fakt,že většina členů jsou včelari kteří jsou členy CSV jaksi z nostalgie a proto, ze se nemusí o nic starat. Těch aktivních je opravdu velká menšina takže dělat třeba u nás v ZO nějakou revoluci je téměř zbytečně.Spíše hrozí to, že pokud by vedení ZO odešlo z CSV tak by to mohlo dopadnout tak,že by se nemusel najít nikdo kdo by to vzal a ZO by se tak mohla vlastně rozpanout.
Vidíš to tak to asi nějak bude ...a nejlepší je že ZO se funkce rozdávají a zkouší se kdo to vezme .Pak se všichni divíte co je vlastně špatně
(04.12.2013 11:40)Jiří Matl napsal(a): [ -> ]
(04.12.2013 10:46)Petr Kořínek napsal(a): [ -> ]Jinak mohu odpovědět i takto, celá skupina 12 "odpadlíků" přechází do ZO Mladá Boleslav i se souhlasem s dalším konáním přítele Dvorského a spol.

Akorát to, Petře, už nebude ZO Mladá Boleslav, ale Včelařský spolek pro Ml. Boleslav a okolí. Pokud jsem to dobře pochopil. O tom to právě je ... Big Grin, takže díky za tuhle zprávu. Mimochodem: neuvažovali jste o osamostatnění Vás 12 v rámci samostatného spolku? To je totiž také jedna z možností. Ptám se jen jaksi modelově v rámci zkoumání možných variant. Nebo a nakonec: proč to neotevřít: jak jste se rozhodovali a proč jste volili cestu přechodu jinam a nikoli ten vznik vlastní skupiny či sdružení? Vaše zkušenost bude mít cenu pro řadu jiných.
Jiří

Proto že je to jednoduché vzít přihlásit se někde zaplatit a nic nedělat a čekat co se bude dít?:-DJiří
Hyju bohužel tak nějak to je.
Ve vedeni ZO nejsou ti nejzdatnější,ale ti co se bud nechali ukecat a nebo ti co se o to přihlásili sami i když na to třeba nemají.
Včera jsem byl na návštěvě u našeho okresního jednatele a zrovna tam měl sumáře 1.D. ze ZO.
Řříkal mi,že na některých formulářích nesouhlasí čísla ,musí to přepočítávat,opravovat atd.
Prostě,dělají to lidé co na to nemají buňky.Co víc k tomu dodat...
Pokud by jste chtěli obrodit činnost ČSV (aktivní členstvo), tak by bylo nutno udělat následující kroky:
  • přestat administrovat 1D (= oddělit výplatu dotace a placení členských příspěvků ZO a výše)
  • zrušit kontrolu zimní měli a její vybírání prostřednictvím ČSV
  • oddělit placení příspěvků výše od předplatného časopisu Včelařství
  • udělat si výzkum členského mínění - v rámci statistiky pro 1D
  • mít k dispozici aktualizované zásady samostatného včelaře (povinnosti vzhledem ke státní správě, doporučené procedury)
Součástí statistických údajů, které se vyplňují s 1D by měl být dotazník s otázkami jak se člen podílí na práci v ZO a co by uvítal jaké činnosti/akce by se měli v činnosti ZO objevit a zda je ochoten pomoci s jejich organizací resp zda by se jich účastnil.

Myslím že po 2-3 letech by se členstvo protřídilo a vedení svazu by mělo šajnu o tom co je zdola požadováno a jaká je ochota se zapojit.
Jelikož jsou, ale ve vedení lidé s pocitem "někdo to dělat musí" tak nelze očekávat, že by o takovýto druh sebereflexe organizace měli zájem. Ohánět se 97% nějakých členů je jednodušší.
JKL jsem s tebou úplně ve shodě, ale je tu jedno ale,které by byl důsledek rozpadu ZO.
Jak mi i jistě jiní potvrdí tak jsou stále včelari, kteří třeba léčí jen proto,že jim to někdo řekne nebo udělá a proto nebot jim přes důvěrníky ZO zajistí leky až do domu.
Pokud by toto mělo být jen na nich tak by se na to prostě vykašlali. SVS nema prostředky na to aby každého jednoho vcelaře kontrolovala jak a jestli vůbec léčí.
Důsledek by mohl být ten, že se nám budou tvořit ohniska s přemnoženými varroa a tím budeme trpět všichni včelari v okolí.
Mnozí zde popisují jak na nic ZO nepotřebují a já s nimi souhlasím,ale bohužel toto platí pro ty zodpovědné,kteří se starají.
Pro ty vcelaře, kteří takoví nejsou by toto nefungovalo a byli bychom tím biti všichni. Takže proto si i já kladu otázku mám to vše zapotřebí zabírat se situaci v CSV,neni pro mne lepší se na to vy.....
Ale na druhou stranu si říkám, když všichni co máme ješte silu a snahu něco změnit odejdem a nedej bože ta ZO se opravdu rozpadne tak nenastane tady v mem okolí taková situace,že budu muset naložit včely a odvezt je někam jinam,protože se třeba zhorší zdravotní situace v mém okolí.
Takže,proto zatim z boje neutíkám a snažím se tlakem ze spodu něco změnit i když vim,že jako ZO ty nahoře vlastně nepotřebujeme.
(04.12.2013 12:42)Hyju napsal(a): [ -> ]Proto že je to jednoduché vzít přihlásit se někde zaplatit a nic nedělat a čekat co se bude dít?:-DJiří

Děkuji Hyju za důvěru, ale právě proto že jsme dělali přednášky, schůzky o léčení, společné léčení a krmení atd. a byli jsme za to kritizováni a vyzváni předsedou abychom se osamostatnili a mohli si dělat ty svoje "novoty", jsme hledali JAK.
Nejdříve jsme chtěli a vlastně už začali s přípravou založení nové ZO ČSV. Tak jsme se domluvili s ostatními (jsme dva kteří to iniciujeme, ostatní 10 členů). Protože nás asi tři roky zajímají praktiky léčení kys. mravenčí přítelem Dvorským a byli jsme v kontaktu i s Bilem Ruzickou z Kanady který s námi tuto metodiku podrobně konzultoval. Tyto metodiky i praktikujeme. Sledovali jsme dění kolem přítele Dvorského a zjistili jsme že hodlá situaci řešit oddělením od ČSV.

Rozhodli jsme se přidat k Mladé Boleslavi, protože jsme usoudili že vytvořit vlastní sdružení pro 12 včelařů je byrokraticky velice pracné a jak jste napsal "Proto že je to jednoduché vzít přihlásit se někde zaplatit a nic nedělat a čekat co se bude dít?:-DJiří ".

Nechceme se jen svézt s Boleslaví, chceme se i zapojit do jejich činnosti a hlavně podpořit početně skupinu včelařů kterým není lhostejné jak se chová vedení ČSV.
Zatím jsem vždy psal že jdeme do ZO ČSV Mladá Boleslav, zatím se to tak jmenuje, ale vím do čeho jdeme. Bude to Včelařský spolek pro Ml. Boleslav a okolí. My chceme vytvořit to okolí. A myslím že je nejdůležitější za jakými lidmi jdeme a že jim věříme.

Takže jsme se již přihlásili, zaplatíme a čekat nebudeme - budeme se snažit tomu pomoci, aby se ledy pohly.
Pro Hyjo /byl jsem předběhnut/:
V PSNV je to právě proto - je to jednoduché a efektivní - mám pak čas na práci a akce nemusím papírovat - asi vůbec netušíší co to je agenda obč. sdružení.

Zřejmě jsi si na žádnou fci v životě nešáhl a jen tady vlníš.

Právě jeden právní subjekt pro více jednotek - to je o efektivnosti a využití vybraných příspěvků.
Budu si muset koupit teplý bačkory.
kaji
víš co bud tě rádi že máte ve svém okolí tak hodně včelařů (např. Mladá Bolesla),kteří jeví zájem něco změnit něco dělat nového a né jenom sedět a čekat co se bude dít zkrátka....." mouchy poserte mě "....Huh
Nejenže jsem p. Dvorskému a jeho kolektivu popřál hodně štěstí a pracovních úspěchů ale svým způsobem jím závidím (pouze v dobrém)
aktivní členskou základnu!!!!Jen že situace není tak všude ZO dobrá co se týká aktivních členů lidově řečeno někteří na to s....
A je jim jedno co se vlastně děje v CSv a stakovými lidmi něco dělat nebo se někam pohnout je velice těžké?
A nemysli si že žádnou funkci nemám teď jsem místopředseda ZO a mám dělat jednatele. ZO je přestárla + velký nezájem včelařů o cokoliv stačí jim akorát tři věci nebo spíš se zajímají jenom o.. léky..1.D..a... odesláni měli
A možná zde je ten problém v CSV kde se zrovna nachází. Ten problém je v těch neaktivních členech kteří se nezajímají o nic jenom o sebe.!!!A vrchol toho je že ti neaktivní mají jenom jednu snahu jak nic neměnit, proto že jim to vyhovuje tak jak to je .Někteří s nás zde na VF se snaží změnit zaběhlou situaci ZO a to je myslím větší fuška než si myslíš. Jedna z možností je vystoupit z CSV udělat si svoje o.s. vzít sebou ty schopné a vytvořit si svoje pravidla . Jen že mnoho z vás si neuvědomuje že až skončí ZO že ta situace může být ještě horší co se týká nákazové situace! A tak mi teda řekni kde skončí ti špatní neaktivní včelaři s těch rozpadlých ZO? Bud se přidají k vám budou dělat ze sebe aktivní členy a pojedou ve starých kolejích jak v ZO. Nebo se nepřidají nikde proto že jim to nebudou vyhovovat ty vaše pravidla a budou včelařit dál jak včelaři-li doposud tedy špatně. A teď mi řekni kdo jim bude dělat tu agentu.. objednávat léky atd. Nemyslete si že to ti lajdáci to tak rychle vzdají(kdyř jim to tak funguje 40 let) . A tito včelaři určitě zhorší nákazovou situaci ve vašem okolí třeba VD a MP
A sami dobře víte že SVS je neuhlídá a k ničemu nepřinutí. A budou argumentovat tak stejně jako Vy teď. Nakonec takový bordeláři kteří na to s....Vás přinutí dělat věci ,které se Vám štítí.!!!Např. kom. ošetření ,posílání měli na rozbor, povinné metodiky ošetření ,hromadný nákup léků přes o.s. atd. atd. Musíte si uvědomit že včelaři jsou buď zodpovědní nebo lajdáci nic mezi tím......
Tak že nakonec to Vaše o.s může být v té samé situaci v které je teď CSV potažmo ZO. Nebude to hned třeba za rok nebo za pět let ale potrváto nějakou dobu a potom si možná někdo vzpomene že někdo tady na VF něco takového psal .Jenom doufám KAJI že budeš mezi prvními co veřejně řeknou že jsem měl pravdu.
Zn. Coby kdyby
Je to asi logické. Jestli zanikne ČSV bude tady nějaký jiný spolek, se kterým stát bude chtít jednat a po kterém bude chtít služby, které pro ty neaktivní dělá čsv. Možná ne, možná budeme každý samostatně a líp si uhlídáme svůj majetek, zdravotní stav a nevím co ještě. To ukáže čas. Věřme že bude líp a raději spolupracujme.
Mám takový dotaz (jestli to chápu správně), ve stanovách se k zániku ZO píše:
b) zaniká-li ZO s likvidací, provede se majetkové vypořádání tak, že se majetek ve vlastnictví ZO převede základním organizacím poměrně podle počtu včelstev členů, kteří k nim přešli. Majetek, ke kterému měla zaniklá ZO právo hospodaření, se převede na okresní výbor, v jehož obvodu měla ZO sídlo.
takže v případě jako u ZO Mladá Boleslav (jestli všichni členové vystoupí z ČSV), věnujeme majetek ZO potažmo přes OO "tunelářům"?
My toho moc nemáme. Jen vyvíječ a kompresor a kdysi dávno naše ZO pořídila včelařský dům (loni jsme vykoupili od státu pozemek pod ním). Takže to by nám tuneláři poslali i děkovný dopis za nějakej ten milión, za který by ten barák prodali?
Je to tak, nebo se pletu? Ty stanovy je fakt potřeba překopat...
Díky předem za odpověď.
Aspoň CSV bude mít s čeho zaplatit 2,5 mil pokutu ....tak že problém bude vyřešen a pojedeme dál Big Grin
(04.12.2013 18:44)svarnym napsal(a): [ -> ]Zn. Coby kdyby
Je to asi logické. Jestli zanikne ČSV bude tady nějaký jiný spolek, se kterým stát bude chtít jednat a po kterém bude chtít služby, které pro ty neaktivní dělá čsv. Možná ne, možná budeme každý samostatně a líp si uhlídáme svůj majetek, zdravotní stav a nevím co ještě. To ukáže čas. Věřme že bude líp a raději spolupracujme.
Mám takový dotaz (jestli to chápu správně), ve stanovách se k zániku ZO píše:
b) zaniká-li ZO s likvidací, provede se majetkové vypořádání tak, že se majetek ve vlastnictví ZO převede základním organizacím poměrně podle počtu včelstev členů, kteří k nim přešli. Majetek, ke kterému měla zaniklá ZO právo hospodaření, se převede na okresní výbor, v jehož obvodu měla ZO sídlo.
takže v případě jako u ZO Mladá Boleslav (jestli všichni členové vystoupí z ČSV), věnujeme majetek ZO potažmo přes OO "tunelářům"?
My toho moc nemáme. Jen vyvíječ a kompresor a kdysi dávno naše ZO pořídila včelařský dům (loni jsme vykoupili od státu pozemek pod ním). Takže to by nám tuneláři poslali i děkovný dopis za nějakej ten milión, za který by ten barák prodali?
Je to tak, nebo se pletu? Ty stanovy je fakt potřeba překopat...
Díky předem za odpověď.

Přečti si ZO Mladá Boleslav končí?
Citace:Návrh usnesení členské schůze ZO ČSV Mladá Boleslav
Dne 16.10.2013
Členská chůze ZO ČSV Mladá Boleslav
Schvaluje:
1)
Návrh výboru ZO k oddělení od ČSV os.

Ukládá výboru ZO:
1) Provést nutná opatření k oddělení od ČSV delimitací a zajistit současný majetek ZO MB.
2) Vypracovat návrh stanov Včelařského spolku pro Mladou Boleslav a okolí a předložit ke schválení VČS.
Čtu, chápu argumenty... Jen nerozumím těm nutným opatřením k delimitaci. Hledám ve stanovách a nenacházím. ZO dle stanov vystoupit nemůže a zánik se dle stanov řeší jak jsem psal výše. Prodat to za symbolickou 1Kč nově vzniklému spolku a pak zrušit ZO? Nejsem právník a fakt se ptám. Možná to nějaká ZO řeší a můžete poradit. Nenazvou je tuneláři zhora s odvoláním na platné stanovy tunelářma zdola?
(04.12.2013 19:26)NB1 napsal(a): [ -> ]
(04.12.2013 18:44)svarnym napsal(a): [ -> ]Zn. Coby kdyby
Je to asi logické. Jestli zanikne ČSV bude tady nějaký jiný spolek, se kterým stát bude chtít jednat a po kterém bude chtít služby, které pro ty neaktivní dělá čsv. Možná ne, možná budeme každý samostatně a líp si uhlídáme svůj majetek, zdravotní stav a nevím co ještě. To ukáže čas. Věřme že bude líp a raději spolupracujme.
Mám takový dotaz (jestli to chápu správně), ve stanovách se k zániku ZO píše:
b) zaniká-li ZO s likvidací, provede se majetkové vypořádání tak, že se majetek ve vlastnictví ZO převede základním organizacím poměrně podle počtu včelstev členů, kteří k nim přešli. Majetek, ke kterému měla zaniklá ZO právo hospodaření, se převede na okresní výbor, v jehož obvodu měla ZO sídlo.
takže v případě jako u ZO Mladá Boleslav (jestli všichni členové vystoupí z ČSV), věnujeme majetek ZO potažmo přes OO "tunelářům"?
My toho moc nemáme. Jen vyvíječ a kompresor a kdysi dávno naše ZO pořídila včelařský dům (loni jsme vykoupili od státu pozemek pod ním). Takže to by nám tuneláři poslali i děkovný dopis za nějakej ten milión, za který by ten barák prodali?
Je to tak, nebo se pletu? Ty stanovy je fakt potřeba překopat...
Díky předem za odpověď.

Přečti si ZO Mladá Boleslav končí?
Citace:Návrh usnesení členské schůze ZO ČSV Mladá Boleslav
Dne 16.10.2013
Členská chůze ZO ČSV Mladá Boleslav
Schvaluje:
1)
Návrh výboru ZO k oddělení od ČSV os.

Ukládá výboru ZO:
1) Provést nutná opatření k oddělení od ČSV delimitací a zajistit současný majetek ZO MB.
2) Vypracovat návrh stanov Včelařského spolku pro Mladou Boleslav a okolí a předložit ke schválení VČS.

Ano my nevystupujeme, ale oddělujeme se, rozdělujeme, delimitujeme...... To je rozdíl. Nakonec to ještě předložíme VČS, protože jsme demokrati. Že si ještě užijeme, s tím se počítá. Když celou dobu od RV slyším od několika příznivců VŠ (jak by ne když mají slíbeno místo v PRV nedo placené místo v DZ Včelpa), že vlastně není odvolán, že zbytek PRV není odvoláno a že usnesení RV je zmatečné, není závazné a pod. , není se co divit. Skutečně bych se nedivil, kdyby lidé začaĺi houfně vystupovat nebo přecházet do jiných ZO. Při tak nízkém morálním kreditu současného předsedy (odvolaného se zbytkem PRV) se slušný člověk tím bahnem nechce nechat pošpinit. Prekticky všechna usnesení RV neplní skoro dva roky, proč by měl respektovat toto? Dnes bylo mimožádné zasedání PRV, tedy toho odvolaného zbytku. Jediným bodem uričtě bylo jen toto. Určitě byl nejdůležitějším bodem cár nějakého zaplaceného právníka, který potvrdil, co potvrdit měl aniž viděl celé stanovy a usensení RV. Uvidím, jestli se pletlu, ale u VŠ se splést nemohu. LD
Možná bude k dispozici nějaká videonahrávka. Nebo alespoň audio Smile
Referenční URL's