Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Príprava sirupu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4
Tohto roku som sa rozhodol, že si uľahčím prípravu sirupu na zimné zakŕmenie. Nebol to žiadny veľký objav, ani problém. Námet som našiel na včelárskych výstavách (Bratislava,Ostrava) ale aj v časopise Včelařství. Nádobaje z potravinárskeho plastu s objemom 120 litrov. Čerpadlo bežné záhradné. Ale vyvstal iný problém, s ktorým som nerátal. Moja predstava bola asi takáto.

Do suda nalejem horúcu vodu, tak cca 50°C. Pustím čerpadlo a ventily prepnem do stavu tak, aby voda v sude cirkulovala. Začnem postupne prisypávať cukor, kým "nanaplním" planované množstvo. Po úplnom rozpustení cukru takýto sirup budem opätovne čerpadlom prečerpávať cez druhý ventil von.

Znie to krásne a jednoducho. Problém je práve v tej teplote 50°C. Všetky bežné čerpadlá na vodu, alebo kalové, sú stavané do 35°C. Samozrejme tým sa čerpadlo za "pomoci" tepelnej ochrany vypína. Hustejší sirup kladie väčší odpor, čo opäť spôsobuje vypínanie tepelnej ochrany. Má niekto informácie o čerpadle, ktoré by malo vyššiu pracovnú teplotu? Prípadne aké sú cenové relácie?

[Obrázky: DSCF7014.jpg] [Obrázky: DSCF7017.jpg] [Obrázky: DSCF7061.jpg]
Napadá mě dát ho mimo a použít nějaké oběhové na podlahové topení - třeba: http://www.vodo-plasttop.cz/49409-obehov...yson-cp63/
Ponorné čerpadlo, které zvládne takovou teplotu nebude levná záležitost. Ideální volbou je použití oběhového čerpadla, jak uvádí JKL v příspěvku výše. Např. mosazné s pohonem na vrtačku .
oběhové čerpadlo na topení bych asi nezkoušel. ucpávky jsou velce citlivé na zanesení např. kaly z topení. další problém asi bude čerpadlo po použití pořádně vyčistit, vůle mezi rotorem a statorem je velice malá a to nemluvím o lopatkách oběžného kole. znamenalo by to celé čerpadlo po použití rozebrat a perfektně vyčistit.

další otázka je viskozita (hustota) sirupu, čím hustší, tím hůř, nemyslím že by to čerpadlo po zahuštění zvládlo
Použít pořádné KVALITNÍ dostatečně výkonné kalové čerpadlo, které se nebude větším odporem tolik hřát a mělo by to zvládnout umíchat sirup i za studena . Jaký je, Vojto elektrický příkon toho čerpadla co jsi použil ?
Príkon čerpadla je 600W. Je univerzálne, t.j. môže slúžiť načepranie vody, ako aj ako kalové. Priznám sa, že som skotočne pozabudol na teplotný rozsah média. Samotný cukor mu nevadí, hravo prejde celým systémom. Čerpadlo by som nerád dával kvôli kompaktnosti mimo nádoby.

Keď som zistil, kde som sa dopustil chyby a hľadal som nové čerpadlo, avšak všetky bežne dostupné, či už kalové alebo na prečerpávanie kvapalín sú stavané do 35°C.

Ešte by bolo asi prijateľné upevniť upevniť ho nad nádobu na konzolu. Samotná nádoba s vodou a cukrom by určite bola dosť dostatočne stabilná základňa. Ale musí splňovať predpoklad pre teplotu, mechanické častice v prečerpávanom médiu a samozrejme v závere zvýšenú viskozitu.

Mám obavu, že siahnutie po "ponorke" nebolo to pravé. Confused Čiastočné riešenie by bolo prejsť na kŕmenie sirupom 1:1. Prípadne použiť kalové čerpalo na "hriadeli". Len nájsť vhodný typ. Inak je s skvelá práca, nalejem vodu, nasypem cukor, zapnem a o hodinu len vyčerpám sirup do pripravených nádob.

Zatiaľ som to obchádzal "cyklovačom". Minútu čepanie a 5 minút stáť.
K tomuto účelu jsem používal ponorné čerpadlu Grundfos type 150. Je to na této stránce.
http://obchod.remont-cerpadla.cz/pdf/UNI...vod_CZ.pdf
Jeho provozní teplota je až 50 °C a krátkodobě snese i 70 °C.

Od 2010 jsem se opět při přípravě krmiva vrátil o cca 30 roků zpět a cukr rozpoštím převařením ve varné nádobě původně zhotovené na parafinování. V té však neparafinuji. Rozpouštím vosk, vyvařuji plásty a desinfikuji rámky, svařuji na medovinu a od 2010 svařuji i cukr. Zdá se mi to lepší. Jsou zabity kvasinky a krmivo nešlemovatí.
JK
zde jsou čerpadla s teplotou až do 90°C

http://vinarskepotreby.cz/index.php?page...&Itemid=71
Vďaka za námety. Inak Josef, ja šlemovateniu zabraňujem tak, že pridávam do sirupu kyselinu citrónovú. Dokonca sa mi zdá, že táto kyselina zlepšuje kondíciu včelstva v boji proti klieštikovy. Neviem to vysvetliť, asi je to kyslejším prostredím. Ale je to len môj subjektívny dojem.

No, asi budem písať Santovi....
Myslím, že se tu drbete nohou za uchem. Na rozpouštění se dělají míchadla. Stačí starý motor, spojka, uložit hřídel s míchadlem vertikálně do nádoby a spustit. Teplota roztoku neomezená.
Pravda. Míchadlo jsem zkoušel - to na fasádní směsi - Ferm - dělají mi fasádu. Funguje to docela dobře a mám na to vyrobenou pastovací nerez metlu, ale tu jsem nezkoušel. Ten Ferm má dvojstupňovou převodovku a regulaci.

Ale po obědě mám v úmyslu vzít foťák a hodit sem to moje čerpadlo. . Kdysi jsem si půjčoval soc. hliníkové kalové čerpadlo, a to šlapalo velmi dobře. Pak jsem dostal k Vánocům kalové ponorné Extol 750W a ty waty jsou dle mě podstatné - slabší by to asi neutáhlo.

A sud 200litrů s víkem, 100litrů studené vody z hadice, zapnout čerpadlo a sypat postupně až 150 kilo cukru. Za nějaký čas (15minut) je to dostatečně rozpuštěné.
Letos jsem se konečně dostal k tomu, že jsem koupil 5/4" Téčko a našrouboval na svislý vývod čerpadla. Nahoru mám napojenou hadici a boční vývod je zredukován asi na 3/4". Na konci hadice je 1" ventil.

Zapnu, a otevřu ventil a upevním tak aby stříkal do sudu. Boční vývod z téčka chrlí vodu do strany a rozmíchá sediment u dna. Jediné co budu muset dodělat je síto na spodku čerpdla aby to nenasávalo velké hroudy cukru. Pokud roztok do dvou dnů naleju včelám nemám problémy se slizovatěním.

Přečerpávám tou hadicí do kanystrů naskládaných kolem sudu. Když ubyde roztoku, zašroubuji boční vývod čepičkou - nevím jak se té koncovce říká. :.-)

Viděl jsem to v provozu na více framách, ale vždy na studenou vodu. Funguje to,


Pokud bych nedostal to čerpadlo, asi bych zůstal u toho fasádního míchadla. Může pastovat i míchat cukr. Takhle používám čerpadlo, nemusím dělat do sudu výpust. A na to nemám doma vybavení.

K čerpadlu je třeba udělat nějakou tyč, aby jej reakce neroztočila.
Ešte som nedoriešil výpust. Moja predstava je, niečo ako tankovacia pištoľ z benzinky, aby som nepotreboval pomocníka. Nieje problém niečo také vyrobiť, ale ak je už na svete niečo obdobné a za rozumný peniaz, prečo to nepoužiť, nie? Zatiaľ tam mám obyčajnú hadicu a "pomocník" - manželka ovláda ventil. Nevýhodou je, že z hadice vytečie niečo "navyše". No, chce to uzatvárací ventil na konci.
(19.11.2011 11:36)Podolíčko napsal(a): [ -> ]oběhové čerpadlo na topení bych asi nezkoušel. ucpávky jsou velce citlivé na zanesení např. kaly z topení. další problém asi bude čerpadlo po použití pořádně vyčistit, vůle mezi rotorem a statorem je velice malá a to nemluvím o lopatkách oběžného kole. znamenalo by to celé čerpadlo po použití rozebrat a perfektně vyčistit.

další otázka je viskozita (hustota) sirupu, čím hustší, tím hůř, nemyslím že by to čerpadlo po zahuštění zvládlo

Taky přidám trochou do mlýna svým míchadlem na 380V,otvor v nádobě slouží pro čerpadlo na přečerpání roztoku..
Zezadu plechová násypka na pohodlné nasypání 25-50 kg pytle.

[Obrázky: Fotografie0084.jpg] [Obrázky: Fotografie0086.jpg] [Obrázky: Fotografie0087.jpg]
Vojto asi kolko tej kyseliny citronovej davas na liter roztoku?
0.5g na 1l sirupu.
Přemýšlel jsem, jak nejlépe připravovat krmný sirup. Loni jsem rozehříval v kuchyni, se džbánky sirupu pěhal přes celý dům a zahradu, krásný vopruz Tongue. Letos míchám za studena v kbelících míchadlem na maltu. Napadlo mě, jestli by se dalo využít pastovací zařízení. Jde hlavně o to, jak se bude cukr rozpouštět při nízkých otáčkách.
Ja som spúšťal cukor v práčovni, kde tiekla studená voda, na stojan som postavil práčku PEROBOT a cukrový roztok (VR) bol za malú chvíľu k dispozícii, hotový CR som napustil do väčších plastových nádob, tie na vozík a šup s ním na včelnicu. pomery sa zmenili, práčovňa už neexistuje,teplá voda taktiež, proste je iná situácia.

Tak som investoval skoro 200 eur do smaltovaného paráka objemu 60 litrov a dal ho priamo na včelnicu pod prístrešok skoro pri úľoch. Do suda nalejem zachytenú dažďovú vodu, podložím oheň (včelie vytopené súše zo slnečného tavidla) a za 20 min mám sirup hotový (problém s ochladením, ale i to som vyriešil). Zo začiatku drahé (používam ho aj na iné veci), ale príprava CR je rýchla, jednoduchá a praktická. Parák má vrchnák na uzatváranie, tak že v žiadnom prípade neprovokujem osy a včely, v krhlách CR prenesiem k úľom, nalejem do kŕmidiel, medzitým dám zohriať vodu na ďalšiu várku plus cukor a takto nakŕmim všetky alebo časť včelstiev v jednom dni.

Viem z vlastných pokusov, že pre včely mierne teplý CR asi 20-35°C je lepší ako studený, po inverzii zostane včelám vyšší podiel ako zo studeného roztoku. Ale to je vec každého včelára
také uvažuji o něčem podobném s použitím ohně, mám doma starý hrnec ze zabíjaček, z roksorů svařím rošt na 4 nohách a pod ním zatopím a bude. Z hrnce vyvedu delší trubičku s ventilem na konci pro plnění do konve.
Pěkná venkovní kamna i s návodem: Raketový sporák.
Vosk by se na tom dal taky hezky tavit.
Big Grin raději zůstanu u toho hrnce
Stran: 1 2 3 4
Referenční URL's