Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Členství v ČSV
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(02.10.2015 9:54)Ivík napsal(a): [ -> ]Dle mého názoru je ing. Pešek jedna z nejlepších voleb na oddělky, pokud se rozhodnu jít do systému Optimal.

jo, posloupnost kroků byla úl, pak "dodavatel oddělků"
(01.10.2015 23:44)MartinP napsal(a): [ -> ]...Proto je třeba v nějakém sdružení, které se o tyto věci postará a informuje ho o povinnostech které má.
Vy v tom vidíte vodění za ručičku a já třeba právě i určitý smysl spolku. Tedy pomáhat a starat se o své členy.
...

Ano, toto je od ZO chválihodné.
Je však nutno podotknout, že ČSV jako celek (tedy ne jen ZO) se chová tak, že na jedné straně nahází klacky pod nohy včelařům a na druhé straně je pak tím "záslužným" voděním za ručičku pomáhá překonávat - jinými slovy dělá z těch seniorů senilní včelaře, kteří jsou jim jim vděčni za překonávání složitostí, které jim před tím sami postaví (nepřímo - top vedení dohodne se SVS, MZe, výrobcem léčiv resp. způsobem distribuce) .
Takže prostě metoda "Cukr a bič" = bič staví vedení, cukřík podávají ZO.
Naivní funkcionáři ZO pak mají pocit dobrodinců a členové jsou rádi, že je někdo přebaluje. A funguje to ke všeobecné spokojeností = vedení má své důležité postavení a příspěvky, funkcionáři ZO svůj pocit dobrodinců, členové svůj pocit, že se o ně někdo dobře stará. Navíc se ti top pokrytecky honosí jak nenechají ty chudáčky stařečky na holičkách a tím, že jim ty klacky pod nohy nepřímo přes státní instituce hodily, se už nechlubí, jen u státních institucí tvrdí, že zastupují všechny ty dole, tedy že vlastně ty restrikce a komplikace chtějí .

No a když, jim to někdo prokoukne a ukazuje, že jinde to jde jinak (bez dělání blbečků z těch povětšinou staříků) dole, tak se na něj sesypou jako na největšího třídního nepřítele.

Proto také mnozí vystoupivší nemají většinou problém s kamarády v ZO a v ZO dále mají jako hosté (platící třeba příspěvky jen ZO) ochotu pracovat, jen nemají potřebu svými příspěvky podporovat top vedení. Tedy pokud v ZO není nějaký zarytý, aktivní funkcionář = aktivní blb,co je mnohdy horší než třídní nepřítel.
Mnohdy v ZO bývají jako funkcionáři takový pasivní přisluhovači - něco jako postava nadporučíka Mazurka v Černých baronech:
Jen aby se z toho taky časem nepicli.

A teď se na mě sesypte a dokažte, že tomu tak je.
Tady stačí sledovat tanečky - viz třeba nové úkoly ke Sjezdu - zařídit aby bylo víc byrokracie, nařídit metodiku a aby toSVS vyžadovala a kontrolovala a dole tanečky a informování včelařů: to my ne, to jiní - SVS si vymyslela formuláře, SVS zakázala převážet včely mimo obec bez vyšetření (a SVS to prezentuje jako požavek ČSV) atd.

Vždycky žasnu když se dole dozvím, že za stav a legislativu nemůže ČSV ale SVS, MZe a další. Že to ČSV nemůže ovlivnit, natož přiznat podíl.

Pro Milana - farma Rokytník včelaří přes deset let.
Pokud je krajina převčelená - další úkol ke sjezdu - zrušit a navyžadovat dotace pro začínající včelaře na krajích. Smile
A koncese pro včelaře, aby to bylo regulované a nepřevčelené. Smile Smile A noví musí doložit, že okolo nich v okruhu 2km nejsou včely.CoolCoolCool
(02.10.2015 8:44)Jan Petřík napsal(a): [ -> ]Jsem hlavně rád, za to co píšeš - máš oba spolky rád a vše jsi myslel upřímně.
Ten můj zase: on to PSNV nemá rád

Ahoj Jendo.
Navrhuji ukončit naši diskusi, již by to bylo jen o chytání se za slovíčka a k tomu se snad snižovat nebudem. Tvou omluvu přijímám a cením si jí.
Dovolím si však ještě jednu poznámku, nějak se v těch tvých větách nevyznám, protiřečí si.



(02.10.2015 9:54)Ivík napsal(a): [ -> ]Dobrý den, Josefe,
díky za diskusi. Prosím o upřesnění, jaké jsou tedy prvotní cíle PSNV?

Ahoj Ivo.
Já myslím, že kdo chtěl, tak je v mém příspěvku našel.
PSNV-CZ řešte v tématu Členství v PSNV-CZ, prosím.
Jsem rád, že jsem již po osmi měsících mohl na firmu a nemám nutkání na některé příspěvky reagovat. Budu opět omezovat i čtení, někdy to tady vyvolává chmůry.
Jako by někteří nevěděli, že je vše o lidech. Tady je jen škoda, že ve vedení ČSV jsou lidé jací jsou a hlavně jaké mají záměry. Je tedy i překvapením jak je tady někteří pořád obhajují. Myslím si, že ČSV i PSNV by dospěla většinou i k nějaké dohodě, ale bolševické myšlení ČSV tomu brání.
Věnoval jsem hodně energie pro místní spolek. Zařizoval dotace, přednášky, zájezdy a někdy mi to přijde jako házení perel sviním. Mám raději lidi, kteří se snaží, dotazují, ale nakonec se jim něco nepovede než ty co: všechno znají (hlavně ty starší, ale není to pravidlo), na všechny nové informace serou a pak se vymlouvají na vosy. Těm už radit nechci a už ne vodit za ručičku.
Budu všechnu iniciativu pro druhé utlumovat, nemá to valný efekt a raději ten čas budu věnovat sobě a rodině. Pokud se schválí konec dvojího členství, tak mám vyhráno. Určitě ukončím to v ČSV, přes nebezpečí konce místní ZO. Neboť to nikdo nechce dělat.
Dál budu rád komunikovat s včelaři z jakéhoko-li spolku, kteří budou slušní, féroví.
PN.
(01.10.2015 23:44)MartinP napsal(a): [ -> ]Pavle , beru tvá slova o neschopné většině na které má stát CSV jako špatný vtip, nebo jen takový úlet.
To že je někdo třeba v letech , má včely a stará se o ně jak nejlépe dovede, ovšem již mu nic neříká internet (k životu ho prostě niky nepotřeboval a stále nepotřebuje) a třeba tím pádem není schopen sledovat vyhlášená pásma MVP, různé vyhlášky atd. Proto je třeba v nějakém sdružení, které se o tyto věci postará a informuje ho o povinnostech které má.
Vy v tom vidíte vodění za ručičku a já třeba právě i určitý smysl spolku. Tedy pomáhat a starat se o své členy. Můžu ti říci, že právě toto je jedna ze silných věcí, která se mně na CSV líbí. Ještě musím říci, že nemluvím jen o včelařích, kteří jsou již v letech, ale je i mnoho včelařů (a ne špatných), kteří se prostě nechtějí zabývat (nebo na to nemají čas) tím, stále někde brouzdat na netu a hledat zda nevyšla nějaká nová povinnost.
Takže nejde o nějakou neschopnou většinu, ale o členy, kteří jsou ve spolku mimo jiné i proto, že ten spolek se na ně nevyse... a s těmito věcmi jim pomůže. Jsem jeden z těch co takto pomáhají a s klidným srdcem mohu říci, že pomáhám rád a až jednou mně to bude zmáhat tak budu vděčný každému, kdo takto pomůže mně.
Toto třeba v PSNV nezažiješ. Jistě dělají spoustu zajímavých přednášek, setkání, mají i spoustu chytrých lidí, ale jsi pro ně zajímavý jen když se o vše dokážeš postarat sám. Kde je nějaká solidarita?
Jsem členem CSV a byl jsem i členem PSNV - ale rozhodl jsem se z PSNV vystoupit. Dokonce jsem se několikrát zamýšlel nad tím, zda jsem se třeba neunáhlil. Ale musím říci, že i s odstupem času svoje vystoupení z PSNV vidím jako pro mne správnou a logickou věc. Zjistil jsem právě to co jsem popsal výše. PSNV funguje na jiných proncipech než si já představuju, že by měl spolek fungovat. Dále mi na něm vadí to (alespon to tak cítím), že se za každou cenu snaží vymezovat vůči CSV. Stačí se podívat zde na foru. Kolik je zde příspěvků, kde by členové CSV nějakým způsobem napadali a vymezovali se vůči PSNV a kolik je obrácených, tedy kde se napadá a vymezuje vůči CSV. Mám takový soukromý pocit, že PSNV momentálně trpí v přeneseném slova smyslu určitým napoleonským komplexem a jedinou možností se zvýraznit vidí ve vymezení se vůči CSV.
U CSV toto neuvidíte, protože pro toto vymezování vůči jiným spolkům nemají důvod.
Pomalu se dostávám k problematice dvojího členství.
Úvodem chci říci, že já osobně jsem podporovatelem toho, aby byl včelař, chovatel, členem tolika spolků kolika chce.
Celkem by mně zajímala statistika toho, kolik procent členů PSNV je zároveň členem CSV, Podle mého skromného odhadu to budou tak 2/3 všech členů PSNV. A ze zkušenosti a praxe si dovolím tvrdit, že u těchto členů nejde o žádnou schizofrenii. Prostě každý spolek dokáže nabídnout něco jiného a v celku jim to dává komplexní záběr spolkové činnosti, který si oni představují. Máme v naší ZO několik členů, kteří jsou i členy PSNV, dokonce jsou i členy nejužšího vedení ZO, a nemáme mezi sebou nejmenší problém. Naopak můžu říci, že je to pro naši ZO obohacující a jsem rád, že takové členy máme. A musím zde zdůraznit, že se jedná o lidi, kteří vždy rádi pomohou členům, kteří již třeba nemohou atd.

Závěrem mohu napsat jen výzvu k tomu, aby se vrcholní představitelé všech včelařských spolků podívali kolem sebe, podívali do svých ZO, mezi své včelaře a řešili věci, které pálí právě tyto obyčejné včelaře. Aby přestalo různé napadání, vymezování se, a spíše se hledal průsečík možných řešení, který bude ku prospěchu všech.

Nebuďme jako politici, kteří neřeší to, zda je návrh dobrý či špatný, ale řeší to, kdo ho podal.

Nevím jakou máš metodu, že rozpoznáš z NICKŮ přispívajících v jakém spolku jsou? Proč tě zajímá kolik členů PSNV je i v ČSV? To už jsi nemocný z toho CISu, že musíš mít o každém přehled i o spolcích v kterých nejsi a tedy neznáš od doby tvého odchodu jak se PSNV vyvyjí a posouvá? Mimochodem prošel jsem si všechny e-věstníky a nikde není tvé jméno vidět a tak to co zde PSNV vyčítáš jsi jako člen ostatním členům neuváděl.
A co členové ČSV, kteří zde vytýkají ČSV to či ono - to taky trpí napoleonským komplexem? Lidi, kteří mají svojí hrdost, čestnost a neschvalují krádeže, tuneláře, bordeláře, byroktarickou šikanu, udavačství, managerskou neschopnost, nekomunikaci vrchnosti se základními organizacemi a členy ... označit za zakomplexované z malé výšky? Ubohé!!!
(03.10.2015 10:17)KaJi napsal(a): [ -> ]A pak je vydražil (tedy záporná dotace 1D - ideální stav Smile . Akaždý rok udržovací poplatek na koncesi. To by se poznala láska ke včlám. ). Kdo bude mít včely nad koncesi, musí je spojit, kdo bez koncese, tomu se to spálí.
Ordnung must sein!
Cool

To by bolo sprosté vydieranie statických včelárov, ktorí tam sú. Prevčelenie ešte nikoho nezabilo, znižuje len výnosy, tak nebláznite. Ono to vyrieši asi ako som už spomínal kdesi inde "múdra ruka trhu", včelári čo to robia pre peniaze sa stiahnu, lebo sa vďaka nízkym výnosom nedostanú k peniazom a pôjdu inde, kde to bude ziskovejšie....
(a to máte úplne bez štátnych regulácií)
Prípadne ak v oblasti je nejaký supervzácny med tak sa počet v včelstiev stabilizuje pri úrovni napr. 20 Kg na včelstvo ak to bude pre všetkých rentabilné.
Diskusi kolem převčelení jsem přesunul do tématu Zavčelení krajiny.
V diskusi pokračujte tam, prosím.
(28.09.2015 17:23)mikr napsal(a): [ -> ]Zde na diskuzi jsem postrehnul, ze na "ustredi" jsou jakasi nedorozumeni, ztrejme o korytka, a to ja uz neresim, protoze je me 57 a uz me to nezajima. Jakykoliv urednik zije z mnou vydelanych penez, nejenom urednik, ale i bezdomovci, ochlastove, fetaci, kriminalnici, invalidi, policie, pojistovny a cela vlada a vsechny narodni podniky a ja jsem uz ve svych letech prisel na to, ze je to tak vsude a jine to nebude a raj na zemi take nebude az to nechci resit, pac je to ztraceny cas.

Tohle prý řekl nebo napsal ten pán co by včera slavil 79. narozeniny:
Lhostejnost k druhým a lhostejnost k osudu celku je přesně tím, co otevírá dveře zlu.
Ta tučná věta je pravda, ale jako všechno má také háček! Prioritou je starat se o věci, které mohu přímo ovlivnit. Všemožné funkcionáře, lobisty, tuneláře, darmozrouty, feťáky kriminálníky a jiné, kteří žijí z daní, já že své pozice neovlivnim. Ano, nelíbí se mě to, nesouhlasím s tím a to je asi všechno, co mohu udělat. To znamená, že zlu dveře neotviram ale zavřít je nemohu. Zlo bude dveřmi tak jako tak proudit dál, bez ohledů na to, jestli se mě to líbí nebo ne.
To nemá háček, ten háček je jen výmluva. Každý z nás může ovlivnit dění, byť jen mikroskopicky, ale může. Stačí se sdružovat , komumikovat, podporovat toho, s kým se nejvíce ztotožňuji. Ti funkcionáři bez davu pod sebou neznamenají nic!
Ovlivňuješ to už jen tím, že jsi členem tam kde nemusíš. Proti úředníků státu je to složitější,
ale ty neodporuješ tomu zlu co podle tebe je zlo, ale podporuješ to svým členství, příspěvky i tím, že je to necháš dělat.
Takže to podporuješ, schvaluješ a platíš.
A oni mluví tvým jménem a říkají že zastupují 9x% včelařů a včelstev.
To číslo už radši nezveřejňují, protože jak tak koukám, dost lidí si toto dilema vyřešilo.

Chápu toho, kdo si myslí že je vše v pořádku a tak je tam členem, ale myslet si že v K8 nedělají dobře a podporovat to?
Ano každý má své aspekty, které hodnotí a své váhy, které jednotlivým aspektům členství v ČSV přiděluje a tak posouvá pomyslnou ručičky na ciferníku na stanu pro nebo proti. Navíc se situace vyvíjí v čase a to jak na straně činů, které vylezou z ČSV a jeho vedení a jednak u každého "hodnotitele" jak hluboce chápe vklady/přínosy/důsledky svého členství ve spolku.
To rozhodnutí jedince - tedy být či nebýt - je jediné demokratické, byť ovlivňované jako vše reklamou. V tomto případě ne dostupnost léčiv, vyřizování administrativy, pojištění, časopis.
Pro začátečníka neorientujícího se na internetu rozhodně pro začátek dobrá volba, stejně jako pro starší, kterým ubývají síly a jsou více pasivní.
Pro ty zkušenější co mají elán je to, ale spíše brzda.
Je to jako Všeobecná zdravotní pojišťovna - většina v produktivním věku z ní utekli jinam a zůstávají děti a důchodci, za které platí stát.
Nelze jednoznačně říci je to zlo a nelze říci ani opak. Prostě každý systém něco má.
Jediné co je potřeba hlídat je, aby ti většinoví neškodili tak nějak globálně jen z titulu své většiny.
Ano prostě mají jiné zájmy - zamrazit a nevyvíjet systém = konzervovat, prý vyhovuje. Ale i to je pochopitelné. Horší je, když jim na to skáče státní správa a nebere v úvahu, že ti pokrokoví co tlačí vývoj ve včelařství jsou jinde - ne mezi "moudrými stařešiny" a "mladými cucáky".

To je prostě ta Shakespeareovská otázka - být či nebýt.

Jen pár kritérií pro výše uvedenou volbu:
  • Jsem samostatný nebo spíše nesamostatný včelař
  • Potřebuji pojištění
  • Informace ve spolkovém časopise jsou mi k něčemu
  • Jsem schopen a chci něco v rámci spolku prosadit
  • Souhlasím aby mne zastupovali tak jak zastupují lidé pasivně voleni většinovými konzervativními staříky
  • Je ZO dostatečně na můj vkus akční nebo jde jen o distributora léčiv a klobásu na výročce s pár bezmyšlenkovytými zdviženími ruky.
Teraz v tom nemenovanom spolkovom časopise, kde sú informácie k "ničomu" je ponuka na preklad knihy od Langstrota.Cool
Chlapi, nie je všetko čiernobiele!Wink
No - to mě taky dostalo, Vojto. Tak si říkám, co se děje? Možná na jaře uvidíme i upoutávku na Coloss Wink, na lednové setkání VMS či na jarní nepomucký seminář ...
Ale k věci a jen krátce: je to jen o tom, aby ta nedefinovaná a fiktivní většina, tedy ale konkrétně ti, co za ni rozhodují, nechali žít a svobodně dýchat a debatovat ty druhé.
A pak by se to vše snad dalo cestami přirozeného vývoje jako jinde a za čas by se to vyselektovalo, usadilo a vidělo by se, kdo je svobodně kde. A nastavily by se normální poměry, kdy se počítá odbornost a váha argumentu, nikoli fiktivní čísla a procenta.
Třeba to jednou přijde ... Naděje je, vůle k miru taky, ale i vůle nenechat si dělat na hlavu.
Jiří
(07.10.2015 12:24)Vojtech Langer napsal(a): [ -> ]Teraz v tom nemenovanom spolkovom časopise, kde sú informácie k "ničomu" je ponuka na preklad knihy od Langstrota.Cool
Chlapi, nie je všetko čiernobiele!Wink

Už jsi tu knihu četl?? Obávám se, že patří do té kategorie informací ..... ale mám ji Big GrinBig GrinBig Grin
Ale mám ju. Kto hľadá, nájde. Tak ako dokážem vo Včelařství nájsť užitočné informácie, tak aj v inej literatúre. Samozrejme, v časopise ide o "omáčku" okolo. Samozrejme, potom "táto omáčka" má nepriaznivý vplyv na "cenu za kg", za získané informácie. Big Grin

(07.10.2015 13:00)Jiří Matl napsal(a): [ -> ]No - to mě taky dostalo, Vojto. Tak si říkám, co se děje? Možná na jaře uvidíme i upoutávku na Colosss Wink, na lednové setkání VMS či na jarní nepomucký seminář ...

Čo nejde razom, poddá sa časom. Ale niektoré argumenty zo strany oponentov to brzdia... Nie veru, život nie je čiernobiely. Aj v krajine, kde vznikol pojem demokracia, boli otrorci.... Wink
Včera jsem měli schůzku pražských ZO a mimo jiné jsme tam probírali možnost členství právnické odoby v ČSV. Zaznělo tam, že takové členství možné je a že i Švamberkův trucpodnik Včelka Mája (IČ 02662469) je členem ČSV. Spekulovali jsme proč by tento podnik VŠ chtěl být coby právnická osoba členem ČSV a napadla nás jediná věc a tou je přístup k dotacím. Jako čerstvě vzniklá organizace by musela Včelka Mája dle zákona čekat 3 roky aby mohla dostávat dotace na své aktivity, pokud se ale přidruží k ČSV tak může čerpat dotace ihned.
Tedy je zde otázka zdali je správně aby právnická osoba mohla být členem ČSV a proč vlastně ČSV dělá bílého koně určitým právnickým osobám?
Proč ? Protože jsou z jednoho hnízda.
Referenční URL's