Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Členství v ČSV
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Jeste k tem autoritam. Je snad rozdil mezi autoritou prirozenou a autoritou vynucenou. Prirozene autority respektuji. Je to napriklad vcelar/odbornik, ktery cely zivot zasvetil vcelareni a je ochoten i zacatecnikovi poradit/vysvetlit a nastinit mozna reseni problemu v ramci platnych predpisu. Vynucena autorita je neuroticky urvany dedek, ktery na me hulaka abych se podridil necemu co uz davno neplati.
Pro zajímavost. Vyhledal jsem včelaře z naší vesnice. Trochu jsem teda před tím poupravil ten dopis. Ano, původní znění bylo trochu měkčí. Šel jsem a snažil se vysvětlit jak se věci mají. Úplně první co bylo, tak si oddechl, že prý nebudu konkurence pro prodej medu. Pověděl jsem mu, že chci včelařit jednoduše. Volná stavba, žádný medomet atd... Doslova mi řekl, že nejsem normální a že pro mě včely nejsou a jestli jsem si něco o nich přečetl atd... Nicméně, že léčit se musí plošně a jinak to prostě nejde. Nenechají si nakazit včely. Opět jsem vysvětloval ( vše probíhalo v klidu a s úsměvem), že chemie je všude kolem a když to jen trochu půjde, tak ji chci využívat co nejméně. Zeptal se jestli jím maso a jestli jsem v nějaké sektě. To mě odzbrojilo úplně. Že prý pražský nemá moc rád a já na to, že to nechápu a, že mě to nevadí. Já vím své a to mě stačí. Nicméně jsem ho pozval se podívat na včely. Šel. Nakoukl přes fólii, prohlásil, že neví jestli přežijou zimu. ( mám je na 2x6 rámků LG nad sebou) Ukázal jsem mu podložku a on, že brouky nepočítá. Ale že za týden je 5 spadlých moc.
Konečná domluva. Pozval jsem ho na fumigaci, ať vidí. Skončil jsem tím, že si vše budu zařizovat sám a jestli by byl tak hodný a řekl to ostatním včelařům. Do svazu vstupovat nebudu. Poslední slova byla, že vybočuju z řady. Vlastně to vše zatím dopadlo dobře. Myslím, že můj plán rozumné domluvy byl správný. Oba si myslíme své a snad se v krámu i pozdravíme.
Big GrinBig GrinBig Grin To má štěstí, že jsi mu hned nedal BAN....protože ta narážka na jedení masa a sektu byla mimo téma......Big GrinBig GrinBig Grin
Tak takoví včelaři mají autoritu přirozenou. Roztoče nepočítá ale ví, že 5 za týden je moc.
Smile


Takže doufám že tento příběh bude varováním pro ostatní co se budou chtít chodit nahlašovat autoritám.
Pánové, diskuze je to plodná a velmi zajímavá. Vzhledem ke kolegiálnosti ke správcům fóra jsem ovšem vytvořil téma Diskuze o členství v ČSV kde by bylo vhodné psát vše co nesouvisí s tímto tématem!
A jaký je rozdíl mezi diskusním vláknem "Členství v ČSV" a "Diskuse o členství v ČSV"...?
Nějak nechápu rozdíl...
Mám pocit, Dane, že to jen udělá v tématu guláš. Ale mohu se samozřejmě mýlit. Nemyslím si, že bychom v tomhle původním tématu zase až tak ujížděli ... Učíme se ...Big Grin
Jiří
Asi jako Ztráta panenství a Diskuze o ztrátě panenství. V tom druhém můžou diskutovat i chlapi.Wink
Tak mi pánové řekněte jak by jste si to představovali. Na nějakou obrodu ČSV zjevně nevěříte,takže předpokládám,že by vám vyhovoval jeho zánik. Fajn,a co dál? Do pěti let zde vyroste nový hegemon ať se bude jmenovat PSNV nebo jinak,(nedej bože Cech profesionálních včelařů) a během pár dalších let ho ovládnou stejní vykukové jako v minulosti. Takže já považuji tuto pěti až desetiletou periodu za ztrátu času.
Moje představa je vymření a iVčelaři.
UE elektronicky, žádost 1D elektronicky, kontrola oprávněnosti - elektronické zařízení s GPS a kamerou (= chytrý mobil nebo tablet), objednávky léčiv elektronicky.

Mimochodem tady si člověk podebatuje 100x víc než jednou za rok na výročce ZO - tedy společenská aktivita je daleko vyšší. Nějaký ten příležitostný srázek při nějaké příležitosti by se samo hodil.
Nezlob se,ale doufám,že toho se nedožiju. Myslím,že nejsem zase tak starý(47),ale ten přetechnizovaný a nyní ještě virtuální svět mně dost vadí.
Moje představa je stále stejná, přijdeme do hospody a nebude nás rušit jednatel povídáním o tom jak vyplnit dotazník a proč přinést tu evidenci, co bylo na okrese a jaké kalamity v papírech a CISu se chystají a budeme se bez vyrušování bavit o včelách.
Kdyby nebylo toho vyrušování tak tam skoro nikdo neví nic o nějaké Křemencové atd.

Myslím, že z našeho přízemního hospodského horizontu by se nic tragického nestalo.
Včel jsem se neptal, ale myslím že po letošku víme, že i se SVazem jsme bez medu, takže tam to horší být nemůže.
(21.09.2014 22:45)Vítězslav Richtr napsal(a): [ -> ]Nezlob se,ale doufám,že toho se nedožiju. Myslím,že nejsem zase tak starý(47),ale ten přetechnizovaný a nyní ještě virtuální svět mně dost vadí.
No vidíš, já jsem o par let starší a nevadí mi. Vadí mi to, že ji ještě spousta lidí neumí účelně využívat.
Samozřejmě relax u včel nebo na houbách je nenahraditelný.
Kde jsou ty časy, kdy stačil "klosetový papír" na zapsaní požadavků léčiv, předání z ruky do ruky, bez podpisu a bylo to!
(21.09.2014 22:12)Vítězslav Richtr napsal(a): [ -> ]Tak mi pánové řekněte jak by jste si to představovali. Na nějakou obrodu ČSV zjevně nevěříte,takže předpokládám,že by vám vyhovoval jeho zánik. Fajn,a co dál? Do pěti let zde vyroste nový hegemon ať se bude jmenovat PSNV nebo jinak,(nedej bože Cech profesionálních včelařů) a během pár dalších let ho ovládnou stejní vykukové jako v minulosti. Takže já považuji tuto pěti až desetiletou periodu za ztrátu času.

a jak si to představuješ ty? Co vlastně ČSV je?

Z tvého příspěvku mám mrazení - tedy jestli tohle použijí politické strany co jsou u koryta jako "my o tom nemluvíme, ale víte o nás vše! Můžete klidně spát! My to rozkradem pomalu, ale jistě! Ale co ti nový!! Volte jistotu!!!"

Co by tedy ten nový hegemon NEDEJ BOŽE způsobil? Malování čertů na zeď jsem v ČSV slýchával (poslední byl i formou petice za zachování demokracie v podobě předsedy VŠ jinak nastane sodoma-gomora = nastala?), ale když k tomu nedojde, tak nikdo nemůže tvrdit, že to bude špatné! Nemyslíš?
Pokud nedojde k nějakému násilnému řešení shora těžko už může nějaký hegemon vzniknout.

Tady kdysi nějaký hegemon násilně vznikl a nikdy nedokázaly členové a ani vedení překonat ducha Národní Fronty a buď shora nebo zdola změnit stanovy tak aby umožnily vnitřní demokracii.

Takže na takovou diskusi bych ani nepřistupoval, to by legitimizovalo současného hegemona, který je bohužel odsouzen k další hegemonii a nic jiného nemůže dělat, neboť na nic jiného nebyl stvořen svým tvůrcem - Hegemonem dělnické třídy - KSČ. Oba dva jsou odsouzeni zde ještě dlouho být. Nesmějí se změnit aby nezradili to co je drží pohromadě. Nevyvíjejí jinou činnost než snahu udržet hegemonii, nebo to co z ní zbývá.

Nové spolky logicky nemohou členy udržet bez atraktivního programu a určité míry demokracie ani kdyby jim byla svěřena výplata D1, na to jsou už mladí včelaři trochu víc "drzí" a nenechají na sobě dřevo štípat jako současná členská základna.
(23.09.2014 19:09)NB1 napsal(a): [ -> ]a jak si to představuješ ty? Co vlastně ČSV je?

Ti lidé v Křemencově co se jim včelaři skládají na výplaty?
Jak si to Jaromíre představuji? Strašně jednoduše. Zrušení veškerých dotací včetně 1D,když nebudou existovat finanční zdroje na které se dá přisát,proběhne velmi rychle ozdravný proces a ČSV se vrátí ke svým kořenům. Jelikož je to ale představa venkoncem utopická,proto byl můj příspěvek jaký byl. Bez přerušení těchto finančních toků ani zrušení ČSV nic nevyřeší. Karle,tvoje argumentace(je li to vůbec argumentace) ve stylu ČSV - KSČ ,je blábol tebe nehodný. Jelikož ale vidím,že vás svatý boj proti ČSV baví,ba možná i naplňuje,nebudu vám už tuto debatu kazit.Smile
Tu debatu nemusíš kazit. Můžeš odpovědět které jiné činnosti provádí ČSV za posledních pár pětiletek kromě té moci - distribuci peněz a v podstatě nepřetržitý boj o "vedení" a pak jednou s těmi co chtěli něco změnit za pomoci ochranky na Sjezdu.
Tedy nějaké aktivity které by byly hodny tak velké organizace.

Nevím jestli pamatuješ socik, ale tam byla zajištěna vedoucí úloha právě stanovama. I kdyby se 60% členů dole rozhodlo něco změnit, tak to bylo málo a nemohly projít na sjezd přes filtr - to tam máte pořád.

A to si žádný další spolek do stanov už asi nedá, takže tvé obavy že až skončíte tak že tady bude další hegemon jsou strašením a obhajobou stavu.

Z mého pohledu: kdysi jsem měl svaz rád že jsem byl ochoten se i angažoivat abych jej pomohl změnit, to neprošlo, pak jste mi až do předloňska vadili pro svoji vedoucí úlohu v MVO SVS a tím, že jste včelařům blokovali přístup k léčivu (ta distribuce tady vypadala jak se tady jinde píše, Ke konci srpna gabon, pokud byl OV povolen, ale jinak se musel shánět ilegálně, Varidol na příděl atd).
A to dneska není, takže to tady máš jen napsané, když kydáš na ostatní spolky svoji nenávist a obviňuješ je ze snahy aby byl hegemony.
Tohle byl popis stavu, ne obviňování. A skutečně vás KSČ vytvořila aby byly spolky pod kontrlou - tedy aby spíše nebyly a byl tu SVAZ.
Osobně doufám, že tady ČSV bude za současného "rovnoprávnějšího" stavu ještě nejméně deset, patnáct let, protože chci v klidu dovčelařit a někdo se o ty vaše samostatnosti nenaučené členy starat musí.
Včelařit v plošném kolapsu není nic příjemného a nevím jestli by 30%-50% včelařů bylo schopno samostaně ošetřovat včely bez dozoru a pomoci.
Takže vydržte. Smile

A pokud vám jde o Svaz, tak si přečti stanovy a podívej na minulých 15 let ve vedení, způsobu voleb na Sjezdu atd a uděloej si závěr zda to co se tam nedávno dělo se nemůže opakovat znovu a znovu a vy dole se o tom maximálně dočtete na internetu.
(21.09.2014 22:12)Vítězslav Richtr napsal(a): [ -> ]... Do pěti let zde vyroste nový hegemon ať se bude jmenovat PSNV nebo jinak,(nedej bože Cech profesionálních včelařů)...
Proto je třeba zrušit dotace, nebo je podstatně omezit a zpřísnit a poměry by se opravdu mohly vrátit k nějakému racionálnímu způsobu bytí.
A hegemonem bude jen ten, který bude nabízet prostě jen víc odborné kapacity prospěšné pro obor. To jsou ti, kteří to umějí a mají co dát. A nad tím co koordinátor to už tolikrát zmíněné Ústředí spolků. Žádná vedoucí úloha posvěcená dlouholetou snahou i i upatlanou praxí.
Žádné přehrávání práce státu na hegemona a kamaráda ...
Utopická představa, že? Nebo děsivá?
Tedy pokud do toho pořád budeme montovat to naše podivné stranické myšlení.
Ani PSNV nejde o žádnou hegemonii. Cílem je kvalita, nikoliv kvantita. A chceme jen mít možnost do toho mluvit, protože máme co říci. Nic víc.
A APV? Ti mají trochu jiné starosti a bude-li systém nastaven dobře ...
Jenomže to by to musela chtít asi ta Tomem tu tolikrát zmiňovaná většina ...
Ta zatím spíš s prominutím hlasuje pro smrádek, ale teplíčko ... Wink
Ale kdo ví, co bude za 5 let ...
Jiří
Referenční URL's