Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Členství v ČSV
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(19.12.2015 23:18)LukasM napsal(a): [ -> ]Tady u nás se tomu říká podněty Smile. Ale není to obvyklé. Na té mapě SVS je to snad jediný záznam, kde je uvedeno: "Prohlídka včelstev na podnět ZO Bruntál"

[Obrázky: podnet_zo_bruntal.jpg]

Toto můžu vysvětlit.
Ano, naše ZO podala na KVS podnět k vyšetření jednoho stanoviště pracovníky KVS, kde bylo důvodné podezření na šíření MVP.
Důvod, který nás k tomu vedl byl tento. U tohoto včelaře byla již v roce 2014 objevena nákaza MVP v klinické fázi na jednom stanovišti. U tohoto včelaře, jenž kočuje bylo podezření, že mezi zjištěným nálezem spor a vyšetřením na kliniku došlo k přesunu včelstev mezi jeho stanovišti. Nebylo to ovšem možné dokázat.
Letos jsme v našem kraji měli plošné vyšetření na MVP. Tohoto se dotyčný neúčastnil s tím, že má včely vyšetřené a ok.
Jedno z jeho stanovišť bylo i v katastru, kde se při plošném monitoringu objevilo několik stanovišt s vysokým množstvím spor MVP a nejbližší bylo asi do 250 m od jeho kočovného rámu. U těchto pozitivních stanovišť došlo pracovníky KVS k odběru vzorků k prokázání či nepotvrzení kliniky (ale i prosté ohledání prý jasně vykazovalo klinickou fázi). Tento včelař ovšem nečekal, a svůj rám urychleně ještě před vyhlášením ochranného pásma odvezl pryč a nikdo nevěděl kam. V té době se v katastru naší ZO právě objevily včely tohoto chovatele. Jelikož jsme byli členy vedení ZO odkud včely zmizely upozorněni na možný původ těchto včel tak jsme ho přes okres kontaktovali. Chovatel se prokazoval negativním vyšetřením na MVP, které ovšem mělo zásadní chybu a to, že na něm bylo asi 8 stanovišť a ani u jednoho nebylo uvedeno číslo stanoviště a tedy nebylo ani možné přiřadit tato vyšetření k jednotlivým stanovištím. Proto jsme se rozhodli podat podnět na KVS k prošetření a odběru vzorků pracovníky KVS. Toto jsme učinili s vědomím, že pokud by se nákaza nepotvrdila, tak že bychom vyšetření uhradili. Bohužel se naše podezření potvrdilo a nejen, že se našly na tomto stanovišti včely pozitivní na spory, ale dokonce tam byla i klinika.
V okolí tohoto jeho stanoviště se nachází dalších téměř 200 včelstev. Všechny byly testovány na MVP v rámci plošného vyšetření a všechny byly negativní. Je tedy zřejmé, že nebýt našeho podnětu, tak se nám z tohoto stanoviště mohl MVP nekontrolovaně šířit.
Nyní at si každý udělá úsudek, zda jsme se chovali jako práskači nebo jako zodpovědní chovatelé. Mimochodem ten chovatel je členem CSV.
My nikomu nezakazujeme u nás včelařit a ani nemůžeme. Ale máme tu s morem dost velké zkušenosti, dost let jsme se s ním v okolí potýkali a když se nám začalo konečně dařit v tom, že naše vyšetření dopadaly dobře, tak najednou nám sem někdo nakočuje s nakaženými včelami.
Naše snaha je ta aby kdokoli k nám přijede zase v pořádku odjel a naopak chceme pokud k nám někdo přijede aby tu po něm bylo zase tak než k nám přijel.
Ale chceme dát i jasně na vědomí, že pokud k nám někdo přijede a nebude se chovat jako řádný a odpovědný chovatel tak se nebudeme rozpakovat a na tohoto chovatele upozorníme KVS, jenž má pravomoci, které my nemáme. Takto je to přesně dle zákonů po jejichž dodržování tu na foru všichni volají.
Martin
Asi by jsi měl Martine zajet do Zlína udělat jim tam přednášku jak zvládat MVP Big Grin
(19.12.2015 15:47)KaJi napsal(a): [ -> ]Po ukončení léčení v naší ZO bude soupis námi neléčených známých stanovišť zaslán na veterinární správu.[/i]
Jak už jsem psal, řádní funkcionáři, ale do nikoho už nerýpu. Sad

(19.12.2015 16:42)joseff napsal(a): [ -> ]S nějakými "aktivními" hlášeními nesouhlasím.

Mé vyjádření směřovalo k předešlému KaJiho příspěvku, zde to bylo velice jednoduché.

V našem okrese máme obec, kde se již 3x během posledních pár let pálila včelstva na mor. Je dokonce u 3 pálení v zápisu SVS poznamenáno, že u jednoho včelaře byly používány i přes dřívější pálení stále podobné, starší úly. V okolí tím trpí spousta včelařů, někteří již i raději skončili. Ať si každý sám položí otázku, pokud by v blízkosti takového včelaře včelařil a měl důvodná podezření, jak by se zachoval? Zda by tohoto včelaře nechal ohrožovat včelstva a včelaře v jeho okolí. Zde již nejde o "aktivní hlášení", pokud si to nenechá dotyčný včelař vysvětlit a nechce spolupracovat, nic jiného nezbývá. Zde to však vždy odhalila povinná kontrolní vyšetření na mor v celé oblasti.
Proto ten můj kladný palec MartinuP, aby si to náhodou nevysvětlil někdo jinak.
Pokud nedokáže někdo odlišit varoázu a mor (i způsob, jak se k této chorobě stavět) tak by opravdu neměl nic nikam hlásit a raději se doučovat.
(19.12.2015 23:18)LukasM napsal(a): [ -> ]
(19.12.2015 16:54)JKL napsal(a): [ -> ]
(19.12.2015 16:42)joseff napsal(a): [ -> ]S nějakými "aktivními" hlášeními nesouhlasím.
Nesouhlasit je jedna věc. Co ale děláš proti takto vychovaným funkcionářům, které to jako výhrůžky používají, když se včelař svobodně rozhodne ukončit členství.

Tady u nás se tomu říká podněty Smile. Ale není to obvyklé. Na té mapě SVS je to snad jediný záznam, kde je uvedeno: "Prohlídka včelstev na podnět ZO Bruntál"

[Obrázky: podnet_zo_bruntal.jpg]

Víš, on se totiž ten můj názor na "aktivní" hlášení na varroázu, postupně nakonec dostal až k podnětu ohledně moru. Proto to mé upozornění, aby v tom bylo jasno.
Jestliže je tvůj příspěvek myšlen na mne věř, že mám s morem již zkušenosti a ve včelstvech jsem jej i viděl. Dokonce jsem již viděl i varroázu.
Pochopil jsem jej tak,. že dáváš rovnítko mezi oznamováním těch co neléčí se ZO "varoázu" s oznamováním těch co nedodržují nařízení o MVP tak že mohou být zdrojem nákazy.
Pokud je to jen chybný dojem, tak sorry.

Mám taky zkušenosti s Morem a nově i s Hnilobou. A bohužel i 2x s tím, jak se najednou "aktivní ve varoáze" se stávají naprosto netečnými a hrají mrtvé brouky tam kde je možné a i potřebné něco dělat.
To je přirozené chování. Vem si to, že spousta psů, když o nic nejde, tak štěkají jak šílení, a když jde do tuhého tak stáhnou ocas mezi nohy. Prostě ohlašovací psi.
Je to geneticky dané a rozumově to překonat neni jednoduché.
sebevědomý, povahově vyrovnaný pes nemá potřebu štěkat kvůli každé blbině.
OT: Fena možná. Psa který by si nezaštěkal za plotem na jiného psa jsem ještě neviděl. To nemá s vyrovnaností co dělat.
znám i takové Ozi, leží, pozorují a ani se nehnou. Ale samozřejmě, plot nebo pupeční šňůra ve formě vodítka často mění situaci - to jsme v jiném tématu.

KaJi versus Joseff - za můj přístup k léčení, přesněji k vybíjení kleštíků mně nikdo nikam nehlásil ani jako člena ČSV, tak to tak snad zůstane i nadále Smile
Nevim zda je toto vlákno ještě členství v CSV a nebo kynologický klub
(29.12.2015 11:47)Bronislav Gruna napsal(a): [ -> ]Mě ČSV strhne "za tu všechnu starost kolem" 2,5 tisíce Kč. Docela dost za příjem jedné žádosti a zaslání jedné částky na účet

Každý podnikatel musí zvážit, jestli za vynaložené peníze dostane odpovídající protihodnotu.
Pro získání dotace 1.D není členství v ČSV podmínkou.
Nevím jestli sem a nebo jinam, moje otázka není ani z mé hlavy, ale zajímá mne to. Lze nějakou legální cestou dostat seznam včelařů v okrese, nebo působnosti katastru? Ať už registrovaných ve svazu nebo neregistrovaných. Děkuji za nasměrování.
Použij městský nebo obecní úřad - v katastru.Nemusí to být ,ale vše.
V okrese si to budeš muset objet po úřadech. Není stoprocentní. F.V.
Ahoj vespolek,
začínám letos včelařit, tak pročítám vše co se dá a našel jsem i tuhle debatu.
Má vůbec cenu, abych se hlásil do ČSV?
Stejné jako se zeptat na stránkách Greenpeace, jestli si koupit auto, nebo doma svítit elektřinou z veřejné sítě.
Bubo, asi jsi nezvolil nejšťastnější forum pro tvoji otázku.
Odpovím ti takto.
To zda bude či nebude pro tebe vstup do CSV přínosem záleží hlavně na úrovni místní základní organizace a jejich lidech. Pokud to u vás funguje a jsou tam ve vedení včelari se zdravým úsudkem, tak pro tebe bude členství zvláště ze začátku určitě velkým přínosem.
Pokud ovšem vaše základka je tzv. mrtvá a navíc ji ovládají včelaři s názory z dob před 40 lety, tak to moc, velký přínos asi nebude.
Takže si zjisti informace jak to u vás chodí a podle toho se rozhodni.
Martin
Díky za reakce Smile
Lusat: netušil jsem že tu jsou jen odpůrci ČSV Wink
Čekal jsem tipy na "alternativy" a případně i s důvody proč zvolit právě tu nějakou jinou partu. Protože včelařskému nováčkovi se určitě dobrá rada a případně i víc názorů hodí. A tak mi přijde rozumné se alespoň pro začátek schovat pod křídly nějaké organizace.
Odpověď od MartinP dává smysl. Zdá se, že místní ZO něco dělá, tak to tam zkusím a pak se uvidí.
V každém případě přeju hezký slunečný den.
Zkušenosti jsu nepřenositelné. Vyzkoušej a uvidíš.Cool

Ovšem někteří méně odvážní zůstávají v ilegalitě před ČSV a oželí i dotace, aby pak neměli potíže které potkají ty, co vystoupí. Viz doporučení z posledního Včelařství - Udávejte je!
To doporučuji ke čtení stejně jako i další čísla. Pak se rozhodni.
Martine, je tu ještě jeden faktor, podle mě je naše ZO poměrně nadprůměrně akční, ale máme morální problém s tím, jací lidé nás zastupují, jak nás (dez)informují a obecně s tím co se nahoře vlastně děje, protože svým členstvím v ZO vlastně dáváme legitimitu všem těm Včelpům, Předbojím, dotačním podvodům, metení průšvihů pod koberec... Tedy i k tomuto je dobré přihládnout i když bude ZO v pohodě. Pokud je ZO mrtvá, tak je vše vyřešeno.
Bubo o jiných spolcích a hnutích se diskutuje v jiných vláknech (je jich tuším 15), je jich více a záleží jen na Tobě který bude blízký Tvému srdci. Každopádně není od věci se o ně zajímat a poznat o co jim jde, popř. navštívit různé akce, přednášky, letní školy atd. pořádané těmito spolky. Za to nic nedáš, maximálně si řekneš, že takto včelařit nechceš Smile Neřekl bych, že jsou zde pouze odpůrci ČSV, spíše lidé, ktaří již něčím prošli a i když např. na úrovni ZO pracují, tak jsou více či méně kritičtí k tomu jak je ČSV vedena, jak jsou problémy meteny pod koberec a jak je (ne)informována členská základna.
Referenční URL's