Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Členství v ČSV
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Přesně tak ČMSCH pro číslo chovatele a číslo stanoviště.
Více v tématu Povinnosti pro začínajícího včelaře
Je to úplně jedno. Pro registraci u ČMSCH nemusíš být členem ČSV a za člena ČSV tě vezmou i když ještě nemáš registrační číslo. Takže je jedno s čím začneš, není to provázané.
Díky za nasměrování. Právě sem si stáhnul formulář na ČMSCH, vyplnil, naskenoval a poslal zpět. Paní mi napsala že moje žádost byla přijata. Tak teď už jen čekat, až mi pošlou reg číslo chovatele a reg. číslo stanoviště.
Zeptám se z jiné strany. Jaké jsou výhody členství v ČSV ? Jsem členem 1 rok a jen bych si chtěl udělat obrázek o tom, co ztrácím v případě, že se v tomto občanském sdružení sdružovat nebudu. Naposledy mě trochu zabolela ta kudla do zad, kterou jsme mi menší včelaři od ČSV dostali v podobě jejich návrhu do nové vyhlášky, že stanoviště pod 20 včelstev se budou šmahem pálit i v případě prokázání kliniky MVP i menší jak 25%, narozdíl od těch nad 20 včelstev.
Výhody členství v ČSV ( prosím o doplnění, pokud někoho napadne něco dalšího, ať si můžeme my začínající udělat obrázek o tom, jestli to stojí za to ) :
  • nečlen nemá šanci na dotace ( kraj, EU )
  • časopis Včelařství
  • distribuce léčiv ( dá se sehnat i jinak )
  • přístup ke knihovně ZO ( mám už přečtenou )
  • hromadné odevzdání vzorků měly ( asi bych musel nést na veretinu sám, nevím jak by to bylo s platbou )
  • jakési pojištění ( nemám podrobnosti o jeho rozsahu a na co se vstahuje )
  • vyviječ aerosolu přes ZO, nevím za jakých podmínek by mi byli ochotni udělat ošetření jako nečlenovi
  • ??
Výhody?:::!!

Jsi členem ČSV, a ti na tebe inkasují své dotace, ve výši 100% a další různe s......,Big GrinBig Grin

No aty más za to ty výhody co jsi uvedl, 20% nebo se pletu.???Big GrinSurprised
No o tom je ten můj dotaz. Mnou uvedené výhody se mi nejeví jako dostatečné k tomu, abych se dál za těchto podmínek takto občansky sdružoval. Nevýhody, které jsem si já osobně stanovil, totiž toto převáží.
Ale je možné, že jsou i jiné plusy členství, které jsem neuvedl a já na jejich základě názor změním.
Proto jsem požádal o korekci. Víc hlav, víc ví. A jsou zde na VF i zastánci členství v ČSV, tak zde je možnost uvést proč by člověk měl být členem.
Nejsem členem ČSV a znám dost včelařů, kteří včelaří s více včelstvy a delší dobu než já a buď v ČSV nikdy nebyli, nebo z něj vystoupili. ČSV je občanské združení jako každé jiné, přesto členství v něm je mnohdy po začátečnících vynucováno. Přímo protiprávně se této diskriminace v minulosti dopustily některé krajské úřady, když v podmínkách začátečnických dotací dali podmínku členství v ČSV (na to nemají právo). Jsem zvědav jak to bude letos např. ve Zlínském kraji, který na to byl loni upozorněn.

K Tvým bodům:
  • Dotace - měly by jít vyřídit a získat všechny, ČSV je jen administrátor. U začátečnické dotace KÚ doufám přestanou diskriminovat nečleny ČSV.
  • Pojištění - si může každý vyřídit individuálně u kterékoliv pojišťovny. Nově je automaticky také pojištěn každý člen PSNV, kde se pojistka vztahuje na škody způsobené včelařskou činností jiným subjektům (nikoli vlastní).
  • Aerosol - pokud vím nikde není povinný, je to jen jiný druh aplikace (jedů do včel) nahrazující 3. fumigaci. Polemiku o stylu tlumení nákaz a vůbec včelařské zootechnice nechme stranou. Stručně tedy vyvíječ aerosolu netřeba.

Na další body jsi si odpověděl sám. Slyšel jsem ještě o problémech při registracích chovatelů matek u vyšších (šlechtittelských) chovů, kde jsou přísnější pravidla, ale detaily neznám. U uživatelského chovu matek by asi neměl být problém registraci získat. Prosím o doplnění - pokud tu je nějaký registrovaný chovatel M, nečlen ČSV.
DonePepe:
  • Na dotace máš nárok bez ohledu na členství v čemkoliv.
  • Spolkový věstník Včelařství je jen pro členy (neměl by se tedy nazývat časopisem...). Obdobně nezmíněné Odborné včelařské překlady.
  • Léčiva by sis jako případný nečlen ČSV měl obstarat sám.
  • Je-li knihovna spolková, tak je to tím dané...
  • Vzorky bys dával přímo na KVS, příp. do laboratoře - platba na základě vystavené faktury
  • Pojištěním myslíš nejspíš Svépomocný fond - ten je opět jen spolkovou výhodou. Doporučuji si podrobně přečíst jeho statut a ceník.
  • Ošetření aerosolem by Ti dělat vůbec nemuseli - a pokud ano, tak za jimi stanovenou cenu. Na druhou stranu jejich nabídku nemusíš přijmout a můžeš si to zařídit sám - ať s aerosolem nebo bez něj.

(Omlouvám se za duplicitu s Markem Konvičným - jeho příspěvek jsem před odesláním svého neviděl.)
(09.01.2013 15:51)jdjd napsal(a): [ -> ][*]Vzorky bys dával přímo na KVS, příp. do laboratoře - platba na základě vystavené faktury

Jak je to s platbou pokud jsem členem? To je cena započítána v příspěvku na včelstvo, v členském poplatku nebo se kryje s nějakou dotací o kterou žádá svaz hromadně? Někdo přeci i tak to vyšetření musí platit.
Členství v ČSV bylo v podmínkách dotace pro rok 2012 i v olomouckém kraji.
Nevím, jak to máte v ZO, ale pokud to neplatíš zvlášť, tak je to nejspíš již započítáno v příspěvcích Tvých včelstev.
K členství jakožto podmínce žádosti o dotace: Když to nikomu nevadí... I mně dlouho přišlo normální, že si o.s. pro svoje členy vyjednává různé výhody. Ale pravda je někde jinde.
DonPepe:
Výhodou "spolčení" je určitá síla lidí. Organizace s 50 000 členy má přece jen nějaký hlas, pokud jde o jednání s úřady, vládou... Sám bys nic nezmohl. Druhou věcí je spolková činnost v ZO. Nejsou to to tak hmatatelné důvody, ale myslím, že jsou to ty hlavní.

Druhá věc ovšem je, jak taková organizace funguje a jestli naplňuje svoje poslání, jestli skutečně jedná v zájmu svých členů. V případě ČSV už mi přijde, že ten kolos přerostl sám sebe, je těžkopádný a dává prostor lidem, kteří toho využívají, případně zneužívají ve svůj prospěch. Zde asi pomůže jedině tlak ZO, aby jim ten prostor sebraly. Což mi říká, že bych si měl nastudovat stanovy... Wink
(09.01.2013 15:51)jdjd napsal(a): [ -> ]
  • Spolkový věstník Včelařství je jen pro členy (neměl by se tedy nazývat časopisem...). Obdobně nezmíněné Odborné včelařské překlady.

Nič v zlom, ale ja nie som členom ČSV a odoberám Včelařství a aj OVP. Takže klasika.....
Myslím, že se najde dost ZO, kde se k nečlenům neobrátí zády, ale podají jim pomocnou ruku např. ohledně léčení apod. Ono totiž jde i o jejich včely v okolí.
Jistě, že je v pořádku, když si také řeknou o nějaký ten příspěvek.

Takže bych to viděl tak, že není nutnost (povinnost) být členem ČSV, ale je nanejvýš vhodné být v dobrém vztahu s včelaři z místní ZO.
(09.01.2013 19:31)PetrM napsal(a): [ -> ]...ale je nanejvýš vhodné být v dobrém vztahu s včelaři z místní ZO.

Stoprocentně - je nanejvýš dobré spolupracovat s ostatními včelaři v místě. Se ZO to nemusí mít příliš společného.

Ivan Černý
(09.01.2013 14:51)DonPepe napsal(a): [ -> ]....
Naposledy mě trochu zabolela ta kudla do zad, kterou jsme mi menší včelaři od ČSV dostali v podobě jejich návrhu do nové vyhlášky, že stanoviště pod 20 včelstev se budou šmahem pálit i v případě prokázání kliniky MVP i menší jak 25%, narozdíl od těch nad 20 včelstev.

A zas to asi admin šoupne jinam, ale odpovím tady. A zastanu se ČSV. Smile

Kdysi asi do 2005 se podle mě pálilo celé stanoviště jen když byla klinika nalezena u více jak poloviny včelstev, jinak se pálila jen klinika.
Víceméně na přání včelařů a ČSV vznikla novela že se pálilo vše. Klidně i nové stanoviště oddělků celé v novém jen pro jednu buňku kliniky.

Loni to už to asi pro stát nebylo únosné, protože hrozilo, že by se stát nemusel doplatit a tak na popud z více stran MZe sezvalo různé zainteresované a tak vznikla ta změna. A ten limit 20 je vlastně kompromis - podle mě ekonomický a organizační. Nevím jestli se při 3 včelstvech to vyplatí to rozlišovat. Podle mě je lepší si rovnou hned koupit 3 oddělky a dát někam jinam a začít znova než čekat co bude a být v ohnisku.

Takže s touto novelou má ČSV spojení jen přes Cech prof.včelařů ČSV.
No mě ten limit 20 začíná přivádět k myšlence rozšíření na 21 - hranice ochranné pásma je ode mne cca 10km vzdušnou čarou - co kdyby.
Myslím že se teď budou včelaři dělit na skupiny do 5vč. , nad 20 a pak ty nad 100 a v pásmu 5-20 nebude téměř nikdo.
co se týče členství v ČSV osobně nemám problém s lidma ze ZO i když s některýma nesdílím názory na léčení, loajalitu a způsob vykonávání některých činností. Ale nemám s těma samejma potíž pokecat o včelách, dojít na pivko pokecat atd, ale s čím mám opravdu velký vnitřní problém je to co dělá vedení ČSV. Dle mého skromného soukromého názoru se to hodně podobá tomu co předvádí naší politici- žijí si ve vlastním světě naprosto odtrženi od reality všedních dní a obecného lidu ( v našem případě členů)

ad počet včelstev: zatím se neví jak to nakonec dopadne, ale prozatím zjednodušeně - nejde o celkový počet včelstev u včelaře, ale o počet včelstev na konkrétním stanovišti (dle zákona není důležitý fyzický stav na místě, ale to co je nahlášeno v Hradišťku).
Nejsem členem, na členství mě nejvíce láká výhoda časopisu Včelařství, rád bych jej odebíral. Druhá věc je ta, že se mi moc líbí svazové sklenice na med a také je s černým svědomím používám - limit maximálního obsahu vody splňuji bohatě, jen to členství schází.Angel
Ty by mě právě na těch sklenicích odrazovalo - je na nich chráněné logo a může si je koupit každý,
Tedy až se někdy objevíé takové ty přehledy medů co neprošly kontrolou, může tam být med i v této sklenici a na fotce to bude vidět.

Já pak budu něco zákazníkům vysvětlovat?

Jak jsem se zde dočetl, Včelařství nakupují volně na Slovesnku i účastníci tohoto fora, tak pokud bych jo měl tu potřebu, snad bych to i vyřešil.

Na druhou stranu, ani jedna z výhod není nijak moc velká, aby mě to zlomilo.
Pro mě to byl určitý "morální" problém. Svým členstvím bych legitimizoval to co vedení dělá vedení a s tím jsem měl v 2005 velký problém. A jak tak čtu, asi i nyní. To bylo stejný jako za KSČ, tam ty výhody byly ještě větší a každý se mohl rozhodnout, jestli podpoří s. Bilaka a pobyt sovětských vojsk nebo ne. Jak nám vyvsětlují i dnes mnozí, chleba byl na té správné daleko víc namazaný, než nějaká sklenice či noviny.

Takže já taky nemám problém se domluvit s kterýmkoli včelařem a nesouhlasím v mnohém s mnohým bez ohledu na členství, ale já se taky v hospodě neptám kdo je v které straně. BUď se domluvím, nebo ne.
A z místní včelařské hopsody mě taky ještě nevyvedli. A leckdo se přiznává, kdo do toho trochu vidí, že už si připadá jako kdysi, ale když už tam je, tak prý se takové věci dělají furt a on s tím nic neudělá, a ...
Já jsem v ZO hostem, příspěvky platím ale jen té ZO, ne nahoru na ČSV, tedy nejsem členem ČSV, spolupráce bezvadná.
Referenční URL's