Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Klát
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19
Jendo, nahoď ještě pár fotek. Máš to parádní. Mě už tam také bzučí. ještě se zabydlují. Tobě už tam bydlí nádherně Smile. A připravil jsem si také pár louček, abych tam neměl jen rámky Smile. Je to hezčí.
Tak jsem dneska udělal pár změn. Dělící přepážku jsem udělal prosklenou. Dřevěnou izolovanou budu dávat až na zimu - společně s uteplivkou.
Řešil jsem právě, jestli dát krmení dolů - to se mě nechtělo (loupeže) a nebo nad rámky (méně izolováno "nad hlavou"). Zatím jsem použil variantu - nad rámky a na to prosklená přepážka. Vyhrálo to, že děti více uvidí. Jde luxusně vidět, jak děvčata používají sosáček.
udělal jsem během 5 minut hanebné krmítko Blush. Při dalším plnění dát s lepším plovákem a nebo mou osvědčenou slámu.
Na
se to hodně leskne o sklo a je to klasicky filmované plasťáčkem foťáčkem, tak prosím o shovívavost. Ale je tam pěkně všechno vidět.
Ještě přidávám jednu fotku.

[Obrázky: 7fb285af7c.jpg]
V jeseni som získal tento klát, ale včelstvo zimu neprežilo. Takto vyzerá dutina po rozpílení. Dutina má veľkosť ako dve 2 l plastové fľaše, vidno tam deštrukciu po zániku roja - hniezdo hlodavca, mravce... Roje to majú ťažké.

[Obrázky: Kl_t_plemen_e_002.jpg] [Obrázky: Kl_t_plemen_e_006.jpg]
Podle toho vyobrazení je našim včeličkám u nás včelařů jako v ráji.
Omlouvám se, že mi to s těmi fotkami tak trvalo. Stavba pokročila, už začínají stavět i do druhého patra. Posílám detaily prosklení a zadního uzavření. Je to radost, chodím se tam dívat jako na televizi - program mě nikdy nezklame, je tam více akce a méně bulváruSmile
Klát ve formistopech - to je pecka. Pěkné! Jo, to člověk vydrží sledovat hodiny ... Podporuje to mou teorii, že je to diagnóza ... Big Grin Sedávám takhle u TBH ...
Jiří
Moc pěkné, tohle bych chtěl taky, jen zatím na to není kdy.
Máš to opravdu moc pěkné. Krásné pokoukání. A holky krásně staví.
Krasne provedene!! Smekam klobouk! Wink
Honza
Paráda. Len ten polystyrén mi kazí dojem. Čo takto použiŤ prírodný materiál?
Přidával jsem před 14 dny holkám rámky. Už potřebovaly rozšířit. Lišácky jsem jim trochu pomohl a přidal loučky s volnou stavbou od jiných holek. Zde se to zhodnotí.Poslední patra maj jen tak na opravy a místo na lahve. na zimu budou na třech patrech a nad hlavou jim dám izolovanou přepážku. Zatím mají prostor + plus prosklenou příčku.
Už je to také hezký pohled.

[Obrázky: a7de4963b0.jpg] [Obrázky: 94ed7a5083.jpg] [Obrázky: 6a0394be6d.jpg] [Obrázky: 7b1285af7c.jpg]

Kluvi, ty malé jsou oplodňováčky. Ty jsou prostě z EPS vajnové. A ty velkou jsou už v nástavcích.
Je možné a vhodné na klát použít kmen z vrby?
podla mna hej, nevidim dovod preco by to nemalo byt mozne ani vhodne. Vrby bezne zvnutra vyhnivaju, urcite su aj prirodzenym domovom vciel.
Dříve se vrby pravidelně řezaly(výmladky,košíkářský materiál),takže vznikaly tzv. hlavaté stromy. A v těchto hlavách právě vznikaly dutiny vyhníváním jádra,které často nějaké ptactvo či jiní živočichové odstranili a dutinu obydlili. V opuštěných dutinách pak nacházely útočiště i mnohé roje. Řadu hlavatých vrb zapěstovávají v Babičině údolí,ale až budou vypadat jako ty z Ladových obrázků s tím vodníkem,budu už mít po starostech. Smile
Přidám rodinnou historku:
Na začátku sedmdesátých let pokácel děda velkou vrbu na zahradě. Otec si všimnul, že je uvnitř dutá a protože se kdysi ve škole dověděl od pana učitele, že včely se chovají v klátech vyrobených z dutých stromů, požádal dědu ať mu takový klát z této vrby vyrobí.
Úl to byl zajímavý, přístupný shora a zezadu. Každý rámek měl jinou velikost tak, aby byl vyplněn kruhový prostor.
Samozřejmě hned jak začal včelařit pochopil, že informace starého pana učitele v dětství jsou už cca 70 let překonané, ale jako záčátek to zafungovalo dobře, včely už ho nepustily Smile
Tyhle osobní a vždy krutě konkrétní příběhy mi vždycky dobijí baterky. Díky! A pak že to není poesie ... Wink
Jiří
Tak som dnes trochu nakukol mojim mucham do sukromia a zistil, ze si zvolili teplu stavbu, teda aspon rovno pred ockom. Co maju dalej netusim. Zaujimave je tiez, ze cele leto lietali cez toto ocko a teraz pred jesenou zacali lietat cez skaru niekde zboku... Keby som nasiel niekoho so zdravym chrbtom a bez pudu sebazachovy, co by cely klat zdvihol, bolo by zaujimave spravit nejaku fotku aj zospodu, celkom by ma zaujimalo, co dokazali od konca aprila.

[Obrázky: DSCF8814.jpg]
dobry večer,da se použit pro vyrobu klatu špalek z ořechu vyška 200cm prum. 95cm 3 roky suchy
Jo, taky bych chtěl takovej špalek Wink
Jj,to je akoratni mazlik. Drevo parada. Smele do toho.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19
Referenční URL's
  • Včelařské fórum – o včelách a včelaření: https://www.vcelarskeforum.cz/index.php
  • :