Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Členství v ČSV
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Vím o čem JKL píše a musím se proto také ozvat. V sobotu byla členská schůze a jedním členem je včelař kterému je 70-80 let. Když se vloni hlasovalo o založení webových stránek, tak byl vehementně proti. Během roku ho admin opakovaně žádal aby mu dodal data o naši organizaci, ale bezvýsledně. Na sobotní schůzi opět proti webu vystoupil. Jeho argument byl, že on s PC neumí a proto ho to nezajímá. Když se ozval nový člen který se v loni přihlásil k naši ZO proč na stránkách nejsou kontakty, tak jeho argument byl: zeptejte se nejbližšího včelaře a on vám vše řekne. Nakonec diskuze vygradovala slovy: pokud se vám to nelíbí založte si svoji organizaci a dělejte si to po svémAngry A já si hned připadal jak před rokem 1989. Naštěstí předsedu máme fajn a ten tento výrok ihned napravil. A proto se JKL nedivím, že je znechucen. Bohužel jsou organizace které fungují perfektně a takové které ne. Bohužel ta naše patří k těm druhým. Poslední přednáška, exkurze byla před x rokySad
Neměl on nakonec pravdu?

Jakým právěm chcete "přejet" demokratickou většinu? ˇ

Mají přeci právo si to dělat jak chtějí.
Víte to mě na té schůzi až tak neudivilo. Spíš me zarazilo to jak se šmahem přešlo to, že se nedostavil se svou přednáškou zástupce OO a nikdo ani nešpitl, že se změnilo vedení svazu. To, že jsme příliš velká ZO a ze si každá oblast může založit svoji ZO je sice projev dáni svobodné vůle v rozhodování nicméně nevidím nějaké aktivní jádro které by se do toho pustilo. No uvidíme jak se to časem vyvrbí. V každém případě ve srovnání se schůzí před 3 roky tak tam bylo živo a něco se diskutovalo.
V souvislosti s tou schůzi a avizovaným nebezpečím rozšíření MVP a nutností schválit případné vybrání extra příspěvku me napadla jedna otázka di diskuze s představiteli vedení svazu. Takže pokračují tam.
(13.02.2014 20:22)sichan napsal(a): [ -> ]
(13.02.2014 12:33)Jiří Matl napsal(a): [ -> ]Sichane: to, že začátečníkovi pomohli kolegové ze ZO, tedy z ČSV, není systémově otázkou členství v ČSV. Stalo se to proto, že jsou to rozumní chlapi a prostě pomohli kolegovi z oboru v jeho těžkých začátcích. Čili toto nepadá na váhu, pokud se váží na jedné misce vstup do ČSV a na druhé zůstat mimo ČSV. Aspoň podle mého názoru.

Podle mého názoru je. Hlavně z toho důvodu, že nebýt mého vstupu do ČSV tak bych tyto včelaře asi těžko poznal, protože nejsou z mého blízkého okolí. Paradoxně ti, kteří bydlí dál ode mne mi nabídli pomocnou ruku oproti těm ze sousedství.

Také mě zaráží jak dost včelařů haní ČSV, ale stále jsou platnými členy. To mi opravdu nejde do hlavy. Když nejsem s něčím spokojen, tak se to snažím aktivně změnit a pokud to není v mé moci tak mlčím nebo odejdu. Tak to alespoň vidím já.
Hrozně mi to připomíná toho řadového zaměstnance, který stále vykřikuje jaký je šéf hlupák a že by vše udělal mnohem lépe - když dostane prostor, aby se oficiálně vyjádřil tak skloní hlavu a mlčí.

Tak jak jsem dobrovolně do svazu vstoupil tak z něj mohu i dobrovolně vystoupit, ale nemám k tomu jediný důvod. To, že jsou nějaké personální změny ve vedení a trochu to někde skřípe mi osobně nevadí - já chci včelařit - nechci se zaobírat politikou!!! Jako hobby včelař beru svaz jako mou oporu nikoli kouli na noze.
  1. mě osobně pomohli včelaři a nikdy jsem se jich neptal jakou mají členskou legitimaci
  2. mě osobně pomohli včelaři hlavně kvůli tomu, že jsem vstoupil do VČELAŘSKÉHO FÓRA a navázal s nimi přátelství
  3. možná nevystupují ze svazu z toho důvodu, že nechtějí mít v laboratorním vyšetření měli a bůch ví kde jinde napsáno označení (neorganizovaný). To je jako včelař druhé kategorie když není ve svazu, že musí nýst tuto "včelařskou Davidovu hvězdu"? Vždyť může být organizovaný u jiné včelařské organizace a aktivní včelař mnohem více!!!
  4. proč škatulkuješ lidi, kteří se zde vyjadřují ke svazu? Nemyslím, že slovo haní svaz je přesně vystihující. Já myslím, že spíš mají více informací a snaží se to měnit jen jim není na veřejném webu dáván prostor na vyjádření a od vrchnosti se odpovědí nedostává. Proto jsou alergičtí na slova typu demokratické volby, demokratické návrhy kandidátů, nutná a světem záviděná jednostnost, rozhodnutí a jednání u kulatého stolu, který má hrany ...


(13.02.2014 20:51)MartinH napsal(a): [ -> ]
(13.02.2014 20:22)sichan napsal(a): [ -> ]Také mě zaráží jak dost včelařů haní ČSV, ale stále jsou platnými členy. To mi opravdu nejde do hlavy.

Jestli myslíš to, že tady na včelařském foru hodně včelařů haní svaz, pak prosím věř, že sem chodí jen promile včelařů z naší země a zrovna tyhle stránky jsou pro spoustu z odpůrců svazu prostorem k "seberealizaci" . Už jsem narazil na dost včelařů, kteří mi v rozhovoru řekli, že přes svoji počítačovou gramotnost se na foru neprojevují, protože ta skupina co zde je nejhlasitější je poměrně dost agresivní. Ale to si jistě všimneš, když si zde pročteš starší příspěvky.
M.

Mohu poprosit aby jsi zde vytvořil seznam přispívajících nebo seznam příspěvků, které jsou podle tebe AGRESIVNÍ abych se mohl něčemu přiučit jak vypadají AGRESIVNÍ PŘÍSPĚVKY. Pokud jde o promile včelařů tak to zas tedy nebude náročné a může to pomoci k vysvětlování, nebo jak zde jednou zaznělo "roztrhání občanek a vyříkání přes mail".
Už párkrát jsem si myslel, že diskutuji s odpůrcem mého názoru a ono se to nakonec přeformátorovalo v přátelství.

Předem moc děkuji.
(15.02.2014 10:10)NB1 napsal(a): [ -> ]3. možná nevystupují ze svazu z toho důvodu, že nechtějí mít v laboratorním vyšetření měli a bůch ví kde jinde napsáno označení (neorganizovaný). To je jako včelař druhé kategorie když není ve svazu, že musí nýst tuto "včelařskou Davidovu hvězdu"? Vždyť může být organizovaný u jiné včelařské organizace a aktivní včelař mnohem více!!!

Tato komunistická praxe (neorganizovaný - v SSM, pionýru, odborech,... v dobách kdy nebylo povoleno se bez členství v Národní frontě a povolení a přijmutí vedoucí úlohy KSČ sdružovat) přetrvává proto, aby by při správném pojmenování nezůstalo členům utajeno, že už není jen ČSV ale i za zdí je něco jiného.
KaJi napsal(a):je to jedno, zbytečné a nestojí to za to, za pár let při takovém věkovém průměru zanikne?

Kaji to napsal sice ve vláknu Kontakt na ZO, tato odpověď se hodí spíše sem.
Myslím, že to záleží na lidech v té které ZO.
Máme 123 členů, z toho je rovných 80 mladších 60 let a 41 členů je dokonce rok narození 1970 a mladších. Za posledních 5 let se nám počet členů zvýšil o 50%, přesně o 40. Z toho jsou pouze 3 starší 60 let.
To ale nepřišlo samo od sebe. Jakmile se objevilo pár šikovných "mladíků", okamžitě jsme je naverbovali do výboru a během krátké doby jsme je postavili do čela organizace a to bez ohledu na délku jejich včelařských zkušeností. On totiž zkušený včelař nemusí být ještě dobrý manažér.
A tak má předseda 35 let, pokladník 33 let, zdravotní referent 39. Jednatel jim to sice se svými 59 lety kazí, ale toho bychom neměnili ani za nic.
Myslí si někdo, že "vymřeme stářím"?
(15.02.2014 11:29)MUDr.Vladimír Šumera napsal(a): [ -> ]Myslí si někdo, že "vymřeme stářím"?

Dobře jste popsal početní stav ZO, ale není mi z toho nijak jasné proč ZO potřebuje OO, RV, předsednictvo a předsedu svazu. Není lepší model našich předků sdružujících do spolků ty včelaře, kteří se chtějí sdružovat a aktivně spolupracovat, zpravovat své finační prostředky, přímo volit (být volen) své vedení spolku ... zbylé včelaře nechat, nijak je neoznačovat za neorganizované a hlavně nijak nesuplovat stát třeba v dotacích 1D apod? Můžete rozepsat proč je potřeba vše co je v organizační struktuře nad ZO? Co z toho potřebují podle Vás včelaři a co z toho potřebují včely!

Děkuji



(15.02.2014 10:27)KaJi napsal(a): [ -> ]
(15.02.2014 10:10)NB1 napsal(a): [ -> ]3. možná nevystupují ze svazu z toho důvodu, že nechtějí mít v laboratorním vyšetření měli a bůch ví kde jinde napsáno označení (neorganizovaný). To je jako včelař druhé kategorie když není ve svazu, že musí nýst tuto "včelařskou Davidovu hvězdu"? Vždyť může být organizovaný u jiné včelařské organizace a aktivní včelař mnohem více!!!

Tato komunistická praxe (neorganizovaný - v SSM, pionýru, odborech,... v dobách kdy nebylo povoleno se bez členství v Národní frontě a povolení a přijmutí vedoucí úlohy KSČ sdružovat) přetrvává proto, aby by při správném pojmenování nezůstalo členům utajeno, že už není jen ČSV ale i za zdí je něco jiného.

A to jako laboratoř SVS rozlišuje tvar, rozměr, počet noh, agresivitu a zbarvení Varroa mezi včelařem neoraginozavným a organizovaným? Nebo se vzorek vyšetřuje jinou metodou? Já vím, že Karle nepracuješ v SVS a tak mi tedy asi nedáš odpověď, ale mohl by tu být někdo kdo dokáže odpovědět PROČ JE TO ZA POTŘEBÍ ROZLIŠOVAT. Když už rozlišovat tak pořádně i s otisky prstů a DNA včelaře. Wink

To víš jsem tímto označením škatulkován krátce a tak si zvykám, ale neporozumím mu asi nikdy.

Jaromír
Diskusi kolem dotace 1.D jsem přesunul do tématu Dotace 1.D. Podpora včelařství.
V diskusi pokračujte tam, prosím.
(21.02.2014 13:17)Josef Lekki napsal(a): [ -> ]A když se někdo pasivně veze, tak udělat něco proto, aby takoví odpadli a nemohli včely chovat vůbec nebo od organizace jako takové ... Tady funguje systém "mrtvých duší"

Tomuto nerozumím jak je to správně myšleno? Abych mohl chovat včely musím být aktivním funkcionářem - jinak nemůžu? Já myslel, že stačí být včelařem se svobodným rozhodnutím jestli jsem ochoten přijmout funkci, jestli jsem ochoten být členem v organizaci s náhubkovými povinnostmi ve stanovách vůči třetím stranám. Jestli výchova není myšlena = jednotný svazový názor hlavně žádný individuální s odlišnostmi = držet ústa a plnit nesmyslná nařízení shora a hlavně u nich nepřemýšlet = včas odvéct peníze a neptat se jak je s nimi dále nakládáno, proč jsou bez vysvětlení zvyšovány = hrát si na kontrolní aparát = hrát si na mesiáše vyplácející dotace.

Vidím, že členům svazu stačilo jen ubrat na fotografiích předsedy a jsou spokojení. Co málo vám stačí ke spokojenosti?! Jak je nakládáno s finačními prostředky a neinformováním řadových členů úplnými zápisy - co se děje v ústředí je tedy jak to tu pročítám pro vás nepotřebné.

Tak ať se vám daří VYCHOVÁVAT. Já budu raději včelařit a přátelit se s včelaři s jakýmkoliv názorem - se zapálením pro obor, než být funkcionářskou loutkou jednotnosti.
(21.02.2014 19:24)NB1 napsal(a): [ -> ]Tak ať se vám daří VYCHOVÁVAT. Já budu raději včelařit a přátelit se s včelaři s jakýmkoliv názorem - se zapálením pro obor, než být funkcionářskou loutkou jednotnosti.

A budeš se bavit i semnou? Big Grin
Hyju, když povedeme vzájemnou konverzaci na úrovni tak není problém. Nemůžu ti slíbit, že půjde o přátelství nebo jen o konverzaci, která nás omrzí a ukončíme jí. Wink
Jakmile dojde k vyzvám násilného řešení tak končím. Angry
Možná dost toho by se mělo probírat jinou formou než diskuzí dvou lidí v tématu, protože to jiné čtenáře nemusí bavit a zaplevelujeme fórum.

Měl bych ale malou podmínku - poďmě to ale myslet vážně. Srandičky nás nikam neposunou.
Výchova není tak hrozná, horší by bylo, kdyby se zaváděla PŘEVÝCHOVA. Smile
pro NB1: prosím o nevytrhávání z kontextu, protože jsem to myslel přesně tak, jak jsi napsal právě ve svém komentáři Smile Jedná se o to, aby i ti co to vedou byli svobodní ve svých názorech, přesně jak to píšeš. Jinak časopis posun kupředu. V tomto čísle už si téměř každý to své najde. A tak by to mělo být.
Josefe na vysvětlenou!

Já jsem jak to říct správně neměl za cíl něco "vytrhávat z kontextu" jen jsem citoval část, které jsem neporozumněl. Já nemám možnost si článek přečíst a už jen ten nadpis by mě nepřinutil číst dále. Připadá mi to jako něco nepřirozeného vytvořit návod na "výchovu nového funkcionáře".

Kdo tedy použil slov "pasivně veze"; "odpadl" "; "nemohl chovat včely". To jsou tvá slova nebo citovaná z článku?
ČSV má na všechno statistiky. Kolik tedy procent je členů co se pasivně veze, měli by odpadnout a neměli by chovat včely?

Zbylé části tvého příspěvku jsem snad rozumněl správně a tak jsem jí necitoval aby bylo jakoby "tlustým zvýrazňovacím fixem" patrno čemu nerozumím.



(21.02.2014 21:09)KaJi napsal(a): [ -> ]Výchova není tak hrozná, horší by bylo, kdyby se zaváděla PŘEVÝCHOVA. Smile

Karle ty umíš vždy zaperlit Big Grin - tedy ve správnou chvíli správně zareagovat! Tento dar mi chybí. Já umím si dělat jen problémy. Wink
Ono to začne vypadat že lezu do Křemencové Smile

Je to jen o terminologii.
Můžete tomu říkat výchova, jinde osobní rozvoj, výběr, koučování a podobně.

Dneska zrovna jsem se z nedostatku vrozeného taktu opřel do této organizace protože to je to co drtí nejen jí ale celé včelařství, ale je to problém většiny organizací a firem - jak vychovávat lidi do funkcí.
Aby lidi podle Parkinsona neskončili trvale na místech na která nestačí. Smile
Jsou jen různá slova z minulé i současné hantýrky, která popisuje problém, že je třeba dostávat na místa lidi co tam (a k sobě) patří a průběžně je obnovovat, než se vyčerpají.
Protože na tom je v konečném důsledku postaven úspěch nebo neúpěch. Každý geniální předseda, prezident, ředitel, ministr, je naprostá nula bez svých KÁDRŮ, řečeno oldspeakem. Jak se tomu kurňa říká v njůspíku? Smile
Karle jestli se nepletu tak v njůspíku je to STRANA s VELKÝM BRATREM Smile Smile
Aha, u nás se převýchově říká proškolení v hodnotách firmy. Smile

Our BASICS. Smile
Touha vítězit, svoboda k činům, důvěra,...
Myslím, že jsme hodně utekli od tématu Časopis Včelařství a příspěvky od č.734 se hodí spíše do vlákna Jen tak
Děkuji za upozornění a omlouvám se, že jsem vám šáhl do výchovy funkcionářů a možná zapříčinil odklon. Osobně si myslím, že to sem z velké části patří. Nějak se vymazala podivná loňská demokracie řízená shora. Mám pocit, že vám totiž stačilo jen aby se z každé stránky na vás nekoukal a neusmíval VŠ. Další vymívání mozků, které prováděla redaktorka přecházíte. Přesně jak v citovaném románu. Kdo ovládne a vygumuje minulost ovládá budoucnost.
Vladimíre nemrzí mě, že to vidíte jako odklon od tématu. Jediné co mě mrzí, že jste ve vlákně ČLENSTVÍ V ČSV již nereagoval na můj příspěvek.

Neměli by jste se prvně sami sebe ptát: Proč je mezi členy ta pasivita? Proč vlastně členství jen využívají? Proč nechtějí vyplňovat nesmyslná a nepotřebná nařízení - místo toho aby čas věnovali smysluplňější činnosti? Být přítomni jako kontrolní orgán u věcí do kterých má co mluvit jen stát a veterina?

Vladimíre, už poněkolikáte suplujete funkci administrátora se začínajícími slovy: "Myslím, že ...".
Zkuste tedy alespoň, prosím, vyjádřit svůj názor k Členství v ČSV. Do časopisu už vám zasahovat nebudu, i když on to nikdy žádný časopis nebyl a nebude. Jde o členský zpravodaj, který nechce řadové členy dostatečně informovat. Zprávy a úplné zápisy zveřejňovat, proto jim dokola opakuje jakými preparáty je potřebné léčit, jak je potřeba výsledků zimní měli apod.

Ještě jednou se tedy omlouvám všem, kdo vnímali mé příspěvky jako odklon od tématu.
Jaromíre, ze všech Tvých příspěvků vyplývá, že Ti je naprosto jasné, kde ČSV i časopis Včelařství (zpravodaj) tlačí pata. Je vynikající, že nejsi zatížen minulostí tak jako zatím většina postarší členské základny, kterou kritizuješ za pasivitu. Minulostí, kde byla jakákoli aktivita, tehdy mladších, po zásluze potrestána a tak byla vychována ta mlčící většina. Tak Jaromíre, směle do toho a vytrhni nám ten trn z paty. Z toho my, kteří jsme museli budovat tu tehdejší "rozvinutou socialistickou společnost", již nemáme sílu. Alespoň já bych již velmi rád předal svoji funkci v OV někomu mladšímu a progresívnějšímu, který by vymetl ty zatuchlé kouty. Oni se však do toho ti "kritizátoři" nehrnou.
JK

PS
Sakra, nyní ze mne také mluví duch 50-tých roků minulého století. No jo, starého psa... Wink
Referenční URL's