Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Zvápenatění plodu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7
Já tam mám matku F1...zajímavé, že by měla špatný čistící pud? Asi ano, protože nechápu proč ty včely neměly ten mrtvý plod vynesený...
U mě zvápenatění zmizelo, když jsem přestal používat přes zimu stropní fólii. A uteplení stropu až v půlce ledna. Do té doby jsem měl na jaře hodně plesnivých rámků a některá včelstva asi měla co dělat. Od té doby mám s vápenatěním klid.
Stropní fólii vlastně už nepoužívám vůbec.
To rozhodně souvislost nemá. Zvápenatění tu bylo i před foliema....Big Grin Zvapenatění jsem měl prvně asi v roce 1986.....jak v Budečácích tak v Tachovácích....s dřevěným strůpkem a s uteplením. Tehdá jsem použil všechnu dostupnou dezinfekci.....i formalínBig Grin. Podruhé pak v roce 1998....všude...bez rozdílu.... a taky bez folií Dodgy Nebylo toho moc a odešlo samo..... Od doby kdy se snažím chovat jen silná včelstva(která kontrolují celý prostor úlu) a mám sice fólie všude i přes zimu, ale neutepluji....(stejně jak píše Tomaso)... se mi zvápenatění ještě neobjevilo....
(15.08.2014 21:35)KaJi napsal(a): [ -> ]Je to sice OT ale to že je včelstvo vyloupeno nemá nakrmenost loupících včel moc velký vliv.

V prvé řadě je třeba chápat přírodu, která netrpí slabochy a chyby trestá.
To bych letos nemusel mít žádný oddělek, protože některé včely jsou na tom tak mizerně že se stydím ale na stejných stanovištích jsou oddělky - taky nic moc, protože jsem nekrmil, ale všechny.

Na druhej strane nakŕmené včelstvá menej sliedia. Ale tichú rabovku som videl aj pri nakŕmených včelstvách. Nenakŕmené rabujú ako turci.Big GrinBig GrinBig GrinBig Grin
Tak jsem dneska u toho slabého oddělku, kde jsem našel zvápenatění plodu, vytáhl dno a nestačil jsem se divit co jsem viděl: voda, plíseň, slimáci, housenky (motýlí) a asi tak 50 mumií včelího plodu (zvápenatělých). Fuj Angry jak píše Milan Havelka, včelstvo musí kontroloval celý prostor úlu, tento oddělek to jak vidno ještě nedokáže.

Druhý silný oddělek (spojený ze dvou slabších oddělků - všechno koupené oddělky, už nikdy víc), kterého mám hnedka vedle, měl dno krásně komplet celé čisté.

Ten slabý oddělek už nemám čím posílit, obsedá ale už těch 6 rámků jak jsem psal, už sílí dobře, tak snad se z toho sám dostane.

Dostal komplet nový podmet, celý úl jsem zvedl výše od země, nahoru KM v odpařovači v takovém středně slabším odparu, včely to tak akorát dobře rozrušuje.
Ve varroa podmetu jsem nechal tu síť a dno jsem povytáhl asi o 5cm. Po hodince jsem našel už 5 vyhozených mumií na síti, tak vypadá, že ta KM dobře funguje a včely nutí čistit.

Jejich podmet teďka savuju, stačí to? Nebo mám to ještě obšlehnout plamenem? Budu jej používat až za rok na další včelstva.
Vem to tak,že vápenatění plodu je vlastně houba.Toco jsi udělal je podle mne dostačující. F.V.
Tak už to vypadá mnohem lépe.

V Úlu je už krásně sucho, hlídám to každý den, do podmetu sice padá 3. den stále okolo 20ti kousků zvápenatělého plodu, zatím "spád" neklesá, ale bude to myslím dobré.
Předvčerem další už letos asi poslední kontrola a stav na jedičku, plodové těleso velké, pěkné, čisté, kontroloval jsem ho velmi poctivě, včel velmi přibylo, už plně obsedají 7 rámků, takže je to v pořádku, než úl převezu do suchého včelína stále hlídám tu vlhkost.

Díky za help Smile
V jednom včelstvu mám zvápenatění plodu. Chtěl jsem vyměnit matku, ale zjistil jsem, že mají několik zavíčkovaných matečníků, několik odvíčkovaných (jakoby vyběhlých - kulatý otvor dole) a původní matka nenalezena. Vypadá to, jako by chtěli vyměnit matku samy.
Mám je nechat, nebo matečníky vylámat a zkusit přelarvit z jiného včelstva? Nejsem si jistý výsledkem druhé volby vzhledem k těm odvíčkovaným matečníkům.
A jak si vysvětlit ty odvíčkované matečníky?
Vypadá to, že to zvládají bez včelaře. Pokud tam jsou matečníkyy zřejmě vyběhlé a zavíčkovaný plod, nech je být. Za 14 dní zkontroluj plod.
Taky jsem si říkal, že se to snaží zvládnout samy. Ale proč tolik vyběhlých matečníků? A dalších pár zavíčkovaných...
Nechám je, ať se tedy předvedou...
Na zvápenatění vlastní matečník nepomůže, tydle linie tím trpí stále, je třeba matku vyměnit za tu z čistého chovu.
Mám zkušenost, že ikdyž se to třeba rok tváří dobře, tak u špatné linie to při zhoršení podmínek znovu propukne.
Nepomůže celkem nic, ani výměna plástů, prostě to maj v genech a vlastní matečník je zase to stejný.
O zvápenatění (příčinách a vlohách) se právě diskutuje zde:
http://www.vcelarskeforum.cz/tema-Testov...#pid109538

Škoda, že v dotovaných chovech nazařadila chovatelská komise uznaného chovatelského sdružení včely kraňské podmínku hyg. testu včel... Mě by třeba více než mofrometrická měření křídel zajímalo hyg. chování u těch či oněch linií a pak třeba i to, u kterých matek propuká klinika MVP a které linie při silných infekčních tlacích klinice nepodléhají... Totéž platí podle literatury i pro zvápenatění...
Jo, to je problém.
Chov je založený na socialistických prioritách - stachanovských principech, hamty, hamty, ať mám víc než tamty.
Jenže pár kilo medu navíc nikdy nevyváží ztrátu včelstva.
Zvápenatění jsem neznal, dokad jsem nekoupil matku z rozmnožovacího chovu, to stejný s MVP / ten ale v místě byl - jen ty místní jsou odolný /.
Ale je to těžký, i u nás slyším, hlavně aby nebodala, nerojila se a měla hodně medu. Huh
Samý znaky kvalitního chovu. Confused
(03.05.2015 12:06)Michal Schützmeister napsal(a): [ -> ]Na zvápenatění vlastní matečník nepomůže, tydle linie tím trpí stále, je třeba matku vyměnit za tu z čistého chovu.
Mám zkušenost, že ikdyž se to třeba rok tváří dobře, tak u špatné linie to při zhoršení podmínek znovu propukne.
Nepomůže celkem nic, ani výměna plástů, prostě to maj v genech a vlastní matečník je zase to stejný.

Prečože by mala mať M zvápenatenie v génoch, veď spóry tejto choroby sa šíria vzduchom a podmienkami vo včelstve, staršie plásty, prílišné vlhko a vonkajšie podmienky.
Keď sa objaví zvápenatenie vo včelstve treba matku zabiť a z druhého včelstva tam dat plod z vajíčkama nech si vytvoria matku. včelstvo nemá odolnosť na zvápenatenie a tak isto je to z MVP. Za všetkým negatívnym je matka.
Ak si myslí Turčany že v panenskom diele nebude ZP je na veľkom omyle a zvápenatenie môže biť aj v suchom prostredí, Na to že je dosť starý mal by vedieť viac o tom.
Matku jsem nezabil, jen postříkal několikrát pivem podle návodu Antona T. a bylo po zvápnění.
To, že ses toho zbavil, poznáš až v podletí, nebo příští rok z jara.
V tudle dobu to většinou mizí i nez piva . Big Grin
Pravda ale je, že to s vlhkostí souvisí - a asi taky s termoregulací - tu maj ty náchylný včelstva špatnou. Je to vidět na vlhkosti na podložkách / například a ve správné době /, kdy ty odolné jsou krásně suché a ty náchylné vlhké.
Je to asi tak, že některý včelstva to neuklimatizujou a jiný jo.
A nemusí to být jen chcípáci - měl jsem jedny / v zimě dojeli, jako 95% těch citlivejch / - divoši, bodalky, medařky - jen to zvápenatění dycky z jara a na zimu.
To již bylo asi předloni. Od té doby v pohodě.
Dnes som skúsil u jedného včelstva porosenie pivom (Topvar 10°ina, postačuje?). Minulý rok rodina bola bez problémov, na špici aj v znáške medzi ostatnými. Zvápenatenie som zistil z jari, po vlne ochladenia. 22.apríla som dával medníky a dnes som už aj pod stropom v medníku u tejto jednej rodiny našiel stopy zaplesnenia rámikov. Včely neustále vyhadzujú múmie, chcel som im dnes pomôcť s háčkovacou ihlicou, ale to by bolo na hodiny práce. Takže, súhlasím, že sú to staré plásty (ešte som ich nestihol vymeniť), je to aj stará matka, asi to už nezvláda, je z tichej výmeny v jeseni 2012, nefunguje klimatizácia včelstva, môže to byť aj to, že minulý rok pri liečení s KM bolo daždivo a KM sa neodparila tak, ako mala. Spravil som nedostatočnú dezinfekciu. Takže súhrn rôznych príčin. Včely sa snažia, aj plodu je pomerne pekne, ale zatiaľ prehrávajú. Je to cítiť, medník je oproti ostatným susedným úľom najľahší. Tento rok som mal v pláne vymeniť matku, takže aspoň sa s tou starou budem ľahšie lúčiť.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7
Referenční URL's