Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Stroje a zařízení na výrobu úlů
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35
Rukama... Né vážně, musíš mít ostré frézy a hlavně netlačit, aspoň tak nám to říkával pan mistr.
Tupý nástroj, velké otáčky, pomalý posuv, něco si vyber
Otáčky mám nastavené podle tabulky na frezce mám tam nastaveno 9000 ot za minutu posuv mám řešen podavačem. Zkusím asi sehnat někoho kdo brousí nástroje a pak bude pokus číslo dvě. Děkuji

Ještě bych měl jeden dotaz zda půjdete dělat s touto frézou spoj na čep a rozpor.děkuji
Vsadil bych na tupý nože
Ty frézy zažily broušení naposledy u předchozího majitele, co? Začni přebroušením všech bazarových nástrojů a mezitím si o frézování něco přečti a dokup vhodné frézy.
Když spoj čep-rozpor jde udělat dlátem, tím, co máš, to půjde taky, i daleko víc Wink
A neporadili plný jste mi klidně nějakou literaturu ohledně dřevoobrábění nebo internetovou stránku kde bych o tom něco našel? Děkuji
Přehled o používaných nástrojích na frézování dřeva získáš po prostudování eshopu Pilany
https://www.pilanamarket.cz/frezovaci-na...ucQAvD_BwE
Toho "sluníčka" na čepování dřeva bych se trochu obával, připomíná mi to spíš frézu na kov. Už jsem se s podobnou frézou setkal (původně na kov, upínací otvor předělán na 30mm, aby to sedělo na truhlářskou frézku) a stálo to za nic. Nyní je velký výběr kvalitních a bezpečných nástrojů, není potřeba improvizovat. Investice do kvalitního nástroje se vždy vyplatí Wink A hlavně bacha na prstyRolleyes
Vybírám frézy na tomto obchodě nabízí tam buď s plátky z hss a nebo sk plátky je to hodně znatelný rozdíl ve výdrži než se musí brousit? Děkuji
Používám, pokud to lze, SK plátky, životnost citelně delší, řezná rychlost větší, záběr větší, kromě ceny žádná nevýhoda. Některé "sranda" frézy z HSS jsou jednorázovky, majitelé horních frézek by mohli vyprávět.
Literaturu hledej strojní obrábění dřeva, nejlépe učebnice SOU, tam jsou základy a postupy.
Ještě k těm frézám: zvažuj cenu a intenzitu použití. A na zácvik kup něco nejlevnějšího, jinak se ti to může prodražit.
https://eshop.pragokovo.cz/drazkovaci-fr...011810.php
Co třeba od tohoto výrobce ty hss když píšete pro začátek něco levnějšího zatím potřebuji vyrábět palubky a vyrábět čepové spoje na laťkách 20x35mm na rámy na nástavky.
Existují i nastavovací drážkovací kotouče - https://www.igm.cz/cmt-sada-drazkovacich...30-z24-hm/ Musíš však mít stolní pilu, kde se to dá upnout.
Deroceros vypadá to dobře ale vzhledem h tomu že potřebuji to pro občasné použití tak je cena vysoká
Máte někdo zkušenost s těmito frézami na čepování? https ://stroje.bazos.cz/inzerat/122833371/frezy-na-drevo.php
Máte niekto skúsenosť s touto pílkou? Viem, že Louky niečo podobné má, len s nožičkami. Zdá sa mi zbytočné za tie nožičky platiť 300€ navyše.
https://pily.heureka.sk/metabo-ts-254-m/...d86c78515a
(27.08.2020 0:00)deroceros napsal(a): [ -> ]Existují i nastavovací drážkovací kotouče - https://www.igm.cz/cmt-sada-drazkovacich...30-z24-hm/ Musíš však mít stolní pilu, kde se to dá upnout.
Komplikuješ si život. Choď do PL,alebo si nájdi niekoho, kto palubky z tamodtiaľ vozí a predáva. Poriadne frézy sú drahé, asi i tvoj čas je drahý, študuješ, motorkárčiš, doslova za "bagateľ" dovezieš na streche auta palubiek koľko budeš potrebovať. Hotových a akých chceš. Ja si môžem drevo kúpiť lacno z urbáru, nechať popíliť, potom niekomu ohobľovať, vyfrézovať profil...Neušetrím. Hodne výhodnejšie je do toho PL odbehnúť, kúpiť, skrátka "a je to!". Wink

Malý omyl, môj príspevok reaguje na stemad-ove problémy. ďakujem za pochopenie.Wink
(27.08.2020 16:32)stemad napsal(a): [ -> ]Deroceros vypadá to dobře ale vzhledem h tomu že potřebuji to pro občasné použití tak je cena vysoká
Máte někdo zkušenost s těmito frézami na čepování? https ://stroje.bazos.cz/inzerat/122833371/frezy-na-drevo.php

ahoj. To co tam mas na bazaru jsou kopače, a práce s nimi je nebezpečná. Pokud tě chytí je to fakt na auu. pokud mohu doporučit bud si nech udělat do frézovací hlavy výměnné nože. Ty mam a je to super. Nebo si kup palubky , třeba zde - pošlou ti je.
https://zatepleneuly.cz/produkt/palubky-a
Otázka je, proč dělat úly z palubek? Jsou rovné desky, třeba překližky. Neznám jediný důvod, proč palubky. Z mého pohledu jsou na úly nevhodné.
Plně souhlasím. Dostal jsem se až na šířku palubky 4cm a stále se na slunci kroutí až vytahají sponky. Tak jsem je šrouboval a začaly praskat. Jakékoliv desky jsou lepší.
U palubek hodně záleží na druhu dřeva. Vejmutovka se třeba nekroutí. Modřín se chová také o dost lépe jak smrk. Měl jsem staré budečáky z modřínu a ani po 50 letech není problém s kroucením.
Popravdě řečeno také si přes zimu chci vyrobit spodní frézku a nadělat palubky. Myslím si že je nakonec jedno z čeho se úly vyrobí, hlavně že splní požadavky uživatelů.
Třeba pro mě je nejlevnější si palubky vyrobit jak něco kupovat. Nařezat si můžu cokoliv co se mě v okolí dostane do spárů.
Já jsem taky kdysi vymýšlel jak levně vyrábět palubky na nástavky, mám z práce neomezený přísun palet s tloušťkou prkýnek 18-24 mm, jenže zkušenost s tím, že manipulace s palubkovými nástavky je jen o málo příjemnější než se starými Univerzály, mne záhy přivedla k celodřevěným úlům. Takže ač mám přístup k mašinám co umí potřebné palubky udělat, za cenu, že v práci budu déle, raději si doma hraju s levnou pilou Scheppach HS81, i s nákupem středových prken tl. 30, mne nástavek 39x17 vyjde materiálově do 70 Kč,
Omlouvám se je to asi mimo téma, ale i na jednodnoduché pile jdou s odpadního dřeva dělat komplet varoadna, víka, přířezy na rámky atd.
(30.08.2020 21:09)j-k napsal(a): [ -> ]U palubek hodně záleží na druhu dřeva. Vejmutovka se třeba nekroutí. ...........

Nejde jen o kroucení. Těch nevýhod je mnohem víc. Jak píšu, na výrobu úlů jsou naprosto nevhodné. Uvidíš sám , nejlepší zkušenost je vlastní.

Dokáže někdo napsat nějakou výhodu palubkových nástavků?
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35
Referenční URL's