Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Svépomocný fond ČSV
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2
Budu tedy zvedavy a optam se.
Tema svepomocny fond"
Jaka je kompenzace od CSV potazmo svepomocneho fondu pokud tnapriklad kvuly moru prijdu o produktivni vcelstva,uly....atd., Je to v procentech? nebo jim zatelefenuju a reknu ,dej me pul mega a budem kamosi?
Na co vsechno se SF vztahuje?
Poškození, zničení, utracení,

jsou dány fixní částky na jednotlivé náčiní a úl, potřebné je vždy potvrzení od policie (poškození, krádež), nebo veteriny (mor)....
Likvidaci včelstev, úlů a zařízení kvůli MVP:
Zaplatíš soudnímu znalci v oboru včelařství a on Ti Tvůj včelařský majetek před likvidací ocení nebo ocenění uděláš sám dle dostupného ceníku na http://www.vcelarstvi.cz/metodicke-pokyny-svs.html, je dobré vše před likvidací vyfotit, a pak vyplníš spoustu dalších dokumentů http://www.vcelarstvi.cz/formulare.html a vše potvrzené KVS odneseš nebo odešleš na MZe, do půl roku dorazí na Tvůj účet finanční odškodnění. Pokud ocenění vypracuje soudní znalec v oboru včelařství, přijde vyrovnání dříve.
Je "výhodnější" likvidovat staré úly a včelařský inventář než nové, Staníku!
jj mas recht,rad jsem v obraze o vsem a ve vsem co se deje a doufam ze tohoto nebudu nikdy potrebovat,ale nekdy stracim viru i v ty dobre veci Smile
svépomocný fond ČSV podle mého názoru náhrady za mor plodu neposkytuje,peníze jdou od MZe
psala jsem, že se to odesílá na MZeWink
V roce 2012 se musely mimořádně platit 4 Kč ze včelstva, aby se doplnil svépomocný fond ČSV.
Přitom podle oficielním plánu na rok 2013 se z tohoto svépomocného fondu má dát 3 243 000 Kč, tedy přes 3 miliony korun na Program na podporu spotřeby medu?!? ExclamationViz Včelařství 1/2013 str 17
Vysvětlí mi to někdo?
No ... musíme si pomáhat ... svépomocí ... Sad
Jiří
Jestli si dobře pamatuji, ta "díra" vzniklá DPH z projektu Propagace spotřeby medu se zalepila zčásti loni příspěvkem od MZe. Prakticky se zvýšil příspěvek členům, který jim byl vzápětí odebrán do společné kasy. Trochu zamotané, ale splnilo to účel. Druhá část by se měla vyrovnat právě letos. Alespoň takto jsem to pochopil.
(25.11.2016 6:19)MartinP napsal(a): [ -> ]
(24.11.2016 23:42)Ivík napsal(a): [ -> ]První slide ukazuje schématicky, co kam jde, druhý pak reálný výpočet. Budu vděčný za Vaše náměty ku opravení, zpřesnění či zlepšení.

Na první a letmý pohled vám tam chybí, že z odvodu 16 Kč na včelstvo jde 7 kč do Svépomocného fondu.

To jistě máte pravdu Martine, ale chybí nám přehled o tom, kdo a kolik z fondu čerpal. Prý tomu tak bývalo. Krom toho se najdou výtečníci, kteří, když jim padnou včely, úly uklidí a nahlásí krádež. Nikdy jsem z fondu nečerpal, ale na fóru jsem zachytil, že to odškodnění není adekvátní škodě. Nejsem si jistý, jestli za těchto okolností je argumentace svépomocným fondem úplně na místě.
Co se týká čerpání SF, tak jsem někde viděl tabulku s čerpáním za určité období rozdělené dle okresů. Nevím už, kde to bylo. Jinak ted na RV se schválila nová směrnice, kde došlo k navýšení částek při odškodnění.
Co se týká nějakých podvodů, tak to je těžké. Pokud jde o krádeže, tak vždy to musí řešit policie a součástí žádosti je protokol o výsledcích vyšetřování. Jinak škodu ověřuje ZO či OO podle výše škody.

Jinak ještě dodám, že příslušná ZO je vždy informována o výši přiznané náhrady zaslaným rozhodnutím. Takže to není tak anonymní jak by se mohlo zdát.
Navazuji na diskusi o rozpisu členských příspěvků
http://www.vcelarskeforum.cz/tema-Dotace...#pid165778

Na webu OV ČSV Bruntál
http://ovcsvbruntal.webnode.cz/news/info...jezdu-csv/
je k rozkliknutí PDF soubor "Zpráva o plnění úkolů IX sjezdu za období 2011 - 2015"

Na straně 30 je přehled příjmů a výdajů svépomocného fondu za období 2011-2015:
[Obrázky: Sv_pomocn_fond_2011_2015.jpg]

Z uvedených dat vyplývá, že Svépomocný fond je trvale přebytkový. Za období 2011-2015 byla včelařům vyplacena jen asi polovina toho, co do Svépomocného fondu poslali (7 Kč/včelstvo za rok). Kumulovaný přebytek k 30. 11. 2015 měl být 18 509 788 Kč.
Jak se hospodaří s tímto přebytkem nemohu nikde dohledat.

Podle "Zprávy o činnosti a hospodaření za rok 2013" dostupné zde

http://www.vcelarstvi.cz/clanky-zpravy-c...areni.html
[Obrázky: Sv_pomocn_fond_2013.jpg]

mělo být již k 31.12.2013 na účtu Svépomocného fondu 18 687 680 Kč. Kam se poděly přebytky celkem téměř 5 milionů Kč, když zústatek na účtu SF se za 2 roky téměř nezměnil?

Také v příjmech Svépomocného fondu za rok 2012 a 2013 není vidět příspěvek ve výši 4,5 milionů, který měl být doplněn do Svépomocného fondu usnesením republikového výboru z 11.8.2012.

Nemohu se zbavit dojmu, že vy vyúčtování SF předloženém delegátům sjezdu, jsou zahrnuty jen některé příjmy a výdaje. Svépomocný fond slouží k neprůhlednému svépomocnému krytí různých pokut, penále, nedoplatků daní a jiných přehmatů tak, aby o tom členové přímo nemuseli být informováni. Na pokrytí výdajů kauzy Včelpo by kumulované peníze ve výši odhadem 20 milionů Kč ještě měly stačit.

Asi někdo opět namítne, proč se o to zajímám, když nejsem členem ČSV? Jednak v SF mám z dob kdy jsem byl členem nashromážděno asi 12 000 Kč. Taky si tím neustále zdůvodňuji správnost rozhodnutí odejít z ČSV, když v podstatě jsem spolkový člověk a práce ve výboru místní ZO mě vyloženě bavila.
Ono se to i tak jmenuje. Svépomocný fond. On si svaz (ne však členové) svépomocně pomahá. Tak kde je problém? Smile
Existuje nějaký status a norma svépomocného fondu, kde jsou jasně popsána pravidla, podle kterých se řídí nakládání se SF včetně úhradové tabulky. Pokud by se měly použít prostředky SF na něco jiného než je uvedeno v těchto normách, tak by to muselo být na základě schválení RV. Zase tady prosím nestrašte nějakým tunelováním nebo rozkrádáním SF.
Martine, já věřím tomu, že některé "mimořádné" příjmy a výdeje SF podléhají schválení republikového výboru ČSV. Proč ale nejsou následně zahrnuty do příjmů a výdajů Svépomocného fondu, případně i s patřičným vysvětlujícím komentářem?
(25.11.2016 14:18)MartinP napsal(a): [ -> ]Pokud by se měly použít prostředky SF na něco jiného než je uvedeno v těchto normách, tak by to muselo být na základě schválení RV.
Martine, tedy tehdy, když bylo ze SF vzato 5 milińů na úhradu rozdílu DPH, keré se navíc vyplatily agentuře v kauze "bez medu to nejde" bylo to tehdy schváleno RV?
(25.11.2016 13:19)Bronislav Gruna napsal(a): [ -> ]... Asi někdo opět namítne, proč se o to zajímám, když nejsem členem ČSV? Jednak v SF mám z dob kdy jsem byl členem nashromážděno asi 12 000 Kč. Taky si tím neustále zdůvodňuji správnost rozhodnutí odejít z ČSV, když v podstatě jsem spolkový člověk a práce ve výboru místní ZO mě vyloženě bavila.

Broňku, tady jde podle mého názoru o nepochopení principu SF.
Ty tam žádné peníze nashromážděné nemáš, ač tam peníze jsou a Ty jsi je tam také posílal.
To bys mohl říct, že máš nashromážděné peníze v pojišťovně, které platíš např. povinné ručení nebo jiné pojistky. Nebo v PSNV, kde platíš členské příspěvky...
Tak ale přeci pojištění nefunguje... SF je "jen" obdoba pojišťovny, s tím, že je vlastněn včelaři a není třeba platit někomu z pojištění zisk, zprostředkovatelské provize apod.
Např. povinné ručení si platím a jsem sakra rád, že z těch peněz "nic nemám" zpátky. Obdobně jiná pojištění...

Druhá věc, která je na celém tématu zajímavá, je fakt, jak někde ležící peníze vzbuzují v mnoha lidech zájem. Na mnoha stranách a z mnoha úhlů pohledu... Undecided
(25.11.2016 15:54)Mlha napsal(a): [ -> ]
(25.11.2016 14:18)MartinP napsal(a): [ -> ]Pokud by se měly použít prostředky SF na něco jiného než je uvedeno v těchto normách, tak by to muselo být na základě schválení RV.
Martine, tedy tehdy, když bylo ze SF vzato 5 milińů na úhradu rozdílu DPH, keré se navíc vyplatily agentuře v kauze "bez medu to nejde" bylo to tehdy schváleno RV?

Ted nevím zda šlo o 5 nebo 4 mil, ale ano, bylo to tehdejším RV schváleno.
Právě kauza ca. 4 mil kdy se jednalo o zmíněné DPH bez medu to nejde byla pro mne poslední kapka k přetečení pomyslného poháru a odchod z ČSV se stalo faktem.Nejenže rada schválila ale zároveň nařídila vybrat během dvou let ročně 4 kč ze včelstva od každého člena s tím že rada má právo takto rozhodnout bez toho aby se k tomu vyjádřili ZO.Tyto finance měli pak putovat do SF .Na první splátce jsem se též podílel zda proběhla i druhá nevím jelikož jsem opustil svaz.
7 Kč do Svépomocného fondu jde ze 16 Kč na včelstvo. Z které části toho příspěvku(pro ZO - 2,40Kč, pro OO - 2,4 Kč nebo pro RV (11,20)?
Taktéž rozdělení, co Broněk psal: Existuje nějaký oficiální dokument, který řeší poplatky do svépomocného fondu a jejich rozdělení?

(25.11.2016 13:20)Bronislav Gruna napsal(a): [ -> ]Příděl do Svépomocného fondu je možné dále rozepsat na:
- 3,50 Kč na náhradu škod a právní pomoc včelařům
- 3,50 Kč na rezervu pro případné pokuty, penále, nedoplatky DPH a jiné kostlivce centrály ČSV
Stran: 1 2
Referenční URL's