Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Členství v ČSV
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Jen bych navázal na diskuzi z tématu časopis Včelařství.
Nevím co je horší, jestli pasivní nebo aktivní člen, myslím to teď ve smyslu vůči neorganizovaným včelařům. Na poslední schůzi jsem některým členům výboru ZO vysvětlil, že jejich "pravomoce" sahají jen na členy ZO ČSV a vyvolalo to reakci zděšení o nějakém ohrožení a padly tam i otázky typu " Tak na co ten spolek vlastně je ". V týdnu po schůzi potom následovalo zjišťování stavu u právničky svazu, jak to vlastně je a ta potvrdila jak jsem to říkal. Nemá cenu tlačit na pilu a něco dál vysvětlovat a navrhovat. Napřed ty členy zatížené minulostí nechám z toho šoku probrat. Letos bude výročí založení spolku, takže příležitost pro členy k zamyšlení proč ten spolek vznikal a tím si snad uvědomí, k čemu ten spolek je.
Pepo! Mluvíš mi ze srdce. Také bych se rád zeptal, kde jsou ti aktivní a všehoznalí mladí, kteří nás senilní blby už konečně od toho vyženou a začnou to dělat dobře. Každé volební období dávám svojí funkci do placu pro schopnější a ejhle nikdo nikde. Za dva roky budu muset být tvrdší! Ono plkat si zde rozumy a moudra je úplně něco jiného, než to předvést v praxi ! Zdraví R. S.
(23.02.2014 9:16)Josef Křapka napsal(a): [ -> ]Jaromíre, ze všech Tvých příspěvků vyplývá, že Ti je naprosto jasné, kde ČSV i časopis Včelařství (zpravodaj) tlačí pata. Je vynikající, že nejsi zatížen minulostí tak jako zatím většina postarší členské základny, kterou kritizuješ za pasivitu. Minulostí, kde byla jakákoli aktivita, tehdy mladších, po zásluze potrestána a tak byla vychována ta mlčící většina. Tak Jaromíre, směle do toho a vytrhni nám ten trn z paty. Z toho my, kteří jsme museli budovat tu tehdejší "rozvinutou socialistickou společnost", již nemáme sílu. Alespoň já bych již velmi rád předal svoji funkci v OV někomu mladšímu a progresívnějšímu, který by vymetl ty zatuchlé kouty. Oni se však do toho ti "kritizátoři" nehrnou.
JK

PS
Sakra, nyní ze mne také mluví duch 50-tých roků minulého století. No jo, starého psa... Wink

Petře kdyby to bylo mimo téma, prosím, aby jsi mi prominul a upravil si to do tématu.

Josefe mohu tykat? Určitě né ve všech mých příspěvcích je takový obsah, jaký zmiňuješ. Nevím jestli jsem přišel na to kde tlačí pata. Já jsem jen loni přišel na to, že to co máte ve stanovách v právech a povinnostech člena moc nefunguje. Od řadového člena se čeká jen odvod příspěvků, když pošlu dotazy redaktorce, předsedovi, místopředsedovi dostane se mi odpověď jen od místopředsedy. Když se zastánci předsedy-podpisující petice rozhodnou o bránění demokracie a zavedou na svém webu komunikaci kam mi tyto mé dotazy jen slíbí uveřejnit a pak tam nejsou o demokracii mnohé vypovídá. Ti co mé dotazy zveřejnili je ze stránek už odstranili - tedy jak píši upravíš si minulost ke svým potřebám ovládneš budoucnost. Jedno vymívání mozků tu bylo v podobě VČELY PŘEDBOJ.

Vyjadřování se ke slibům okresního zástupce z r. 2010 a tomu co bylo splněno po jeho zvolení. No vlastně co je to za zvolení, když je jen jeden kandidát. Okresní konference byla pro mě jen loutkovým divadlem - jednou mi to fakt stačilo. Jestli to takto vypadá i výše kam jsem neměl možnost nahlídnout a není mi to ani informačně zprostředkováno v podrobnějších zápisech tak to je nebezpěčně jedoucí neřízený vlak + mlčení členů nad odpojováním vagónů s penězi ze Svépomocného fondu, z ulitými penězi v NASA až po ten nedávný vagón na právní posudky na objednávku výkladu stanov. Směšné když chtěli ušetřit cca 100 000,- tím, že navrhovali nekonat mimořádné volební RV vydají bez pravomocí jednou tolik.

To co tu nyní je nazýváno ČSV by skutečně naši předci zakladatelé včelařských spolků chtěli? Já osobně toto nechci - nebudu měnit spokojené - budu pracovat na sobě a přeji si aby mi to bylo umožněno jednat bez lobbistů, zprostředkovatele, administrátora, lidové milice, kontrolora v podobě ČSV.

Mě stačí jednat rovnou s pověřenými orgány. Nepotřebuji k tomu ČSV.
No ale to je, Aleši právě to, o čem se tu už vlastně dlouho bavíme (a dobře tak, že se aspoň tu o tom bavíme a bavit můžeme, jakkoli to zjevně zatím praktický význam nemá. Leč Velký bratr to tu pod různými nicky sleduje, to je naše jediná jistota a zároveň naděje, že si z toho něco i vezme ... Wink):
  1. pokud se v čelaři mají sdružovat (a historické zkušenosti říkají, že je to asi - a já si myslím, že určitě - dobře), pak velice podstatné je jejich lokální a regionální sdružování.
  2. Pokud jde o vyšší level, tedy o sdružování nadregionální a celostátní, je to jiné kafe a jná hra a souvisí to s bodem 3, tedy není to nutně spojitelné
  3. Pokud jde o ještě vyšší level, tedy pak jde o dvě témata:
    1. o možnost efektivně ovliňovat určitou komunitu (a všimněte si, že vůbec nedodávám: a nějak to využít ...)
    2. působit na obor a jeho vztah ke správním, státně správním a dalším institucím.
Tu je to:
v bodě a) jasné ... a no cement ... Big Grin
v bodě b) o oboru jako takovém, o vzájemném nalézání stanovisek, s nimiž obor osloví ty, kteří nějak spravují věci veřejné a stanovují rámcová pravidla.
Tu je to o řadě subjektů, ať organizovaných na principu názoru, či založených na odborných stanoviscích.
Verdikt stejně vyřkne nakonec odpovědný politik či úředník, kterého si platí občané z daní.
A z toho vyplývá:
  1. lokální spolky nemusí (podle mého názoru ani nemohou a nesmí) být vázány na členství ve sdruženích organizovaných podle názoru, zájmu či jinak (třeba ČSV, PSNV, ŠPV, MSVV etc.). Tedy jen podle lokality. Včelařské spolky z XXX a okolí ... Jsem ve spolku a šlus. Je jedno, jsem-li členem dále tu či onde, a je to jedno i u dalších kolegů ve spolku.
    Zbourá se tím sice onen mýtický pilíř organizovanosti, jenže on je ale stejně jen vysněnou chimérou (s výjimkou dotací) nebo účelově vytvářenou představou, protože to celé stejně stojí v praxi na principu osobní odpovědnosti a vztahu chovatel - instituce ... Je holt jiná doba a zdá se, že je to třeba stále nějak říkat ...
  2. sdružení jiná, organizovaná na základě názoru (metody, odbornosti) a působící v rámci vyšších celků či celostátně, nezávislí a pod. se nějak musí domluvit na stanoviscích presentovaných těm, kteří budou rozhodovat o strategiích týkajících se oboru. A podle pravidel, která si domluví a která budou nějak respektovat.
Vlastně to vypadá snadně a - řekněme - normálně, ne? Big Grin
Bordellum v tom dělají dotace, neprůheldný systém grantové podpory, mnohonásobné a rozsáhlíé klientelistické vazby, které z anomálie, žel, učinily ten systém, na který narážíme při naší každodenní praxi i při snaze nějak se v tom vyznat a uvést to do normálního stavu.
Ale tomu jsme pomohli svým většinovým mlčením my sami. Nemluvím o těch, kteří to tak chtěli a chtějí, to je o něčem jiném a návrat k normálnosti bude chtít v tomto punktu i jiné řešení.
Jiří
(15.02.2014 11:52)NB1 napsal(a): [ -> ]Dobře jste popsal početní stav ZO, ale není mi z toho nijak jasné proč ZO potřebuje OO, RV, předsednictvo a předsedu svazu.

Dalo nám to sice dost práce, ale vznikl včelařský spolek, který se pravidelně schází, pořádá přednášky ,kurzy, pořádá zájezdy na včelařské akce a informuje členy mailem i webem.
Takže na co ty vyšší složky? Asi bychom se bez nich také obešli, ale bylo by to náročnější. Třeba OO nám zajistí léčiva a domluvíme se tam s ostatními na okrese na společných akcích.
Centrum nám obstará softvér, vyřídí veškerou administrativu a platby s přednášejícími, zajistí výplaty ze svépomocného fondu, případně odškodnění při úrazech. Jsme v záplavové oblasti, takže to nebylo zrovna málo. Časopis Včelařství přichází do schránek 12x ročně a i když jsem fanda Moderního včelaře, myslím, že pomalu začíná srovnávat krok.



Teď to otočíme.
(15.02.2014 11:52)NB1 napsal(a): [ -> ]Není lepší model našich předků sdružujících do spolků ty včelaře, kteří se chtějí sdružovat a aktivně spolupracovat, zpravovat své finační prostředky, přímo volit (být volen) své vedení spolku ... zbylé včelaře nechat, nijak je neoznačovat za neorganizované a hlavně nijak nesuplovat stát třeba v dotacích 1D apod?

Co jste pro vznik takového spolku udělal Vy?
Vladimíre, kdybych byl závistivý, tak ti takovou základní organizaci ČSV závidím. Takhle ti ji jen přeji. Nehcete sem přidat mezi kroniky a almanachy taky vaší. Je to dost poučné čtení. Třeba porovnání stanov, vypozorování proč se tyto spokly zakládali, jaký měli vývoj atd.

Najdete někde v kronice volání po jednom celorepublikovém jednotném svazu s podivným hospodařením? Víš já mám s tímto svazem problémy podobné jaké byli ve Včelařství v roce 2010. Kde byly zveřejněny navrhované změny od velkovčelařů - odstanění funkcionářů, odstanění povinných příspěvků, dotace 1D přes svaz a spousty dalšího čerstvějšího. Pak jsem měl problém na okresní konferenci kde se proti velkovčelařům zbrojilo a bylo voláno po prosazování výhod a zájmů malovčelařů. Jsem víkendový včelař a nerozumím proč se toto děje. Jejich nemalé peníze do Svépomocnného fondu se nám líbí používat, jinak se jim škodí. Přiznejme si to! Nerozumím proč neposílat objednávku léčiv rovnou k dodavateli - proč toto kolečko přes okres. To samé s 1D dotací - proč se do toho svaz angažuje? Jestli stát sám o sobě tuto dotaci nechce dávat a potřebuje do toho být tlačen svazem je smutné, ale dá se zvládnout včelařit i bez této pomoci státu. Pokud ji chce dávat, ale nemá systém výplaty, tak by se svaz se svými procenty členů k tomuto měl postavit jako k dobrovolnictví a nezkracovat za administrativu, která je na jednoho včelaře finančně nepřiměřená.

Shodneme se na tom, že co jsi popsal je základní organizace a né včelařský spolek se svými stanovami, se svojí zodpovědností a odpovědností?! Tedy samostatný včelařský spolek nestanoven a omezen podle územního členění. ZO je možné mít jen jednu na daném území. Další základní organizaci svazu podle mých informací v tomto území není možné založit bez souhlasu okresu a ukrojení jiné ZO.

Co jsem udělal já pro vznik takového spolku? Teď přesně nevím mám se rozepisovat o mé marné snaze přeměnit ZO, kterou zakládal i můj děda a dělali podobné aktivity jako píšet ty, která se nyní sejde jednou ročně na výroční členské schůzy a pak jen při výplatě dotací nebo co dělám pro aktivní spolupráci se včelaři, kteří mají mojí krevní skupinu? Bude to někoho v tomto tématu zajímat nebo to budeme probírat přes e-mail? Jestli bude zájem alespoň pěti včelařů, pošlete mi email a stanovte téma kde to budeme probírat.

Jinak sám používáš slovo u vyšších složek "náročnější" tedy pro vás pohodlnější a to je začátek pasivity nemyslíš?
To máš těžký, když se o takovou organizaci zasloužíš, tak zase řeknou že tu starou rozbíjíš. Smile

A logicky přivodíš té staré těžší časy - pár lidí co mají zájem (i o práci) přestoupí do nové, ....

Smile
Omlouvám se že nenavážu na předešlou diskuzi,ale jen popíšu svou zkušenost. Před nějakým časem jsem poslal dotaz na vedení ČSV, konkrétně na právní oddělení, a musím konstatovat, že doposud mi bohužel nebylo odpovězeno.Možná je to tím že jsou jako jiní úředníci a mají na to třicet dnů,ale spíš bych očekával u zájmové organizace jiný přístup. A nebo je nějaký malicherný problém člena ani moc nezajímá,zvlášt, když asi ani nemá řešení.



Myslel jsem, že není řešení z jejich úhlu pohledu.
...tak tam zavolej a uvidíš Wink
Sobotní zážitek. Má první schůze ZO. Předsedu jsem znal už před tím a je celkem fajn. Přišel jsem jako nováček a byl jsem sjet pohledy od ostatních sedících. Jsem od myslivců zvyklý na podání ruky. Polovina lidí bez zájmu. Jako bych tam nebyl. Řešilo se kdo bude jezdit s kompresorem atd. Na závěr se mě teda zeptali od koho mám včely. Odpověděl jsem, že z jiného kraje a ukázal vet. potvrzení. " Bůh ví jestli ty včely někdo vůbec viděl! ozvalo se od stolu... Musíme Ti to na podzim přeléčit " Já už Ti to tam byl okouknout a fumigaci udělám přes plot!" Já na to, že bych si chtěl léčit sám... " na to zapomeň, to se musí plošně!"

Takhle si to, ale přeci vůbec nepředstavuju. Chtěl bych mít včely pro sebe a ne pro svaz. Samozřejmě se budu snažit s ostatními včelaři vycházet dobře, ale ve svazu mě nikdo neuvidí. O dotace nestojím.Léčení a měl si zařídím sám.

Samozřejmě vše je o lidech. Omlouvám se, ale chtěl jsem napsat svůj zážitek a názor.

Děkuji
Myslím že tě uvedli v omyl od tohoto roku by si měl každý včelař léčit sám a měl by k tomu převzít příslušné léčivo jelikož organizace nesmí skladovat žádné léčivo navíc.Takže pokud budeš trvat na tom že si léčení provedeš sám tak by ti to mělo být umožněno.Praxe samozřejmě může být jiná pro organizaci je vzhledem k jistotě provedení léčení lepší provést aerosol opravdu plošně řekněme komisemi které mají s přístrojem jisté zkušenosti.Určitě to není pro organizaci pohodlnější pokud by prostě rozdala léčivo a řekla starej se pokud neuděláš poneseš následky.To že na tebe koukají přes prsty je věc jiná a bohužel někde asi normální.Například já již rok nejsem členem a přesto musím říct že s organizací vycházím velmi dobře a že i přístup k nováčkům je vstřícný to že chtějí ostatní členové něco málo o začínajícím včelaři vědět je běžné.A ruku na srdce i mezi začínajícími včelaři se najdou takové černé ovce se kterými se vrší jeden problém nadruhý.
Ano, samozřejmě se nebráním říct něco o sobě. Ale asi není zájem. I když tam máme dům od jakživa a jsem tam takřka pořád, tak jsem přeci jen pražák. Chtěl bych s ostatními vycházet. Minimálně s panem předsedou. Je to moc milý starší pán. A tomu klidně ten přehled o léčení budu předkládat. Ale součástí toho být nechci a nebudu.
Já jsem letos taky začínající a na první schůzi jsem byla někdy na jaře, to jsem ještě ani neměla včely. Pamatuju se, že se se mnou taky nikdo sám od sebe bavit nezačal, ani nepozdravili, protože se u všech stolů horlivě debatovalo. Ale musím říct, že ať jsem chtěla už od leckterých lidí ze ZO poradit nebo pomoct, všichni ochotně a nadšeně radili a pomáhali. Co tím chci říct? Prostě Ti lidé třeba vypadají odtažitě, ale když potřebujete, tak pomůžou. Navíc pokud jste tam přišel jako nováček a hned rozhlašoval, že si chcete léčit sám, tak ve Vás instinktivně vidí potencionální zdroj nákazy a mají strach. Já to chápu. Chápu v tomhle případě obě strany Smile
Já osobně jsem za existenci svazu ráda, protože nemám žádnýho vzorovýho včelaře od kterýho bych se učila, učím se podle literatury, fóra, instinktu a kratičkýho kurzu včelařství u nás na univerzitě a proto jsem ráda, že mám k dispozici partu lidí, který jsou ochotný a schopný mi v nouzi pomoct. Např. že mi za měsíc přijdou naaplikovat aerosol nebo že mi věnovali pár rámků s pylem, když bylo třeba.... Smile
Je to vždy o lidech,

dnes jsem telefonoval s jednatelem největší ZO v Opavském okrese. S větší arogancí jsem se už dlouho nesetkal. Štěstí je snad jen to, že nakonec našeho rozhovoru mi sdělil, že v lednu pokládá funkci. Takže snad bude přístup nového jednatele trochu v mezích slušného jednání a chování. Vůbec se nedivím, že jim přibývá nečlenů ČSV, pro které musí dělat práci a nemají nárok ani 1 kč.

U nás v ZO Raduň byly tři čí čtyři nečlenové a nyní ani jeden, všichni jsou ve svazu.
V naši ZO máme mezilidské vztahy poněkud odlišné.

Takže Michale, to že tam nějaký tlučhuba pokřikuje od stolu ber s rezervou, blbci se najdou všude. Vztah bych budoval s důvěrníkem, předsedou a jednatelem.

P.
já docházím do dvou sdružení v jednom hostuji,
obrovský rozdíl -je to v lidech.
Jen tiše doufám že mi někdo nebude nutit foukat aceton do oulu ,
celá struktura svazu je přežitá,ale asi 70% jsou starší dámy a páni a změna těžká,chtějí mít klid.Undecided
Přesně, jak píše Pavel. Je to záležitost trpělivosti a také trochu psychologie, asertivity. Pokud oni nejsou zrovna vstřícní, pak zkus víc kontaktu a rozhovorů Ty. S těmi, u nichž uvidíš, že by ten kontakt mohl fungovat. Je to vždy o komunikaci a ne všichni se, žel, dovedou vcítit do kůže nováčka, který přijde do takto usazené komunity se zavedenými rituály. Zkus to vydržet, ale drž si i své, pokud shledáš k tomu důvod. Postupně se dostaneš i k tomu, že budeš moci vysvětlit svá stanoviska a své důvody.
Jiří
Moc děkuji za reakce. Jsem rád za každý názor. Ano pravdou je, že ne se všemi se dá vyjít a byla by škoda nemluvit s těmi ostatními. Ale na přátelské vztahy nepotřebuji být ve svazu. Ještě jednou díky.
Přesně tak. Je to zbytečné, nezapadneš. Mladý, pražák, ještě ke všemu načteno a nastudováno,a z internetuWinkWink
Takže kdo je slušný a rozumný se s tebou bude bavit i bez legitimace v kapse.
Pro mě je obrovský rozdíl "život" v ZO a to, když se někdo z vedení svazu, kterého jsem já osobně neměl ani náhodou možnost volit, ohání tím, že mě zastupuje a vyjadřuje můj názor, jako člena 97% procentní komunity.
S novým vedením se podle mého nezměnilo nic.
Zkusím zůstat "členem" ZO, ale určitě ne členem ČSV v této podobě.
Do svazu jsem vstoupil ještě dříve, než jsem měl včely. Vztahy v ZO bych řekl, že jsou dobré. S předsedou a pár lidmi jsem si porozuměl, i když jsem cítil, že mě berou jako cucáka, který nic neumí, nic neví. To se časem změnilo, je vidět, že jsem v jejich očích hodně povýšil, ale i tak jsem po pár letech ze svazu vystoupil. Řekl bych, že z přesvědčení. Vadí mi podvody s dotacemi ulitými v NASA, tahání za nitky atd. Dvakrát mi byl zamítnut článek, který se "politicky" nehodil do svazáckého časopisu. Nyní jsem čerstvě neregistrovaný rebel, s vedením ZO mám ale pořád dobré vztahy. Dokonce se jim starám o webové stránky. Čas ukáže, jak se to vyvine, je to hlavně o lidech.
Referenční URL's