Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Členství v ČSV
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Je krásné sledovat jak je toto vlákno uměle udržováno při životě. Bylo by zajímavé mít přístup k IP adresám řečeného Buba a porovnat ji s IP adresou toho kterého internetového válečníka, který zapředl tuto diskuzi s vymyšleným nováčkem, zvažujícím vstup do Svazu, kvůli kritice starých pořádků v tomto foru. Pěkně nalíčené.
Tome asi tolik:
Občanství sem nepleťte, to je úplně něco jiného; občanství nabydu tím, že se někde narodím - nemohu to nijak ovlivnit, rozhodnou za mne jiní...

Spolek bez členů existovat nemůže, nicméně naopak to lze - osoba, věnující se nějákému zájmu, ho může vykonávat i bez spolku...
Proto je zájmem spolku, aby měl své členy - proto jim musí něco nabídnout. Za to člen pochopitelně zaplatí.

A co je to ten plný servis, ta vyšlapaná cestička???
Že za mě pošle měl na vyšetření a potom se ani nedozvím výsledky?
Že mi někdo rozdá léčivo a bude mě kontrolovat, jestli jsem ho tam dal či ne, bez ohledu na to, jestli je to třebné anebo ne?
Že mi někdo není schopen dodat objednaný Formidol včas, abych do mohl použít v mezisnuškovém období, a místo objednané "čtyřicítky" mi dodá "osmdesátku" a to navíc až v červenci, tedy v době, kdy by aklikace díky vysokým teplotám zanamenala poškození včelstev? A to jen kvůli tomu, že někdo na okrese to neumí objednat a navíc zaspal?
Že spolek nezašle počty mých včelstvech na stanovištích do registru ČMSCH a já pak v průběhu roku při zřizování nového stanoviště zjístím, že jsou údaje z předloňského roku?
Že předseda spolku lobuje za to, aby se v katastru, kde chová matky, nevyšetřovalo na MVP?

To jsou věci, za které je zodpovědný chovatel a ne spolek - ten v případě průseru od toho potom dá ruce pryč...

To nejsou smyšlené situace, to je realita z mého okolí! Co je to za spolek, když se členové setkají jednou za rok na členské schůzi a to tam většina přijde jen proto, že se tam vyplácejí dotace? Co je to za spolkový život???

Nemyslím si, že by v ČSV byl zájem o nějaké změny a omlazení. Tedy ne, že by ti mladí nechtěli. Spíš ti staří nechcou nové pořádky. Již po několikáte mi to bylo potvrzeno, naposledy minulý týden při zájezdu do Polska a to přímo z úst účastníka posledního sjezdu.

Znám ale i spolky, kde pořádají plesy, zabijačky, zájezdy, vzdělávání - být členem takového spolku je radost. Kolik takových ale je? A právě proto je potřeba nejprve zjístit, co je ten spolek zač, mohou mne přece pozvat i jako nečlena, tedy hosta, a je pak to na mne, jak se rozhodnu. Členství opravdu nelze vynucovat děláním pakárny naschválů!

Členství by mělo být zavazující a na členství ve spolku by měl být jeho člen hrdý!
Zabijačky , zájezdy , plesy, atd, to pro mě není důvod vstoupit do spolku včelařů.
(03.05.2016 7:46)Kaprál napsal(a): [ -> ]Bylo by zajímavé mít přístup k IP adresám řečeného Buba a porovnat ji s IP adresou toho kterého internetového válečníka... Pěkně nalíčené.

Tipuju na někoho ze Svobodné Evropy nebo Hlasu Ameriky.
Dle mé zkušenosti bych si našel někoho v okolí (se stejnou r.m.) a učil se od něj. Zjisti si něco o místní ZO, navštiv nějaké akce i jiných spolků .
V prvé řadě využij nabídky Jirky Mátla, určitě ti nebude mazat med kolem huby a vše ti řekne na rovinu.
Ve volném čase si zjisti informace proč někteří z VF odešli z ČSV, těch informací je dost. Není to o práci, prospěchu, klidu, ale spíše o morálce, férovosti, které chybí vedení ČSV. A teď pokud přišli s udáváním, tak uvrhnou včelařskou obec do největších sraček.
PN.
Co přišli? Stále konzsitentní v názorech. To se cení. Takové rday dávala předsedkyně ještě jako svazová právnička.

Oznamujte je SVS, SVS je musí řešit. Nic nového.
Bubo,řeči se vedou a voda teče..........
Včelařem se nestaneš když vstoupíš do nějakého spolku.
Na každé prezentačce,kterou jsem kde viděl je kolonka HOSTÉ.
Nikdo Ti nedokáže poradit tak aby to nejlépe vyhovovalo tobě.Proto choď na různé akce,dívej se jim na ruce jak to dělají,vyzkoušej
si to a potom se rozhoduj,co je pro tvé včely a pro tebe nejschůdnější.
Takové řeči vstup k nám a jestli Ti to nebude pasovat můžeš vystoupit ..........To je zavádějící.
Jestli jsou to PŘÁTELÉ VČELAŘI, jak si občas říkají,tak Ti poradí a pomohou i když nejsi ve spolku jejich.
Tím Ti vlastně ukáží jaká je to parta.Jestli čekají jen na příspěvky,nakazovat Ti jak máš co dělat /léčení....../.
A nebo mají zájem o včely a jde jim jen o jejich dobro.........F.V.
No, je to smutné a k pláči. Když jim člověk zařizoval cukr, sklenice, zájezdy, přednášky, tak většina ani nepoděkovala. Brali to "jen se blbečku o nás starej". Když jsem skončil (viz jiné příspěvky), tak přišlo hned udání na KVS. To by mi asi ani tak nevadilo, čekal jsem nějakou kulišárnu. Ale nečekal jsem to v době kdy je člověk po transpl. kostní dřeně, lítá mezi barákem a nemocnicí. Udavač je bývalý učitel, soudní znalec v oboru včelařství a své včel. hospodářství zrovinka supr nemá. Jde klesnout ještě níže???? Kam chce ČSV uvrhnout vztahy mezi včelaři???
PN.
No jo, Tome, co jiného taky od Vás čekat ...
Tím vymazáním "reklamy" jste myslel odkaz na web Svéprávný včelař, který je veřejně dostupný a snaží se pojmenovat práva i povinnosti chovatelů?
Rozumím tomu tak, že nepodporujete, aby obyčejní chovatelé tyto informace měli. Proč jen mě to u Vás nepřekvapuje ...
To, co uvádíte, má velmi podivnou logiku, ono to optavdu může být i naopak, jak psal juryn. Většina ZO žije ale v těžké ilegalitě vůči veřejnosti a přijetí nových členů chápou jako jakousi obzvláštní milost ...
Mohlo by tomu být jinak (ostatně i brzy bude). Ale to by kdysi nezávislé včelařské spolky nesměly být nyní ZO ČSV. Kdyby tomu tak nebylo a kdybychom se vrátili tam, kde to bylo před tím, než bolševici nezávislé spolky ukradli, měl by to začátečník jednoduché. Prostě by včelaře ve spolku kontaktoval a začal mezi ně chodit. A mohl by být členem v jakémkoli sdružení, to by nevadilo. Takhle ale musí řešit, zda vstoupit do jednoho z dnes už mnoha včelařských sdružení. Absurdní situace.
Dobrý by byl takový malý test: přijít, představit se, začít komunikovat (ano, to je slušné a kolegiální, ač nikoli povinné). Pak oznámit ve vší slušnosti, že se zatím bude rozhlížet a rozhodovat, zda se stane členem. A podle reakce by mohlo být hned jasno. Pokud bude odpověď ve stylu: jasně, to je Vaše právo, choďte mezi nás, rozkoukávejte se, jsme rádi, že komunikujete, pak je vše OK. Pokud ale začnou tlaky, vyhrožování, pokud Vás prohlásí za "partyzána", jak už tu výše padlo, tak je vlastně taky jasno. A velkej kluk se rozhodne ... Big Grin
A k těm výhodám: přeci nevčelaříme kvůli výhodám ... že? Wink
Jiří
(03.05.2016 9:09)vocho67 napsal(a): [ -> ]Zabijačky , zájezdy , plesy, atd, to pro mě není důvod vstoupit do spolku včelařů.

Ono nejde o to prase či plesání, ale o to, že se schází, protože chtějí, ne proto, že musejí...
(02.05.2016 22:13)tom.50 napsal(a): [ -> ]Členství má, zatím ještě pořád víc výhod než naopak a i kdyby nemělo, je to slušné, je slušné projevit zájem a pak je to na nich, zda budou nepřátelští a nebo pomůžou, poradí.

Proč by měl jen kvůli slušnosti vstupovat do dobrovolného spolku?
Lidé se odjakživa spolčovali proto, že je spojoval nějaký společný zájem. Tak je to i u nás včelařů.
V rámci těchto spolků si členové navzájem pomáhají a plánují společně akce.
To je smysl spolčování a proto má podle mne smysl do fungujícího spolku vstoupit. Zvláště v začátku to může každému nováčkovi hodně prospět.

Samozřejmě to není povinné, jsou mezi námi lidé, kteří mají obecnou nechuť k jakémukoli spolčování, ale neměli by od tohoto odrazovat jiné.

Jinak samozřejmě, včelařských spolků je několik a je na každém do kterého vstoupí či nevstoupí a nebo zůstane úplně mimo.
Ale myslím, že tu na dálku někomu říkat tam nevstupuj bez znalosti místních poměrů je trochu falešné a zavání určitou zaujatostí.
To, že to nefungovalo u vás, neznamená, že to nefunguje i jinde.
Martine,polož si otázku:Když přijde člověk,představí se,a řekne - Chtěl bych začít včelařit,pomůžete mi?
Řekneš mu přihlaš se do spolku,tam tě poradí. a nebo mu řekneš Tongueřijď tam a tam, já ti ukážu jak se co dělá a co to je včelařina.
Na žádné schůzi se ještě nikdo nenaučil včelařit.
Na včelnici, to už je něco jiného.
A scházet se s včelaři? To může i bez toho být kdekoliv členem.
A čím dříve se naučí být SAMOSTATNÝM VČELAŘEM,tím lépe pro něj a aji pro jeho okolí.
To nepopřeš.
A ten rozhled nezískáš tím,že vstoupíš ...........na to musíš přijít sám.
Jsme kousek od sebe,tak se nás to také týká - klikni si na ZO Olomouc a podívej se na to čím píší ,že se musí léčit.......
Takové polopravdy kdy se dávají začínajícímu - myslíš ,že je správné?
Proto za mne - nikam nevstupuj BUBO - prvně se uč -od toho kdo ti nejlépe poradí, ať je to Petr nebo Pavel.Hledej svoji cestu a potom se rozhoduj kam tě srdce táhne.

Věčný učeň - F.V.
(03.05.2016 11:03)juryn napsal(a): [ -> ]
(03.05.2016 9:09)vocho67 napsal(a): [ -> ]Zabijačky , zájezdy , plesy, atd, to pro mě není důvod vstoupit do spolku včelařů.

Ono nejde o to prase či plesání, ale o to, že se schází, protože chtějí, ne proto, že musejí...

Je třeba vzít na vědomí, že jsou i lidé, kteří se scházet nechtějí .
Někdo společnost vyhledává, jiný se jí straní a při tom není závadnej.
(03.05.2016 12:02)MartinP napsal(a): [ -> ]Lidé se odjakživa spolčovali proto, že je spojoval nějaký společný zájem. Tak je to i u nás včelařů.
V rámci těchto spolků si členové navzájem pomáhají a plánují společně akce.
To je smysl spolčování a proto má podle mne smysl do fungujícího spolku vstoupit. Zvláště v začátku to může každému nováčkovi hodně prospět.
Samozřejmě to není povinné, jsou mezi námi lidé, kteří mají obecnou nechuť k jakémukoli spolčování, ale neměli by od tohoto odrazovat jiné.
Jinak samozřejmě, včelařských spolků je několik a je na každém do kterého vstoupí či nevstoupí a nebo zůstane úplně mimo.
Ale myslím, že tu na dálku někomu říkat tam nevstupuj bez znalosti místních poměrů je trochu falešné a zavání určitou zaujatostí.
To, že to nefungovalo u vás, neznamená, že to nefunguje i jinde.

Martine, dobře, ale vezmi si tu situaci principiálně a z hlediska onoho "zdravého rozumu" Wink. Někdo se rozhodne včelařit, poptá se, ejhle, narazí na spolek, jenž je ale ZO ČSV. A stojí naprosto zbytečně před rozhodnutím, jestli se tím, že chce být ve spolku s ostatními, musí také stát členem ČSV.
Tohle je na lokální úrovni prostě špatně!
Tu by se měli včelaři, kteří se chtějí sdružovat, scházet kvůli včelám a věcem souvisícím, nikoli jako ZO ČSV.
To není nic proti ZO ČSV, ať si klidně ČSV své ZO a své CISy a interní komunikační systém ponechá, ale ať mají spolky na lokální úrovni volnost!
Ať může v každém takové spolku být kdokoli, kdo se chce scházet. Ať je jedno, jestli je nebo není někde jinde členem. Když si zároveň členové ČSV ještě k tomu dojdou na schůzi ZO ČSV, v čem by byl problém?
No ale tohle je na nás. Na Vás. To si musíme/musíte odpracovat sami, pokud by k tomu byla vůle. Nikdo v tom bránit nemůže. Sám právě takový spolek zakládám jako splátku letitého dluhu otcům zakladatelům. Když ZO nejevila zájem vrátit se k k jejich odkazu a vrátit se tam, kde to bylo, než to bolševici ukradli, uděláme si to sami. Je jedno, kolik nás bude. Prostě budeme. Do konce roku to bude. Wink Kamarádi v ZO a mí učitelé to jistě pochopí. Ostatní neřeším.
Pro Toma50 přidám ještě jednu "reklamu": http://www.i-servis.cz/webdesign/zalozen...o-zakoniku
Jiří
(02.05.2016 13:26)Bubo napsal(a): [ -> ]Díky za reakce Smile
Lusat: netušil jsem že tu jsou jen odpůrci ČSV Wink

Tak jak to vidíš teď ? už se tu začínají objevovat bolševici, za chvíli komunisti, budou se používat slova jako pluralita, staré struktury....druhá strana (zastánců), která je proti realitě tady v menšině zatím invektivy jako vlasatá mánička nepoužívá ale.... Pořád je to tu samé a pořád dokola. Kdyby jsi přečetl těch 65 stran nazpět, možná by jsi se tu ani nezeptal, pokud jsi nechtěl trochu poškádlit hada. Nejlepší bude, když zajdeš za někým z místního spolku.
(03.05.2016 14:05)lusat napsal(a): [ -> ]... zatím invektivy jako vlasatá mánička nepoužívá ....

Myslíš Gagarinova bratra?
Proč Bubovi neřeknete ať si prostuduje stanovy a že jako člen ČSV má nárok na právní pomoc, na 50000,- v případě umření při včelaření a úhradu škod ze svépomocného fondu?
(03.05.2016 13:05)vocho67 napsal(a): [ -> ]Je třeba vzít na vědomí, že jsou i lidé, kteří se scházet nechtějí .
Někdo společnost vyhledává, jiný se jí straní a při tom není závadnej.

No vždyť ano - proto jsem také napsal, že nemusí vstupovat nikam a že členství nelze vynucovat...
No jak to tak tady jako nováček čtu tak ma Bubo asi hlavu jako pátrací balón Smile Všechno je to v lidech. Já před rokem začínal a z neznalosti (a po pravdě i z vlastní neinformovanosti) jsem vstoupil do ZO Nasavrky. Ale včely mám od bývalého předsedy který v ZO již léta není a od něho mám veškeré moudra - řekněme "učitel". Takže jsme takový schyzofrenik Smile Řekl bych že pro nováčka který vůbec netuší co a jak je ZO ta jistota že dostane léky a že splní vče co splnit má. Dúvěrník jezdí, léky jsme dostal, vyplnil papíry a o nic se teoreticky nemusel starat.
Pak do toho ale vstoupil můj "učitel". A tak jsk jsme mu to popsal tak všechno špatně. Léčilo se pozdě a nebo v době kdy tam byl plod. Svazova činnost je 10 schůzí a pak jeden zájezd. Možná nějaké posezení na Libáni. Informace na webu jsou z měsíčním spožděním, takže jsou zaručeně čerstvé. To že se mělo do 15.4. natírat jsme se dozvěděl dneska tj. 3.5.2015. Já měl spad 1,2 na včelstvo takže bych natírat nemusel. Důvěrník byl u mne a ptal se mne jestli budu natírat, že on ne ani kdyby to dostal nařízeno. Takže vlastně spolek jsou jen lidé a ty něco vypíší do papírů a tradá s tím výše. Zkusil jsme objednat Formidol ale nějak ho pořád nemám a ani nevím kdy bude. O spad jsme si musel napsat předsedovi.
Do toho se předemnou otevřela kauza Včelpo a já zjistil že ČSV není jen parta nadšenců ale je to politikou prolezlá struktura, která tahá prachy ze stáru pro své blaho. Možná to blaho ve finále sedne na všechny včelaře organizované i neorganizované ale moc tomu nevěřím.
Já jako otec 3 dětí nejsem schopný se nějaké hlubší svazové činnosti zůčastnit a tak časem zjišťuji že když budu léčit podle metodiky a tak jak bych měl, tak musím vyřešit jen problém kde vzít léčiva a vyjde mne to asi malinko dráž než jsou příspěvky do ZO. Pokud zaplatím za přednášky v Nasavrkách tak mám také možnou vzdělávací činnost, takže za mne je to tak jak píší mnozí. Občas mne přepadá takový pocit že jsme pro ZO vlastně nadbytečný, jelikož nejsem schopný cokoliv pro ně z časového hlediska udělat. Z toho titulu také koncem roku opouštím ZO, bude to mít pokladní jednodužší - nemusí dopočítávat vrácení příspěvků Smile

Takže za mne - najdi si někoho kdo ti ukáže jak se ze včelami zachází a na vstup do ZO nebo kamkoliv je vždy času dost. Prvních pár let člověk stejně kouká aby se mu to vše dařilo a nějaká organizace pokud nefunguje je k ničemu. Užitečný je ochotný a všímavý včelař, který pozná že máš problé a poradí. A věř že načteno můžeš mít cokoliv ale prostě jak to neprožiješ, tak jako by to nebylo. Proto jsou tam ty chyby v začátku a opomenutí, a proto potřebuješ někoho kdo tě povede a ne kdo tě udá (což bohužel mi z naší ZO vyznělo - viz zápis z 10.3.2016 http://www.vcelari-nasavrky.cz/zapisy)

Honza Kučera
To sou vůbec zajímavý zápisy z těch schůzí. Vejbornej je ze 4.3. kde doslova "Byl vypracován... Seznam zemřelých neorganizovaných chovatelů včel" a ten byl následně odeslán pani Letáčkovou na KVS za "účelem získat pro ZO informaci, zda-li tito chovatelé včel provádějí předepsaná léčení prostřednictvím veterinární správy". Asi už rozumim článku o udávání v "ryze odbornym" buletinu, páč udávat nebožtíky to už si bezesporu o nějakou tu odbornou průpravičku říká.
Referenční URL's