Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Členství v ČSV
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Miloši, myslím, že Bubovi jde nyní hlavně o pomoc do začátku, mít se kde poradit jak co se týká včelaření , tak i co se týká různých povinností. Dále si myslím, že není rozhodně na škodu, když v místním spolku pozná včelaře z okolí. Až pobere nějaké zkušenosti tak se sám rozhodne, zda mu členství v CSV něco dává, nebo zda je to pro něj mrtvá kolej.
Co se týká těch věcí ohledně různých průserů spojených s CSV tak ano, máš pravdu. Není to nic ke chlubení a zavírat před tím oči, že se to a to nestalo také nejde. Já mohu mluvit jen za sebe a říkám, že se snažím, aby se průsery nezametaly, ale řešily.Myslím, že v tom nejsem sám, a to zda nás bylo dost ukáže budoucnost. Musím, ale říci, že to světlo tam na konci toho tunelu stále ještě vidím.
(02.05.2016 12:38)Bubo napsal(a): [ -> ]Ahoj vespolek,
začínám letos včelařit, tak pročítám vše co se dá a našel jsem i tuhle debatu.
Má vůbec cenu, abych se hlásil do ČSV?

Nemá. Wink
Má. 200,-
(02.05.2016 12:57)MartinP napsal(a): [ -> ]Bubo, asi jsi nezvolil nejšťastnější forum pro tvoji otázku.
Odpovím ti takto.
To zda bude či nebude pro tebe vstup do CSV přínosem záleží hlavně na úrovni místní základní organizace a jejich lidech. Pokud to u vás funguje a jsou tam ve vedení včelari se zdravým úsudkem, tak pro tebe bude členství zvláště ze začátku určitě velkým přínosem.
Pokud ovšem vaše základka je tzv. mrtvá a navíc ji ovládají včelaři s názory z dob před 40 lety, tak to moc, velký přínos asi nebude.
Takže si zjisti informace jak to u vás chodí a podle toho se rozhodni.
Martin

Ovšem váš, celkem rozumný a umírněný názor by se dal interpretovat i nějak takto:

"Jestli je milý Bubo u vás organizace, kde jsou blbí staří sterjcové, co za tebe vše zařídí a udělají ti zadarmo první poslední a i to, co ti na očích neuvidí, pak tam vychcaně vlez. Ale pokud by po tobě chtěli, abys nedej bože nejen bral, ale i něco oplácel, třeba tím, že i ty bys stejnou měrou oplácel druhým jejich servis a laskavosti, a nebo abys léčil tím a tehdy, kdy oni mají vyzkoušené že to funguje, pak tam určitě nelez a buď svobodný, nepotřebuješ přece radit od nějakých přestárlých mamlasů co pamatujou komunismus".
Ze svazu jsem vystoupil přesně z toho důvodu jak píše tom. Že mi dělali i to co mi na očích neviděli.
Hele, Bubo, kdybys aspoň naznačil v profilu lokalitu, mohli bychom Ti dát nějaké tipy ...
Nicméně 21. 5. dopo máme s kolegy z tohoto fora rande na Natura viva v Lysé n. L. Doraž, dáme pivo a probereme to ... Wink
Z principu je jediná Tvoje povinnost nahlásit sama sebe u Českomoravské společnosti chovatelů. Členem žádného sdružení být nemusíš a můžeš si nechat čas na rozmyšlenou, pokud bys někde chtěl být ...
http://www.svepravnyvcelar.cz/
Jiří
Bubo:
dostal jsem ve svých třiceti letech dva úly se včelami od hajného, koupil si malou knížečku o chovu včel a začal bez jakýchkoliv rad od jiných včelařit.
A dnes to hodnotím jako nejlepší krok jak včelařit!
O kolik bych přišel kdybych si stále nechával někým radit!
Důležitější je, aby sis našel důvěryhodného kolegu a dobrého včelaře co rádce do začátků. Budeš ho potřebovat, bude dobré, když uvidíš, jak pracuje, bude skvělé, když Ti pomůže řešit začátečnícké problémy. To je podstatnější než být v nějakém sdružení ... Někteří budou i v té Lysé ...
Jinak některé letní školy pro začátečníky ještě mají pár volnýcn míst. (http://www.psnv.cz/lsnv/ ).
Jiří
Jiří, díky za tip na výstavu. Zatím na ten termín nic naplánované nemám, tak si datum zkusím v kalendáři rezervovat.
Jinak jsem z Kolína.
No - tak to je kousek, propojíme se (gegorius na centrum.cz).
Jiří
No panove, uz se tesim do Lyse!! Wink
(02.05.2016 21:10)Jiří Matl napsal(a): [ -> ]Hele, Bubo...

Z principu je jediná Tvoje povinnost nahlásit sama sebe u Českomoravské společnosti chovatelů. Členem žádného sdružení být nemusíš a můžeš si nechat čas na rozmyšlenou, pokud bys někde chtěl být ...

Jiří

No, propagujete se dobře pane Matl (tu "reklamu" jsem vymazal), ale já bych Bubovi poradil pravý opak:

Vstup do spolku tam, kde budeš mít včely, pokud to tam funguje je to super a je to vstřícné gesto vůči těm, kteří "tam včelaří před tebou". Po roce dvou, až zjistíš jak co funguje, seznámíš se s několika lidmi a zjistíš kdo je jaký, pak se rozhodneš. Není nic snazšího než členství zrušit.
Členství má, zatím ještě pořád víc výhod než naopak a i kdyby nemělo, je to slušné, je slušné projevit zájem a pak je to na nich, zda budou nepřátelští a nebo pomůžou, poradí.
Když to totiž uděláš jak ti radí pan Matl, už to bude pokažené a důvěra se ztratí snadno, zpět se jí získat většinou nepodaří.
Ale už jsi velkej kluk, ty si poradíšWink
A proč by to nemohlo být naopak???
Ať spolek ukáže, že funguje, co dokáže nabídnout, získat si důvěru potencionálního člena a dokázat, že být členem za to stojí...
Ty tome taky propaguješ trochu zcestnou představu. Já vstoupil taky do ČSV s přesvědčením, že je jiná doba a jiní lidé. Když jsem ale zjistil, kdo tomu vládne, tak jsem po 2 létech zase vystupoval. A přestože jsem nabízel ZO spolupráci a pomoc, nebyl zájem. A vystoupením jsem si spíš ublížil ve vztazích, jó důvěra se ztratí snadno. Tam se opravdu zjistí jací lidé jsou okolo. Po čase se však vztahy upravili a dnes nemám se členy ZO problém i jako neorganizovaný. Zato ve vedení Svazu se zase objevují lidí, kvůli kterým jsem vystupoval. A nevstoupíš dvakrát do stejné řeky...
A co radit Bubovi. Nevstupuj nikam, nejdříve si proklepni lidi v ZO a v jiných organizacích a uvidíš. Rozhodovat se můžeš 1-2 roky, pokud chceš někam vstoupit. Včelařit může i sám a na pokec a radu ti stačí dobrý kamarád a ani nemusí být místní. Podívej se na Petra Mitregu.
Obávám se, že je to jak píše Tom. Ať vstoupí. Pak na základě svých zkušeností se může rozhodnout. Pokud by se zařadil od začátku mezi partizány, tak by spádovou ZO mohl zbytečně popudit a ti by mu mohli strpčovat život. Já jsem členem naší ZO z důvodu, že si myslím, že co se týče lidí na tom jsme dobře. Ale to nic nemění,že svaz jako celek mě nebetyčně s..e.
Hluboce smekám jak dokážete stručně říct přesně to, o čem já popíšu celou stránku...

Hlavně poslední větu podepisuju!
Promiň, to už tu ale myslím bylo - raději do strany vlezu, i když s nima nesouhlasím, ať mám od nich klid...
Přece si nějaký spolek nemůže vynucovat, že pokud chceš včelařit, musíš být členem jejich spolku, jinak ti budeme dělat problémy!!! Netvrdím, že některé spolky nefungují ku prospěchu oboru, v mnoha případech je to ale seskupení polointeligentů, kteří se nehodlají vzdělávat a respektovat nové poznatky, protože oni už přece včelaří třeba padesát let, a jejich děda to taky tak dělal, a co jim kdo má co vykládat... V takovém případě je lepší členem takového seskupení nebýt. Proto si myslím, že je lepší prvně zjístit, co jsou v tom či onom spolku za lidé, a až na základě zjištění se stát jeho členem. Či zůstat nečlenem.
(02.05.2016 22:41)juryn napsal(a): [ -> ]A proč by to nemohlo být naopak???
Ať spolek ukáže, že funguje, co dokáže nabídnout, získat si důvěru potencionálního člena a dokázat, že být členem za to stojí...

No a to je právě to "zvrácené" vyčurané uvažování!

Zkuste mi vysvětlit, abych to i já pochopil, proč by jako měl spolek usilovat o zalíbení u někoho? Jako že by se většina měla snažit umést panu blahorodímu nováčkovi cestičku aby si zasloužila poskytovat mu zadarmo servis?

Juryne, otázky jsou řečnické. Děkuju.

Tak jako se dnes proklíná nacizmus, komunismus a další zlořády, jednou budou lidi proklínat liberalizmus. Mám ho fakt plný zuby!
(a to jsem si já naivka myslel, že větší magoři než komunisti už nemůžou být)



A nebo omladit funkcionáře a pokusit se taky něco dělat pro druhé, třeba už i jen tím, že vstoupím a poznám, jak to tam praktikují a když blbě, sám se snažit přesvědčovat "staré struktury" a jít sám příkladem.

Je to jako s občanstvím ve státě. Prostě chcete využívat výhod? Tak holt musíte (měl byste, pokud jste slušný člověk) akceptovat to, jak to ve státě chodí a případně se pokusit při volbách o změnu, třeba vlastní kandidaturou podepřenou lepším programem, samosebou v rámci "povolených" mezí. A jestli emigrujete, pak ale pozbýváte občanských výhod, sám, dobrovolně, svobodně. Já svoje členství ve spolku beru takto. Buď všem ukážu jak jsem chtřejší a jak to umím dělat líp (zadarmo místo včelaření nebo jiné zábavy) a nebo držím hubu a krok!

Chápu, že se to, co píšu mnohým nebude líbit. Často tady zažívám, že bývám považován za nějakého komouše. Lidi jsou už tak zpitomělí, že za protiklad liberalizmu považují komunismus. Ovšem skutečným protikladem liberalizmu je konzervatizmus.
A proč by tedy měl někam vstupovat?
To není řečnická otázka.
Proč by se mělo vstupovat do nějakého spolku?
To je vysvětleno výše. Aby nepopudil funkcionáře. Aby mu neztrpčovali život.
Referenční URL's