Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Klát
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19
hod sem Míro ještě fotky z vnitřního uspořádání...
zas to něco vydrží, jinak by mě také zajímalo, jaké to máš uvnitř, jestli třeba se dá nějak celý nástavek s rámky vysunout nebo to funuje asi tak jako u budečáku, co tam máš za rámkovou míru....
Tady najdete vše v předchozích článcích-http://pupek73.blog.cz/rubrika/uly
Zbytečně bych sem soukal fotky a zaplňoval prostor.
Ano vytahuje se jeden rámek za druhým.Je to sice horší práce ale zase lepší než se prořezávat divočinou a nemít přehled o stavu včelstva.
fotek tam máš požehnaně, hezké stránky. Dávám bod.
dík za fotky, jestli někdy pojedu směr Přimda, tak se zkusím stavit a obhlídnout na živo

jinak kdysi jsem viděl klát, kde šel celý nástavek vytáhnout jako šuplík, bylo to celkem praktičtější a rychlejší, ale otázkou je, jak celé dílo fungovalo ve chvíli, kdy včelky kolejničky obalily propolisem a voskem Smile
S manželkou jsme zvažovali pořízení klátu. Když jsem letos viděl, do jaké síly se rozrostly loňské oddělky (7 NN Optimal), tak jsem tuto myšlenku zavrhl. Aby včelstvo nebylo omezeno prostorem, potřeboval bych sakra velký špalek. Nakonec jsme si jen tak pro radost pořídili vyřezávanou imitaci klátu, stojí na předzahrádce a zároveň slouží k propagaci prodeje medu.

[attachment=1343]
To máš nějak nově. Strýček Google street to ještě nezaznamenal, ale úly v zahradě jsou vidět a v okně hlídá domeček araraunaWink
Koukám, že jsem pod dohledem Smile Google Street má scan někdy z jara, klát máme cca měsíc.
Z toho si nic nedělej, já mám taky včelnici vidět z Google street z loňského září. Z toho je, ale vidět, že kdo chce tak si na netu najde skoro vždy co potřebuje. Proto ty debaty o bezpečnosti dat (čísla parcel nebo GPS) jsou bezpředmětné. K tomu, abych našel stanoviště mnohdy stačí jen znát jméno člověka a vědět že včelaří u domku nebo na svém pozemku. Pak google + google street nebo ptačí perspektiva na mapy.cz + náhled do katastru prozradí zbytek.
Ale to jsem odbočil od tématu.
Tak jsem konečně postoupil s výrobou svého klátu:

[Obrázky: P1090419.jpg] , [Obrázky: P1090421.jpg] , [Obrázky: P1090423.jpg] ,

Ještě to není, ale už se to tvaruje. Tak snad do něj na jaře něco usadím.
Tak - nakažen nadšením ostatních jsem se rozhodl udělat si také klát. Vše rozhodlo, když mě kamarád řekl, že budou kácet obrovské kaštany. Uřízl mě krásný špalek. 2 metry na 70 cm Big GrinBig Grin.
Byl mě dopraven na dvorek ještěrkou a je to tedy macek. Dneska jsem nahrubo vyřízl obdélník (abych zmenšil pnutí při vysichání). Raději menší, abych něco nepokazil (pak ho zaříznu načisto. Zbývá asi 8cm do strany a 11 do hloubky). Ale i tak tam zeje obrovská díra. Bude to hybrid: klát / zadovák / langstroth 3/4 - šindelová střecha Smile S přehledem se tam vejde 5 pater L3/4 + vysoké varroa dno (a mohl bych ještě i patro přihodit). Mám z toho radost. Myslel jsem si, že budu muset dělat patra o méně rámcích. Ale mělo by to vyjít na těch poctivých 10.
Měl bych dotaz. Tedy spíše potvrzení toho, co mě asi nemine. Já vůbec neznám kaštanové dřevo - v takovém kusu. Suk to nemá ani jeden. Větve u kaštanu nejsou tak nízko. Dřevo je bez vad. Ale, zajímá mě, jak hodně praská. Budu muset udělat a spodek a vršek skruž a nebo ne? Moc se mě to nechce hyzdit. Nicméně, výheň mám, tak není problém ukovat skruže, ale už to nebude ono. Chtěl bych postupně přemluvit všechny známé, co vyřezávají, abych tam měl i nějakou tu plastiku. Tímto nevládnu. Dokážu vyřezat maximálně rýhu Big Grin
Takže, zná někdo kaštan? A, jak vám ostatní pracuje / praská klát, když je tam vyřezaný obdélník? Dále, jak dlouho to mám nechat schnout tak vyřízlé - bude to postavené a zbavené kůry. Aby se pak nestalo, že nebudou sedět dvířka. Mimochodem, kůra z kaštanu jde fakt špatně dolů. Bude se to muset hodně brousit.
Tak, ještě fotky, jaký je to špalek.

[Obrázky: 7d197a5083.jpg] [Obrázky: 395d3e14c7.jpg]

P.S.
každý se mě ptá, co dělám. Tak říkám, že kánoi a nebo rakev Big Grin
Cus kamarade. Na nej jsem koukal. Ale je to jak ja. Cerpa z netu. Odkoukal jsem od nej to stipani. Kdyz to nekdo bude delat, tak staci mrizka 20x20cm - bohate. Neni treba tolik rezu.
Mňa by zaujímalo, prečo sa do KLÁTU,snažíte napchať rámiky ako do normálneho úľa, veď klát je niečo iné, je to kmeň stromu, v ktorom žije včelstvo tak ako od nepamäti, voľne tak ako sa to im hodí. Prečo by som im mal zviazať ruky rámikmi a chcel od nich med vytáčať, veď to môžeme v normálnych úľoch. Možno vás ku klátu inšpiruje možnosť urobiť na prednej strane fúzatého muža s otvorom v ústach.

Včely v kláte nepotrebujú veľkú dutinu (max 50 litrov, ale žijú aj v polovičnom objem), ja ju mám presklenú a chodím si ku klátu odpočinúť (je pod lipou) a po odstránení dekla ich pozozurujem ako postupuje stavba diela, silu včelstva, zásoby- za 7 rokov som im ani raz nevzal plást s medom, lebo ho nikdy nemajú toľko, aby to stálo za reč. Od doby čo som do kláta osadil roj sa pravidelne každý rok trikrát vyrojili (iba vlani nie) a boli silné ako nikdy? Obsadali priestor pod plástami až na dno a nepostavili- nepredĺžili svoje dielo smerom dole. Takže ja som nie za to, aby sme klát chceli exploatovať med, ale aby som si mohol odpozerať život včiel v kláte, tak ako vo voľnej prírode a na tom nám stačí i krabica z dosák s vnútornými rozmermi 30x30x100 cm, vzadu so sklom a deklom..
Tomu myslím každý rozumí p. Turčání. Akorát o tom nesmí vědět ČSV a KVS.Big Grin
Nenapadá mě jediný důvod, proč by o tom nesměly vědět KVS a ČSV?
Příspěvky o rozebíratelném díle jsme s Honzou přesunuli do nového tématu Rozebiratelné dílo, aby se to lépe hledalo.
Taky jsem tam dal příspěvky z tématu Slaměná košnice.
No, to je dobře, že je to tu promazané, než jsem odpověděl. Když jsem si to přečetl, tak jsem musel počítat do sta Tongue
Takže. Proč rámky a ne dutina? To je jednoduché. Chci rozebíratelné dílo. Resp.,hezký FUNKČNÍ úl. Myslím si, že souznění s přírodou je pěkné, ale nevím, proč bych nemohl mít Langstrothův "klát" Big Grin. Berte to tak, že i nástavkář chce vyřezávaný "klát" Big Grin.
Teď chci něco, co je pěkné (tedy doufám, že bude) a přitom je to funkční a dá se v tom normálně včelařit a normálně léčit. Ale, nikdy neříkej nikdy. Na volnou stavbu a pozorování jsem myslel spíše mednou krávu. Ale, proč neudělat další menší klát a jednoduše ho vydlabat. Proč by ne. Mohl by jste sem hodit pár fotek toho vašeho klátu? Ať se podíváme.

Jinak, původní dotaz - má někdo zkušenosti s tím kaštanem? Jaké je tam pnutí při vysychání a tak?
(22.03.2013 13:32)Pavel Sklenář napsal(a): [ -> ]... Jinak, původní dotaz - má někdo zkušenosti s tím kaštanem? Jaké je tam pnutí při vysychání a tak?

Na tuto otázku by nejspíše dokázal odpovědět někdo z Řezbářského fóra.
(22.03.2013 10:16)miko napsal(a): [ -> ]Tomu myslím každý rozumí p. Turčání. Akorát o tom nesmí vědět ČSV a KVS.Big Grin

Miko, prečo by nemali vedieť, veď ak budú chcieť vzorku plodu o rozmere 10x10 cm, tak im ju dám, na plástochs medom a peľom, mor v klinickom stave nebudeme hľadať. Menší problém ale môže byť na typickom kláte z odrezaného stromu, ktorý má len jeden otvor-letáč a nemá pozorovacie okienko, nuž tak ho vysírime. Až tak veľa tým nestratíme.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19
Referenční URL's