Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Klát
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19
Zdravím diskutující k příspěvku 248. Zřejmě všechny zklamu, ale vše co je v diskusi jako negativní se na klátu nachází. Tj. špalek je lípa ( která uhnívá- v mokru ), řezáno v podstatě motorovou pilou- kotouček do flexi se zuby motorovky, napuštěno tenkovrstvou lazurou... prostě všechno co nechcete na klátu vidět tam je. Jen cena souhlasí, je okolo 20.tis. dle provedené řezby. Kdo má zájem o takovýto ( dle diskuse ) paskvil, ještě mám 3 špalkyTongue
Neber to tak vážne. Debata o povrchovom opracovaní bola viacmenej akademická. To by dnes nikto nezaplatil. Aj tá tvoja cena je tiež pre fajnšmekrov. Keby som mal zbytočných 750€, hodne by som uvažoval či by som ich dal zrovna za ten klát. No, a keby som sa naozaj po ten klát dostal, tak by som ho určite neumiestnil na plac, aj keď je na to "určený".

Mal som nejaké "starožitné" včelárske zariadenia po ženinom dedovi zo 40 rokov a aj staršie. Postavil som si dom a odsťahoval som sa od svokry... Chodil som do roboty a svokra "upratovala" v stodole. Keď som tam prišiel, tak som ju práve pristihol ako na cirkuli likviduje lis na slámeňáky. Nezostalo mi z neho nič len drevená matica. Temer som sa rozplakal... (Po rokoch to malo pokračovanie, ale to už je iná kapitola.)
Záleží pouze na tom / klát/,jak je o něj později postaráno.Jestli je na něj udělána stříška,na čem je postaven........čím je ošetřen....
Jestli stojí ve včelíně nebo venku na slunku,dešti....
Úl z lipových desek /pětiletka/,řezaných,širokých 15 - 18 cm,ve včelíně z 50 let pouze natíraná přední strana .
A paráda.To nemluvím o Gerstrungách z 1940.Řezáno, broušeno,bez nátěru a jsou jak nové.
Abych se vrátil k tématu - je pravda,že typ opracování má též určitou vazbu , ALE hlavní je vyzrálost dřeva.Kdy je kácen......a kde rostl.
Já bych ho jen místo lazury natřel některým olejem / není myšleno ,motorovým/. F.V.
Chápu nátěr olejem jako eko záležitost, ale po zkušenosti s nátěrem prvního klátu jsem od těchto variant ustoupil. První klát jsem celý napustil jen fermeží a za rok celý zčernal. Na fermež se nalepil prach a na severní straně se začal oběvovat mech. Následovalo omytí tlakovou vodou a tenkovrstvá lazura, která dřevo částečně uzavře a po zaschnutí nelepí. Podobně by to dopadlo i s olejem.
Musíš vybrat správně.
A dodržet správně postupy.Příklad:Fermež natírat teplou,ředěnou terpentýnem.Za dvě hodiny vzít savý hadr, otřít.
Ale netvrdím,že dřevo nedostane tmavší barvu.
Nedělám to kvůli EKO,pouze aby to dýchalo a vypadalo to přírodně,zapadlo do prostředí. F.V.
já mám rozpracovaný klát z lipového špalku, venkovní úpravu zatím nevím, ale vnitřek spálím ohněm a určitě tam nebudu dávat rámečkyIdea
Jako dekorace dobré, ale já od toho čekám víc proto naprosto přirozená stavba aspoň moje naivní představaSleepy
já používám směs borovicové pryskiřice s lněným olejem a terpentýnem z pryskyřice v poměru 1/3. Dřevo by se mělo natírat jen při teplotách vyšších jak 20C. Po pěti dnech by zpravidla nemělo nic lepit. Ušlechtilé dřevo (dub, modřín, douglaska) by mělo být před úpravou vysušené.
Dnes zase trochu práce na klátu.
autoportrétBig Grin
(05.03.2017 8:15)Milan Šimonovský napsal(a): [ -> ]autoportrétBig Grin
Tak za pár let asi určitě Smile
Taky jsme letos začali s klátem. Ještě nějakou stříšku a bude.

[Obrázky: klatjsv.jpg]
šikulka, moc pěkný. Kde bude česno?
Je to divné ale včelky budou létat z ucha. Je tam otvor po vyhnilé větvi a navíc nám to sedí, protože klát bude umístěný u hlavní cesty kde chodí lidi. Tak bude dobře že česno bude výš.
ještě pár dní a bude hotovo.
Moc hezká práce. Včelky taky umí a pěkně to zatmelí a na ten moment si připrav jadrná slova.
Tož sa ukáže Big Grin
Klát pracuje. Klidně každý rok. V obou co mám na rámky jsem již dvakrát musel upravovat ať už dlátem a nebo motorovkou vnitřní prostor. Takhle to vypadá super ale jednou ty hřebeny budeš sundavat.
Jedno video z výroby, snad by se to dalo nazvat brť. V každém případě záslužná činnost.

Taky bych si něco podobného udělal, ale kde vzít ten kus kmene?
V lese, na pile ... ? Vždyť možností je tolik.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19
Referenční URL's