Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Předseda ZO
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Vážení přátelé,

již delší dobu dumám o funkci předsedy ZO. Tím nechci říct, že ji mám touhu vykonávat. Jen jsem přemýšlel o tom jaký člověk má být předsedou ZO. V jedné organizaci je to starý zasloužilý člen, v jiné mladý dravec, někde to dělá ten, na kterého to zbylo a jinde třeba profi velkovčelař. Každý z nich má jistě své klady a zápory a určitě to s námi členy nemají jednoduché.

Rád bych znal názor široké včelařské veřejnosti na to, jaký člověk by ideálně tuto funkci vynávat měl a jaký ne.
Hlavně by měl mít organizační schopnosti, a být otevřený členské základně. Měl by přijímat případné podněty členů a v případě možnosti je uvést do praxe (ve spolupráci s výborem ZO). A na OV tlumočit případně stanovisko většiny členů ZO, ne jen svoje vlastní... můj názor.
Nie je ZO ako ZO. Je ľahšie zvládnuť skupinu 10 ľudí ako skupinu 300 ľudí. Musí byť nie len odborne zdatný, ale mať aj prehľad v "pozemských" záležitostiach. Vedieť odolávať tlaku rôznych lobbystov, zvládať "kriklúňov" a vedieť vypočuť a pochopiť "mimoňov". Ak sa pozrieme do histórie, všade a vždy rozhodovala rada "starešinov". Rozhodujúce sú skúsenosti, všeobecný prehľad a rozvaha. Čím viac členov=viac názorov=viac problémov.
(24.11.2011 10:28)Vojtech Langer napsal(a): [ -> ]Nie je ZO ako ZO. ...

Pravda někdy a někde to bývá ZOO Angel
(24.11.2011 0:44)Dušan D napsal(a): [ -> ]........
Rád bych znal názor široké včelařské veřejnosti na to, jaký člověk by ideálně tuto funkci vynávat měl a jaký ne.

Měl by to dělat někdo,koho to bude bavit dělat. My ostatní se na to raději vykašleme. Smile
Tak, nejhorší je, když je k tomu někdo nucen - "musíš to vzít, von to stejně nikdo jinej nechce dělat." Smile
Je to stále o principu a povaze spolčování ... Teoreticky: spolek se ustaví, protože ho něco spojuje, něco je společné ... Logicky tomu pak někdo musí dávat směr, řídit, vidět dál i naslouchat a reflektovat i úřadovat ... A protože ve spolku jsou jen určité vymezené množiny členů, periodicky holt nastává situace, že je třeba, aby to někdo na sebe vzal. Někdy je to i rotaci těch, kteří na to nějak mají. Prostě to na sebe vezmou, protože jsou ve spolku a spolek někdo musí vést. A v dalším období zase někdo jiný. Dobrovolně povinné. Jinak by spolek nebyl spolkem. Tak to bývalo. Někdo se osvědčil, tak to holt na sebe vzal vícekrát. Problém je, že ze spolků se staly ZO. Tam se spousta lidí veze, protože jsou jisté výhody. Ne proto, že chtějí "být ve spolku". ... Nevím, jestli jsem to napsal dost přesně, pardon. Je ale fakt, že i ve starých "spolkových" dobách, bylo dost lidí, kteří se jen vezli ...
Jiří
Spíše by bylo dobré bavit se o vedení ZO jako o celku a né jen o předsedovi pokud předseda nebude dělat téměř nic a ostatní činovníci budou makat tak ZO pojede jako na drátkách.V opačném případě pokud si předseda nožky ušoupe a ostatní činovníci se na to krajc vajc tak to bude skřípat ,výbor přeci není jen předseda a pokud ten předseda něco takříkajíc pros..e tak za to také nesou velký díl odpovědnosti i ti co s ním sedí, přeci nerozhoduje jenom předseda.Myslím si že hodně záleží na lidech kteří v tom jedou s tím předsedou.Určitě je lepší když je výbor v čele s předsedou skupina lidí kde se jeden může spolehnout na druhého to pak je v organizaci radost pracovat a pokud se najde nějaký ten ministr bezportfoje tak si člověk řekne dyk to dělám i pro ty dobrý včelaře.
Souhlasím s př. Skalou, který napsalConfusedpíše by bylo dobré bavit se o vedení ZO jako o celku . Pokud bych dělal pořadí důležitosti funkcí pro ZO, pak bych dal na první místo jednatele - to by měla být štika a navíc spolehlivá, aby se neprošvihly termíny. Některé organizace mají štěstí, že se jim sejde pár schopných lidí, kteří jsou ochotni funkce vykonávat. Jiné holt to štěstí nemají. Háček je v tom, že v ZO je obvykle 10% včelařů a zbylých 90 % jsou jen majitelé několika včelstev. Pokud má organizace 30 členů, pak je většinou problém výbor vůbec sestavit.
Referenční URL's