Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Biotechnické léčení varroázy - trubčí plod
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6
TaK sem Petře pověš anketu, kdo je pro zachování MVO a kdo je proti. Můžeme zorganizovat petici a poslat ji ministrovi zemědělství.
A k čemu taková anketa bude?.....Zkuste se chlapi projít po včelařích....nemyslím nás tady na VF (ale jo, i nás tady na VF)....zkuste těch 40.000 ostatních, kdo chovají včely....a pak si tuhle otázku , a další....např., "co to přinese? "můžete položit sami sobě..... Snížení inf.tlaku???...a kdo zakáže prodávat oddělky?...Já si např zkusil několik desítek včelařů " objet " a mám-li být objektivní...zakázal bych v 50ti % chov včel a v 15ti% i s pokutou a doživotním zákazem!. Naopak si myslím, že MVO jsou málo přísná a vzhledem k tomu, že je dodržuje maximálně třetina chovatelů....spíš 25% " majitelů včel ", tak by MVO měla být 3x přísnější. MVO jsou stále pro většinu včelařu "to minimum" co by měli dělat ....a stejně nedělají. To že Dvorský, Holub, Vítámvás, Brentner, Matl a spousta dalších bez MVO obejdou ještě neznamená, že to dokážou všichni.....Wink a uvědomte si, že všechny zásahy, které děláme mimo MVO jsou pro většinu něco navíc a "příšerně složité, pracné a knepochopení " a v neposlední řadě technicky neproveditelné a přesahující hranice intelektu chovatelů....nic ve zlém...Takže hurá do petice 5ti % včelařů....to bude mít váhu....Big GrinBig GrinBig Grin Bylo by nejspíš schůdnější doložit u SVS hranici odbornosti a svých schopností a citu pro biologii včely a VD a získat výjimku, která by opravňovala nedodržovat MVO, než čekat, že by to MZe mohlo díky nějaké petrici zrušit....protože jsme znovu u "zastoupení 95ti% včelařů"....a všichni prostě nejsou Dvorský, Holub, Vítámvás, Brentner, Matl.....a další. Dodgy Dejme tomu, že by byli....pak nejsou MVO zapotřebí. Wink
Něco jiného je MVO a něco jiného Veterinární zákon a MKZ.
Něco jiného je stále přikazovat cosi, co nemohu stejně kontrolovat a o čem se ví, že se stejně nedodržuje.
Něco jiného je mít vlastní odpovědnost a přijmout ji, něco jiného je nechat se vést, něco jiného je nechat se vléct, něco jiného je nezodpovědně na vše kašlat.
Něco jiného je přikazovat a něco jiného metodicky vést, sloužit, vzdělávat a pomáhat tam, kde je to třeba.
Něco jiného je mít šanci, něco jiného je šanci nemít či jiným ji nedat a vymýšlet pro to zástupné důvody.
Něco jiného je moci si vybrat mezi řadou prostředků a něco jiného je mít možnost moci si vybrat mezi Formidolem ...
Něco jiného je včely chovat a něco jiného je včely držet ... a dojit ...
Něco jiného je na jaře včely mít a nemít ...
Vždyť se podívejte tam, kde MVO nemají, protože se bez nich v klidu obejdou, třeba na weby rakouských, či bavorských (http://www.lwg.bayern.de/bienen/index.php ) a dalších včelařů, na weby tamních různých zemských sdružení (https://www.uni-hohenheim.de/fileadmin/e...onzept.pdf ; http://www.magazinimker.de/downloads/bro...trolle.pdf ; http://www.imkerhof-salzburg.at/portal/i...varoa.pdf; http://www.imkerbund.at/?id=2500%2C1128909%2C%2C; http://www.imkerhof-salzburg.at/portal/i..._varoa.pdf ), jaké množství informací ohledně zdraví včel, nemocí, metodik ošetřování se tam dá najít ... U nás se sice na dotace vykazuje úžasná vzdělávací mašinerie založená na systému dotací, ale Milane, sám jsi trefně popsal její praktické výsledky. Wink
Jiří
Opravdu je na uvážení,co udělat,aby nás nová připravovaná vyhláška hodně nepřekvapila.
Pokud dokážeme aspoň sepsat otevřený dopis na MZ,že chceme víc metodik v tlumení nemocí a nákaz.
Na tom se snad převážná většina shodneIdea
(21.06.2015 1:38)Milan Havelka napsal(a): [ -> ]A k čemu taková anketa bude?.....Zkuste se chlapi projít po včelařích....nemyslím nás tady na VF (ale jo, i nás tady na VF)....zkuste těch 40.000 ostatních, kdo chovají včely....a pak si tuhle otázku , a další....např., "co to přinese? "můžete položit sami sobě..... Snížení inf.tlaku???...a kdo zakáže prodávat oddělky?...Já si např zkusil několik desítek včelařů " objet " a mám-li být objektivní...zakázal bych v 50ti % chov včel a v 15ti% i s pokutou a doživotním zákazem!. Naopak si myslím, že MVO jsou málo přísná a vzhledem k tomu, že je dodržuje maximálně třetina chovatelů....spíš 25% " majitelů včel ", tak by MVO měla být 3x přísnější. MVO jsou stále pro většinu včelařu "to minimum" co by měli dělat ....a stejně nedělají. To že Dvorský, Holub, Vítámvás, Brentner, Matl a spousta dalších bez MVO obejdou ještě neznamená, že to dokážou všichni.....Wink a uvědomte si, že všechny zásahy, které děláme mimo MVO jsou pro většinu něco navíc a "příšerně složité, pracné a knepochopení " a v neposlední řadě technicky neproveditelné a přesahující hranice intelektu chovatelů....nic ve zlém...Takže hurá do petice 5ti % včelařů....to bude mít váhu....Big GrinBig GrinBig Grin Bylo by nejspíš schůdnější doložit u SVS hranici odbornosti a svých schopností a citu pro biologii včely a VD a získat výjimku, která by opravňovala nedodržovat MVO, než čekat, že by to MZe mohlo díky nějaké petrici zrušit....protože jsme znovu u "zastoupení 95ti% včelařů"....a všichni prostě nejsou Dvorský, Holub, Vítámvás, Brentner, Matl.....a další. Dodgy Dejme tomu, že by byli....pak nejsou MVO zapotřebí. Wink

si říkám kam se ti poděl Smolík a jestli píšeš za sebe nebo za funkci Big Grin

Nechtěl jsem citací v příspěvku způsobit aby se diskuze rozprskla směrem k ministrovi; k petici; k MVO, ale jen ukázal, že ač se tvrdí, že ZO jsou svéprávné samostatné spolky a za včely zodpovídá pouze včelař, tak jim okresní konference nařizuje + že ten zástupce okresu tu myšlenku s povinným každoročním natíráním bez ohledu na výsledky zimní měli šíří i výš (jistě to potvrdí ti, kteří byli též zástupci okresů)

No nic holt rezistence klepe v našem okrese na úly (a pak se to zase svede, že za úhyny u 800 včelařů může těch 20 neposlušných bez členského příspěvku)

PŘEJI VÁM VŠEM KLIDNÉ LÉTO A ROZUM NA PRAVÉM MÍSTĚ Smile
Jaromír má pravdu, ano odbočili jsme od tématu biotechnickych opatření. Tam věru není podstatný problém kromě toku informací, protože tohle téma koluje jen mezi hrstkou zájemců. Ale kdo chce, dostane se k němu. Přesto si myslím, že by měla být větší vůle to téma vynášet na veřejnost více a častěji, vést o něm debaty a psát o něm.
Pravda, odbočili jsme, ale když ono to vše vzájemně tak souvisí ...
Ano, proč nepsat na MZe, že chceme variabilitu metodik a větší výběr VLP? Jsou spolky, které to ostatně dělají už pár let, a kdyby se i ostatní sdružení připojila ... A zdá se, že někteří tamní pracovníci tu potřebu a ty rozpory začínají vnímat.
Někteří ji ale vnímat jaksi "nemohou" ... Proč?
Hádanka:
Klika cvakla, dvéře letí "píp píp" ... vchází do dveří ...
Jiří
Já si myslím Milane (Havelko) že nemáš pravdu a jsem rád že jsi k tomu sám došel.

Máš jen chybu v úvaze. Těch 80% včelařů co tam máš ty a jsou všude žádné přísné MVO nepotřebuje.

Oni je totiž nečtou, neznají a ani se jím nehodlají řídit a z větší části ani funkcionáři.

Ti dole dělají to k čemu je přinutí funkcionáři a funkcionáři mají v hlavách galamatyáš ze směsi toho co si přečtou ve Včelařství, co se dozví na schůzích a MVO čtou jen když už neví kudy kam a potřebují na někoho něco vytáhnout a nebo se dostanou do debaty s někým, kdo je zná.

Tradované utkvělé nesmysly co mají v hlavě - povinný aerosol, povinné komise, povinný Varidol, . . .. (spousta zmínek je zde na VF)

Tady u nás byl od 2008-2012 povinný letní monitoring napadení - za těch 5 let to nečetli v MVO ani nákazoví referenti.

O tom, že by měli v létě sledovat napadení - Smile Smile Smile

V podstatě MVO je asi takové, jako kdysi usnesení UV KSČ. Taky se o něm všude mluvilo, málokdo to četl a ani komunisti nedodržovali. Ale všichni tvrdili, že je to důležité a funguje to.
(21.06.2015 9:19)Jiří Matl napsal(a): [ -> ]Jaromír má pravdu, ano odbočili jsme od tématu biotechnickych opatření. Tam věru není podstatný problém kromě toku informací, protože tohle téma koluje jen mezi hrstkou zájemců. Ale kdo chce, dostane se k němu. Přesto si myslím, že by měla být větší vůle to téma vynášet na veřejnost více a častěji, vést o něm debaty a psát o něm.
Pravda, odbočili jsme, ale když ono to vše vzájemně tak souvisí ...
Ano, proč nepsat na MZe, že chceme variabilitu metodik a větší výběr VLP? Jsou spolky, které to ostatně dělají už pár let, a kdyby se i ostatní sdružení připojila ... A zdá se, že někteří tamní pracovníci tu potřebu a ty rozpory začínají vnímat.
Někteří ji ale vnímat jaksi "nemohou" ... Proč?
Hádanka:
Klika cvakla, dvéře letí "píp píp" ... vchází do dveří ...
Jiří

ale zase je dobrý, že do tohoto téma nechodí ti co nás pořád napomínají, když vedeme diskuzi v tématech časopis Včelařství a aktuální dění v ČSV. Big Grin

Já teda MZe nepsal za spolek, ale jen svým jménem. Z odpovědí je jasné, že ČSV není pro ně spolek - je pro ně Uznané chovatelské sdružení a tedy dokud jiný spolek nezačne pípat též těmito kartami pořád zde bude to co nám celý svět závidí - asi to začnu zapracovávat do marketingové výhody při prodeji medu, že mé včely narozdíl od včelařů z okresu nebyly vystaveny větším dávkám než nařizuje SVS.
Karel, zatím nejlepší definice MVO v oblasti včelařství, co jsem kdy četl.
Jen bych dodal, že ty závěry sjezdu četli více disidenti a západní novináři než členové. Tedy vlastně stejná situace.
Jo a vtloukaly se do hlav studující mládeže. To ale u MVO nehrozí - doufám, na včelařiky jsem nechodil.
Dokud bude vyšetření měli byznys který se vyplatí, můžete mít petic, argumentů proti či sezení na Mze kolik chcete, tak dál se bude nařizovat MVO, aby se mohlo vyšetřovat. A jen bláhový si myslí, že za tím stojí Dol nebo ČSV. Ono se říká, když se dva perou třetí se směje.
A co zkusit prostě nemít na dělničím plodu VD v takové míře, aby bylo potřeba něco s nimi dělat až do podání Gabonu (nebo jiného zásahu) na zač 8 měsíce?

Docela jasně to nedávno píše pan doktor Marx když se snaží analyzovat dopady mojí metodiky s trubčím plodem v chladnější periferní zóně plodiště. Jasně vysvětluje (já bych to tak jasně a stručně neuměl), že tím, že VD vyhovuje nižší teplota, snaží se držet tam, kde je chladněji a nenapadá v takové míře dělničí plod, který je v teple, tedy v pro něj nekomfortní zóně úlu. A když jsem já nediplomaticky, ale JASNĚ napsal, že LBV je překonaná a spíš vč škodí, bylo zle! Pan Marx diplomaticky věc odbyl jedinou větou, že umístit trubčí plod mimo plod dělničí je geniální (skutečně to takto napsal a já se nadmul jak mě to potěšilo).

Dovolím si v této souvislosti připomenout, že OP je taky stará vesta, jen jsme tomu říkávali "omezování matek v plodování" a je to slepá ulička, i když funguje.

Všechny tyhle kejkle nemusíte dělat když prostě dáte trubčí plod do nejnížeji postaveného NN (i kdyby se měly NN zavést jen kvůli POL). Ale to je mlácení stokrát vymlácené slámy. Já bych prostě dělničí plod nelikvidoval, považuju to za obzvláštní eklhaft, který nemá s etikou a humánním přístupem ke světu nic společného. Tím spíš, když existují méně pracné, přesněji bezpracné způsoby jak zařídit, aby VD na dělničím plodu nebyl a nebo v nepatrné a tudíž zvladatelné míře.

Patko mě upoutal jak jinde píše, že začal likvidovat trubčí plod jako snižování početnosti VD ve vč. Dokážu si představit (nedělal bych to, ani to už fyzicky nedám), když mám všechen trubčí plod v POL, tento celý v určité fázi sezony odstranit a nahradit novým. Ale vůbec by to nebylo potřeba pokud se to udělá jak tu léta píšu.

Jinde píšu, že opouštím "pětatřicítku". Zavedl jsem jí abych nemusel mít POL. Ukázalo se ale, že POL je naprosto nezbytný, připomenu, že to první uhynulé vč na "vytracení včel" byla právě 39x34,7x11 bez POLštáře!!!!!!
A i s POL už ta periferie u pětatřicítky nefunguje dobře. Proto (nejen) tu míru opouštím.

Jo, nemusím připomínat, že pokud má fungovat POL jako chladná zóna úlu pro VD, nesmí být očka, že ne.
Tome, keby to s tým trudim plodom v PL fungovalo.... Ale... Čo myslíte, po letnom slnovratu trubci z PL si zbália kufre a pojdu z uľu preč? Podla mna sa presunú hore na robot.plod a ked im neponuknete KM alebo inu dobrotu tak začnú sa pásť na rob.po kde....
(25.12.2020 12:56)tom.50 napsal(a): [ -> ]Pan Marx diplomaticky věc odbyl jedinou větou, že umístit trubčí plod mimo plod dělničí je geniální (skutečně to takto napsal a já se nadmul jak mě to potěšilo).

Moc dobře si příspěvek Jiřího Marxe pamatuji. A proč? POL v podání Toma mi zapadnul do hlavy při čtení jeho návodu na vedení včelstev. Pro mě se jedná o jeden z nejzajímavějších "kousků" na Včelařském foru v letošním roce.
Tome, děkuji Vám. Vše vyzkouším.
(25.12.2020 13:27)edo napsal(a): [ -> ]Tome, keby to s tým trudim plodom v PL fungovalo.... Ale... Čo myslíte, po letnom slnovratu trubci z PL si zbália kufre a pojdu z uľu preč? Podla mna sa presunú hore na robot.plod a ked im neponuknete KM alebo inu dobrotu tak začnú sa pásť na rob.po kde....

Aniž bych četl co píší pod vámi kolegové, odpovím vám, čekal jsem na vaši přihrávku.

Až se roztoči z periferní trubčiny přesunou do plodiště, už je zimní dlouhověká generace z většiny hotová a já si jí v žádném případě neponičím kyselinami. Naopak, přesunutým VD nabídnu Gabon a pak Amitraz.

Ale je tu ještě něco, psal jsem tady o tom několikrát, nikdo neprojevil zájem. Nyní se věci ujal jeden šikovný člověk a dokud mnou inspirovaný výzkum neukončí (třeba to bude chtít nějak komerčně využít), budu zatím mlčet. Je tu ještě jedna půlka omezování VD během celé sezony bez mikrogramu chemie. Nechte se překvapit. Oč jde ví jen hrstka zasvěcených a ti budou, předpokládám, mlčet též.

Prostě mám brouků ve včelách málo, po vložení Gabonu (žádnou KM před tím) padají denně jednotky VD a z toho soudím, že je jich ve vč málo. Ale třeba mi moje nízká dna stíhají včely rychle uklízet, nemám totiž sejta.
(25.12.2020 8:59)stefanos689 napsal(a): [ -> ]Louky do měsíce oddělky zamořené jak prase? Není chyba někde jinde? Když dělám u oddělků v prosinci pokap (první ošetření vůbec) , tak mi padají max nízké stovky roztočů a oddělky jsou krásné a bez problému přezimují. Skoro to vypadá jako bys tam někde měl množírnu roztočů. Řešení symptomů je jedna věc, ale není lepší vyřešit nejdříve kořen problému? Tzn. proč se Ti ve včelstvech roztoči množí takovým tempem?

Já už jednou psal Loukymu na facu, že to může být tím,jak od brzkého jara podněcuje a zebruje. Tím pádem zvětšuje plochu plodu a má více roztočů než my, co první zásah = nasazení mřížky a medníku. Ale prý to tak není.
Tim že brzo podněcuju a zebruju, tak můžu mít max o jednu až dvě generace roztoče víc....když tam na jaře bude 5ks, tak je to uplně jedno, když jsem léčil špatně sublimací a bylo jich tam 500, tak to jedno není....zase hledáte příčinu tam kde není...
Tady jde spíš než o počet generací o to, že neustálým přesouváním rámků se roztoč dostane tam, kde by se při nezasahování do plodiště rozšířil až o dost později. Rozhodně jde o souběh více faktorů (brzké pdněcování, větší plástová plocha plodu v polyši, šibování s rámky...) Výsledkem je množírna roztočů a nutnost zásahu o dost dříve než při extenzivnějších postupech. Vždy je něco za něco.
(26.12.2020 9:24)stefanos689 napsal(a): [ -> ]Tady jde spíš než o počet generací o to, že neustálým přesouváním rámků se roztoč dostane tam, kde by se při nezasahování do plodiště rozšířil až o dost později. Rozhodně jde o souběh více faktorů (brzké pdněcování, větší plástová plocha plodu v polyši, šibování s rámky...) Výsledkem je množírna roztočů a nutnost zásahu o dost dříve než při extenzivnějších postupech. Vždy je něco za něco.

Jarní podněcování je slepá ulička, dávno překonaná technologie vymyšlená před WW2. A souvislost. Kdo si zničí, a stačí i jen že poškodí, zimní generaci dlouhověkých včel zničením plodu v červnu vloni, vyzimuje "pomalé" lazary, které je nutné podněcovat aby vůbec nějak využili jarní snůšku.

Stačilo by nedecimovat vč v červnu a pak úplně odpadne jakékoli podněcování, kromě jiného také spousta úplně nesmyslně zbytečné práce.

Také zebrování je velmi kontraproduktivní. Kromě pana Barnata se tu asi všichni shodneme, že kromě estetické stránky včelařiny je také infekční tlak starého díla velký a že je tudíž rozumné staré plásty co nejdřív "vyčistit" od zásob tak, aby se daly vyřadit a recyklovat a ne je ustavičně promíchávat s novými. Mám za to, že tzv zebrování je něco, oč naše včelaření "obohatilo" to západní a bylo by rozumné tento pjem a techniku jednou pro vždy z racionálního chovu včel vyřadit a zapomenout.
Tome, az to alespon jednou zkusite, pak neco povidejte o lazarech. Vznik zimni generace v cervnu je taky dogma, davno prekonane. Kdo asi v premetenych nebo vcelstvech ,kde byl odstranen plod prezimuje? Mysi, netopyri??? Kupodivu vcely a to dlouhoveke, ktere vznikaji prirozenou cestou v cervenci a srpnu. A ne v cervnu proboha.!!!! Snusku a to poradnou mivam jeste v srpnu, podle Vas by se ji ucastnily uz zimni vcely!!!!! Zkuste min utirat prach z dogmat a cas od casu nejake prehodnotit. Zimni generace vznika, kdyz to vcely uznaji za vhodne a maji pro to podminky, ne podle kalendare. ...V zivote jsem nepodnecoval.

sem do vlákna to nepatří, prosím admina o přesunutí, jen jsem chtěl ukázat že pokud něco já neumím nebo neuznávám, neznamená to, že to nefunguje.
Jiří
Stran: 1 2 3 4 5 6
Referenční URL's