Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Stroje a zařízení na výrobu úlů
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35
Upozornujem ze nemam teraz príliš rýchle pripojenie a predchádzajuce video som nevidel takze ak sa budem opakovať tak sorrySmile
K tej makite mlt 100 môžem povedať zopár postrehov! Máme ju doma 1,5 roka a zatiaľ má za sebou 35 nástavkov, 10 dien, 350 rámikov, slnečné tavidlo a ešte zopár drobností.
Najskôr problémy:
  • okolo píly je čierny umelohmotný kryt. Pri obrezávaní dosky sa stalo že ten kryt trocha praskol. Pri rezaní rámikov sa nám stalo, že rámik prerazil ten čierny kryt a zastavil pílu. Bolo to nepríjemné a rozhodli sme sa ten čierny kryt demontovať a nahradiť ho nerezovým plechom. Podľa mna to je nešťastne vyriešené a ľahko môže dojsť k nehode. Po namontovaní plechu je to už v poriadku ale ani v tej makite niesu blbý a zrejme z hladiska ochrany tam bol ten plast vhodnejší. my sme to vyriešili plechom.
  • pohyb píly hore dole cca asi po roku začal haprovať bolo treba poriadne vyčistiť a namazať chodiace lišty pretože sa píla vobec nedala zasúvať
  • vela plastových dielov
Výhody:
relatívne lacná a presná píla. Ľahká manipulácia a aj hmotnosť príjemná. Nedostatok výkonu sme nepociťovali pokiaľ bola píla ostrá. Samozrejme rezali sme len čisté mäkké drevo primeranej hrúbky.

Zhrnutie: vhodná píla pre začínajúceho a stredného včelára do 20 rodín. Neskôr by som uvažoval asi o kombinácii píla, hoblovka.
Ešte spomeniem jedno vylepšenie ktoré sme museli spraviť pri výrobe rámikov. Kúpili sme 5 metrové fošne ktore neboli obrezané a nechceli sme dávať dalsie prachy za obrezanie. Preto sme vymysleli tzv. suport, bolo to vlastne plexisklo pripevnené k pohyblivej časti píly a tak sme dosiahli relatívne presné obrezanie. Takže sme bolo spokojný avšak na obriezanie vačšieho množstva dosiek sa mi to zdá trocha nepraktické.
Dúfam že trochu pomohlo! gasko
Mám tiež mlt 100. Presne ako píše gasko. Rovnaké skúsenosti. Narezal som s ňou asi dvojnásobok toho čo on, vymenil min 3 ks plastových vložiek. Je to hoby píla a tak aj vyzerá, ale úle na 24 rodín a rámiky vyrobí bez problémov.
O problémoch s plastovou vložkou u tejto píly som takisto počul, treba ju nahradiť poriadnou.
http://woodgears.ca/delta_saw/insert.html
Kto nevie anglicky, stačí si pozrieť video na konci článku.
až na to, že plastová vložka má hrúbku cca 2 mm.
Tu plastovou jsem také předělal na nerezovou. Tady je návod na dřevěnou


Zde je ukázka orig. plast., druhá z plexiskla a potom ta dřevěná.


Za ty peníze ji beru jako dost povedenou - univerzální, ale chyby určitě má. Záleží na tom, jaké kdo má nároky.
Určitě to není na velkou seriovou výrobu.
tady pro inspiraci ostatním jakou jsem si vyrobil stolní pilu je to maflík od narexu přišroubovaný na dva šrouby se zápustnou hlavou k dřevotřískové desce která má takový lesklí a hladký povrch takže dřevo po nom pěkně klouže zapínání u maflu je zajištěno drátkem a kabel je propojen přes prodlužovák na který jsem si přidělal vypínač abych pokaždé když chci vypnout pilu nemusel rozpojovat šňůru a udělal jsem si ještě jak je na fotu posuvné pravítko ze dvou trubek a vynglíku a ke stolu jsem si nalepil kus svinovacího metru jediná nevýhoda je menší prořez který je 40mm.

[Obrázky: 10032013092.jpg] [Obrázky: 10032013093.jpg] [Obrázky: 10032013091.jpg] [Obrázky: 10032013094.jpg] [Obrázky: 10032013095.jpg] [Obrázky: 10032013096.jpg]
Narex maflík mi věrně slouží od asi 1992. Několikrát již získal titul Mašina Geroj, protože zkousl lecos. Mimo jiné časté "zacuknutí" v sevřených prknech při řezání palet na palivo i úly atd. Právě proto bych si na toto obětoval mafl z Lidlu. Jsou z plechu, ale slouží mi taky dobře. A na toto by se hodily - hlavně ten co má kotouč asi 210mm.


Tenkrát byl za 3 300Kč. V podstatě tedy skoro výplata té bouřlivě kvasící doby.
Normálne som pocítil nostalgiu, keď som videl Narex hore bruchom, takto som tiež začínal... Smile
Narex-ka vydržala hodne, časom sa vydralo ozubené koliesko na rotore, čo sa dalo vyriešiť len výmenou celého rotoru. Dnes už je takmer na dôchodku, vyťahujem ju len na mobilné zásahy, v dielni ju nahradila stolová píla a pokosovka.
táta si tento maflík od narexu kupoval v roce 1990 ještě mám doma doklad od koupi tehdy za něj dal 2290kčs
Já začínal vrtačkou Narex, kolega mi vysoustružil osičku a svařil malou kostru z "L" a já tam upnul vrtačku takovým tím upínačem na stůl. Kotouče byly plechové jaké se použivaly do "mafl"nástavce na tu vrtačku - ale to bylo pro mě nedostupné - jen vrtačka byla za výplatu - 1800Kčs.
A jak jsem postupně začínal být oprsklý, tak jednou se dlouhé prkno sevřelo, koplo to, luplo a v převodovce řehtaly zuby. Ale v Č.Lípě mi to opravili. A pak jsem si za rok našetřil na cirkulku - taky ji mám dodnes - 2000 Kčs, a za rok na to hoblovací nástavec a byl happy. Taky byl párkrát na chirurgii. Smile
a mám ještě hoblovku kdr msp 200 Rychnov nad Kněžnou.
také jsem potřeboval zakoupit stolní pilu, poslední a zásadní nástroj pro výrobu nástavků, chtel jsem pilu bosch pts 10, ale na konec jsem v pátek večer kouknul na bazoš a v sobotu ráno jel 200km pro poctivou litinovou cca 400 kilovou stolní pilu kombinovanou s frézou a dlabačkou, byla za 8000kč, cena tedy podobná jako u nové pily bosch. Je sice stará několik desetiletí ale s novými hoby pilami nelze srovnávat, vše co podléhá opotřebení lze běžně sehnat (ložiska, řemeny, motor či převinutí), zbytek je masivní litina, jedině pád meteoritu do mé dílny by ji mohl poškodit.Wink Pila i fréza jsou na běžné rozměry nástrojů, žádný atyp. Mám dále litinovou hoblovku, stolní vrtačku a jiné staré litinové stroje, všechny slouží bezvadně, proto všem co se rozhodují bych doporučil spíš starý poctivý stroj něž nový, ale ošizený ve všech detailech. Tím nechci hoby nářadí zatracovat, velká výhoda je váha a pro toho kdo má deset včelstev určitě stačí. Kdo má prostor a více včelstev jistě starý poctivý stroj ocení. šimon
Jedna trošku netypická mašinka, která může pomoci při startu. I s video návodem, jak si ji vyrobit.

Otázkou je či sa to v dnešnej dobe pri dnešných cenách ešte oplatí...
Vyplatí.
Dělal jsem pár řezů na nové pile za cca 4500Kč a celé se to viklalo drnčelo to a já byl celý nesvůj, kdy něco odletí.
Do té doby jsem i uvažoval, že naši samodomo pilu nahradím něčím novým, ale bytelnost je něco co se novotou nenahradí. Jsem jeden z těch, který ztratil iluze o kvalitě prodávaných strojů v nízké cenové hladině.
Chtěl bych se zeptat jestli máte někdo zkušenosti s tohle pilou.
http://www.svarecky-obchod.cz/pily/forma...-400-v.htm
Budu moc rád jestli mi někdo poradíte, protože to není pro mě malá investice a chci, aby mi dlouho vydržela a dobře sloužila.
Jardo, těžká rada. Dneska je to na jedno brdo. Záleží co po tom budeš chtít za přesnost a množství práce. Je to celý plechový, takže žádné zázraky bych nečekal. Tuto sice nemám, ale už dříve tu psal myslím i ing. Pešek, že nejlepší je koupit radši starou litinovou na bazaru než se pouštět do těchto "hraček". Já mám všechny mašiny staré, litinové /stáří 30-60 let/ a už 16 let mně bezproblému slouží na moji potřebu absolutně bez problému. Je to na každém jak se rozhodne. Toť můj osobní názor. Zdenek
(03.06.2013 17:28)jára l napsal(a): [ -> ].......protože to není pro mě malá investice a chci, aby mi dlouho vydržela a dobře sloužila.

Až o tom budeš přemýšlet, zkus na to hliníko - plechové chrastí položit trochu tužší kus dřeva. Bude rozhodnuto teď.
Jsou na to dva úhly pohledu:
Pokud chceš kvalitu, životnost a výdrž - jednoznačně litina. Co se může potento, max. ložiska nebo řemeny (relativně korunové hodnoty) nebo motor. Tady převinutí cca 1000,- Kč/kW.
Pokud preferuješ cenu, pak na druhý - třetí pokus stejně nakonec koupíš kvalitu (tedy litinu). Akorát to budeš platit navícekrát, ale o to víc si toho budeš vážit.
např. http://stroje.bazos.cz/drevoobrabeci/?hl...o=&order=1
nebo http://www.capek-drevokovo.cz/default.as...=3&BKat=34
iRP
Já mám doma starší model téhle: "pila stolní kotoučová RT-TS 2231 UD Einhell Red". Mám ji už tři roky, je také plechová, celkem festovní (levnější si o 5000, ale také s třífázovým motorem). Co se týče přesnosti, tak jak je to pravítko, musím ho při řezání přířezů, pokud chci mít přesnost na desetinu mm pojistit na druhém konci pravítka svěrkou, jinak to i milimetr uhne. Jo a ještě jsem kupoval jiný pilový kotouč (s negativním zubem - řez se netřepí je jako ohoblovaný, ale při řezání je třeba trošku zatlačit a stál mě 2800) ty dodávané se vlní jako hadi. Nařezala komplet 120 nástavků, 40 zasíťovaných den a 40 střech 1320 rámečků a spousta dalších drobností. Jsem, sní spokojený. Tuto mohu klidně doporučit jelikož poměr cena/kvalita/výkon je supr. Ovšem musím podotknout, že pokud bych měl být velkovčelař, tak bych si určitě 50 000 Big Grin přidal a koupil kvalitní multifunkční stroj.
Děkuji za rady. Já vím, že by byla lepší pila za 30 000 a víš, ale já na to nemám peníze a i kdybych měl udělám každý rok 5 úlů a 200 rámečků. Pak bude pila skoro celý rok jen tak stát v dílně. Velkovčelařem zatím se stát neplánuji, protože jsem v prváku na střední a nevím co bude za rok, natož za 10 let. Nový kotouč si plánuju koupit, protože ty kotouče co tam dávají jsou většinou na nic. Ale nejvíce se bojím toho, že je to z pozinkovaný ocele a má to jen 44 kilo.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35
Referenční URL's