Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Stroje a zařízení na výrobu úlů
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35
nevim kam jinakm napsat chlapi premislim o koupi pasove pili prave i kvuli vyrobe ramku poradte mate nekdo doma jakou jak ste sni spokojeni a tak ????
Co stoji taka pasova pila ?

Na porovnanie - kvalitny cirkular s pojazdom, hoblovacka ( vratane pretahu ) a patricne odsavanie stali ca 2.500 EUR. Na vyrobu ramikov aj vsetkych drevenych vcelarskych veci bohate stacia.
Výhodou pásovej píly by mohla byť menšia šírka rezu a teda aj menší odpad v pilinách. Kotúčová píla má hrúbku rezu cca 3 mm, pásová píla má hrúbku rezu cca 1,5 mm. Napr. pri pozdĺžnom rezaní 8 mm hrubých latiek dostaneme na kotúčovej píle cca 27% odpadu, na pásovej píle je to cca 16% odpadu (ak som správne počítal...).
Každopádne kotúčová píla v dielni je základ, pásovka by mohla slúžiť vhodný doplnok, otázkou je či sa to oplatí, rámiky sa obvykle robia z odrezkov, teda z potenciálneho odpadu. Sám to plánujem vyskúšať, len akosi sa v poslednej dobe nemôžem dostať do dielne...
To s tou hrubkou rezu nesedi.
Na rezy pri vyrobe ramikov pouzivam tenku pilu o hrubke 1,7mm. Ono sa totiz aj podstatne menej narobite -nie je jedno tlacit proti 3,3mm alebo 1,7mm kotucu.
Pri pocte ramikov co rocne robim ( a to robim len pre seba ) sa mi jej cena vratila uz prvu zimu.
Pásovka a rámky, snad jedině na nařezání prken ze silnějších větví u nějaké aspoň poloprofi by to šlo, jde o výkon motoru. Pásovka má podobné použití jako přímočará pila, na rámky je určitě lepší kotoučová pila má čistější řez a vedení podél pravítka na rozdíl od pásovky kde se list trochu vlní. Jinak menší prořez na kotoučové pile se řeší užším pilovým kotoučem.
(05.12.2012 11:30)Matej1 napsal(a): [ -> ]Na porovnanie - kvalitny cirkular s pojazdom, hoblovacka ( vratane pretahu ) a patricne odsavanie stali ca 2.500 EUR. Na vyrobu ramikov aj vsetkych drevenych vcelarskych veci bohate stacia.

Za takovou cenu a kvalitní nářadí, to je spíš na otevření živnosti.Big Grin
Takovýto výdej pro 5-10včelstev?
To by včelařskou ekonomiku Milana Hůly úplně zruinovalo.Big GrinBig GrinBig Grin
To porovnanie patrilo k cene pasovej pily.

Ale pravdou je ze mam stovky vcelstiev, takze porovnanie nakupu a vlastnej vyroby ma jasny vysledok.
(05.12.2012 11:55)Matej1 napsal(a): [ -> ]Na rezy pri vyrobe ramikov pouzivam tenku pilu o hrubke 1,7mm. Ono sa totiz aj podstatne menej narobite -nie je jedno tlacit proti 3,3mm alebo 1,7mm kotucu.
Pri pocte ramikov co rocne robim ( a to robim len pre seba ) sa mi jej cena vratila uz prvu zimu.

Dodnes som na taký tenký kotúč ešte nenarazil, na základe tohoto príspevku som skúsil trocha viac pohľadať a niečo z netu vypadlo, cena okolo 50 EUR pri 250 mm priemere. Asi napíšem Ježiškovi...
Ultra tenké kotouče od 1,3 mm.
Fachshop
Keď som sa dobre pozeral,tak v internetovom Unimaxe pásová píla cena od 100 do cca 600 eur!Ja som zatiaľ robil iba s priamočiarou pilou,takže porovnať výhody pásovej neviem.No samozrejme cirkulárka je základ!
Mam tento typ - "CMT C273 Ultra tenký kotouč" . Kupil som ho vo firme Dredos v Trnave a stal 66 EUR.
Já malou pásovou pilu mám a prakticky ji nepoužívám a to i přesto, že je to taková poctivá prvorepubliková litina. Spíš jen, když mám něco na cirkuli složitě nastaveno. Jinak je bezkonkurenční na řezání polystyrenu a styroduru, ale pak vše omezuje průměr kol. Rozhodně neradím kupovat levné pily v marketech, jsou z mizerného materiálu! Kamarád ji má a každý rok mu ji opravuji! Vzhledem k tomu, že má asi 5 včelstev ředl bych tak hodina řezání na jednu opravu! Zdraví R. S.
http://shop.boukal.cz/stroje-drevoobrabe...-bernardo/
no tahle by se mi libi la jde o Max. prořez 90° [mm]: 210 ze by se dalo na ni narezat si desky z kulatiny

tohle j presne to na co bych ji taky velice rad pouzil stromu ej kolem plno a z toho co vozime an topeni se daji taky vybrat hezke kousky Smile nejen pro vcelky
To už bych snad popřemýšlel o sice starší, ale mnohem bytelnější, leckdy za zlomkovou cenu.
http://stroje.bazos.cz/?hledat=p%C3%A1so...o=&order=1
Pravda - jsou větší a podstatně těžší..... Jenže litina je litina, tyhle rozvrzané plechy nejsou to pravé ořechové.
iRP
to em take napadlo ale takove stroje amji vzdy jeden hacek nejedou jak maji Sad
Docela nesouhlas. Já sem už touto cestou koupil 3 stroje, každý od původně jiného majitele. A se všemi bytostná spokojenost. Je to stejné, jako bys prohlásil, že každé ojeté auto je apriori špatné.
Možná pro firmu, která má třeba 50 zaměstnanců se to nevyplatí - ta totiž stroje v podobném stavu vyřazuje a nahrazuje novými (stejně jako ta auta).
Jenže pro Tebe jakožto malovýrobce je taková mašina doslova pokladem. Na těch několik málo set nástavků,několik tisíc rámků, pár vík, či den určitě. No a až se etabluješ můžeš postupně nahrazovat novějšími, Stejně, jako ta auta.
Takováhle mašina je vždy rozhodně lepší, než vrtačka a tupá sekera.
Ale to musí každý rozmyslet sám. Určitě spolu budeme souhlasit, že pokud máš za cíl 10 včelstev, jsi v důchodu a bydlíš v paneláku, tak je to nesmysl. Kvůli tomu, že potřebuješ vyrobit pár úlů si přece nepořídíš novou truhlárnu. Jenže já jsem na vesnici, mám to kam dát a syn se vyučil truhlářem. Ale stejně, "z voleje" koupit formátku za 250 tis. - to ani náhodou. Možná!!!! časem - uvidíme (řekl slepý a šel do kina na němý film).
No a poslední argument? Přece stejně, jako jsi Ty koupil, můžeš naprosto stejně prodat, možná i s nějakou korunou navíc. To už ale s autem většinou tak moc nejde. U těchto, většinou litinových mašin se posere tak akorát ložisko za pár korun. U velkých firem se obnovuje, aby byly "in". To si myslím, že Tě ale nebere.
iRP
(06.12.2012 12:00)FJFPytela napsal(a): [ -> ]to em take napadlo ale takove stroje amji vzdy jeden hacek nejedou jak maji Sad

Tomu nerozumím. Jaký je ten háček? Proč nejedou jak mají?
no starsi stroje je mnohdy potreba zrenovovat zhanet atipicke nastoroje atakdale nerikam ze vzdy alůe zatim jsem nenarazil na to co by semi hodilo
ja mam vsechno sice hobi ale slape to uz 5 let a nedelam stim jen pro vcelky holuby kralikarny opraveny stareho mlatu samozrejme jen se bavim tak ze to nejede kazdy den 8 hodin v kuse spis sem potreboval vedet jestli tu pasovku uziju ?
Vážený příteli - TOHLE za Tebe bohužel nikdo jiný nerozhodne. To můžeš jen TY!!!!!, jen TY a (bohužel) nikdo jiný. Stejně, jako celou řadu jiných věcí. Já jsem jen chtěl naznačit, že nemusíme vždy nutně pořizovat jen nové stroje a ty, které z jakéhokoli důvodu už nepotřebujeme, mohou ještě kvanta radosti udělat jiným. A ve finále nemusíme zůstat nikterak škodní. K tomu totiž m.j. ten (nejen) Bazoš slouží.
Měl - li bych ale mluvit za sebe, pásovou pilu jsem doposud nepotřeboval. A to máme 200 včelstev, vše vlastní výroba. Dovedl bych si ale představit celou řadu jiných strojů, kde za ty peníze můžeš očekávat užitek podstatně lepší.
Pokud by Ti nestačil Bazoš, mrkni ještě např. na http://www.capek-drevokovo.cz/ a celou řadu dalších.
Každý máme ale jiné priority. Prostě někdo holky, někdo vdolky, jiný zabalit. Já nejraději ty holky s vdolkama.
iRP
(07.12.2012 10:36)FJFPytela napsal(a): [ -> ]no starsi stroje je mnohdy potreba zrenovovat zhanet atipicke nastoroje atakdale nerikam ze vzdy alůe zatim jsem nenarazil na to co by semi hodilo
ja mam vsechno sice hobi ale slape to uz 5 let a nedelam stim jen pro vcelky holuby kralikarny opraveny stareho mlatu samozrejme jen se bavim tak ze to nejede kazdy den 8 hodin v kuse spis sem potreboval vedet jestli tu pasovku uziju ?

Pokud budeš dělat i něco jiného než jen rámky tak je pásovka dobrý stroj.Jako vyučený truhlář vím že pásovka byla jedním z nejvíce využívaných strojů.Pokud ale budeš povětšině chtít využívat pilu k podélným či příčným řezům pak by základem měla být pila kotoučová.Dobrým řešením je i stroj kombinovaný nezabere tolik místa mám například třícentrum spodní frézu,dlabačku a kotoučovou pilu v jednom velmi rozumná investice.Všechny stroje které mám jsou stroje více jak třicet let staré ještě poctivá litina a slouží výborně.V začátcích sem měl dokonce ještě stroje z první republiky kde bys nenašel ložisko jen pouzdra v oleji a hranaté hřídele to kdyby viděl bezpečák tak je po něm:-)Rozhodnutí je jak napsal Rosťa jen na tobě.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35
Referenční URL's