Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Klát
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19
Pěkné, jen pro ten kuřák bych našel lepší místoWink
Bez smajlíka dnes těžko pochopit vtip Smile Klát je vskutku nádherný a navíc v kombinaci s tím houpacím křeslem...
Autentický klát. Spílený strom ťahal traktor asi 3 km. Pri pílení a nakladaní klát hučal ako elektrický stožiar. Dúfam, že ich tam zostalo dosť a dožijú sa jari.

[Obrázky: divo_ina1.jpg] [Obrázky: divo_ina.jpg]
Tohle mi bohužel uteklo, lípa průměr 110 cm, dutina 70 cm.

[Obrázky: Fotografie0005.jpg]
Ta by nebyla dobrá, jedině správná dutina má 448mm, tedy přesněji 465mm. 70cm je moc.


Smile
V létě jseme konečně nainstalovali náš klát tak dávám foto

[Obrázky: kl_t.jpg]
nádhera! moc pěkná a čistá práce.
[Obrázky: 2014_01_18_15_35_18.jpg]

Ahoj, všechny vás tady zdravím. Nechal jsem se inspirovat Mirou. P k výrobě klátů dnes jsem dovezl smrkové oddenky výška 2metry průměr tenčí části 60cm.
Už se na to těším postupně přidám nějaké fotky z výroby.
Dnes jsem trochu pokročil kmeny jsou odkorněny a postaveny (s pomocí kamarádů) na palety aby nevlhly od spod a na vrch jsem dal provizorní stříšku.
Zdravím, tak já se taky pochlubím svým klátem. Na podzim jsme ho s tátou přivezli, tohle je finální podoba, pouze ještě přemýšlím, jak to udělám vevnitř - je to počítáno na 3 patra rámečků 39x24, chtěl bych nechat volnou stavbu bez drátků a vzadu prosklené, abych se mohl kochat. Stavba by měla být na studeno. Na jaře bych ho chtěl osadit včelkama. Máte někdo zkušenosti nebo postřehy? Budu vděčen za cokoliv.

[Obrázky: WP_000033.jpg] [Obrázky: WP_000035.jpg]
Jendo moc pěkný Wink
ad všem, kde sháníte takovéhle baculatý kmeny. Já sme se snažil u nás v lesích(tedy u lesáků) a většinou buď je to pilové dřevo, nebo palivovka, a takovéhle kmeny nemají. Nebo jen z pilovky a to jsou strašný peníze. Chtěl bych klát u baráku, aby se nechala nakukovat.
Moc pěkné,jen si neumím představit tu stavbu na studeno.
Jendabenda, kamarát mal v kočovnom voze zadováky v dvoch patrach. Boli to pevne zabudované boxy. V nich mal kovové rámy v ktorých viseli rámky. Podložil si pomocnú bedňu, tento kovový vozík (rám) vytiahol (vysunul) a potom z neho vyťahoval samotné rámky. Detaily si nepamätám, videl som to hodne dávno. Teda výsuvné celé patro, nadstavok na studeno.
Neříkej,že to včely nepřitmelily. Tohle v praxi nebude moc fungovat.
No já jsem taky přemýšlel o tom výsuvném rámu, ale z toho přitmelení mám docela strach. Ale když tam chci nakukovat a něco vidět, tak se mi zdá ta studená lepší. Jinak tenhle špalek jsem dostal za flašku rumu od lidí na zdymadlech, dělám pro ně potápěčské práce. Ruka ruku myjeSmile Původní váha byla něco okolo 700 kilo, ale ještě to musí vysychat, dokonce mi v tom vyrostly houby, proto je to ožahlý, abych je zlikvidoval.
(22.01.2014 14:02)Jendabenda napsal(a): [ -> ]Zdravím, tak já se taky pochlubím svým klátem. Na podzim jsme ho s tátou přivezli, tohle je finální podoba, pouze ještě přemýšlím, jak to udělám vevnitř - je to počítáno na 3 patra rámečků 39x24, chtěl bych nechat volnou stavbu bez drátků a vzadu prosklené, abych se mohl kochat. Stavba by měla být na studeno. Na jaře bych ho chtěl osadit včelkama. Máte někdo zkušenosti nebo postřehy? Budu vděčen za cokoliv.

Teda, klát moc pěknej. Nechci ti do toho moc kecat.....ale koukat zezadu na studenou stavbu.....To se zrovna moc nepokocháš....Wink
No mám pocit, že toho uvidím víc než u teplý. Loni jsem si přivezl včely v Moravských univerzálech (už jsem je prohnal komínem), vzadu jsou prosklený a byly na teplou stavbu a života moc vidět nebylo, občas sem tam proběhla včela, ale celkově nuda, nuda, šeď, šeď. Tahkle je budu moct šmírovat v uličkách.
Já měl kdysi budečáky s okýnkem vzadu a před ním stavební rámek.....to bylo pokoukání. A stavěly jak o život.....Smile
A není škoda do tak pěkného klátu montovat rámky? Ty si jde lépe užít v normálním hranatém úlu vedle.
Ivan Černý
Já jsem klát také udělal na teplou, i když jinak mám vše na studenou. Řekl jsme si, že: více uvidím prosklenou stěnou, lépe se to do klátu vejde a lépe se s tím zezadu bude manipulovat. Přeci jenom, prakticky jsem vytvořil zadovák. Tahat ze zadováku rámky, které budou na studenou stavbu - myslím si, že by to šlo špatně.
Držím palce s klátem. Já se už těším, až na jaře dodělám rám a dveře a budu během roku osazovat holkama. Doufám, že stihnu řezbu.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19
Referenční URL's